Többet költöttünk idén húsvétkor

Hirado.hu

Többet költöttünk idén húsvétkor

Húsvétkor megnyíltak a pénztárcák, a szállodák telt házról számoltak be, élelmiszerre és utazásra is többet és bátrabban költenek a családok, mint tavaly.

A Kossuth Rádió G7 című műsorában Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke elmondta: egész évben, folyamatosan ellenőrzéseket végeznek, húsvét előtt pedig természetesen az ünnephez kapcsolódó élelmiszerek ellenőrzésére fókuszál a hatóság.

A NÉBIH tapasztalatai szerint évről évre egyre kevesebb az élelmiszerbotrány, ami különösen a kirívó esetekre vonatkozik, a jelölés és más egyéb hiányosságok azonban továbbra is jellemzőek.

A statisztikák szerint az éves szinten elfogyasztott sonka felét a húsvéti időszakban vásárolják a háztartások. A húskészítményekre vonatkozó ellenőrzésekkel kapcsolatban Oravecz Márton elmondta: egyre kevesebb a szándékos hamisítás, az ár azonban még mindig komoly befolyásoló erő, s a kereskedelem leköveti a fogyasztói igényeket. Ha a fogyasztói igények alacsonyak, a kereskedelemben is nagy mennyiségben fordulnak elő a rosszabb minőségű termékek. A fogyasztóknak ezért azt javasolja, inkább kisebb mennyiségben, de jó minőségű terméket vásároljanak.

A tojáspiacon egy nagyobb lebukásról szóltak idén a hírek, az egyik multicég magyar friss tojásként akart eladni valójában Lengyelországból származó szállítmányokat. Oravecz Márton arról tájékoztatott, ez kimeríti a hamisítás tényét, ezért a hatóság ezeket a termékeket megsemmisíti.

Az előző években 3-5 százalék között volt a hiányosságok aránya, az idei húsvéti ellenőrzések tapasztalatait és végső számait az ünnepeket után összesíti és közli a NÉBIH. A következő nagy ellenőrzési időszak nyáron lesz, amikor megnyílnak az ideiglenes büfék, illetve a rendezvényekre kitelepülő vendéglátóhelyekre is figyelni fognak.

Oravecz Márton beszélt arról is, hogy ha minden szereplő felelősen viszonyul hozzá, akkor a magyar alapanyagok és késztermékek jó minőségűek lehetnek, hiszen a mezőgazdasági adottságaink megfelelőek ehhez, de a fogyasztói oldalon is erősíteni kell a tudatosságot. A tudatos fogyasztói magatartást a hatóság azzal is szeretné segíteni, hogy tanácsokat, élelmiszerbiztonsági ismereteket nyújt, s zöld számot is üzemeltetnek, amelyen be lehet jelenteni a panaszokat, de a pozitív híreket is szívesen fogadják.

Forrás: Hirado.hu

4 hozzászólás “Többet költöttünk idén húsvétkor” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Érdekes megfigyelés!
    Ha valaminek nőtt az ára és továbbra is ugyanannyit vásárolunk, egyre többe kerül!
    Ehhez kell diploma?! 😛 😀
    .
    Ezrek állnának sorba Orbán sonkájáért
    “Egy biztos, még Ceausescu sem büszkélkedett ennyire nyilvánosan azokkal az anyagi javakkal, amiket zsarnoksága alatt felhalmozott. Orbán miniszterelnök úr viszont dagadó mellkassal mutogatja húsvéti sonkáját, sőt, stadionját is.
    Kellemes ünnepeket miniszterelnök úr!”
    .
    Ha már válogatni lehet, belőle inkább egy kilónyi tokaszalonna kellene!
    A sonkája túl szálkás lehet! 😛 😀
    .
    http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/80547/

  2. nagyapó szerint:

    Érdekes közgazdasági anomália. 0 % inflációnál, csökkenő sertéshús áraknál mégis többe kerül a húsvéti bevásárlás. Ez a zigazi szoci gondolkodás.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  3. Gordon szerint:

    Hát az etánsaknak többe kerül – mert kevesebbet tudnak az év többi részében lopni.
    Már az MSZP is csődbe ment!??? Nem lehet véletlen… 😀

  4. fghfjhgkjhk szerint:

    Kicsit a nyakunkon rohadt a sonka és a tojás?
    Márcsak azért is, mert az oroszokhoz egy dkg/db-ot nem lehet kivinni. 😛

Itt lehet hozzászólni !