Rendbe tett pénzügyek

Borbély Lénárd: Megdöbbentett, amit találtunk

Takó Szabolcs, Demokrata

Évekig hallgatták, ahogy a szocialisták „szakértelemből” adnak leckéket az önkormányzat testületi ülésein. Aztán, amikor az MSZP elveszítette a választásokat, egy válsággal küszködő, csődbe rohanó önkormányzatot örököltek.

Borbély Lénárd alpolgármester arról beszélt, hogyan hozták rendbe a költségvetést, tették helyre a pénzügyeket, szüntették meg a folyószámlahitelt – no meg a mindent átszövő mutyivilágot.

Németh Szilárd polgármester úr már beszélt arról, hogy éves szinten kétmilliárd forintot tudtak megtakarítani a korrupció visszaszorításával és a költségvetés rendbetételével. Hogyan lehetséges, hogy ilyen hatalmas összegek tűnhettek el?

Amikor a balliberális pártok évtizedeken keresztül arról beszéltek, hogy az állam rossz gazda, magukból indultak ki. Ez volt a magyar politika legtöbbször ismételt freudi elszólása. Az állam és az önkormányzatok ugyanis csak akkor rossz gazdák, ha rosszak a vezetőik. Mi is éveken keresztül azt hallgattuk a szocialistáktól, hogy azért nincs pénz fejlesztésekre, mert “a kerület így is túlvállalja magát”. Rendszeresen kioktattak bennünket, hogy mi nem értünk ahhoz, hogy költségvetési vagy pénzügyi kérdéseket szakmailag átlássunk.

A valóságban persze azért nem volt pénz fejlesztésekre, mert a pénz megszerzése volt az egyetlen fontos dolog számukra. Csak az számított, hogy melyik ágazatban, melyik szocialista képviselő melyik érdekeltsége kapjon forrást. Minden elvtársilag volt kiporciózva. A civil szervezetektől az oktatáson, útfelújítási, karbantartási munkákon, eszközbeszerzéseken, szippantáson, takarításon keresztül egészen a fűnyírásig és lakásfelújításokig. Nem csoda, hogy a köztisztviselők bérét már csak bankhitelből tudták kifizetni, komoly fejlesztésekre meg nem futotta. Most, hogy három éves munkával megszüntettük a kerület közel négymilliárd forintos hiányát, úgy is tekinthetjük, hogy kifizettük azt a munkabért, amit 2010 előtt nekik kellett volna.

Egy ilyen rendszert hogyan lehet lebontani és újraépíteni? Antalléknak mint tudjuk, nem sikerült.

A választások éjszakáján, este nyolc után hirtelen rengeteg barátunk lett. Folyamatosan csörögtek a telefonok. Addig vadidegen emberek gratuláltak, mondták el, hogy mekkora fideszesek. De amúgy évek óta dolgoznak az önkormányzatnak, és szívesen beavatnak bennünket mindenbe. Több régi MSZP-s politikus is felajánlotta a “szakértelmét”. Hiszen mi újak vagyunk, tapasztalatlanok, “még nem látjátok át a dolgokat” – mondták. Annyira azért átláttuk, hogy nem kértünk sem az új barátoktól, sem a régi szocialistákból.

Az első hetekben éjjel-nappal azon dolgoztunk, hogy a csődöt elkerüljük. Év végére ugyanis akkorára nőtt volna a hiány, amitől fizetésképtelenné vált volna a kerület. Kifizetéseket tiltottunk le, szerződéseket bontottunk, számlákat néztünk át, fogtunk vissza vagy panaszoltunk meg. Néhány hét alatt több százmillió forintot takarítottunk meg. Ahogy lett időnk, kezdtük átvilágítani az önkormányzatot és a vagyonkezelő céget. Nem kertelek, kirúgtunk pár vállalkozót. Minden egyes szerződést felbontottunk, amely korrupciógyanús volt.

