Belekötöttek a jobbikos standolókba

Alfahír, Csepel.info

Belekötöttek a jobbikos standolókba

Szerdán délután egy roma férfiból és két szintén roma nőből álló társaság belekötött a csepeli Jobbik Karácsony Sándor utcában standoló aktivistáiba – adta hírül a Jobbik híroldala, az Alfahír.hu.

A párt honlapja szerint a jobbikosok négy aktivistáját, köztük Pákozdi József önkormányzati képviselőt előbb szidalmazta, megfenyegette és köpködte, majd fizikailag is megpróbálta bántalmazni a három fős társaság. Pákozdit a szóváltás közben az egyik nő meglökte, majd a férfi meg is ütötte. Az önkormányzati képviselő a földre esett, de a nő tovább rugdosta. Eközben a  standolók közül még egy ember esett el, akit szintén bántalmazott a rugdosódó asszony. Az üvöltöző, szitkozódó, fenyegetőző társaság a szemtanúk szerint nem volt józan; alkohol vagy kábítószer hatása alatt állhattak. Az inzultus után kb. negyed órával megérkező rendőrök később megtalálták és előállították a társaságot.

61 hozzászólás “Belekötöttek a jobbikos standolókba” bejegyzésre

  1. großmutter szerint:

    Hölgyeim és Uraim!

    Ezeket tarjuk el a rácson kívül és a rácson túl is. Ezeket, akik minden ok nélkül ránk támadnak, kifosztanak, meggyilkolnak bennünket. Itt sosem lesz rend, nem hogy két héten, de két éven belül sem.

    Itt radikális változás kell, amit csak a Jobbik Magyarországért Mozgalom hozhat el kis hazánknak. Elég volt, minden bűnözőt a rácsok mögött szeretnénk tudni, etnikai hovatartozástól, bőrszíntől függetlenül. Előállították, kihallgatták, majd szabadon engedték. Közveszélyes bűnözőket hagynak futni!

    Jobbulást kívánok a megsérült aktivistáknak és Pákozdi Úrnak. A támadóknak pedig én is azt üzenem amit a párt: A Jövőt nem lehet megállítani!

    Szebb Jövőt kívánok minden magyar lelkű honfitársamnak!

  2. Tóth Mária szerint:

    Minden szavával egyet értek! dolgoztatni kellene őket ájulásig, így nem lenne kedvük “szórakozni”. az ilyen retardált barmok miatt az idősek lassan az utcára sem mernek kimenni! /de a fiatalok sem!

  3. spectator szerint:

    Ha nem értek is teljesen egyet az egyes pártokkal, a Jobbikkal sem, azért azzal igen,hogy a CIGÁNY-FEKÉLYT keményen kellene kezelni. Sajnos a nagy engedékenység komoly konfliktusokat fog előidézni.
    Lehet, hogy már nem csak fekély, hanem RÁKOS DAGANAT a cigányság egy része, a daganatot pedig ki kell vágni ! ! ! !

  4. Csepel-sziget szerint:

    Két dolgot nem értek:
    1. Mi az a roma? Az Alfahíren sem merik már a cigányt cigánynak nevezni? Többek között ez az álszent polkorrektség juttatta el a magyar-cigány együttélést erre a mélypontra.
    2. A sétálóutcában közlekedők miért nem voltak képesek kiállni honfitársaik mellett pártállásra való tekintet nélkül?

    Egyébként pedig ennyi erővel éhes hiénákat is hagyhatnánk szabadon közlekedni, azok sem szednének több áldozatot, mint a cigányság bizonyos, tanulásra, munkára, beilleszkedésre nem hajlandó vagy képtelen rétegei. Ideje lenne belátni, hogy a cigánypolitikában paradigmaváltásra van szükség, ami pedig azzal kezdődik, hogy a képviselő urak nem söpörhetik tovább szőnyeg alá a problémát, mert az létezik, nap mint nap tapasztaljuk. Ez pedig elsősorban nem pénz kérdése.

    A Jobbik nem ok, hanem következmény, többek között az elmúlt évtizedek elhibázott, hanyag cigánypolitikájának az eredménye. Egészségesen működő társadalomban nem lenne rá szükség, de sajnos ez nem egy egészségesen működő társadalom.

  5. Tarjányi László szerint:

    TETTLEG BÁNTALMAZTÁK A JOBBIKOS STANDOLÓKAT, kedves csepelinfó, ez a helyes cím!

    Azt miért hagytátok kim hogy ott álldogáltak a Németh Szilárd által kibővített közterület-felügyelet tagjai, s nem avatkoztak közbe, de még a rendőrséget sem értesítették! A mi pénzünkből fizetik őket! Lesz kivizsgálás ebben az ügyben?

    Azt miért hagytátok ki, hogy a a tettesek ““rohadt jobbikosok, rohadt magyarok, megölünk benneteket!” kiáltással rontottak az áldozatokra, következésképpen RASSZISTA BŰNCSELEKMÉNY történt Csepelen! Annyi évet kell kapniuk, mint a Szigetváron cigány nőt megütő fiataloknak!!! Ebben az országban nem lesz KETTŐSMÉRCE!

