Elfoglalták a krími parlamentet

MNO

Elfoglalták a krími parlamentet

Ismeretlen egyenruhás fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét csütörtök reggel az ukrajnai Szimferopolban. Eközben készültségbe helyezték az ukrán rendőrség teljes állományát, beleértve a különleges erőket is.

Erről a helyi tömegtájékoztatási eszközök számoltak be Refat Csubarovra, a krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnökére hivatkozva. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentésében azt emelte ki, hogy az azonosító jel nélküli egyenruhát viselő fegyveresek egyelőre nem terjesztettek elő követeléseket.

A rendőrség körbevette a terület minisztertanácsának is helyet adó épületet, és lezárta a környéket.

Senki sem sebesült meg

A Podrobnosti.ua hírportál beszámolt arról, hogy helyi idő szerint hajnali 4 óra 20 perckor történt az épületfoglalás. A mintegy harminc támadó gépfegyverekkel és más lőfegyverekkel lőni kezdték az épület bejáratait. Gyorsan behatolva lefegyverezték az épület őrségét, és kihajtották őket az épületből. Az elsődleges értesülések szerint senki sem sebesült meg.

Újságírók szemtanúktól, a parlamentnél egész éjszaka tüntető oroszpárti megmozdulás résztvevőitől úgy értesültek, hogy a teljes menetfelszerelésben érkező támadók előzőleg a földre parancsolták az épület előtti tüntetőket.

Egy szimferopoli szemtanú elmondta, az akció részvevőitől arra a kérdésre, hogy kicsodák, azt a választ kapta, hogy oroszok. Hozzátette, a támadók jól fel voltak fegyverezve, mint a filmekben a tengerészgyalogosok.

Készültségben az ukrán rendőrség

Eközben készültségbe helyezték az ukrán rendőrség teljes állományát, beleértve a különleges erőket is – közölte Arszen Avakov ukrán ügyvezető belügyminiszter. Az intézkedés, valamint az épület köré a rendfenntartók által vont kordon célja megakadályozni egy vérfürdőt a civil lakosság körében, továbbá azt, hogy az események fegyveres összecsapássá fajuljanak – jelezte a miniszter a Facebook közösségi portál oldalán. „A provokátorok akcióba léptek” – írta, hozzátéve, hogy higgadtan kell viszonyulni a történtekhez.

Krím az új tűzfészek?

Miközben Ukrajna fővárosában, Kijevben már túl vannak a hatalomváltáson, és a Janukovics-kormányzatot elűző ellenzéki tüntetők szerdán már az új kormány valószínű összetételét is meghirdették, úgy tűnik, hogy az események újabb tűzfészke az ország déli részén fekvő Krím lett.

A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje szerdán rendkívüli ülést akart tartani a félszigeten kialakult helyzetről, de ez végül elmaradt. A törvényhozás épülete előtt szerdán két tábor tüntetett. Az egyik tábor Ukrajna területi egységének megőrzéséért, jórészt muzulmán krími tatárok részvételével, míg a másik a Krím Ukrajnától való elszakadásáért, oroszbarát aktivistákkal. A tüntetések csúcspontján mintegy tízezren voltak a parlament épülete előtt. A két tábor között összecsapások törtek ki, ami után mindkét oldal vezetői felszólították a demonstrálókat, hogy térjenek haza. A tüntetőknek csupán negyede tett ennek eleget.

Janukovics nyomában

Nemzetközi körözést adtak ki Viktor Janukovics eltávolított ukrán elnök és volt belügyminisztere, Vitalij Zaharcsenko ellen – közölte szerdán Oleh Mahnyijkij főügyész. Egyes hírek szerint az elnök Moszkvában van, míg orosz illetékesek állítják: a politikusok nincsenek náluk. Az ukrajnai helyzetről bővebben itt olvashat. A Magyar Nemzet vezércikkét témában ide kattintva érheti el!

Forrás: MNO

Itt lehet hozzászólni !