Sok csontváz volt a szekrényekben?

Az első hónapokban minden héten legalább egy. Több munkatárstól is meg kellett közben válni, mert kiderült, hogy benne voltak ügyekben. Közülük van, aki már vádlott vagy gyanúsított. El lehet képzelni, hogy milyen volt ilyen közegben információkhoz jutni, dolgozni. Minden bűncselekménygyanús esetben feljelentést tettünk. De egyetlen bűncselekmény ügyében sem ért még véget egyetlen bírósági eljárás sem, és több, számunkra egyértelmű bűncselekmény esetében megszüntették a nyomozást. Óriásit csalódtunk az igazságszolgáltatásban.

Azokat a feladatokat továbbra is el kellett végezni, amiket a korrupt vagy drágán dolgozó vállalkozók megcsináltak. Hogyan találtak olcsóbb megoldásokat?

Voltak, akik azt hitték, hogy „mezcsere” lesz. Vagyis a szocialista vállalkozókat lecseréljük fideszesekre. Ehelyett fogtuk az addig kiszervezett munkákat, feladatokat, és visszaszerveztük az önkormányzat és a vagyonkezelő munkakörébe. S lőn, megtörtént a csoda. Az addig rossz gazda jó kezekben jónak bizonyult. Minden sokkal olcsóbb lett az útfelújítási, karbantartási munkákon, eszközbeszerzéseken, takarításon keresztül egészen a fűnyírásig és lakásfelújításokig. De ez semmi. Ugyanis ezeket a munkákat innentől el is végezték.

De volt ennek még egy nagyon pozitív kihatása: a csepeli vagyonkezelő foglalkoztatotti létszáma elkezdett felfelé ívelni, miközben sokkal hatékonyabb volt pénzügyileg minden. Ma nyolcszor annyian dolgoznak ott, mint 2010 előtt. Ebbe ugyan besegít a közmunka is, de ami a lényeg, hogy sok-sok kevésbé képzett embernek adunk fizikai munkát és megélhetést. Sokan másztak ki így, az önkormányzat és a kormányzat segítségével a reménytelen munkanélküliség helyzetéből Csepelen. Ugyanennek köszönhető, hogy ötszörösére növeltük a közterület-felügyelők számát, és persze az is, hogy Csepelnek ma már vannak saját forrásai a fejlesztésekre.

Forrás: Takó Szabolcs, Demokrata

37 hozzászólás “Rendbe tett pénzügyek” bejegyzésre

  1. szevenszi szerint:

    Érdekes 2013 júniusában azzal indokolta egy előterjesztését ( Spár által bérelt üzletek eladása stb), hogy nincs pénz a karbantartásra és a felújításra.Melyik az igaz állítás!?
    Persze ennek nincs jelentősége. Hazudott már ennél nagyobbat is. Akkor is tetten érték!

  2. Balos szerint:

    Legyenek is rendben a pénzügyek. Ha Szenteczky bandája eltakarodik, és jön egy tisztességes baloldali csapat, kell a megfelelő pénzügyi háttér.

  3. doki szerint:

    Mi a tanulság? Nem kell lopni, és akkor nem megy csődbe egy kerület.

    Csepel még a baloldaliaknak is a szégyene. Más baloldali kerületben vagy városban korántsem ez a helyzet. Gondolom, hogy ott is zsebre tettek már rengeteg pénzt, de nem vitték csődbe a települést. Szocialistáknál már ez is nagy eredmény.

    De az elszámoltatás még hátra van! Hajrá Szilárd!

  4. grün szerint:

    “Az iskolai tudományos versenyre beküldött ötlet 60 milliárd forintnyi pénzt takaríthatna meg csak az amerikai kormánynak, de a módszer ugyanúgy bevethető lenne például Magyarországon is. Sőt, otthon is jól jár, ha kipróbálja. Egyszerű: betűtípust kell váltani.”
    .
    Itt az amerikai Vátesz! De a kormánya vele is hálátlan lesz?! 😛 😀
    .
    http://hvg.hu/tudomany/20140330_egy_14_eves_fiu_0_ftos_otlete_betutipus

  5. ebihal szerint:

    doki!
    Te ennyire hülye vagy, vagy fested magad?
    Borbély korábban mint pénzügyi bizottsági főnök mindenről tudott, tudnia kellett!
    Csepel volt az egyik legkevésbé eladósodott kerület/település. Hozzánk képest a
    fideszes vezetésű kerületek nyakig voltak a szarban! Akkor miről beszélünk?

  6. nagyapó szerint:

    csecsemő béka! A zé.-i terület eladásából befolyt 11.2 MFt “eltűnt”. Nem épült belőle semmi. A szocik csak ígértek. Hol a zsozsó????
    Csak a hiány maradt és a lepusztult a kerület, amit rendbe kellett tenni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  7. felix szerint:

    szemétláda.
    Mikor lesz annak a feljelentésnek a “tárgyalása”, amit az északi pénzek ügyében tettetek?

  8. elhallgattatni szerint:

    Hazudott Martonyi: 40 kárpátaljai civil szervezet és a történelmi egyházak kérik az autonómiát – a nemzetáruló kormány támogatás helyett elhatárolódik (!) tőlük

    ku ru c. info /r/3/125928/

  9. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Néhány hónapja ismerte el az önkormányzat, hogy kb. 3 milliárd van még az
    északi pénzből. Ezt már itt a fórumon is többen felrótták Ábelnek, mondván miért
    hazudott a Vörös Csepelben. Na most, vagy ők hazudtak, vagy maga! Tessék
    választani!

  10. Skenhead szerint:

    Te kis fasz! Mi tettél te itt rendbe? Maximum Szilárda alsógatyáit!
    Te szerencsétlen takarodj vissza ahonnan jöttél! Nemsokára úgyis buktok Csepelen 🙂

  11. Etikus szerint:

    Érdekes a mi nemzeti politikánk. Amikor lehetőség nyílott rá, rendezni sérelmeinket (többször is 1990 óta), akkor mély hallgatásba burkolóztunk, vagy ha kellett, írásban lemondtunk arról. Akár délen, akár észak-keleten, még akkor is, ha netán felkínálták a volt területeinket. Valójában most is hasonló történik.
    Belátom, hogy komoly gondokat jelent e kis ország kormányzása is, akkor mit tudnánk kezdeni, ne adj Isten, a “régi nagy MO.-gal., a sok-sok nemzetiséggel.

  12. nagyapó szerint:

    Eetásak! Ugyanaz az apparátus dolgozott ’12 előtt és ugyanaz dolgozik ’12 után a POHI-ban. Ők mutatták ki a 2 MFt hiányt. Szóval 11,2 MFt bevétel és 2 MFt hiány, az ~13 milliárd! Hol a zsozsó????????????
    Ha elárulták, lehet tovább dumálni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  13. Bugi szerint:

    Skinsegg, stílus az ember.

  14. Királyerdei szerint:

    Na,figyeljetek barom,tolvaj,gyilkos kommunisták!
    Hétfőn reggel találkozótok a Keletiben
    Egyelőre önkéntes!

  15. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Már megint lebukott!

  16. felix szerint:

    Szemétláda.
    A zsozsó ott van ahol a fideszes önkormányzatok hiánya.

  17. szevenszi szerint:

    Múltkor Szigetország megdicsért. Az írta itt egyedül én vagyok az okos. Ezt így nem jelenteném ki, viszont azt igen, hogy az infók rendelkezésre állnak csak el kéne olvasni.
    Borbély Lénárd jelenleg alpoli 2006-2010 között a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság Elnöke.
    Ebben a minőségében is és minden testületi tag is tehát Ő is minden hónap minden testületi ülésén megkapta/ták/ fidesz,szoci kdnp, szadesz,stb. az elszámolást arról, hogy hogy áll az északi pénz. Mennyi volt az előző hónap egyenlege, milyen testületi határozatok (szám szerint) alapján és milyen összeg lett kifizetve belőle. A testületi ülések nyilvánosak voltak az erről szóló döntéseket aki akarta még láthatta is. Papír alapon minden képviselő nemre és párthovatartozás nélkül megkapta.

