Konferencia a kommunizmus összeomlásának évfordulója alkalmából

Hirado.hu

Konferencia a kommunizmus összeomlásának évfordulójának alkamából

A kommunizmus bukása óta eltelt 25 év mérlegét igyekezett megvonni az a szerdai konferencia, amelyet Tőkés László romániai magyar európai parlamenti (EP-) képviselő, egykori királyhágómelléki református püspök szervezett az Európai Parlament brüsszeli épületében.

Tőkés László a konferencia előtt magyar újságíróknak elmondta, hogy már az emlékezetpolitikában komoly hiányosságot érzékel, és javasolni fogja, hogy Európa a kommunizmus összeomlásának évfordulójáról is emlékezzen meg. Úgy véli ugyanis, hogy kettős mércének minősül, hogy “szinte semmit sem ér a kommunizmus áldozatainak értéke és vére”, miközben a nácizmus áldozatairól “teljes joggal és okkal megemlékezünk”. A romániai magyar politikus szerint hasonlót érdemelnének a másik totalitárius diktatúra áldozatai is.

“Valójában arról van szó, hogy még mindig nem bukott meg a kommunizmus” – jelentette ki Tőkés László, aki egyúttal arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kommunizmus összeomlása nem egy konkrét, egyedi esemény, 1989 csak egy máig tartó folyamat kezdete volt.

A politikus szerint politikai akarat kellene a folyamat végleges lezárásához, de nagyon sokan nem érdekeltek a kommunizmus felszámolásában. “Amíg a rendszerváltozás politikai előfeltételei nem teremtődnek meg, és a hordozói nem alakulnak ki, addig kínlódunk, mint a választott nép a pusztában” – húzta alá a külhoni magyar EP-képviselő.

A konferencián több egykori rendszerváltó ország EP-képviselője ismertette saját tapasztalatait a témában. A volt lett külügyminiszter, Sandra Kalniete arra mutatott rá, hogy Oroszországban és a balti államok kivételével a többi volt szovjet tagköztársaságban sok helyen az egykori kommunista elit tagjai mentették át hatalmukat, és azok, akik ilyen országokban élnek, most sok esetben kevésbé szabadok, mint a rendszerváltáskor. Kijelentette ugyanakkor, hogy a Szovjetunió széthullása után a balti országok számára világos volt a cél: helyre kellett állítani a nemzeti szuverenitást, és csatlakozni kellett az euroatlanti közösséghez.

Az észt Tunne Kelam arra mutatott rá, hogy sem az észtek, sem a lettek nem lehetnének ma az EU tagjai, ha a Szovjetunió betelepítési politikája folytatódhat és sikerrel jár a balti államok etnikai viszonyainak teljes megváltoztatására tett kísérlet.

“Kisebbséggé váltunk volna a saját hazánkban, soha nem is álmodhattunk volna önálló államiságról” – jelentette ki Kelam, aki szerint Vlagyimir Putyin, az egykori KGB-tiszt, aki nem a második világháborút
tartja a XX. század legnagyobb katasztrófájának, hanem a Szovjetunió széthullását, a szovjet rendszer megtestesítője.

Felszólalt a konferencián Alojz Peterle, Szlovénia első szabadon választott kormányának vezetője is, aki elmondta, hogy Jugoszlávia polgárai bizonyos értelemben nagyobb szabadságot élvezhettek a keleti blokk többi lakójánál, szabadon utazhattak például Nyugatra. Arra a különbségre is rámutatott, hogy a jugoszláv kommunizmus nem “szovjet import” volt, és a háborút követően több embert öltek meg, mint alatta. Az egykori kormányfő szerint Szlovénia a mai napig nem nézett szembe a múlttal, és a régi sebeket sem sikerült begyógyítani.

Forrás: Hirado.hu

3 hozzászólás “Konferencia a kommunizmus összeomlásának évfordulója alkalmából” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Zsirinovszkij harcba hívja a magyarokat

    “Ungváron mindenki magyarul vagy oroszul beszél, semmi közük Ukrajnához”

    Vlagyimir Zsirinovszkij orosz nacionalista politikus szerint eljött az idő, hogy Lengyelország, Magyarország és Románia visszavegyék a korábban hozzájuk tartozó nyugat-ukrajnai területeket, Kelet-Ukrajna pedig Oroszországhoz kerülhetne.

    Zsirinovszkij szerint Nyugat-Ukrajna nem ukrán föld. Lvov, Luck, Tarnopol, Ivano-Frankovszk történelmileg Lengyelországhoz tartoztak. Kárpátalja magyar föld, „Ungváron mindenki magyarul vagy oroszul beszél, semmi közük Ukrajnához”.

    Zsirinovszkij szerint csak Kijev, Csernyigov, Poltava, Vinnyica, Kremencsug, Kirovograd körzete az „igazi Ukrajna”, a lengyel, magyar, román patriótáknak pedig ki kell használniuk a mostani alkalmat…- közölte a Liberális-Demokrata Párt elnöke a Duma ülésén.
    http://www.oroszvilag.hu/?t1=magyarorszag_es_a_posztszovjet_terseg&hid=4810

  2. Gordon szerint:

    Zsirinovszkij… édes Istenem…
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    Lapozzunk!

  3. bonifác szerint:

    Csak azok a hősi halottak, akiket a németek, fasiszták öltek meg. A többi-néma csend.
    Sztálin úgy ölette az ukránokat, hogy még a birkának is nagyobb becsülete lett volna.
    A mostani Nyugat balos vezetői Szálin emlőin nőttek fel- és tartják elveiket.Kár, hogy
    nem lehet őket néhány évre mondjuk a Gulágra küldeni nyaralni- de Recsk se lenne
    rossz.Cselédnek tartják a volt szoci államok népét, és csak piacunk kell nekik. A mi
    szocinak gúnyolt milliárdosaink eladtak minket, és megtermelt javainkat.A történelem szemétdombján a helyük, gazdáikkal együtt.És ami fontos: tévesen nevezik a mi határon túli magyarjainkat “kisebbségnek” .Ők okkupált terület őslakosai.Minden szerződés ellenére korlátozott jogokkal,hátrányos megkülönböztetéssel.A kommunizmus nem halt meg, csak átnevezték magukat.

Itt lehet hozzászólni !