Fővárosi Közgyűlés: csökkentett cégvezetői prémiumok, forrásmegosztás, plakáttilalom

Budapest.hu

Fővárosi Közgyűlés: csökkentett cégvezetői prémiumok, forrásmegosztás, plakáttilalom

Csaknem félszáz javaslatot tárgyal meg idei első, rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Döntöttek a fővárosi cégvezetők prémiumának csökkentéséről, kibővítették a választási plakátok elhelyezésére vonatkozó tilalmakat, határoztak a forrásmegosztásról és az állami adósságátvállalásról.

Módosította az életvitelszerű közterületi tartózkodást tiltó rendeletet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A határozat szerint jogellenes lesz az életvitelszerű tartózkodás a 4-es metró átadása után a Kelenföld vasútállomásnál lévő (Etele téri) aluljáróban is. A további közterületekről november 14-én már döntött a közgyűlés.

Szociális munkások is jelen lesznek az ételosztásokon

Tarlós István főpolgármester javaslatára a közgyűlés felkérte a közterület-használati bizottságot, hogy február 15-ig döntsön a közterületi ételosztások végleges helyszíneiről, valamint a főváros felkéri a kerületeket, hogy saját területükön is alakítsanak ki hasonló ellátópontokat. – Nemcsak ételosztásról gondoskodnunk, hanem szociális munkásról és egészségügyi dolgozókról is, hogy a rászorulókat ki tudjuk szűrni, és visszahelyezni őket az ellátórendszerbe – mondta a főpolgármester. Ughy Attila szakbizottsági elnök kijelentette: a kerületekkel és az érintettekkel teljes konszenzusra jutva fogják meghatározni a helyszíneket, addig is több helyszínen is rendezhetnek és rendeznek közterületi ételosztást a fővárosban.

Jelentősen csökkentették a cégvezetői prémiumokat

Egyhangúlag döntött a közgyűlés arról, hogy 40-ről 15%-ra csökkenti a fővárosi gazdasági társaságok vezetőinek prémiumát.  Tarlós István a vitában jelezte: a fővárosi cégvezetőktől kapott visszajelzések szerint a prémiumuk 2 millió forint feletti részét vagy fel sem vették, vagy már visszafizették. A főpolgármester magánvéleményként elmondta: a maga részéről ellenzi, hogy a közszolgáltatások területén egyáltalán prémiumot fizessenek.

Az állam által átvett feladatokkal összefüggésben átszervezte a Főpolgármesteri Hivatal ügyosztályait a Fővárosi Közgyűlés. A határozat értelmében megszűnik önálló főosztályként az egészségügyi és szociálpolitikai, valamint a köznevelési és ifjúsági feladatokat koordináló főosztály. Feladataikat az eddigi kulturális, turisztikai és sport főosztály veszi át, amely a kulturális, sport, köznevelési, egészségügyi és szociálpolitikai főosztály nevet veszi fel.

Kiterjesztették a plakáttilalmat

Környezetvédelmi és műemlékvédelmi okokból a budapesti Duna-hidakra, aluljárókra, valamint szobrokra, emlékművekre és fákra is kiterjesztette a választásiplakát-elhelyezési tilalmat a közgyűlés. A főpolgármester ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: attól, hogy választási kampány kezdődik, ez még az ország fővárosa marad, „ahol kell lennie egy minimális rendnek”.

A főjegyzői iroda előterjesztésében azt írták, a tavaly hatályba lépett, a választási eljárásról szóló törvény – a korábbi jogszabályhoz hasonlóan – felhatalmazást ad arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat műemlékvédelmi és környezetvédelmi okból rendeletben tiltsa meg a plakátok kihelyezését. A közgyűlés az előterjesztés elfogadásával döntött arról is, hogy nem ad hozzájárulást a tulajdonában álló középületeken történő választási plakátelhelyezésre, és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat is hasonló döntésre kérte. A korábbi szabályozást kiegészítve a budapesti plakátkihelyezési tilalom az idei kampányban kiterjed valamennyi aluljáróra, Duna-hídra, valamint közterületi szoborra, emlékműre és a teljes élő növényzetre. A fővárosi képviselők döntöttek arról is, hogy a főpolgármester a választások után akár az érintett jelöltek, illetve jelölő szervezetek költségére is eltávolíttathatja a törvényi határidő letelte után az utcákon maradó plakátokat.

A főváros üzemelteti a Kökinél a P+R parkolót

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kezelésébe kerül a KöKi Terminálon megépült P+R (park+ride) parkoló, miután a Fővárosi Közgyűlés megszavazta az erről szóló előterjesztést. Az egyhangúlag megszavazott javaslattal a háromszintes parkoló térítésmentesen kerül az önkormányzat tulajdonába, a használatbavétel még az előtt megtörténhet. A parkolóautomatákat, rendszámfelismerő kamerákat, térfigyelő kamerarendszert nyílt közbeszerzési eljáráson szerzik be, annak lezárultáig a rendszereket bérlik, hogy minél hamarabb megnyithasson a parkoló. A BKK tervei szerint a parkoló üzemeltetésének éves becsült költsége 43 millió forint, míg a tervezett bevétel a kihasználtság mértékétől függően 18-33 millió forint között alakulhat.

Elfogadta a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen illető források megosztását a Fővárosi Közgyűlés. A forrásmegosztás szabályait törvény rögzíti, a főváros a bevételek 51 százalékára, a 23 kerület azok 49 százalékára jogosult. Ennek értelmében a kerületi önkormányzatok összesen 95,55 milliárd, a fővárosi önkormányzat pedig 99,45 milliárd forintra jogosult. A főváros a keretből 7,82 milliárdot köteles a budapesti közösségi közlekedésre fordítani. A múlt évi forrásmegosztáshoz képest újdonság, hogy a törvény nemcsak a kivetett helyi adókból származó bevételt sorolja a megosztott bevételek körébe, hanem az azokhoz kapcsolódó bírságokból, pótlékokból beszedett bevételt is.

Jóváhagyott állami adósságátvállalás

Jóváhagyta az állami adósságkonszolidációt a Fővárosi Közgyűlés. A testület felkérte a főpolgármestert, hogy tegye meg a szükséges nyilatkozatokat, és kösse meg a költségvetési törvény szerint szükséges megállapodásokat. Az állam február 28-áig 100,7 milliárd forint adósságot vállal át a fővárostól, ez nyolc hitelszerződést érint. Az adósságkonszolidáció első körében, 2013. június 28-áig az állam a főváros adósságának 60 százalékát, 104 milliárd forintot vett át.

Forrás: Budapest.hu

2 hozzászólás “Fővárosi Közgyűlés: csökkentett cégvezetői prémiumok, forrásmegosztás, plakáttilalom” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Németh Szilárd bejelentette-e már, hogy a csepeli önkormányzati cégvezetők visszafizették-e a 2013-as prémiumuk 2 Millió Ft feletti részét?

    A választókerületi elnököknek 2014. január 13-ig kellett jelentést írniuk Orbán Viktor pártelnök részére, ez a határidő több mint két hete elmúlt!

  2. Tarjányi László szerint:

    Németh Szilárd nem hajtotta végre Orbán Viktor pártelnök utasítását?

Itt lehet hozzászólni !