Önkéntes munka diákoknak

Csepel.hu

Önkéntes munka diákoknak

A 2011-ben elfogadott nemzeti köznevelési törvény értelmében az érettségi vizsga feltételeként ötven óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük a diákoknak.

Ez első alkalommal a 2016. január 1-je után érettségi vizsgára jelentkezőket érinti, vagyis a 2012/2013-as tanévben tanulmányaikat folytató 9. évfolyamos középiskolai tanulókat. Ők azok, akiktől hivatalos igazolást kérnek majd arról, hogy hol végeztek önkéntes munkát.

A vonatkozó jogszabály előírja, hogy a lakhelytől számított harminc kilométeren belül végezhetnek közösségi szolgálatot a fiatalok különféle fogadó intézményekben. Az iskolán kívül célszerű az interneten is bővebben tájékozódniuk – például a Közösségi Szolgálat Portálon (www.kozossegi.ofi.hu) –, ahol sok fontos tudnivaló mellett részletes lista található a fogadó intézményekről. E helyeken (pl. iskolák, óvodák, önkormányzati és egészségügyi intézmények, művelődési házak, idősotthonok, nyugdíjasházak, civil és nonprofit szervezetek) a diákok az egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi, valamint közös sport- és szabadidős tevékenységekben próbálhatják ki helytállásukat. Az érintett korosztálynak, a 15-16 éves lányoknak és fiúknak már érdemes most elkezdeniük a keresgélést, hogy ki ne fussanak az időből, mert tanulmányaik mellett vár rájuk ez a feladat.

Hol várják a diákokat?

Csepelen a Humán Szolgáltatások Igazgatósága (HSZI) segíti az iskolai közösségi szolgálatok szervezését. Munkatársuk, Juhászné Végi Edit, a Családsegítő Közösségi Ház önkéntes koordinátora előzetes közvélemény-kutatást végzett a kerületi középiskolákban. A rendszerint osztályfőnöki órákon tartott ismertető utáni véleményekből kiderült, hogy a legtöbb tanulót az állatkert és állatmenhelyek vonzzák.

„Sikerült felvennem a kapcsolat a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, azonban ők 18 év alattiakat önkéntes munkára nem alkalmaznak. Kerületünkben például az óvodák szívesen fogadnának diákokat kerítésfestésre: ez csak szervezés kérdése. Persze lehetőséget kínálnak a civil szervezetek, művelődési házak, idősotthonok, nyugdíjasházak, önkormányzati és egészségügyi intézmények, az iskolák és óvodák a nyári szünetben. Nálunk a közösségi házban tíz diák teljesített szolgálatot, tizenöt diák önkéntes munkája folyamatban van. Különösen az idősek élvezték társaságukat. Fontosnak tartom, hogy a hozzánk érkezőkkel közösen találjuk meg, milyen munkát szeretnének itt végezni. Örömmel mondhatom – bár ez manapság nem gyakori –, hogy egy lány, aki nálunk végezte a közösségi szolgálatot, most is visszajár ide önkéntes munkára. Ez nem kötelező, de megragadták a közösségi programok, megtapasztalta, milyen jó segíteni. Egyébként az iskolai felméréseim alapján úgy látom, hogy nem zárkóznak el a diákok az efféle dologtól. Úgy gondolom, a mai világban egyáltalán nem árt, ha bepillanthatnak egy-egy munkahely életébe: ez később, a pályaválasztásnál is hasznukra válhat” – tette hozzá Juhászné Végi Edit.

Igazolás a munkáról

A közösségi szolgálatra való felkészítés először a tanintézményekben kezdődik, ahol a tanárok együttműködésre, empátiára, problémamegoldásra és a társadalmi felelősségvállalásra hívják fel a figyelmet. Első alkalommal a pedagógusok kísérik a munkavégzés helyére a diákokat, utána már egyedül mehetnek. Előfordulhat, hogy valakinek félév alatt sikerül igazolást kapnia az önkéntességben való részvételről, de olyan is akad, aki egy év után veszi kezébe a papírt, mellyel jogosulttá válik az érettségire.

A kerületben a Jedlik Ányos Gimnázium tanulói élenjárnak a közösségi szolgálatban. Támogatójuk Karácsony Zsuzsa pedagógus ma is lelkesen irányítja csapatát.

Természetesen – az iskolákon kívül – a szülők is felkutathatják közvetlen környezetükben a fogadó intézményeket.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !