Fény a sötétben

Csepel.info, Mr. Gabee

Fény a sötétben

Fény a sötétben címmel az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola különleges előadással tisztelegtek a végzős színészek a Színházak Világnapja előtt március 27.-én.

Az alábbiakban Gerencsér Anna összefoglalóját olvashatják.

Maga a helyszínválasztás sem volt szokványos, lévén hogy egy sötét pincében játszottak, ahol borzongató hideg uralkodott. Az előadásnak konkrét epikai váza nem volt, versek útján közvetítettek érzelmeket, hangulatokat. József Attila, Radnóti Miklós és Ady Endre mellett más magyar és külföldi költők műveit összefűzve ragadták el a nézőket a realitás talajáról. A rendező, Buch Tibor szerint céljuk az volt, hogy a versekkel elérjék azt, hogy a nézők a problémáikat, zavaró gondolataikat kívül hagyva önfeledten a színészekre koncentráljanak.

Elérték a céljukat, a közönség néma csendben hallgatta a verseket. Különböző hangulatú műveket helyeztek egymás után, így kerülhetett közel József Attila és Romhányi József két verse. Akkor látszott egy halvány gyertyafény, amikor egy színész szavalt, és akkor is csak az arcát tudta a közönség kivenni. Néha zseblámpák is felvillantak, és akkor a falakra furcsa, torz árnyékok vetültek. A színészek megmutatták, hogyan mondható el egy kevésbé szomorú vers zokogva, és az így milyen hangulati többletjelentést hordoz.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !