Energiaital: itthon is korlátoznák a fogyasztást

Ijesztő eredményre jutottak

MNO

Energiaital: itthon is korlátoznák a fogyasztást

Sajtóértesülések szerint az energiaital-fogyasztás korlátozásának lehetőségét vizsgálja a gyerekeknél, tinédzsereknél az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

A kérdés egyre égetőbb, pláne annak fényében, hogy a 10 és 14 év közötti gyerekek egyötöde energiaitalt iszik reggelire.

Az energiaital-fogyasztás korlátozásának lehetőségét vizsgálja a gyerekeknél, tinédzsereknél az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a Penzcentrum.hu értesülései szerint. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Penzcentrum.hu-hoz eljuttatott állásfoglalása szerint legelőször az energiaital meghatározása lenne fontos ahhoz, hogy korlátozásról egyáltalán beszélni lehessen.

Mint ismert: a Népegészségügyi termékadó bevezetését követően – hogy az adófizetést elkerüljék – sok cég trükközni kezdett az összetétellel. Egyre többféle termék közül választhatnak a fiatalok, ráadásul az összetevők is igen sokfélék, nem ritka, hogy 17-20 alapanyag is megtalálható egy-egy energiaitalban, ami megnehezíti a vizsgálatot és hatásának felmérését – számol be a lap.

„Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2010-es felméréséből kiderült, hogy a 10 és 14 év közötti gyerekek egyötöde energiaitalt iszik reggelire. Pedig ezek fogyasztása nem veszélytelen. 2011 novemberétől minden olyan fiatalkorúakat érintő egészségügyi ellátást jelenteni kell a népegészségügyi intézeteknek, ami az energiaital-fogyasztással összefügg. Ez alapján 2014 áprilisáig a rosszullétekkel érintett 358 fő 74 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8–10 éves korú kisgyermek is előfordult” – írja a lap. A Penzcentrum.hu teljes cikkét ide kattintva érheti el.

Ijesztő eredményre jutottak

Az energiaital az elmúlt 18 év alatt prémiumkategóriás ajzó nedűből a hétköznapi élet része lett. Vajon miképpen hat a fejlődésben lévő szervezetre a rendszeres fogyasztása, és okozhat-e függőséget?

Egy év alatt 123 embert kellett túlzott energiaital-fogyasztás miatt kórházba szállítani. Egy haláleset is előfordult, s bár közvetlen összefüggés nem volt kimutatható, az energiaital-fogyasztás hozzájárulhatott a halál bekövetkeztéhez – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdai közleményében.

A koffeintartalmú energiaitalok felerősítik a szívizom-összehúzódásokat – állapította meg egy kis létszámmal végzett német kutatás.

A koffein fogyasztása lassíthatja a fiatalok agyfejlődését – hívták fel a figyelmet svájci kutatók az állatkísérleteik során kapott eredményekre. Mindez azért fontos, mert a gyerekek és fiatalok fogyasztotta koffein mennyisége több mint hetven százalékkal emelkedett az utóbbi harminc évben, a növekedés pedig mindenekelőtt a koffeintartalmú energiaitalok számlájára írható.

Forrás: MNO

6 hozzászólás “Energiaital: itthon is korlátoznák a fogyasztást” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Penzcentrum.hu-hoz eljuttatott állásfoglalása szerint legelőször az energiaital meghatározása lenne fontos ahhoz, hogy korlátozásról egyáltalán beszélni lehessen.”
    .
    Megszívták mint Rosenfeld a Coca-Colát?!
    Mire eldöntötték, hogy mi árt jobban a magyarnak, a Coca vagy a rézeleje? felittuk magunkat a dobogóra! 😛 😀

  2. felix szerint:

    Ez annyit jelent, hogy be kell vinni a forgalmazásukat a nemzeti dohányboltokba. !?

  3. Rolee szerint:

    Tévedsz felix !
    Annyit jelent hogy a nemzeti alkohol boltokba lesz a forgalmazás !
    Nemsokára márt az lesz. Még sok a fityeszes koma akinek kell az új bolt.

  4. felix szerint:

    Rolee.
    Lehet, de azt rebesgetik, hogy a 37 fokosnál erősebb szeszes italokat is a dohányboltokba viszik be.
    Majd meglátjuk, hogy igaz e.

  5. bonifác szerint:

    Látom,nektek nem kell energiaital:agyatok vészesen fogy. Nektek mindenről Orbán a
    diktátor jut eszébe.Kellene Nektek egy Fletó-szent szobor, aki előtt imádkozhatnátok a
    magyarok rabszolgasorba döntéséért.

  6. TenkA szerint:

    Megjegyzem, a diákok egy része tényleg letudja a reggelit egy cigivel és egy energiaitallal. Borzasztó!

Itt lehet hozzászólni !