Szocsi egy magyar önkéntes szemével

Kevesebb, mint egy hét a rajtig

MNO

Szocsi egy magyar önkéntes szemével

Szocsi egyelőre még nem ég a téli olimpia lázában, de a rajtig hátralévő egy hét alatt borítékolhatóan változik a helyzet. Az oroszok komoly hangsúlyt fektetnek a biztonságra, a terrorfenyegetettségtől való félelem azonban egyáltalán nem telepedett rá a Fekete-tenger parti városra. A hóhelyzet ugyanakkor aggodalomra adhat okot.

Pénteken hajnalban megérkezett Szocsiba a magyar csapat első küldöttsége, Nagy Zsigmond csapatvezető előőrsként már szerdán befutott; azért viszont, hogy az olimpián minden rendben legyen, huszonötezer önkéntes hétfő óta dolgozik. Köztük három honfitársunk, és egyiküket utolértük. Mihályi Petra, az ELTE 22 éves hallgatója – a születésnapját éppen ma ünnepli – már több világversenyen látott el médiaasszisztensi feladatokat, legutóbb január közepén a budapesti műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokságon. Az olimpián a gyorskorcsolya versenyeinek otthont adó Adler Arena elnevezésű, nyolcezer fős befogadóképességű sportcsarnok médiaközpontjában dolgozik.

Pálmafák között a téli olimpián

„Egyelőre nem mondhatom, hogy hatalmas a nyüzsgés a városban és Szocsi az olimpia lázában ég, a helyi lakosok élik a mindennapi életüket. Egy héttel a megnyitóünnepség előtt azonban ez szerintem teljesen normális. Az utcákon kétségkívül sok a rendőr, de a hangulaton nem érződik a félelem, hogy az emberek terrorveszélytől tartanának. S tapasztalhatjuk, hogy az oroszok nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra. A pályaudvaron gyakorlatilag olyan szintű az ellenőrzés, mint a repülőtereken, detektoros kapukat állítottak fel, a csomagokat átvilágítják, ám mindez egyáltalán nem nyomasztó. S ahhoz is hozzá lehet szokni, hogy az Olimpiai park bejáratainál is nagyon szigorú az ellenőrzés. Szerintem azt nehezebben emésztik majd meg a szurkolók, hogy sem ennivalót, sem innivalót nem vihetnek be már a parkba sem.”

A játékok tengerparti zónájában kiépített Olimpiai parkban kőhajításnyira egymástól áll az Olimpiai stadion, valamint öt sportcsarnok. „Itt, közvetlenül a Fekete-tenger partján jelenleg 10-15 Celsius-fok a hőmérséklet, pálmafák között sétálhatunk, hónak nyoma sincs, de erre itt nincs is szükség. A hegyekben persze nagyon kellene, és úgy hallottam egy másik önkéntestől, aki a hódeszkásokkal van, hogy a versenyzők számára nem a legmegfelelőbb a hó minősége. A helyiek azonban ígérik, hogy minden rendben lesz, megvannak a megfelelő berendezéseik a hó előállítására” – mondja informátorunk.

Szocsiba szakácsok még elkelnének

„Számunkra igazából még csak most kezdődik a munka, ahogy sorban érkeznek az újságírók. De akkor sem lesz igazán vészes, amikor már beindult a nagyüzem, fél napot kell dolgoznunk, és kapunk szabadnapokat is. Mi az önkéntesek falujában lakunk, és az elhelyezésre sem panaszkodhatom. Egy szimpatikus orosz lánnyal kerültem egy szobába, és gyakorlatilag saját lakásunk van, fürdőszobával. Az persze nem örül, akit olyan helyre tettek, ahol nyolc főre jut egy fürdőszoba, és emeletes ágyon kell aludni. S ami mindannyiunk számára nagy probléma, az az étkezés, amit ugyan biztosítanak számunkra, de a mennyiséggel és a minőséggel is komoly gondok vannak. Az egyik vacsoránk szerintem az előző napi leves pörkölt változata volt, hasznosították, ami megmaradt… Visszasírom a gimnáziumi menzát, de az élmények azért természetesen kárpótolnak” – szögezi le Mihályi Petra.

