Világszínvonalú sebészeti eszközt adományozott a csepeli önkormányzat a Jahn Ferenc Kórháznak

Ez az első 3D-s laparoszkópos torony Magyarországon – A Sürgősségi Betegellátó Osztályt is felújították

 Laparoszkóp Jahn 01

A csúcstechnikájú eszközt azonnal bevetették, az újságírók, szakemberek pedig élőben néztek egy prosztataműtétet

Laparoszkóp Jahn 02

Ahogy a moziban, úgy itt is csak 3D szemüvegben lehetett pontosan látni, hogy mi történik: most azonban valóban dráma zajlott a műtőben

Az országban elsőként, Csepel Önkormányzata adományozásának köszönhetően, a jövőben a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben lehet majd a sebészeti csúcstechnológia egyik legmodernebb eszközével urológiai beavatkozásokat elvégezni.

A hazai gyakorlatban egyedülálló, de világviszonylatban is új, háromdimenziós laparoszkópos eszköz ötvözi a flexibilis és merev endoszkópos technikát, valamint egy speciális szemüveg segítségével térhatású, valósághű képet közvetít az operáló orvos számára. A két szembe felváltva érkeznek képek a televízióból, úgy, hogy a képek szögei között némi eltérés van. Ezzel szinkronban a polarizált szemüveg felváltva takarja el a jobb és a bal szem látómezőjét. Mindez olyan gyorsan történik, hogy az agy mindkét képet egyszerre érzékeli, és így egy teljesen valósághű háromdimenziós képet alkot.

Az eddig használt műszerekhez képest számos előnnyel jár a 3D technika alkalmazása. A szervek térbeli elhelyezkedésének megjelenítésével tisztább és pontosabb képet ad az operátor számára, segíti a mélység érzékelését, így műtét közben csökken az esetleges szövődmények, ér- és idegsérülések lehetősége, valamint precízebb, finomabb mozdulatok válnak lehetővé. Ez utóbbiak a különböző fontos funkciókat (pl.: kontinencia, merevedés) ellátó idegek és erek megkímélésénél játszanak nagy szerepet. Nagy jelentőséggel bír az orvos testtartásának és a műtét ergonómiájának javításában is, ami többórás operáció esetén nem elhanyagolható tényező.

A 3D technika alkalmazása tehát fokozott biztonságot, rövidebb műtéti időt, kisebb fájdalmat és gyorsabb felépülést jelent, amely a kórházban töltött időt is csökkenti.

Az ún. minimál invazív beavatkozások lényege, hogy a bőrön csupán apró metszéseket ejtve, a hasüreget széndioxid gázzal felfújva végzik a műtéteket. Az új csúcstechnológiás laparoszkópos toronnyal többek között a következők beavatkozások végezhető: vese-, mellékvese-daganat, hashártya mögötti áttétes nyirokcsomó, rákos vagy jóindulatú prosztata eltávolítása, vesemedence plasztikázása.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Urológia Osztályához 3-as progresszivitási szinten több mint egymillió lakos tartozik, a tavalyi évben orvosaink 226 laparoszkópos műtétet végeztek. Összességében elmondható, hogy mind pácienseink, mind pedig az operáló orvosok számára is hatalmas előrelépést jelent a hazai gyakorlatban egyedülálló, de világviszonylatban is új technika alkalmazásának bevezetése a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban.

Megújult, ergonomikus környezetben látják el a sürgős eseteket

A Sürgősségi Betegellátó Osztályán az elmúlt évben komoly változások tapasztalhatóak, köszönhetően az új főorvosnak, dr. Balla Rozáliának, illetve a menedzsment kitüntetett figyelmének. Nem véletlenül, az SBO a kórház arca, talán legfontosabb kapuja, naponta 100-130 páciens érkezik ide a legkülönbözőbb panaszokkal.

