Rezsiadósság-kezelő mintaprogram indul Csepelen

Csepel.hu

Rezsiadósság-kezelő mintaprogram indul Csepelen

A rezsicsökkentés pozitív hatásai közé tartozik az is, hogy az alacsonyabb összegeket némileg könnyebben ki tudják gazdálkodni a háztartások, így megnőtt az elmúlt egy évben a befizetések száma: ez is azt jelzi, hogy az emberek zöme nem a fizetés alól akar kibújni.

Ugyanakkor elég néhány kifizetetlen csekk, s a család könnyen olyan adósságspirálba kerülhet, amiből nehéz a kijutni. E probléma kezelése érdekében jött létre találkozó a csepeli polgármesteri hivatalban a kerület vezetői, az Elmű-ÉMÁSZ, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság képviselői részvételével. A megbeszélés eredménye: Csepelen rezsiadósság-kezelő mintaprogram indul az önkormányzat anyagi támogatásával.

A találkozón Marie-Theres Thiell, az Elmű-ÉMÁSZ igazgatósági elnöke elmondta: sok, személyesen neki címzett levelet kap, amelyek egy része olyan elkeseredett fogyasztóktól érkezik, akik képtelenek kigazdálkodni az áramszámlájukat, s ezért segítséget kérnek. Ennek gondnak a kezelésével a cég olyan szervezethez fordult, akik nagy múlttal rendelkeznek a segítségnyújtás területén. Az Ökumenikus Segélyszervezet képviseletében Lehel László igazgató és Rácsók Balázs szociális igazgató elmondta, hogy az áramcsoport ügyfelei közül eddig 200 családon tudtak segíteni. A pénzbeli támogatást az adott család szociális helyzetének feltérképezése, fizetési hajlandóságának felmérése előzi meg. Ahogy Rácsók Balázs hozzátette: az a tapasztalatuk, ha a tartozás közel felét adja a segélyszervezet, a többit már az adós teszi hozzá. „A 200 családot összesen 9,8 millió forinttal segítettük, 10 milliót viszont saját forrásaikból tették hozzá” – mond pontos adatot a segélyszervezet munkatársa. Hozzáteszi: konkrét tervként felmerült egy olyan országos térkép elkészítésének gondolata, ahol irányítószámok alapján figyelnék, hogy az egyes szolgáltatások esetén mely területeken és milyen gyorsan alakulnak ki „adósságfoltok”.

Iroda Csepelen – közvetlen segítség

Németh Szilád csepeli polgármester úgy látja, általában nem az emberek fizetési hajlandóságával van gond, hiszen „ha tudnak, fizetnek a fogyasztók.” Főleg az energiaszámlák kiegyenlítésében van nagyobb elmaradás Csepelen, de a távfűtés, a gáz kifizetése sem egyszerű. Éppen ezért „az önkormányzat adósságkezelő mintaprogramot indít a kerületben, melyhez anyagi támogatást nyújtunk, s egy irodahelyiséget – természetesen bérmentesen – a segélyszervezet munkatársainak rendelkezésre bocsátunk” – jelentette be Németh Szilárd. Azt is elmondta: munkacsoport jön létre, amelynek feladata az lesz, hogy a szolgáltatók, és az önkormányzat rendelkezésére álló adatok alapján felmérje a kerületi adóssághelyzetet, majd kidolgozza, milyen erőforrásokkal, feltételekkel tudnak a bajba jutottakon segíteni. A program meghirdetése és elindulása előtt meg kell határozni, hány embert, milyen mértékben és hogyan tud megsegíteni az adósságkezelő mintaprogram, ami – mint elnevezése is jelzi – a tervek szerint egy országos rendszer mintájává válhatna.

Forrás: Csepel.hu

 

31 hozzászólás “Rezsiadósság-kezelő mintaprogram indul Csepelen” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Hiányolom, hogy a Csepeli Fogyasztóvédelmi Egyesület nem vett részt a megbeszélésen.
    A fogyasztóvédelem kiket támogat? Semmilyen rezsiügyben nem olvastam állásfoglalásukat. Vajon miért?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  2. elhallgattatni szerint:

    Korábban kétszer már kirabolta a cigányasszony a problémát végül piszkavassal megoldó magyar bácsit

    Ha kért volna pénzt, adtam volna neki szívesen – ezt mondta az RTL Híradónak Hajdú Ferenc, az a hernádszentandrási férfi, aki a saját lakásában megölte B. Ödönné Margitot (†57) a múlt héten.

