A Fideszt és a Jobbikot erősíti a “Böszmefogás”

Nyolc százalékot buktak az összeboruláson

Csepel.info, Mno

A Fideszt és a Jobbikot erősíti

Két hónappal a választások előtt a Fidesz–KDNP továbbra is nagy előnnyel vezet a többi párt előtt – derült ki a Tárki legfrissebb felméréséből. A teljes népességen belül januárban 29 százalék, februárban 38 százalék szavazna a kormánypártokra. A biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok 51, a Gyurcsány–Bajnai-lista 26 százalékon állt. Úgy tűnik, hogy Gyurcsány előrelépése miatt az eddig semleges vagy baloldali pártokat támogató szavazók özönlenek a Fidesz és a Jobbik táborába.

„Az adatfelvételt a korábbiaktól eltérően a közelgő választások miatt a szavazási helyzetet szimuláló módszerrel végeztük. További változás, hogy a baloldali ellenzéki pártokat most először nem pártonként, hanem az Összefogás közös listájaként kérdeztük. Mindemellett a részvételi hajlandóság természetes fokozódása is hozzájárulhat az előző hónapokétól némiképp különböző eredményekhez, amely minden pártot érint” – tudatta a Tárki.

A januárban még külön, pártonként kérdezett MSZP, Együtt–PM és Demokratikus Koalíció alkotta Összefogás a teljes népesség körében 21 százalékot kapott volna, ami a listára együttesen is ugyanekkora szavazótábort jelent februárban. A pártválasztók körében viszont a három párt összege januárban 35 százalék volt, az együttes lista támogatottsága februárban 27 százalék.

Dinamikusan jönnek föl a kis pártok

A Jobbik támogatottsága nőtt: a teljes népesség 8 százaléka szavazott volna januárban a pártra, míg februárban 15 százalékuk, a pártválasztók körében pedig 14 százalékról 19 százalékra emelkedett az arányuk. Az LMP-szavazók aránya is nőtt: a teljes népességen belül 1 százalékról 4 százalékra, a pártválasztók körében pedig 2 százalékról 6 százalékra.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP 51, a Gyurcsány–Mesterházy–Bajnai-lista 26, a Jobbik 18, az LMP 5 százalékon állt februárban.

Az intézet szerint a részvételi hajlandóság természetes fokozódása is hozzájárulhat az eddigiektől eltérő eredményhez, hiszen a januárban általuk mért 40 százalékról 22 százalékra csökkent a bizonytalanok száma.

Orbán sokkal alkalmasabb

A baloldali ellenzékkel való elégedetlenséget – a kormánypártok dupla akkora támogatottsága mellett – az is jelzi, hogy a megkérdezett választók közül Orbán Viktort csaknem háromszor annyian tartják a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek (38 százalék), mint az ellenzéki összeborulás jelöltjét, Mesterházy Attilát, akit mindössze a válaszadók 14 százaléka tart a legalkalmasabbnak.

Várhatóan marad a kormány

A Tárki felmérése alapján a lakosságban közel azonos arányban vannak azok, akik kormányváltást szeretnének (40 százalék), mint azok, akik azt akarják, hogy a jelenlegi kormány maradjon (39 százalék). Az iskolai osztályzáshoz hasonló ötfokú skálán elégtelen és 2-es osztályzatot 39 százalék adott az Orbán-kabinetnek, 31 százalék közepest, 4-es és 5-ös, azaz elégedettséget jelentő osztályzatot pedig 26 százalék.

A közvélemény-kutató intézet következtetése szerint ebből az szűrhető le, hogy a Fidesz–KDNP-nek kedvező politikai hangulat leginkább az ellenzékkel való elégedetlenséggel függ össze. Összegezve a felmérést a kutatók arra jutottak, hogy a pártpreferencia-adatok mellett más tényezők is a jelenlegi kormánykoalíció, a Fidesz–KDNP-lista sikerét vetítik előre az április 6-i választásokon.

Mások is kormánypárti előnyt mértek

Korábban az Ipsos arról számolt be február elején, hogy aktivizálódtak a választópolgárok, és ennek következtében több pártnak is sikerült gyarapítania táborát: erősödött a legtöbb támogatóval bíró Fidesz–KDNP és a rangsorban harmadik Jobbik is. A kormánypárti szövetség hívei aktívabbak is, mint a támogatottság szempontjából második baloldali összefogásé.

A balliberális ellenzék egyesülését követően is magabiztosan vezeti a közvélemény-kutatásokat a Fidesz–KDNP, ami azt jelenti, hogy a jobbközép szövetség már 90 hónapja a legnépszerűbb politikai erő Magyarországon. Mindezek ellenére óriási hiba lenne a kormánypártok részéről, ha lefutottnak hinnék a voksolást, mivel például 1998-ban is jelentősnek tűnő hátrányt dolgozott le az akkori ellenzék az MSZP–SZDSZ-szel szemben. Olvassa el az mno.hu elemzését.

Forrás: Mno

2 hozzászólás “A Fideszt és a Jobbikot erősíti a “Böszmefogás”” bejegyzésre

  1. Etikus szerint:

    “Úgy tűnik, hogy Gyurcsány előrelépése miatt az eddig semleges vagy baloldali pártokat támogató szavazók özönlenek a Fidesz és a Jobbik táborába.”

    Ehhez mit lehet hozzáfűzni, legfeljebb annyit, hogy az emberek nem szeretnek veszíteni, azok táborát növelni.

    “Sírnak a fák, ha jön az ősz,
    Mikor már hűvösebb szelek fújnak.
    Estefelé vörös az ég,
    Sárguló levelek porba hullnak.

    Sírnak a fák, rövid a nyár,
    Szomorú, didergő napok jönnek.
    Fogy a levél, fut az idő,
    És a hó lepi el majd a földet.

    Mint a fát a levél, hagysz el engem,
    Ha majd véget ér ez a nyár.
    Semmi se tart örökösen,
    Így van, bárhogy is fáj!

    Sírnak a fák, ha jön az ősz,
    Sajnálom igazán nagyon őket.
    Szomorúak, mint ahogy én,
    Hiszen már titkon búcsúzom tőled.

    Mint a fát a levél, hagysz el engem…
    …Hiszen már titkon búcsúzom tőled.
    S mintha látnám, jobban sírnak a fák.”

  2. Matula szerint:

    Végre! Mindenki nagyon magabiztos! Nincsenek bizonytalanok…
    🙂

Itt lehet hozzászólni !