Csepel adományozta az ország első 3D-s laparoszkópos tornyát a Jahn Ferenc Kórháznak

Csepel.hu

Csepel adományozta az ország első 3D-s laparoszkópos tornyát a Jahn Ferenc KórháznakCsepel adományozta az ország első 3D-s laparoszkópos tornyát a Jahn Ferenc Kórháznak

Magyarország első 3D-s laparoszkópos tornyát Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata adományozta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetének. A Németh Szilárd polgármester előterjesztése alapján megvásárolt 40 millió forint értékű eszközzel világviszonylatban is új, háromdimenziós laparoszkópos műtéti eljárásokat, urológiai beavatkozásokat lehet elvégezni.

A polgármester az ünnepélyes átadáson hangsúlyozta: szakmailag képzett, erkölcsileg elkötelezett, anyagilag megbecsült orvosokra van szükség, akik XXI. századi körülmények között végezhetik munkájukat.

Az új technológia megkönnyíti a kórházban dolgozó orvosok és szakdolgozók munkáját, egyúttal növeli az egészségügyi intézményben ellátott polgárok, köztük az ide tartozó csaknem nyolcvanezer csepeli lakos gyógyulási esélyeit. Az önkormányzat és a kórház között a közelmúltban szoros és jó együttműködés alakult ki, melynek eredménye a nemrég vásárolt két betegellenőrző monitor, egy magzati szívműködést regisztráló CTG készülék, valamint az új inkubátor.

Élőben, műtét közben mutatták be az eszközt

A mostani egyedülálló, háromdimenziós laparoszkópos készülékkel olyan műtéti beavatkozás válik elérhetővé a betegek számára, mely a korábbi eljárásokhoz képest kisebb fájdalommal és gyorsabb felépülési idővel jár. A 3D-s eszköz ötvözi a flexibilis és merev endoszkópos technikát, valamint egy speciális szemüveg segítségével térhatású, valósághű képet közvetít az operáló orvos számára.

Az új csúcstechnológiás laparoszkópos toronnyal többek között a vese-, mellékvese-daganat, hashártya mögötti áttétes, nyirokcsomó, rákos vagy jóindulatú prosztata daganat eltávolítása, vesemedence plasztikázása végezhető el.

A sajtóesemény résztvevőinek Prof. Dr. Tenke Péter osztályvezető főorvos, a Magyar Urológus Társaság elnöke operáció közben mutatta be a készüléket. A 3D-s közvetítést monitorokon követték nyomon az érdeklődők.

Az átadott készülék a prosztata betegséggel élő férfiak életesélyeit rendkívüli mértékben javítja. Bizonyos urológiai műtéti esetében a gyógyulási esély 30 százalékról akár 95 százalékra nőhet a világszínvonalú eszköznek köszönhetően.

Megújult a sürgősségi osztály is

A kórházban befejeződtek a sürgősségi betegellátó osztály felújítási munkálatai is, melyhez a csepeli önkormányzat szintén több mint kétmillió forinttal járult hozzá. A rekonstrukciós munkálatok során új helyen került kiépítésre a TRIAGE helyiség és a nővérpult, felújították a kórtermeket, a sokktalanítót, a nővértartózkodót és a betegfürdető helyiséget, továbbá kialakítottak egy négyágyas detoxikáló részleget is.

„A sürgősségi betegellátó osztály felújítása és az orvosi csúcstechnológiai laparoszkóp beszerzése fontos mérföldköve kórházunknak. Célkitűzésünk, hogy a térség meghatározó egészségügyi intézményévé, sürgősségi és traumatológiai központjává váljunk. Ehhez minden adottságunk adott, hiszen jó a közlekedési infrastruktúránk, rendelkezünk helikopter leszállópályával, számottevő az ellátási területünk, és ami a legfontosabb, meghatározó a különböző szakterületek magas színvonalú egyidejű jelenléte” – tájékoztatta a sajtó képviselőit dr. Ralovich Zsolt főigazgató.

Folyamatos fejlesztések a csepeli egészségügyben

Az önkormányzat 2010 októberében megújult képviselő-testülete Németh Szilárd polgármester javaslatára döntött arról, hogy a csepeli lányok számára ingyenesen vezeti be a méhnyakrák elleni, más néven HPV elleni védőoltást. Ezt az oltást a magas piaci ára miatt a legtöbb csepeli szülő korábban nem tudta megvásárolni.

A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat 2013 januárjában kapott új kolonoszkópot az Önkormányzattól. A 6,8 millió forint értékű diagnosztikai eszközt a gasztroenterológiai szakrendelésen részben terápiás célokra, részben szövettani mintavételre alkalmazhatják a szakorvosok. A korszerű kolonoszkóp apróbb műtétek elvégzésére is alkalmas.

Szintén az Egészségügy Szolgálat korszerűsítését szolgálja a 2013 decemberében átadott nyolcmillió forint értékű 4D ultrahang készülék is: Ez a beruházás is 100%-ban önkormányzati forrásból valósult meg.

2014. január 1-jétől központi ügyelet is működik a csepeli rendelőintézet épületében. Az ügyelet szakmai vezetője az elismert toxikológus főorvos, dr. Zacher Gábor.

A csepeli betegeket ellátó Dél-pesti Kórház Szülészeti- Nőgyógyászati Osztályának az önkormányzat két betegellenőrző monitort és egy magzati szívműködést regisztráló CTG készüléket adományozott. Ezen kívül egy új inkubátort 3,5 millió Forint értékben. A Kórház és az önkormányzat megújult együttműködését jól mutatja, hogy a kórház biztosítja majd annak a másik krízisinkubátornak a szakmai hátterét, amit a Dél-pesti Kórháztól kapott a csepeli rendelőintézet. A kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának felújításához az önkormányzat emellett 2 millió 794.000 forinttal járult hozzá.

A csepeli betegeket ellátó Jahn Ferenc Kórház és a csepeli rendelőintézet fejlesztése mellett a kerületi rendelők szakmai színvonalának emelésére is jutott pénz. Ennek keretében március 3-án került sor a közel 100 millió forintból felújított Szent István út 217. szám alatt található háziorvosi rendelő átadására, amely Királyerdő egészségügyi centrumaként működik tovább. A Sangvita Alapítvány felajánlásának köszönhetően a Nagy Imre ÁMK épületében pedig egy defibrillátort helyeztek el.

Ezeknek a fejlesztéseknek a sorát gyarapítja a Jahn Ferenc Kórházban március 6-án átadott, világszínvonalú és Magyarországon egyedülálló 3D-s laparoszkópos torony is.

Forrás: Csepel.hu

6 hozzászólás “Csepel adományozta az ország első 3D-s laparoszkópos tornyát a Jahn Ferenc Kórháznak” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Hiányolom idióta Dr. grün t.t. gyors, “humoros” reagálását!
    Pros..tata!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  2. grün szerint:

    Öreg Farok!
    Figyelmetlen voltál!
    Az előző készülék előző napi átadásánál már reagáltam! 😛 😀

  3. spectator szerint:

    Inkább a Csepeli Kórházat kellene visszavenni és felszerelni ilyen világszínvonalú berendezésekkel !

  4. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Van igazság ebben amit az előttem hozzászóló írt ! Ekkora kerületnek ekkora létszámmal nem ártana egy jó kórház !

  5. Balos szerint:

    Nevezzétek ki a lakásotokat kórháznak, és máris lesz csepeli kórház. Ha szerintetek ennyi az egész.

    Még mindig abban a tévedésben vagytok, hogy egy kórház nem más, mint sok ágy, néhány ápoló, meg hullaház és a kórboncnok. Lószart. Ez az esélytelenség. Vagy lesz néhány jól felszerelt kórház, mint ahogy Nyugat-Európában van, vagy lesz jó sok lerohadt hullagyár, mint ahogy Kelet-Európában. Lehet választani.

  6. […] javítani, így került az egészségügyi intézményhez számos modern életmentő eszköz. Az ország első 3D-s laparoszkópos tornyát is kerületünk adományozta a kórháznak 2014-ben. Érdekesség, hogy amikor a kerület új mentőt adott a csepeli […]

Itt lehet hozzászólni !