    – Nem volt választásom, az életemet védtem – tette hozzá a bácsi, aki részletesen elmesélte, hogy mi történt. Mint mondta, amikor jött befelé az asszony, azzal rohant neki, hogy elvágja a nyakát. – Már nem tudtam mit csinálni. Ott volt a piszkavas, azzal odaütöttem a kezére – idézte fel Ferenc.
    A nő azonban egy másik pengét rántott elő. Ezért sújtott le rá többször a piszkavassal. A nyugdíjas az RTL kérdésére nem tagadta, hogy ismerte támadóját, ugyanakkor szerinte szó sincs arról, hogy bizalmas viszony lett volna közöttük.
    Elmondása szerint a nő – aki a szomszéd betört kerítésén keresztül mászott be – decemberben ellopta a telefonját, majd januárban a pénztárcáját és a telefonját is elvitte (a híradóban viszont nem lopásról, hanem rablásról esik szó).
    A rendőrség emberölés gyanújával nyomoz az ügyben. Az egyértelmű helyzet ellenére még mindig azt vizsgálják, hogy jogos volt-e az önvédelem.

    youtube com/watch?v=rBxlf48F_ew

  3. grün szerint:

    Öreg farok!
    A végén már a szolgáltatók gyónási kötelezettségét is bevezetik?!
    Az a fogyasztóvédelem nem ez a fogyasztóvédelem!
    Itt a “szagpolitikus” fogyasztóvédelmi kreálmánya! 😛 😀
    .
    “Németh Szilárd arról is tájékoztatott, hogy a törvényjavaslat definiálják a rezsicsökkentést is. “Rezsicsökkentés alatt a közszolgáltatások végfogyasztói árának jogszabály alapján megvalósuló csökkentését kell érteni” – idézte a politikus.

    A szakpolitikus új szabályra is felhívta a figyelmet a fogyasztóvédelem területén. Az országos hálózattal rendelkező cégeknek képzett fogyasztóvédelmi referenseket is kell majd alkalmazniuk megyénként – mondta el.”
    – See more at: http://www.magyarhirlap.hu/ujabb-lepesek-a-rezsicsokkentesert#sthash.urWD5KgG.dpuf

  4. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! Gondolom a “szagpolitikus” fogyasztóvédelmi szakemberek esetén kedves dr. Borsány Györgyre, és a záltala vezetett Csepeli Fogyasztóvédelmi Egyesületre gondolt.
    Mentsen az Úr, hogy ők védjenek!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  5. grün szerint:

    Öreg nyelvművész!
    “A szakpolitikus új szabályra (IS) felhívta a figyelmet a fogyasztóvédelem területén. Az országos hálózattal rendelkező cégeknek képzett fogyasztóvédelmi referenseket is kell majd alkalmazniuk megyénként – mondta el.”
    .
    A kiemelt (IS) bizonyítja, hogy ez még mindig a zizomagyú rezsibiztos szövege és a záltala javasolt új hivatalra vonatkozik!
    Pedig ez a Magyar Hírlap!
    Olvasás, szövegértés!!! 😛 😀

  6. Éva szerint:

    Nagyon pozitív döntés született. Sok családnak lehet így segíteni. Persze azoknak akik valóban megérdemlik.

  7. ebihal szerint:

    Inkább azt mondjátok meg, hogy ki volt az a fasz, aki nulla fokban, hóesésben
    kiküldte az embereket, hogy padokat fessenek a Béke téren?

  8. felix szerint:

    Amerre a kormány jár, mindenhol mutyi és tönkretett vállalkozások ezrei.

  9. grün szerint:

    ebihal!
    Nagyon gyakorlatias ember lehet!
    Ilyenkor nem szárad olyan hirtelen a festék és nem repedezik, hanem ráhűl mint a szilvaciberére a bőr!
    Ráadásul a hajléktalanokkal sincs probléma. Nem foglalják a padokat! 😛 😀

  10. Kaatka szerint:

    Menjetek az anyátokba! Még hány száz milliárd forintot kell az embereknek kifizetni az önkormányzatok által elherdált pénzekből! Itt az újabb átvállalás, nem is tudom hány ezer milliárdnál tartunk már.

    “Február 28-ig 100,7 milliárd forint adósságot vállal át az állam a fővárostól, a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán hatalmazhatja fel a főpolgármestert a szükséges megállapodások megkötésére.

    A testület napirendjén szereplő javaslat felidézi, hogy az állam az adósságkonszolidáció első körében a főváros adósságának 60 százalékát, 104 milliárd forintot vett át 2013. június 28-án. A megmaradt, s tőketörlesztésekkel csökkentett adósságállományt február 28-ig veszi át az állam, ennek összege 100,7 milliárd forint. Az adósságállomány nyolc hitelszerződést jelent.