    Nyílt levelet írtam ebben az ügyben Németh Szilárdnak, amelyet emailben is elküldtem illetve elolvasható itt:

    http://csepel.info/?p=32126#comment-194504 “Vita a rezsicsökkentés 3.0-ról – Németh Szilárd az Echo TV műsorának

    vendége volt”
    Tarjányi László szerint:

    2014. február 05., szerda – 21:41

    Nyílt levél Németh Szilárdnak, Csepel polgármesterének!

    Tisztelt Polgármester úr!

    Ön és alpolgármester társai bármely rendkívüli esemény helyszínére azonnal ki szoktak menni. Tegnap bizonyára mindannyian el voltak foglalva önkormányzati illetve országgyűlési teendőikkel, valószínűleg ezért nem reagáltak a Jobbik tagjait ért rasszista támadásra.
    Mert tegnap ez történt, a tettesek ““rohadt jobbikosok, rohadt magyarok, megölünk benneteket!” kiáltással rontottak az áldozatokra, következésképpen RASSZISTA BŰNCSELEKMÉNY történt Csepelen!

    Érthetetlen, hogy az Ön által kibővített közterület-felügyelet jelenlevő tagjai nem avatkoztak be, s nem értesítették a rendőrséget sem!

    Kérem szíveskedjék a közterület-felügyelőknek az ügyben tanúsított magatartását kivizsgálni és a szükséges lépéseket megtenni!
    Remélem, hogy a csepeli lakosok adóját nem hiába költik a közterület-felügyelők javadalmazására.

    2014. február 5. Tarjányi László csepeli lakos

  6. großmutter szerint:

    Kedves Csepel-sziget!

    Ha jobban megnézi az alfahir.hu oldalt, rengeteg olyan cikket talál amit az előző hozzászólásában hiányolt. A teljesség igénye nélkül nézzen rá az alábbi listára:

    http://alfahir.hu/search/node/cig%C3%A1ny

    Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy a közterület felügyelet miért nem avatkozott közbe. Ha igaz az, ami le van írva, hogy távolról figyelték az eseményeket, akkor ezektől az emberektől meg kellene válni. Nem alkalmasak a tiszt betöltésére.

  7. grün szerint:

    großmutter !

    “Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy a közterület felügyelet miért nem avatkozott közbe.”
    Valszeg rendelkeztek érvényes BKV menetjeggyel! 😛 😀

  8. Tarjányi László szerint:

    Várjuk az országos média és Németh Szilárd állásfoglalását a Csepelen történt RASSZISTA INDÍTTATÁSÚ BŰNCSELEKMÉNY ügyében!

    Emlékeztetőül:

    Romaverés: súlyosbították az ítéletet a barcsi fiatalok perében

    A megyei bíróságon jogerősen is lezárult annak az öt barcsi fiatalnak a pere, akik tavaly januárban Szigetváron két roma nőre támadtak rá. Amint arról beszámoltunk, anya és leánya egy rosszul megvilágított parkon haladtak keresztül, amikor az akkor tizennyolc és huszonhárom év közötti fiatalok rájuk törtek.

    A Pécsi Városi Bíróság korábban a tetteseket garázdaságban és testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek. J. M.-t (elsőrendű v.) 1 éves, 3 évre felfüggesztett fogházra, M. R.-t (másodrendű v.) 1 év 3 hónap, K. B.-t (harmadrendű v.) 11, S. Zs.-t (negyedrendű v.) 9, M. Gy.-t (ötödrendű v.) 8 hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet indoklása szerint nem volt bizonyítható, hogy a csoport származásuk miatt támadt a nőkre.

    A pénteki tárgyalási napon azonban Wirth Béla büntetőtanácsa etnikai csoport tagja elleni erőszak elkövetésében találta bűnösnek a fiatalokat, azaz igazolva látták, hogy nem találomra vertek meg valakit, hanem éppen azért, mert az illető cigány származású volt.

  9. Doki szerint:

    A közelben lévő közterület-felügyelők rezzenéstelen arccal nézték végig a jelenetet. – írja az alfahir.hu
    Ezt el is tudom hinni, mert mikor egy éve a Görgey téren egy hajléktalan a 35-ös megállójában (az áruház felé fordulva) vizelt, az áruháznál álló közterület-felügyelők semmit sem tettek. Egyébként elég csak felmenni az alfahir.hu-ra, a fotón is jól látható, hogy a közteresek a közelben voltak.

    Remélem, hogy a kerület vezetése kellő szigorral bünteti meg a Karácsony Sándor utcában szolgálatot teljesítő közterület-felügyelőket.

  10. helyi szerint:

    Tényelg, hol a híres csepeli közterület-felügyelet fellépése?Ezek a büdös gyökkér buckalakók már mindent megtehetnek?Hordába járva a békés emberekre is rátámadnak!Mikor lesz végre rend?Mi a büdös francnak a közpénzből fenntartott közterület-felügyele, ha ezt szótlanul nézik????????????

  11. admin szerint:

    Információink szerint a közteresek választották szét a két társaságot, és ők hívták elsőként a rendőrséget is.

    Nem biztos, hogy félinformációk alapján kellene ítéleteket mondani. A sétáló utcában van térfigyelő kamera is, ki fog derülni, hogy mi hogyan történt.

  12. Pákozdi József szerint:

    Admin!
    Nem jók az információi. Először az egyik tagtársunk hívta a rendőrséget, amit a Teve utcai központban vettek föl, mert megszüntették az ügyeleteket és minden hívást a központi ügyeletbe irányítanak, és ők szólnak a kerületekbe ki ha valahol intézkedni kell. Ezt a rendőrségen közölték velünk!!
    Majd én hívtam a kapitány urat és a hívásom után 10 percre érkezett meg a rendőrség!
    A közterületesek bár jót beszélgettünk velük, de nem intézkedtek!

  13. Pákozdi József szerint:

    Két kamera van a sétáló utcában! Az egyik a gyalogátkelőt és a rokkant parkolót figyeli a másik pedig a hév átjárónál ami szintén fixre volt állítva. A térfigyelő kamerákból nem fog semmi kiderülni, csak az, hogy a hévnél mikor mentek át ezek a cigányok a gyalogátkelőnél. Vajon miért nem a sétáló utcában történt eseményeket rögzítik?? A kamerák a lakosság érdekéből lettek telepítve. Nem a bankokat kell figyelni és a szabálytalanul parkoló gépjárműveket! Bár biztos ennek is meg van a magyarázata, hogy miért!

  14. großmutter szerint:

    A mellékelt képen is tisztán látható, ahogy a közterület felügyelők a támadó cigányokat próbálják jobb belátásra bírni.

    http://alfahir.hu/sites/barikad.hu/files/2014/KaDe/cigany1.jpg

    helyi!

    Hogy mikor lesz itt rend? Ön szerint mit várhatunk azoktól, akik négy éven keresztül, kétharmados felhatalmazással sem tudták megoldani?

  15. Balos szerint:

    Bezzeg a Pákozdi úr mekkorát hisztizne, ha kiderülne, hogy őrájuk irányítják a kamerát. Ez is a nyúl meg a sapka esete. Nem beszélve arról, hogy a Jobbikos hírhedt cigányellenesség mellett cseppet sem meglepő a perpatvar megtörténte. Szerintem már nagyon várták, hogy újabb hisztit csaphassanak a 16 éves csaj álmegerőszakolása után.

  16. Doki szerint:

    Te Balos!

    Mikor kb 2-3 hete a Borároson egy alig 18 éves kis takony cigány srác össze akart verni egy öregembert, mert szólni mert a kurva anyázó szintén cigány barátnőjének, hogy figyeljen, hogy merre megy, mert majdnem fellökte, akkor szerinted az azért történt, mert az idős férfi jobbikos volt?

    Vagy mikor 1 éve 4-5 16 év körüli tróger cigány gyerek a buszon hóval dobálták a vezető fülkéjét, meg az előttük ülő hölgynek havat raktak a nyakába, azt mind azért tették, mert az utasok jobbikosok voltak?

    Emlékszem mikor olyan 2010 november-december környékén Jóni Tibor, a Csepeli Cigány Önkormányzat akkori elnöke felszólalt az Önkormányzatban, hogy a Petőfi utcában egy cigány család falára horogkeresztet rajzoltak. Több ilyen eset történt romák által lakott negyedekben szerte az országban és a legtöbb esetben kiderült, hogy nem magyarok tették, hanem cigányok, akik így akarták megfélemlíteni a haragosukat. Különben is, az a magyar ember, akinek kedves az élete, az sötétedés után nem megy be a Petőfi utcába…

  17. Bobek szerint:

    Gyenge kampányfogás!

  18. Karsai Mátyás szerint:

    Tisztelt Elnök úr! Tisztelt hozzászólók!

    Sajnálattal értesültem az incidensről! Azt mondtad,hogy a kamerák mindent rögzítettek!Kérlek,tedd lehetővé,hogy megnézhessük közösen! A “támadók” megkerestek és Ők teljesen másképp emlékeznek az esetre!!!
    Minden esetre:A Csepeli roma lakosság nevében szeretnék bocsánatot kérni!

    Tisztelettel:Karsai Mátyás Csepeli Roma Önkormányzat

  19. großmutter szerint:

    Nagyra becsülöm a bocsánat kérését, de itt sajnos ez már kevés. Gyökeres változáson kellene átmennie a magyarországi cigányságnak.

    Az egy tiszteletre méltó dolog, hogy ön bocsánatot kér, de ettől nem fognak megszűnni az ehhez hasonló incidensek.

  20. Csepel-sziget szerint:

    Még a végén kiderül, hogy a standoló jobbikosok támadtak rá a munkából hazafelé tartó, megfáradt romákra. Az esti híradóban már tán benne is lesz.

  21. Kál Károly szerint:

    Nem értek egyet a Jobbik által képviselt eszmékkel, több dologban nem értek egyet Pákozdi József önkormányzati képviselővel. De ami történt mélységesen elítélem.

  22. Balos szerint:

    Te Doki!

    A Jobbik hányszor kért bocsánatot azért, mert különböző bűncselekményeknél azonnal cigányozott, aztán kiderült, hogy nem cigányok voltak a tettesek? Elmondanám, hogy az általatok gyűlölt Tamás Gáspár Miklósnak ezerszer több becsülete van, mint a Jobbikban bárkinek. Ő ugyanis képes volt bocsánatot kérni, amikor egyszer rasszista támadást sejtett egy cigány gyerek megszúrása után. Elmondanám, hogy az állandó cigányozás és zsidózás nem mindenkinek élmény, és bizony könnyen előfordulhat, hogy valakinek elege lesz belőle. A Jobbik nagyjából tíz éve cigányozik és zsidózik rendületlenül, de mindig vérig sértődnek, ha valaki azt mondja, hogy náci senkiháziak.

    Egyébként az Alfahír cikkében 16-szor szerepel, hogy cigány. Vicc az egész.

  23. großmutter szerint:

    Te Balos!

    Itt nem “magyarozásról” volt szó, hanem annál sokkal többről. Egyébként én sem sértődök meg, ha valaki azt mondja rám hogy magyar. Tudod miért? Mert az vagyok és büszke is vagyok rá.

    Ők cigányok. Akkor miért is kellene megsértődni vagy bocsánatot kérni, ha bárki azt mondja hogy cigány? Talán nem az? Vagy csak akkor cigány ha a segélyért kell menni?

  24. Doki szerint:

    Balos!

    Nem a Jobbikról van szó, hanem az emberekről és azokról az esetekről, amiket leírtam. És ezeknél az eseteknél nem az a fő, hogy kik követték el, hanem az, hogy ilyenek megtörténnek. Ne gyere nekem a Jobbikkal, mert mondom, az a két eset, amiről írtam, annak köze nem volt a Jobbikhoz!

    Te fel vagy azon háborodva, hogy az alfahir.hu többször is leírta a cigány szót. Már ne is haragudj, de cigányok kezdtek kötözködni, méghozzá olyan szöveggel, hogy “rohadt magyarok, megölünk benneteket!”. Ez rasszizmus! Csak a valóság lett leírva, de ismerjük a ballibsi oldalt, hogy az igazság eltitkolása nagyon megy nekik…

    Sok embernek szintén elege van abból a sok szemétségből, amit a balliberálisok művelnek (pl a legutóbbi köteles bekiabálás) és mások sem verik össze az MSZP-s, DK-s, PM-es standolókat, mert normális ember nem művel ilyet.

  25. krapulaxxx szerint:

    a zsidók minden második szava ezek egyike: náci, fasiszta, rasszista.
    aztán ha egy náci, fasiszta rasszista odamegy és 2 méterről rákiabál, 2 év börtönt kap garázdaságért.
    ennek tekintetében várjuk a fenti cigányokra kiszabott, ezzel arányos legalább 5 év börtönbüntetést.

    http://www.zsido.com/cikkek/Ket_ev_bortont_kapott_az_antiszemita_tamado/10/3177

  26. krapulaxxx szerint:

    szerencsésebb történelmi időkben a cigányok egy árok mélyén találkoztak a “Balos” és hasonszőrű elvtársakkal.

  27. grün szerint:

    krapulaxxx!
    Azok a szép régi földalatti mozgalmak!
    Mikor még réteges volt a társadalom!
    De most már az egész ország gödörben van! 😛 😀

  28. a cigány az cigány szerint:

    olyan, hogy roma, olyan nincs.

    a magyar nyelvben cigány a nevük.
    hogy ők magukat a saját nyelvükön hogy nevezik, az másik dolog.
    a német sem deutsch, és az olasz sem italiano a magyar nyelvben. ha ők romának hívják magukat, hívják. de a mi nyelvünkben cigány a nevük és az is marad.

  29. vazulnéni szerint:

    -szebb jövőt mint amilyen lesz 🙁 http://www.youtube.com/watch?v=GuT9Atag7fE#t=89

  30. vazulnéni szerint:

    Tessék mondani ez politikailag korrekt vagy fasizmus, rasszizmus……. veszekedjünk egy jót legalább

  31. vazulnéni szerint:

    Elvtársak határolódjunk el a kettős mércétől és a napi politikai aktualitástól, igazságot és egyenjogúságot a cigányoknak , mintha magyarok lennének 🙂

  32. Szianti szerint:

    Nem vagyok “jobbikos” de úgy érzem / sajnos / szükség van – a kialakult helyzet miatt – rájuk. A hangyát senki nem próbálja megvédeni a tücsöktől , csak ők próbálják….

  33. Balos szerint:

    A sok hülye csillogó szemekkel bizonygatja, hogy a Jobbik nem provokálja a folyamatos cigánybűnözőzéssel a cigányokat nagyjából 2006 óta. Közben meg ők is cigányoznak, teljes egyenlőségjelet téve a cigányok és a bűnözés között.