    A két milliárdos hiány pedig a folyamatosa a költségvetésben tartott megszavazott de soha el nem végzett áthúzódó feladatok összege volt. Ezt is tudta Borbély mert a pü.biz.ülésén a Halmos ezt jól elmagyarázta neki, nem is egyszer.
    A hiány megszüntetése pusztán papírmunka és zsinór szavazás eredmény mert vissza kellett vonni a nem végrehajtott feladatokat és a melléjük rendelt összegeket.

    Az az egy milliárd viszont amit az állam 2013-ban átvállalt és nullszaldóra hozta a csepeli fideszes önkorit, na az tény leges hiány volt, és lett volna ennél még nagyobb is. Tessék csak Halmosnéhoz fordulni, most is ő a Pénzügyi ágazat vezetője. Érdekes módon őt nem rúgták ki.
    Na Nagyapó most tessék ajvékolni!

  18. elhallgattatni szerint:

    Elárult külhoni magyar testvéreink mellett, minket is naponta árul el, ez a politikai “elit”, az állítólagos rend (napi rendszerességű cáfolatai közül) egy példány:

    Tapétavágó késsel vágta el az idős tanár nyakát a “fiatal fiú” Mezőtúron

    Első fokon 8 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélték a 17 éves R. Józsefet a Szolnoki Törvényszéken.
    A nem jogerős határozat szerint a vádlott 2013. január 2-án reggel azzal a szándékkal kerékpározott el Mezőtúron egy 77 esztendős nyugdíjas tanárember házához, hogy bármi áron pénzt szerezzen tőle.
    R. József petróleumlámpa-vásárlási szándékkal kopogtatott be a régiségekkel is foglalkozó idős bácsihoz, aki beinvitálta otthonába. A házban felfigyelt egy plazma-televízióra, s elhatározta, hogy azt fogja a sértettől megszerezni. A vádlott szólt Imre bácsinak, hogy hazamegy pénzért, s nemsokára visszatér.
    Így is tett, és néhány perc elteltével a “fiú” újra zörgetett a sértett kapuján, aki ismét beengedte őt. Az udvarról nyíló műhelynél R. József a magával vitt tapétavágó késsel elvágta az idős pedagógus nyakát, de mivel Imre bácsi nem esett össze, hanem megpróbálta megfogni támadóját, a “fiatalember” hamarjában elkerekezett a helyszínről.
    Az öt általános iskolai osztályt végzett, a gyermekvédelmi intézet szolnoki lakásotthonában elhelyezett, de onnan Mezőtúrra szökött “fiút” a rendőrség hamarjában elfogta. A Szolnoki Törvényszéken hozott ítélet ellen enyhítésért R. József és ügyvédje is fellebbezett, így a jogerős határozatot a Szegedi Ítélőtáblán fogják kihirdetni.
    (Szoljon nyomán)

  19. Skenhead2 szerint:

    Bugika vagy inkább Buzika menj és nyalj be Bordélykának másra ugysem vagy használható.Ezt még április 6-ig megteheted, aztán irány szibéria közmunkaprogram SS Fideszeseknek!

  20. Gordon szerint:

    Az etánsak 2010 őszére jól kiforgatták Csepelt és a csepelieket mindenükből.
    Simon effektus…

    Érthető lenne ha kívülállóként nem beszélnének sokat a tisztességről.

  21. Etikus szerint:

    Valaki hiányzik a táncból, valaki másfele jár……………..?