    A képviselők kifejezhetik, hogy a főváros igénybe kívánja venni az állami adósságátvállalást, s felkérhetik a főpolgármestert, hogy tegye meg a szükséges nyilatkozatokat és kösse meg a költségvetési törvény szerint szükséges megállapodásokat.

  11. Kaatka szerint:

    Ja egyébként megkaptam az elmű számlát a 2013-as elszámolásról. Nekem személy szerint havi 436 Ft rezsicsökkentést jelentett. Bazd meg Szilárd, hazudjatok az anyátok picsájának!

  12. Etikus szerint:

    T. 15:18-as
    Kő keményen támogatják a kis és közép vállalkozásokat. Mégpedig oly módon, hogy a Nav. és a Cégbíróságok intenzíven szüntetik meg őket a törvény erejénél fogva. Csak valamilyen adatnak, elmaradásnak kell hiányoznia, s jöhet a lefejezés!
    Arra a most végrehajtók, Nav. Cégbíróságok, és ide kapcsolódó szervek dolgozói nem is gondolnak, hogy nem sokára ők maguk is munkanélkülivé válhatnak. Miután a cégek létszámait szinte lefejezték, radikálisan.
    Ez lesz a következő jelentős leépítés az állami apparátusban, választás után.
    “Nincs rád szüksége a világnak, S ezért a szent fát (munkát) félretedd)”

  13. nagyapó szerint:

    Szóval eetásak! Kit védett meg a Csepeli Fogyasztóvédelmi Egyesület?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  14. nagyapó szerint:

    Indul a licit! Proli Kaatka 436 Ft rezsicsökkentést jelentett, jön 1/2eszű1/2x aki majd közli, semmi megtakarítása nem volt, majd jön Narancsvírus akinek már ráfizetése van.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  15. nagyapó szerint:

    Szóval eetásak! Ki mellett áll a Csepeli Fogyasztóvédelmi Egyesület?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  16. nagyapó szerint:

    A harmadik rezsicsökkentéssel elsőként, még a tavasszal a gáz ára csökkenhet, a villamos energia és a távhő pedig valószínűleg később, de még idén, két eltérő időpontban lesz olcsóbb – közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a kormánypártok évadnyitó frakcióülése előtt, pénteken Balatonszárszón.
    “A francba! Ahelyett, hogy emelnék a rezsit. Szegény cégvezetőknek már a gatyájuk is kilóg a zAudikból!”
    A zárva proli meg csak bámulja, hogy csökken, pedig emelkedni kellene.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  17. nagyapó szerint:

    Na jó, elismerem, nem vettem be a skizó-gyógyszert, elismerem, ezek az adatok a helyesek:

    2010.-óta a gáz árát háromszor emelték: 2010. – ben 17,2%-al
    2011. – ben 23,5%-al
    2012. – ben 7,9%-al
    Ez az eredeti 2010.-es árakhoz képest 56%

    cigánykaviktorka mivel tudta, hogy a választások előtt cirka másfél évvel kell megcumiztatnia, az ilyen hülye komcsi-hülye választópolgárokat, mint én, s a térdre cidához bandákat, ezekről nem tesz említést név szerint. (több 100ezer emberről van szól, kiket a dakota megvezet…de nem sokáig)…..nagyon hülye bugyellárist (szilcsike) gordon (kezelésre szoruló elvti)- s nagyonbeteg-“agyú”-állítólagos nyugdijas (szilcsi hülye gecma szilcsi faterja)

    ….na ők térdelhetnek imához, mint a seggdugesz viktorka említette anno, s rátapadhatnak a sliccre!
    🙂

    Magyarul, szoptok ge@@ik!

    🙂

  18. felix szerint:

    Szemétláda.
    Majd szólj, hogy mikor lesz az a két alkalom amikor olcsóbb lesz a gáz, mert mind a kétszer be akarok majd fűteni.
    Ugye kis kötekedő.

  19. grün szerint:

    Öreg farok!
    Itt a Helység bunkója által meghirdetett új fogyasztóvédelmi szervezet!
    “Az országos hálózattal rendelkező cégeknek képzett fogyasztóvédelmi referenseket is kell majd alkalmazniuk megyénként – mondta el.” 😛 😀
    .
    “Egy törvénymódosítás miatt hirtelen több száz fogyasztóvédelmi szakember képzésére van szükség. Két nappal a törvény elfogadása előtt alakult egy épp ilyen képzéssel foglalkozó cég, amelynek email címe a Fidelitas egyik vezetőjének címe.”
    .
    http://www.hir24.hu/belfold/2014/01/23/a-fidelitas-kepzi-a-fogyasztovedoket/

  20. felix szerint:

    Szemétláda.
    Még mindig nem tűnik fel neked, hogy ezerrel megy a lenyúlás.
    Párhónapos cégek viszik a kötelezővé tett szolgáltatásokat.
    A lopástörvényekbe van iktatva.
    Maffia kormány.