    Az alfahír cigányfóbiájára tökéletes példa, hogy 16-szor írták le, hogy cigány. Egyébként én nem is írtam magyarkodásról, a jobbikosok különben sem magyarok. A Jobbik legismertebb alakjai a saját definícióik szerint nem magyarok, hanem szlovákok, románok, zsidók és cigányok. Ennek az egész formációnak az agresszivitása a kisebbrendűségi érzésekkel van táplálva.

    Egyébként én is elítélem ami történt, de a Jobbik évek óta hergeli a cigányokat, provokálja őket, úgyhogy ne legyen senki meglepve, ha ilyen történik.

  34. großmutter szerint:

    Balos! Nézőpont kérdése az amit ír. Az első nézőpont az öné, hogy a jobbik provokálja a cigányokat. A másik nézőpont szerint azt mondom, bárcsak a cigányok is csak provokálnák a magyarokat, s nem az öregezés és a bűnözés jelentené számukra a megélhetést.

    A harmadik nézőpont pedig az, hogy a jobbik és nagyon sokan ebben az országban nem a cigányok ellen van, hanem a bűnözés ellen. Az, hogy ez jellemzően a cigányokat érinti 90%-ban, az más kérdés. Az igazságot ki kell mondani, akár cigány akár nem. Sajnálatos módon az esetek nagy részében cigány az elkövető, ezért tűnik úgy, hogy a jobbik csak cigányozik. Elég szomorú.

  35. Tarjányi László szerint:

    Tisztelt Karsai Mátyás!

    Ön ne kérjen bocsánatot! Nem Ön nevelte a tetteseket, így aztán Önnek nincs felelőssége az ügyben! Egyébként itt a bocsánatkérésnek nincs helye, hanem az eset bűntetőügyi feldolgozásának!
    A tettesek “rohadt jobbikosok, rohadt magyarok, megölünk benneteket!” kiáltással támadtak rá az áldozatokra, s mivel itt etnikumközi ügyről van szó, ez minősíti az ügyet RASSZISTA INDÍTTATÁSÚ BŰNCSELEKMÉNYNEK! Nemcsak az a rasszista ügy, amikor magyarok támadnak cigányokra, lásd szigetvári ügy ( http://csepel.info/?p=32146#comment-194549 “Belekötöttek a jobbikos standolókba” ), hanem az is amikor cigányok támadnak rá magyarokra, lásd VIII. ker. Horváth Mihály tér ( http://alfahir.hu/sulyosbitottak_a_magyarvero_ciganyok_bunteteset-20130207 ), illetve Sajóbábony (. . . megölünk minden magyart! http://www.origo.hu/…/20110309-kozosseg-tagja-elleni-eroszak-romak-gyako... )

    Egyetlen teendője lehet Önnek, hogy tudatosítsa abban a közösségben amelyet képvisel, hogy mindenki felelős a saját tetteiért! Előre kell gondolkodni, nem utólag! A magyar törvények egyformán vonatkoznak mindenkire etnikai, vallási, életkori, nemi stb. hovatartozástól függetlenül! Kettős mércét a magyarság nem fogad el, pártolja azt bármilyen “jogvédő” szervezet! Aki elég bátor mást bántalmazni, az legyen bátor a büntetés elfogadásában is!

  36. kihfncgj szerint:

    NEM TUDOM HOGY MIÉRT KELL KIUTÁLNI A CIGÁNYOKAT AZÉRT MERT NÉMELYK LOP, ÖL STB…
    AMIKOR A MAGYAROK UGYAN EZT CSINÁLJÁK CSAK A MAGYAROK NEM SZERETNÉK ÉSZRE VENNI A FAJTÁJUKAT…
    AZ NEM IS ÈRDEKELTE A MAGYAROKAT HOGY 12 ÉVIG MOLESZTÀLTÁK, K..IVAL ETETTÉK A GYEREKEIKET…UGYAN ÚGY ŐK IS LOPNAK, ÖLNEK STB.
    AZT MEG NE MONDJÁK HOGY MIÉRT ROMA..MIÉRT NEM CIGÁNY ENNYI ERŐVEL MIÉRT MAGYAR? MIÈRT NEM PARASZT?

  37. großmutter szerint:

    Kedves kihfncgj!

    Hogy ki kit és miért utál ki az megérne egy misét. A megfogalmazásával nem értek egyet, mert ön úgy állítja be, hogy a cigányság némelyik része lop, csal stb… Sajnálatos módon nem csak némelyik teszi, hanem tízből kilenc.

    Egyszer vegye a fáradtságot és nézze meg, hogy a reggeli órákban hogy cigány embert lát a héven a belváros felé munkába menet. Én napi szinten járok a hévvel ebben az időpontban, de nem meglepő módon elvétve látok 1-2 cigány embert. Ez is véletlen?

  38. Tarjányi László szerint:

    Lovári vagy beás nyelven úgy hívjátok magatokat, ahogy akarjátok!
    A paraszt egyébként egy foglalkozás, nem lopnak, nem ölnek, nem erőszakolnak, hanem becsületesen és szorgalmasan művelik a földet! Tanulhatnátok tőlük!