„Mindenki nagyon kedves, és amikor ma reggel megérkeztem a csarnokba, rögtön felköszöntöttek a szülinapomon. Kaptam csokit, egy boldog szülinapot feliratú lufit, és az üzenőfalon is megemlékeztek rólam, ami tényleg megható” – árulja még el, majd elköszön, mert Szocsiban már javában zajlik a munka, ott három órával elérőbb tartanak.

Befutott a magyar csapat

Helyi idő szerint pénteken hajnali négy órakor leszállt a Szocsi melletti repülőtéren az a gép, amely a magyar csapatot szállította az ötkarikás játékokra. Az olimpiai különítmény Siklós Erik sajtófőnök és Molnár Krisztina, a csapatiroda munkatársának vezetésével csütörtökön délután öt óra után a SYMA csarnoktól busszal indult a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, ahonnan Isztambul érintésével érkezett meg Szocsiba. „Jól utaztunk, bár a végén szakadó esőben, kicsit izgalmasan landoltunk, a repülőtérről pedig, ami nincs messze az olimpiai falutól, még három órába telt, míg mindenki elfoglalhatta a szobáját. A magyar csapat három helyszínen kapott szállást: a gyorskorcsolyázók a tengerparti faluban, az alpesi sízők onnan egy órányi utazásra a hegyen, a sífutók és a biatlonisták pedig hozzájuk közel laknak. A falu nagyon újszerű, a szobák hatalmasak. Az orosz önkéntesek és biztonságiak rengetegen vannak, nagyon kedvesek, segítőkészek, udvariasak, bár a szervezés még nem teljesen tökéletes. Hosszú utunk volt, a péntek a pihenésről szól” – tájékoztatta a MOB honlapját Siklós Erik, csapatunk sajtóattaséja.

Forrás: MNO

4 hozzászólás “Szocsi egy magyar önkéntes szemével” bejegyzésre

  1. Varga Gábor vilmos szerint:

    Ebben a korban és egy ilyen jelentőségű programban részt venni, minden kezdeti nehézség ellenére nagy élményt jelenthet. Most is a megelőző napokban, a konkrét sport eseményeken és úgy gondolom, majd évtizedek múltán is jó lesz vissza emlékezni a résztvevőknek! A még meglévő, itt-ott előforduló nehézségek még romantikusabbá tehetik majd ezt az időszakot!
    Sok sikert kivánok a magyar fiataloknak!

  2. Etikus szerint:

    Kulturált, értelmes és intelligens megnyilvánulás. Kár, hogy a fehér hollóra emlékeztet.

  3. Etikus szerint:

    Gerincsérvvel műtötték Janics Natasát
    |
    Gerincsérvvel megoperálták Douchev-Janics Natasát. A Graboplast-Győr háromszoros olimpiai bajnoka hosszú ideje bajlódott lumbágóval, a beavatkozás mostanra elkerülhetetlenné vált.

    A műtét során stabilizálták a gerincoszlopot, a csavarok mellett egy titán implantátumot is beillesztettek. Az orvosok szerint jól sikerült az operáció, a gyógyulási idő azonban egyénfüggő, nem lehet tudni, hogy a 19-szeres világbajnok mikor sportolhat újra.

    http://sportgeza.hu/kajakkenu/2014/02/02/gerincservvel_mutottek_janics_natasat/

  4. Perspektíva? szerint:

    Szívből kívánom felépülését, s remélem fog még nekünk könnyező szemeket előcsalogatni, eredményeinek láttán. Natika gyógyulj meg, és aztán jöhet a fokozott, -nem a túledzett- felkészülés. Emlékeztetlek, segítésképpen! Tudod, hogy igen sokat köszönhetsz Fábiánné, Rozsnyó Kati néninek. Tedd félre ez irányú büszkeséged, makacsságodat, és kérjél tőle segítséget, a folyamatos és ütemezett felkészülésedre, az indokolt regenerálódásod figyelembe vételével. Hajrá, számítunk rád, válogasd meg Te is, hogy kivel, kikkel ülsz egy hajóban. Azzal semmi esetre sem, aki felemelt lapáttal, közelről nézi, hogy elsőnek értek-e a célba!!! (K.K.)

Itt lehet hozzászólni !