  22. Etikus szerint:

    Vajon a KDNP megszűnt? Ugyanis én semmit nem hallok arról, hogy hol és mikor kampányolnak! Talán már nincsen, nem lesz rájuk szükség?
    “Csak a FIDESZ!?”

  23. Etikus szerint:

    “A Simon-ügyről szólva kiemelte:

    Példátlan skandalum a magyar parlament történetében, amire eddig nem volt példa és reméli, nem is lesz többé. Kövér László szerint korábban még a gyanú árnyéka sem lengte be a képviselőket. Hozzátette: az egész magyar baloldal bűnben fogant, és nem csak 1956. november 4. és amiatt, hogy 1989-ben szabad akaratukból döntöttek úgy, hogy az MSZMP-nek jogutódai lesznek, hanem mert annak a mentalitásnak is örökösei, amely a spontán privatizáció időszakában, a rendszerváltás előtt néhány évvel előtt megnyilvánult. Fogyó politikai hatalmukat megpróbálták az új rendszerben gazdasági hatalommá konvertálni, ahogy az összes többi szocialista országban, úgy itt is, a kommunista nomenklatúra, a titkosszolgálatok és a szervezett bűnözés egyfajta szimbiózisban hajtotta végre az átalakulást, csak Magyarországon nem annyira brutális formában, mint Ukrajnában vagy Romániában – fejtette ki.”

  24. felix szerint:

    Kövér úgy hülye ahogy van. Még hogy korábban nem volt gyanú meg az ő árnyéka.
    Csak az volt és minden oldalon.
    Lacika undorítóan hazudik, de a kénye is az.,

  25. grün szerint:

    ” itt is, a kommunista nomenklatúra, a titkosszolgálatok és a szervezett bűnözés egyfajta szimbiózisban hajtotta végre az átalakulást”
    .
    Bravó Jaszika! Ebből lett a fityesz! 😛 😀

  26. jose szerint:

    Herényi Károly: A minimálbérre bejelentett ország

    Kettőezer tízben, a Fidesz kétharmadával lezárult egy korszak. Legalább is az ellenzékiségnek egy korszaka. Elfogyott a türelem, elveszett a plurális demokrácia iránti bizalom. Az ígérgetési versenyt a Fidesz nyerte, kiütéssel. A nép megelégelte az egyébként valóban értelmetlen parlamenti viták özönét, és úgy döntött, egy párt irányítsa és kormányozza az országot. Abban reménykedtek a választók, hogy a politikai viták és az ellenzék kötözködése helyett valóban a sorskérdések megoldásának vágya fogja tüzelni a kormányt és a Fideszt. Nem így történt, a többség már kormányváltást akar, mégis messze a kormánypárt a legtámogatottabb, az ellenzékiek kullognak utána.

    Miért is? Politológusok serege keresi a választ a jelenségre, de láthatóan nem lelik. A kérdés megválaszolása helyett inkább az ellenzéki összefogás formai elemzésénél, esélyek latolgatásánál ragadnak le a politika jövőbelátók. Meg a Csányi- Lázár szembenállás aprólékos és tudálékos elemzésénél, ami az ország jövője szempontjából körülbelül annyira fontos, mint a tavalyi naptáron a légypiszok.

    Pedig a válasz nem bonyolult. A többség, a borzasztó és becstelen kormányzati teljesítmény ellenére mégis Orbánban és csapatában bízik. Nem is tehet mást, mert ami az ellenzéki oldalon történik, az normális ember számára emészthetetlen. A Csárdáskirálynőből előlépett Mesterházy, és a tétova, halk szavú Bajnai elkeseredett kapaszkodása a miniszterelnök jelöltségért több mint szánalmas. Egy értelmes mondatuk nincs arról, hogy mi történik majd, az esetleges győzelmük után. Illetve egy mondatuk van. Mindent visszacsinálunk, úgy ahogy a Fidesz előtt volt.