    A Londonban, 1971. április 8-12. között megtartott Első Roma Világkongresszuson az ott jelenlévő, különböző cigány népcsoportokhoz tartozó küldöttek konszenzussal elfogadták, hogy a világ összes cigány származású emberének közös és hivatalos elnevezése attól kezdve a rom többesszámú alakja, azaz a roma legyen.

    A romák hagyományos magyar elnevezése a cigány. A magyarhoz hasonló például a cseh cikan, latin cinganus, német Zigeuner, francia tzigane, tsigane, olasz zingaro, portugál cigano, román ţigan, spanyol zincal, svéd zigenare, szerb, szlovén és horvát cigan, vend ciganj illetve török çingene név. Mindegyik kifejezés a görög ατσιγανος (atsziganosz) szóra vezethető vissza, amelynek egykori jelentése „érinthetetlen” volt. Feltehetően egy pogány vagy eretnek vallási közösségre vonatkozott, mely tagjaival a keresztényeknek nem volt szabad érintkezniük. Az, hogy a cigányságnak ténylegesen köze volt-e egy ilyen közösséghez, tudományosan nem igazolt, mindenesetre a 11. század körüli közvélekedés valamilyen oknál fogva azonosította a cigányságot velük.

    A romák egy másik, több nyelvben is megtalálható hagyományos elnevezése az „egyiptomi”. Ilyen jelentésű kifejezések például az albán evgjit, jevg, az angolul gipsy, gypsy, a görög ejiftos, giftoi, a francia gitans, a spanyolul gitano, illetve a délszláv nyelvekben használt gipcan, gupcan, egjupci. Ezeknek az elnevezéseknek az eredete a latin aegyptanus („egyiptomi”). A kifejezés oda vezethető vissza, hogy évszázadokig egyiptomi eredetűnek tartották cigányságot. Ma már ismert, hogy a cigányság Indiából származik, Egyiptom csupán a cigányság egyik ágának volt hosszabb-rövidebb ideig hazája a Balkán-félszigetre való áttelepedés előtt.

  39. fghfjhgkjhk szerint:

    Mit össze hisztiznek a cigányok, hogy ők “romák”?!
    Amikor a npcsoportról van szó, akkor “cigányság” van, nem “romaság”, így a népcsoport tagjai sem “romák”, hanem “cigányok”!

  40. nagyapó szerint:

    Hú de nehéz! Van egy kisebbség aki velünk él több száz éve, ezek a cigányok. Van egy még kisebb kisebbség úgy 20 éve, akik a romaként élősködnek.
    No de ki a cigány? Az aki viseli a kereket, ahogy az a zsidó, aki sárga csillagot hord? Amikor ez a jelvény nincs, akkor az a cigány, az a zsidó, az a sváb, az a tirpák kisebbségi, aki annak vallja magát.
    Akik megtámadták Pákozdi urat és társait, egyszerűen bűnözők. Ezért nem Németh polgármestert, nem Orbán miniszterelnököt, nem Pan Gimun ENSZ főtitkárt, nem a pápát kell hívni, hanem a rendőrséget!
    Elvárom, hogy a rendőrség eljárjon, nem csak egyszerű “kocsmai verekedés” szintjén, hanem, mint egy parlamenti párt képviselőinek megtámadói esetében.
    Ha tényleg romaként végezték mocskos tevékenységüket, akkor a rasszistaként kell kezelni őket!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  41. Tarjányi László szerint:

    Ebben egyetértünk! Németh Szilárd viszont mindig mindenütt ott van, ahol politikai hasznot szimatol! Itt most nincs ilyen, hát nem is jelent meg, sőt nem is válaszolt a nyílt levelemre sem!
    Annyit azért kijelenthetne, nincs kettős mérce, a Fidesz éppenúgy elítéli a magyarverést, mint ahogy el szokta ítélni a romaverést is! Ettől függetlenül, majd Németh Szilárd eldönti, van-e teendője a tétlen közterület-felügyelők dolgában! Saját maga látja a döntésének előnyét vagy hátrányát! A választópolgár majd eldönti, a polgármester megvédi-e a közrendet vagy csak szalagot átvágni tud!
    Nem kötelező sem országgyűlési képviselőnek, sem Csepel polgármesterének lenni! Lehet egyszerű közembernek is lenni, végülis van neki civil szakmája is!

  42. Doki szerint:

    Igen, azt azért én is vártam volna, hogy ha más nem, legalább az egyik alpolgármester kiáll, hogy elítélik az incidenst, függetlenül attól, hogy melyik pártot érintette. A fotókon jól látszik, hogy a verekedő cigány férfi agresszív, neki a Jobbik csak egy ürügy volt. Ezt egy az utcán sétáló civillel is megtehette volna.

