Negyven csapat indult a Fővárosi Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen – győzött a Jedlik

katasztrofavedelem.hu

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden az Óbudai-szigeten rendezte meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt. A megmérettetésen mind a 23 kerület képviseltette magát. Negyven csapat állt rajthoz, csapatonként négy diákkal. 

A versenyt Varga Ferenc dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta, az ifjúsági verseny több évtizedes múltra tekint vissza, népszerű a diákok körében. A felkészülés során lehetőség van megismerkedni a közbiztonságért felelős szervezetek munkájával és olyan ismereteket szerezni, amelyek a hétköznapi életben is jól hasznosíthatók.

A galéria elérhető ide kattintva.

Az érdeklődők ma már számos önkéntes mentő, tűzoltó, polgárőr vagy karitatív szervezethez csatlakozhatnak, sőt akár hivatást is választhatnak. Az igazgató kérdésére sok kéz lendült magasba, kiderült, a jelenlévő diákok mintegy fele már nem először vesz részt a felmenő rendszerű versenyben.

A Óbudai-szigeten erős szélben, de napsütésben versenghetett a 21 általános iskolás és 19 középiskolás csapat a legjobbnak járó serlegért. Öt állomást kellett teljesíteni, amelyek gyakorlati és elméleti feladatokat állítottak a versenyzők elé. Harminc pontért lehetett puttonyfecskendővel célba lőni, de nyúlgátat is kellett építeni, illetve számot kellett adni a védőöltözetek felépítéséről vagy a veszélyesanyag-katalógus használatáról is. A negyedik állomáson a VÉSZ applikáció használatában, valamint az éppen aktuális meteorológiai helyzet internetes feltérképezésében kellett helyt állniuk. Az egészségügyi állomáson be kellett mutatni a stabil oldalfekvés, az újraélesztés és a kötözés szakszerű módjait. Kilenc, úgynevezett szabadidős állomást is beiktattak a szervezők. Itt a diákok megismerkedhettek a Katasztrófavédelmi Mobil Labor gépjárművel, a Szent Flórián tűzoltóhajóval, továbbá a Büntetés-végrehajtás, a Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, az Országos Mentőszolgálat és a Fővárosi Vízművek installációival, de volt alpin-technikai és lakosságvédelmi állomás is.
A versenyzők délután 1 óra előtt teljesítették az állomásokat, majd közösen fogyasztották el a jóízű ebédet. A délutáni záró ünnepségen részt vett dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, a országos polgári védelmi főfelügyelője, Varga Ferenc tű. dandártábornok, az FKI igazgatója, Hejüsz István, nyugállományú polgári védelmi alezredes, a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség elnöke, valamint Sipos András nyugállományú PV alezredes, a szövetség alelnöke.

Dr. Tóth Ferenc dandártábornok, a rendezvény fővédnöke beszédében köszönetet mondott a szervezőknek a pontos szervezésért, a diákoknak és tanáraiknak pedig a lelkiismeretes felkészülésért. Emlékeztetett arra, hogy bár Magyarországon a katasztrófák nem fordulnak elő gyakran, de amint a tavalyi árvíz is megmutatta, akár napok alatt is kialakulhat olyan helyzet az országban, ahol a hivatásos erők mellett szükség van a felkészült önkéntesek munkájára is. Ezt a felkészülést azonban korán el kell kezdeni, és az a tudás, amit az ember általános- vagy középiskolában megszerez, végig fogja kísérni egész életében. Ám a tudást, alkalomadtán, használni kell tudni, szakszerűen és pontosan. Erre készít fel ez a verseny.

Az általános iskolás csapatok eredményei a következőképpen alakultak:

  • 1. XXI. kerületi Jedlik Ányos Gimnázium általános iskolai csapata
  • 2. III. kerületi Zipernowsky Károly Általános Iskola
  • 3. VII. kerületi Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola

A középiskolás csapatok rangsora:

  • 1. XXI. kerületi Jedlik Ányos Gimnázium
  • 2. XVII. kerületi Pál Apostol Katolikus Gimnázium
  • 3. XV. kerületi László Gyula Általános Iskola és Gimnázium

A Budapest Főváros Védelmi Bizottsága nevében különdíjat adott át Szarka Csaba ezredes védelmi titkár az egészségügyi sátorban legeredményesebben teljesítő Vajda Péter Általános Iskola csapatának a VIII. kerületből, illetve a XVII. kerületi Pál Apostol Katolikus Gimnázium csapatának.

A Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány ajándékcsomagját a rendőrségi állomáson legtalpraesettebb XX. kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskola csapata vehette át.
Az Rádiós Segítségnyújtó Országos Egyesület (RSOE) különdíját Pető Tibor főtitkár adta át a VIII. kerületi Vajda Péter Általános Iskola és a XXI. kerületi Jedlik Ányos Gimnázium csapatának.
A Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség ajándékát a legeredményesebb közép-pesti iskolának, a VII. kerületi Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskolának adta át Géczi Béla tűzoltó ezredes, kirendeltség-vezető.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság külön köszönetet mond a verseny szervezésében és támogatásában közreműködött szervezeteknek, így a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetnek, az Országos Mentőszolgálatnak, a Magyar Vöröskeresztnek, a Fővárosi Vízműveknek, az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület Katasztrófaelhárítási csoportjának, a Zuglói Önkéntes Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, a Budapesti Önkéntes Mentő Egylet Katasztrófaelhárítási Csoportjának, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálatának, a Budavár-Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, a Közép-budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesületnek, a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Egyesületnek, az Éltes Mátyás Általános Iskola Szövetségének, a Dr. Sztanek Endre Alapítványnak és a Rádiós Segítségnyújtó Országos Egyesületnek.

A fővárosi döntőt követően a két első helyezett budapesti csapat április 25-26-án ad számot tudásáról az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Itt lehet hozzászólni !