    Tényleg jobb volt a Fidesz előtt. Nekik. Hatalmon voltak, amit lehetett elrontottak, pocsékul kormányoztak. Kezdte Meggyesi, a megalapozatlan választási ígéretek beváltásával, amiket egyébként a Fidesz is támogatott, majd folytatta Gyurcsány, a 2004 decemberi szégyenletes népszavazástól, az értelmetlen és indokolatlan ÁFA csökkentésig, a kapkodások sokaságáig. Szegény Bajnai már csak a romokkal küzdött, de mind hármójuk mögött ott állt az MSZP frakció.

    Ennek a gyalázatos eredménynek köszönhető a Fidesz kétharmada. Elsöprő győzelmüket nem Orbán tehetsége, hanem a szocialisták tehetségtelensége és tehetetlensége alapozta meg. Ebből lett elege az országnak. Ennek fényében Mesterházynak azt az egy mondatot kipréselni magából, hogy mindent visszacsinálunk, elszomorítóan együgyű és szánalmas.

    Az még szánalmasabb, hogy az ellenzék csak magával, a pártjaikat ért sérelmekkel és jogfosztással képes bíbelődni. Az, hogy az ország közel fele a létminimum környékén él, félmilliós a munkanélküliség, tízezrével hagyják el az országot tehetséges honfitársaink, legfeljebb egy-egy sajnálkozó sajtótájékoztatót ér meg. Az igazán fontos kérdés az, ki lesz az ellenzéki miniszterelnök jelölt. Nem mindegy? Program és jövőkép nélkül, a kétharmadot eredményező múlt visszaállításának ígéretével ez több mint megalázó. Reménytelen.

    Addig marad a Fidesz hatalmon, amíg valaki olyan nem jön, aki végre érti, hogy egy korszaknak vége. Nem egy húszévesnek, hanem egy évszázadosnak. Az elmúlt huszonhárom év egyik legnagyobb hibája az, hogy a társadalmi jövedelmi viszonyok arányaikat tekintve nem változtak. Évszázada hárommillió koldus országa vagyunk, ma is hozzávetőleg enyien élnek mélyszegénységben, vagy annak határán. Az alsó és felső jövedelmi sávok közötti szakadék Európában párját ritkító. Az, hogy a szomszédos Ausztriában azonos árak mellett közel ötszörösek a jövedelmek, nem csak az elmúlt négy évtized szocialista örökségének köszönhető, hanem a rendszerváltás politikai elitjének is. Mert a társadalmi igazságosság szép eszméje 1990 óta is csak írott malaszt.

    A politika ma sem veszteget szót olyan apróságról, mint a felcsúti polgármester esete. Vállalkozása évi négymilliárdos bevételéből 20%-nyi osztalékot, nyolcszáz millió forintot zsebel be, ami az ő dolga is lehetne. De eközben osztalékának kevesebb mint 20%-át, 157 millió forint bért fizet egész évre 225 dolgozójának. Ez minden dolgozónak átlagosan 58 148 forint havi jövedelmet jelent. Ebből fizetik a rezsit, etetik és ruházzák, iskoláztatják családjukat. Nem több, mint évente 700 000 forint, szemben a tulajdonos 800 milliójával. 1146-szoros a különbség. Ezek az emberek családjaikkal mélyszegénységben élnek.

    Ha az Orbán kedvenc, Puskás Akadémiát vezető, kapzsi vállalkozó polgármester beérné fele osztalékkal, az alkalmazottak több mint kétszer annyit keresnének. Ha beérné 100 milliós osztalékkal, alkalmazottai 316 ezer forintot vihetnének haza havonta, és még mindig 26-szoros lenne a jövedelemkülönbség. De az ellenzéki pártok mellett, a munkás szolidaritás nevében mélyen hallgat az összes szakszervezet, a keresztényi szolidaritás nevében hallgat a KDNP és hallgatnak az egyházak. Hallgat az egész ország. Szerintük ez így rendjén való.