A Sürgősségi Osztály több évtizede várt felújítását és komfortosítását halaszthatatlanná tette a nagyfokú igénybevétel, a fokozódó betegforgalom, amely mellett egyre zsúfoltabbá vált a várakozó helyiség, de a betegek szorosabb figyelemmel kísérésének, valamint biztonságos elhelyezésének igénye is szükségessé tette a most elvégzett átalakításokat.

A felújítás előkészítésekor az orvosi stáb véleménye kitüntetett figyelmet kapott, a közös tervezés pedig lehetővé tette, hogy a sürgősségi ellátás munkafolyamataihoz illesztették az ellátó helyiségek kialakítását.

A nemrég befejeződött rekonstrukciós munkálatok során új helyen került kiépítésre a TRIAGE helyiség és a nővérpult, ami a terület jobb átláthatóságát, a gördülékenyebb betegellátást, valamint állandó és közvetlen kapcsolatot biztosít a személyzet és a várakozó páciensek között.

Felújításra kerültek a kórtermek, a shocktalanító, a nővértartózkodó, a betegfürdető helyiség, továbbá kialakítottak egy 4 ágyas detoxikáló részleget. Korszerűsítették a szellőző berendezéseket, a folyosókat védőkorlátokkal látták el, cserére kerültek a belső bejárati ajtók, valamint a váróterület fűtését a külső ajtóknál felszerelt légbefúvókkal tették hatékonyabbá.

Ezen túlmenően megkezdődött az eszközpark korszerűsítése is, nemrégiben beszerzésre került egy korszerű, mikroprocesszor vezérlésű, érintőképernyős, hordozható lélegeztető készülék és egy hidraulikus, antisztatikus matraccal és védőburkolattal ellátott, állítható magasságú sürgősségi beteghordozó kocsi.

Mindennek következtében reményeink szerint javul a betegek elégedettsége, az ellátás gördülékenyebbé válik, a betegbiztonság fokozódik. A betegek komfortérzetének javulásán túl pedig a sürgősségi szakemberek is a munkájukat segítő ergonomikusabb, esztétikusabb környezetben tudnak dolgozni.

Forrás: Weborvos

5 hozzászólás “Világszínvonalú sebészeti eszközt adományozott a csepeli önkormányzat a Jahn Ferenc Kórháznak” bejegyzésre

  1. elhallgattatni szerint:

    moderációra várakozva… örökre elnémítva.

  2. admin szerint:

    Ez a poszt nem más témára való.

  3. grün szerint:

    “most azonban valóban dráma zajlott a műtőben”
    .
    Csak nem a manduláit kapták ki véletlenül?!
    Ammá tényleg drámai dolog! 😛 😀

  4. duplaikszpluszegy szerint:

    Miért pont a dél-tepsi kapott ilyen cuccot??? Csepelen nincs kórház? Ja nincsen.
    Ráadásul inkább fel kéne újítani az a helyet, hogy a betegek is normálisabb körülmények között gyógyulhassanak. De ez az én véleményem.

    Ettől függetlenül remélem sok hasznát veszik majd ennek a műszernek, és sokat segít majd

  5. Balos szerint:

    Szerintem a betegek nem új villanykörtét meg foglalatot várnak, hanem azt, hogy ne tepsiben vigyék el őket. A déltepsi nem véletlenül kapta a nevét. Ezzel együtt tudomásul kell venni, hogy vagy minden kerületben lesz egy-egy kritikán aluli kórház sok ággyal, ahol sokan halhatnak meg, vagy lesz néhány jól felszerelt kórház, ahol magas színvonaló ellátást kaphatnak. És akkor nem a temetőbe mennek utána az emberek, hanem haza. Nagy különbség.

    Az oktatás ugyanez: a félig üres iskolák fenntartása helyett a magasabb színvonalra kellene fordítani a milliárdokat. Csak hát a szülők ezt soha nem fogják megérteni, mert nekik nem a gyerek jövője a fontosabb, hanem az, hogy minél hamarabb megszabaduljanak tőle reggel.

Itt lehet hozzászólni !