  43. Balos szerint:

    Azért én azt is elvárnám, hogy a Jobbik kérjen bocsánatot a Horák Nóra megerőszakolásával és meggyilkolásával megvádolt cigányoktól éppen úgy, mint a csepeli 16 éves kislány álmegtámadása miatt, és ítéljék el a cigányok legyilkolását. Ehelyett azt ítélik el, hogy a meggyilkoltak rokonai, akik hónapokig éltek rettegésben, kártérítést kapnak.

    Na ez a Jobbik. Hergelnek, vádaskodnak, kislányok megerőszakolásával és meggyilkolásával vádolnak meg cigányokat, aztán még nekik áll feljebb.

  44. großmutter szerint:

    Balos!

    Ezt megkönnyeztem. Szegíny ártatlan “kisebbség”.

  45. Balos szerint:

    Azért mert valaki cigány, még nem bűnöző. Ezért vagytok ti szánalmas és tiszteletre nem méltó társaság, mert származás alapján döntitek el ki milyen ember, rendes vagy bűnöző. Szegedi Csanád is addig volt nektek rendes ember, amíg ki nem derült, hogy zsidó. Az ő szégyene is, hogy a ti köreitekben volt, és a többi zsidó származású jobbikos szégyene is, hogy ezek után is ott maradtak. Akár haszonlesésből teszik, akár azért, mert nem hiszik el, hogy az a gyöngyösi dédapa meg dédmama bizony nem sváb, hanem zsidó boltos volt.

    Az egész Jobbik egy kisebbrendűségi érzéstől gyötört kisebbségi gyülekezet. Emiatt van az a rettenetes gyűlölet. Az MSZP-ben vagy az SZDSZ-ben nyoma nem volt ilyennek soha. Bármennyire is szidom őket azért amivé Csepelen is váltak, az alapelveik, a baloldaliság és a liberalizmus az emberiség legnagyszerűbb ideája.

  46. Doki szerint:

    Balos!

    Normális ember minden gyilkosságot elítél, ami ártatlan életeket olt ki. Viszont a Kormány a tavalyi évben bejelentette, hogy a megölt cigányok családjait megsegíti, de azt nem jelentette be, hogy Szögi Lajos és a többi megölt magyar családjait is megsegítené. Miért? Hidd el, sokkal többen vannak a cigányok által meggyilkolt magyarok.

  47. Bobek szerint:

    Majd a Léhmann Brothers rendet csinál!

  48. kihfncgj szerint:

    A 10BŐL 9 CIGÁNY AZÉRT LOP MERT A MAGYAROK A BŐR SZÍN ALAPJÁN ÍTÉLNEK ÉS NEM ADNAK NEKIK MUNKÁT MÉG WC-T PUCOLNI SE. AZ ÉN BARÁTNŐMNEK A LÁNYÁT EGY MAGYAR EMBER ELRABOLTA, 2 NAPIG VIZET SE KAPOTT MEGERŐSZAKOLTA ÉS A GERINCÉT IS ELTŐRTE, MEGÖLTE A 16 ÉVES LÁNYT

  49. IKON szerint:

    “kihfncgj”
    Találj ki valami mást! Ha ez megtörtént volna, a politikusaink egymást eltaposva rohantak volna bocsánatot kérni, sajnálkozni, kárpótolni, rasszistázni és még sorolhatnám.
    Amúgy munkát azért nem kaptok, mert a 85 %-otok (100 a teljes :-)) még az általános iskolát sem végzi el és ha a munkáltatók választhatnak a tanult és a tanulatlanok között, még takarítani is a képzettet veszik fel.
    Balos! A jogvédelem és a bűnpártolás nem ugyanaz. Ha nem vagy vak/süket, akkor tudod, hogy 20 magyarellenes bűncselekményre talán esik 1 olyan, ahol cigány a sértett. Tégy egy próbát és sajnáld már egy kicsit az “öregezés”, vagy éppen az iskolai terror áldozatait is, hogy csak két, jellemző dolgot említsek. Amit te előítéletnek csúfolsz, az gyakorlatilag utóítélet, ami egy reakció. A kiváltó ok nem más, mint a növekvő bűnözés és felesleges itt a jobbik politikájával jönni, akkor ugyanis nem az átlagemberek, például ártatlan öregemberek (a saját otthonukban!!!) lennének az áldozatok, hanem azok, akikre fújsz.

  50. IKON szerint:

    “A MAGYAROK UGYAN EZT CSINÁLJÁK… UGYAN ÚGY ŐK IS LOPNAK, ÖLNEK STB.”

    A hivatalos(an torzított) statisztika szerint a lakosság 92 %-a magyar, ennek ellenére a börtönök népességének 90 %-a cigány származású. Ez mit sem bizonyít jobban, mint az általad is szajkózott csacskaságot.:-) Még mielőtt kijelented, hogy ez azért van, mert a magyarok nem kapják meg a büntetésüket, jelzem, hogy sajnálatos módon a romák között a nagy többségnek van priusza, a magyarok között meg a túlnyomó többség még sosem volt megvádolva semmivel, mert nem bűnöző. A magyart kiskorától kezdve arra nevelték, hogy tanuljon, hogy legyen munkája. Még akkor sem biztos, hogy lesz, tanulás nélkül viszont szinte biztos, hogy nem. A tanulásnak van egy másik, kellemes következménye is, a helyesírás elsajátítása.
    (Amikor azt írom, hogy magyar, akkor az általatok parasztoknak hívott emberekre gondolok. Bár a paraszt nálunk leginkább egy foglalkozás, nem sértődöm meg, hiszen tudom, hogy mennyit tudtok a munka világáról.)