    Pedig a felcsúti 225 esete nem egyedi. A kevesebb, mint négymillió munkavállaló közül, másfél millióan osztoznak kilátástalan sorsukban. Közben az ország önfeledten örül a százötven leggazdagabb magyar sikereinek. Könyvet adnak ki minden évben róluk, pedig a másfél millió minimálbéren bejelentett nagy része náluk dolgozik. Hozzájuk képest a felcsúti sikerember kispályás tartalék. Egy újságírónak, egy szakszervezetnek nem jut eszébe rákérdezni a leggazdagabbak alkalmazottainak jövedelmi viszonyaira, pedig a felcsúti arányokhoz hasonlóak lehetnek. A hatóságok esetleg vizsgálhatnák a tetemes vagyonokat megalapozó adóbefizetéseket is, nem is beszélve a külföldi bankszámlákról.
    Nem nagyon akarjuk érteni a kapitalizmust.

    A köztudatban az él, a gazdagoknak mindent szabad. A kormány a szegénység ellen rezsicsökkentéssel, államosítással, mindenféle piacellenes eszközzel küzd, az ellenzék helyeslése mellett. Senki szót sem ejt az esetleges jövedelemnövelésről, egy lehetséges igazságosabb jövedelem megosztásról. Az ellenzék sem. Pedig a normális országokban erről beszélnek, sőt Svájc néhány hónapja sikeres népszavazást volt képes tartani a menedzserek bérezéséről, a jövedelem különbségek mértékének korlátozásáról.

    Nem jobb és baloldal szemben állásáról kellene hosszú évtizedek óta vitáznunk. Bajnainak nem azt kellene Mesterházyval kézen fogva szajkóznia, hogy a jobboldal csak baloldalról győzhető le. Ők ugyan úgy nem baloldal, ahogy a Fidesz nem jobboldal.
    Pedig a mai katasztrofális helyzetre nincs vegytiszta jobb vagy baloldali ideológiára alapozott megoldás. A magyar társadalom mai, anómiás állapotáért a teljes politikai elit felelős. Amiben vergődünk, az értékrend vesztettség, a meg nem felelés helyzete. Az a státus, amikor a társadalmi elvárások teljesítése a társadalmi normák betartása mellett nem lehetséges. A társadalmi elvárások teljesítéséért társadalmi normákat kell megszegni. Az elvárások teljesítéséért adót kell csalni, és aki tud, az csal is. Ma az adócsalás a legtöbb szereplős magyar társasjáték. És erről nem csak az adócsalók tehetnek. A három szoba, három gyerek, négy kerék orbáni ideája, sem minimál, sem átlagbérből nem megvalósítható.

    A jövő szempontjából több mint aggályos, hogy a kizsákmányolt, alulfizetett, kilátástalan helyzetben lévő, és ezért motiválatlan munkavállalók nem lesznek képesek egy kívánatos gazdasági fellendüléshez szükséges humán erőforrást biztosítani. Az európai felzárkózás a nemzet mai lelkiállapotában nem fog sikerülni. Ezt a sajnálatos tényt, ha már a Fidesz nem képes rá, az ellenzéknek fel kellene ismernie. Ha nem megy a felismerés, olvassák Kopp Máriát, Ferge Zsuzsát, Hankiss Elemért, Pataki Ferencet, ne politológusokra hagyatkozzanak. Vagy vegyék elő és porolják le Deákot, aki azt írta, nem az a nemzet boldog ahol sok a gazdag, hanem ahol kevés a szegény. Ha nem ismerik fel, és nem teszik magukévá Deák igazságát, marad a Fidesz. Hosszú ideig, addig amíg az ellenzék nem tud mást, jobbat ajánlani. Ugyanis, a többség úgy gondolja, a biztos rossz tervezhetőbb, mint a bizonytalan jövő.

