Kedvezőbb gazdasági helyzetben lesz az új kormány

MNO

Kedvezőbb gazdasági helyzetben lesz az új kormány

Az új magyar kormánytól stabil, kiszámítható gazdaságpolitikára számít a K&H Bank vezetése, s abban is bízik, hogy a beinduló gazdasági növekedés függvényében a kabinet felülvizsgálja a tranzakciós illeték, illetve bankadó mértékét. Hendrik Scheerlinck, a K&H Bank vezérigazgatója az MTI-nek adott interjúban azt is hangsúlyozta: itt az ideje az ország felminősítésének.

A vezérigazgató kedvezőnek nevezte, hogy a 2010-esnél kedvezőbb gazdasági környezetben lát majd munkához az új kormány. A K&H elemzői 2 százalékos bővüléssel számolnak idén, de mivel a szomszédos országokban 3 százalék körül lesz a gazdasági növekedés, fontosnak nevezte, hogy a magyar növekedés robusztusabbá váljon.

Az is kedvező a vezérigazgató szerint, hogy a nyilatkozatok alapján a következő Orbán-kormány is tartja magát a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányhoz, és elkötelezett a foglalkoztatás bővítése iránt, ami a lakossági jövedelmek, valamint a fogyasztás bővülését eredményezheti. Scheerlinck hangsúlyozta: itt az ideje, hogy az elért eredmények tükrében Magyarország a hitelminősítőktől visszakapja a befektetésre ajánlott minősítést.

Segített a jegybank programja

Abban, hogy a gazdasági növekedés fenntartható legyen, a bankrendszernek a mostaninál nagyobb mértékben kell a gazdaság finanszírozásához hozzájárulnia, ehhez viszont az kellene, hogy a bankrendszer egészséges maradjon, a magyarországi szektorban a tőkearányos megtérülés tartósan 15 százalék körül alakuljon, az eszközarányos nyereség legkevesebb 1,5-2 százalék legyen – mutatott rá a vezérigazgató.

Kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramja kétségtelenül lendítően hatott a vállalati hitelezés beindítására, a vállalati beruházások bővítésére. A K&H Bank a jegybanki hitelprogram első és második fázisába is aktívan bekapcsolódott, eddig a két szakaszban együttesen mintegy 100 milliárd forint hitelre kötött szerződést, ezzel a két szakaszban biztosított hitelállományból a K&H együttesen 15 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak.

2,5 százalékig csökkenhet az alapkamat

A vezérigazgató elmondta: arra számítanak a bank elemzői, hogy áprilisban még egyszer kamatot csökkent a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, ezzel az irányadó ráta 2,5 százalékra csökkenne, utána pedig hosszabb ideig tartja majd az alapkamatot a testület, és az is előfordulhat, hogy még idén, a negyedik negyedévben már sor kerül az emelésére.

Hendrik Scheerlinck leszögezte: bár időről időre felröppen a hír, hogy egyik vagy másik bank kivonulhat Magyarországról, a K&H anyabankjánál, a KBC-nél ez fel sem merül, a társaság „hosszú távon elkötelezett a magyar bankpiac iránt”.

Forrás: MNO

2 hozzászólás “Kedvezőbb gazdasági helyzetben lesz az új kormány” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Csökkent a rezsi, ergo keresettebbek lettek a panelek!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  2. grün szerint:

    “Miközben diktátorokat is megszégyenítő harsánysággal szólnak a harci dobok az Európai Unió gyarmatosító törekvései ellen folytatott szabadságharc mezején, érdemes felidézni hogy a gaz gyarmatosítók mennyivel is finanszírozzák Magyarországot.”
    .
    A szemét elnyomók, vigyék a pénzüket és Hüvelykmutyi megvéd bennünket! 😀 😛
    .
    http://modernmagyarorszag.blog.hu/2014/01/20/mit_adott_nekunk_az_europai_unio

Itt lehet hozzászólni !