  51. Tarjányi László szerint:

    A csepelinfó ezt a posztot nem hagyta kiemelt helyen, ha fideszest vertek volna pofán, két hétig is ez lenne a téma!
    A csepelinfó egy baráti társaság a szabad tájékoztatásért! Valóban?

  52. Ikon szerint:

    T. Tarjányi László!

    Választások előtt állunk, ahol minden szavazat számít, ráadásul – mint tudjuk – rend van az országban (hiszen két hét alatt rendet tudtak tenni :-)). Ez a cikk nagyon nem illik a képbe…

  53. white right szerint:

    Szerintem egyenlőséget kell tenni!! A cigány munkás adójából a cigány kapjon segÍJt.. a magyar ember meg a magyarnak!! Ez lenne az igazi rezsi csökkentés nekünk magyaroknak!!

  54. white right szerint:

    Meg sem merem említeni, hogy mennyi cigány nyugdíjjas van! Nem rokkant nyugdíjjas… hanem a munkája után járó nyugállományba helyezett!! 100.000 főből talán 2 fő?!

  55. kihfncgj szerint:

    ÉN EZT NEM KITALÁLTAM, HA NEM CSAK ATOKAT A HÍREKET NÉZNÉTEK AHOL A CIGÁNYOKRÓL VAN SZÓAKKOR TI IS HALLOTTÁTOK VOLNA….45 ÉVES ‘MAGYAR’ BARÁTNŐMNEK A 16 ÉVES LÁNYÁT STIGETSZENT MIKLOSON ELRABÓLTA EGY MAGYAR FÉRFI, 2 NAPIG EGY GARÁZSBA TARTOTTA MEGERŐSZAKÓLTA NEM 1-SZER A 3. NAP MEG ÚGY MEGVERTE HOGY A GERINCE IS ELTÖRT ÉS MEGHALT! A HOLTTESTÉT A DUNAPARTON TALÁLTÁK MEG ONNAN TUDJUK HOGY MAGAYR FÉRFI VOLT HOGY BEVALOTTA A RENDŐRSÉGEN! A MÁSIK MEG 12 ÉVIG KÍNOZTÁK, MOLESZTÁLTÁK, BOGARAKKAL, ÜRÜLÉKKEL ETETTÉK A GYEREKEIKET A ‘MAGYAR’ SZÜLŐK!!!! A MAGYAROKBÓL 10BŐL 9 IS UGYANÚGYLOP, ÖL CSAK AZ NEM DERÜL KI

  56. kihfncgj szerint:

    ÉN PL MÉG A FŐISKOLÁT IS ELVÉGESZTEM! ÜGYVÉD VAGYOK KÖZBE TAKARÍTÓ NŐ, A FÉRJEM AZ OTP BANKBA DOLGOZIK KÖZBE ÉPÍTÉSZ, AZ EGYIK FIAM RENDŐRNEK TANÚL, A MÁSIK FIAM ORVOSNAK, ÉS A LÁNYOM IS ÜGYVÉDNEK TANÚL!! ÉS EZ EGY CIGÁNY CSALÁD! ÉN NEM VÉDEM A CIGÁNYOKAT! NEM UTÁLOM A MAGYAROKAT SE A CIGÁNYOKAT!! CSAK NEM A CIGÁNYOKAT KÉNE UTÁLNI HANEM A BŰNÖS EMBEREKET AMIBE MAGYAROK 87%A IS BELETARTOZIK!!

  57. IKON szerint:

    kihfncgj! Már megint hazudsz. Megsúgom, hogy ezzel a helyesírással az érettségin sem engednének át, diplomához meg csak az ecserin juthatsz.
    Ja és ha 10-ből 9 ember öl, akkor ki az áldozat? Az elsőnek még csak-csak jut valaki, de a többi beáll egy körbe és egyszerre húzza meg a ravaszt, hogy sikerüljön a tömeggyilkosság? 🙂

  58. IKON szerint:

    “ÉN PL MÉG A FŐISKOLÁT IS ELVÉGESZTEM! ÜGYVÉD VAGYOK”

    Ügyes vagy, mert a többi ügyvédnek ehhez egyetemet kellett végeznie. 🙂

  59. kihfncgj szerint:

    AZÉRT MONDTAM AZT HOGY A FŐISKOLÁT IS ELVÉGEZTEM! MERT MIUTÁN LETETTEM AZ EGYETEMET KÜLÖN ELVÉGEZTEM FELNŐTT KÉNT A FŐISKOLÁT!

  60. Balázs szerint:

    Azt lehet tudni, hogy ennek a jóképű rétinégernek mi a neve?

Itt lehet hozzászólni !