    Ha marad a Fidesz, minimálbéren bejelentett ország maradunk. Ha kormányváltás történne, a jelen állás szerint valószínűleg akkor is. Lehet, hogy zsebbe csöppen valami a minimálbér mellé. Lehet, hogy jól összekacsint munkaadó és munkavállaló, jól megtréfáltuk az adóhivatalt. De a minimálbér minimális teljesítményt feltételez, ami erősen minősíti a nyomorult munkavállalót.
    Ha az ellenzék marad ebben az állapotban, akkor marad a Fidesz. Marad a felcsúti 225, és marad a többi másfél millió, kihasználva, kiszolgáltatva, reményét vesztve. Ez az apróság a tét, kedves baloldali barátaim.

  27. grün szerint:

    “Évekig hallgatták, ahogy a szocialisták „szakértelemből” adnak leckéket az önkormányzat testületi ülésein.”
    .
    Akkor mire volt a megdöbbenés?!
    Vagy úgy jártak mint a zöreg székely?!
    Erre azért mégse gondoltunk?! 😛 😀

  28. Balos szerint:

    Ide is kiírom, mert számomra fontos az üzenet: én baloldaliként a Németh Szilárdra fogok az egyéniben szavazni. Azért, mert a csepeli balliberális banda egy bűnbanda. Amíg Szenteczky a főnök, rájuk sehol, semmiképpen és semmikor nem szabad szavazni.

    Ezt javaslom minden értelmes baloldalinak. Csepelen előbb az MSZP-t kell leváltani, aztán újjáépíteni. Aztán csuklóból lehet buktatni a Fideszt. Csepel ugyanis baloldali volt, és az is maradt.

  29. pastorius szerint:

    És ehhez a csuklóból buktatáshoz adnál nekik még akárhány évet? Jézus.

  30. Balos szerint:

    Mutass már egyetlen egy embert a jelenlegi MSZP-ből, aki alkalmas lenne vezetni a kerületet! Szenteczky a főnök: katasztrófa! Alkalmatlan bandavezér! Takács Krisztián a nagypofájú köbihordozója, semmihez sem ért a focin kívül. Dobák középszerű, már öreg, Tóthból elég volt 16 év semmittevés, Gergely csak a kaptafánál jó. Van még valaki? Tudtommal nincs, de ha lenne, akkor is Szenteczky a bandavezér, az történik, amit ő mond.

  31. Zoltán szerint:

    Csepelről és a jelenlegi vezetőiről majd ősszel kell véleményt mondani.
    Vasárnap a jelenlegi rezsimről szavazunk! Ès nem Szentecky a jelölt!

  32. Balos szerint:

    Pártlistán mondasz véleményt a kormányról. Egyéni jelölt esetében én nem a Szeteczky seggébe belebúlt Szabó Szabolcsot támogatom, hanem a Szilárdot. Egyébként a Némethről ki is tudom nézni, hogy kiáll Csepelért. A Szabó Szabolcsból ilyesmit nem lehet. Námnyila szobatudós. Meghallgattam a Klub Rádiós nyilatkozatát, katasztrófa volt. Még egy adót bevezetne a gyári vállalkozóknak, és cserébe még egy házmestert is rájuk tenne. Fogtam a fejem: ez hülye vazze?

  33. ebihal szerint:

    Balos!
    Mi az az önző érdeksérelem, ami motivál?

  34. felix szerint:

    Balos.
    Sajnos nem értetted meg azt amit a Klub rádióban mondott.
    Szilárd is leginkább elfogadta amit kapott, és ha kevésnek bizonyult akkor emelt a lakbéren.

  35. Piarista szerint:

    Hajrá!

  36. Piarista szerint:

    Hajrá! Szabó Szabolcs! Én már szavaztam! Változást szeretnék Csepelen! Ha te is szavazz, de ne a jelenlegi vezetésre!

Itt lehet hozzászólni !