  21. gyula szerint:

    Kaatka! Tedd fel a számláidat a netre, s ha látom, amit itt röfögsz, akkor elhiszem, Te kis szerencsétlen kommancs! Az önkormányzatok adósságát pedig ANNO a bolsevik barátaid halmozták fel, s ezt kell MOST nyögnie az országnak. Ráadásul a pénz jelentős részéből semmi sem lett, csak szépen lenyúltátok, ganék!

  22. grün szerint:

    “A 2013-ban megkezdett rezsicsökkentés-sorozat eddig 230-240 milliárd forintot hagyott a családoknál Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára szerint – vagyis nagyságrendileg ekkora kiesés keletkezett a szolgáltatóknál. A kiesések egy részét Budapest például kompenzálta a Főtáv Zrt.-nél és a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-nél több milliárd forint értékben, a magánvállalatok számára viszont csak a költségcsökkentés – beleértve az elbocsátásokat és a beruházások visszafogását – maradt.”
    .
    Cseberből vederbe?! .P
    .
    http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/fizetescsokkentes_es_elbocsatasok_magyarorszagon_ez_a_rezsiharc_sotet_oldala.574104.html

  23. felix szerint:

    Gyula.
    Az önkormányzatok többségét nyolc éve a fidesz uralja.
    Ennyit arról a “tévedésedről”, hogy az adóságaikat a “kommancsok” halmozták fel.
    Gratulálok, hoztad nagyapó a nagyapó szintet.

  24. "?!" szerint:

    Kedves “gyula”!

    Neked tényleg olyan sötétség van a fejedben, mint amit a 10:23-as hsz.-ed demonstrál, vagy csak fideszes udvari bolondként játszod a hülyét?

    A fenti kérdésem megválaszolásához, az alábbi linkre kattintva megláthatod, hogy a fővárosi kerületek között a 2010. előtt is fideszes vezetésű önkormányzatok (különösen az V. és XII. kerület) halmozták fel a legtöbb, és éppen az mszp-s vezetésű kerületek (különösen a XIII. és XXI. kerület) halmozta fel a legkevesebb adósságot!

    http://10.kerulet.ittlakunk.hu/onkormanyzat/121202/keves-az-adossaga-keruletnek-fovarosi-szinten

    Országos szinten pedig az adósságfelhalmozás csúcstartói a 2010. előtt is fideszes vezetésű Kaposvár, Debrecen, Hódmezővásárhely, Kecskemét, stb.!

    Remélem a fenti információkkal sikerült oszlatnom a fejedben lévő sűrű sötétséget?!

    Ja, még annyit, hogy a fent XXI. kerületként megnevezett, második legkevésbé eladósodott (2010. előtt mszp-s vezetésű) önkormányzat alatt Csepelt kell érteni!

  25. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x! “Az önkormányzatok többségét nyolc éve a fidesz uralja”. Igaz, és mit mondott a komcsi Lampert? “A pénzt mi adjuk” nemcsak nem adtak, hanem az ökormányzatokra hárítottak sok feladatot, de hozzá pénzt nem.
    Ez volt a szemét maffiabaloldali kormányzás egyik jellemzője! Soroljam a többit? Nem kell, mert 2010-ben a választók is tudták.
    De elgondolkodhat a csepeli vezetésen is, akik az eladott terület bevétele ellenére, hatalmas hiányt hátrahagyva távoztak (azért előtte komoly pénzt kaszáltak)!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  26. ebihal szerint:

    Arról a bevételről beszél, amiről Ábel azt hazudta, hogy teljesen eltűnt? Mert arról
    aztán bevallották, hogy jelentős része megvan. Kis hazudozó!

  27. felix szerint:

    Szemétláda,
    Az önkormányzatok a Vezér felszólítására adósodtak el.

  28. gyalog szerint:

    gyalog szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
    2014. január 25., szombat – 23:03

    gyalog szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
    2014. január 25., szombat – 21:51
    Ennyit a csepeli spórolásról:
    csepeliek blogját érdemes megnézni

    VICCES EZ A MODERÁCIÓ, AMI NEM ENGEDI BE SZABADON A SZÓLÁST… 🙂

    SZERETETTEL
    gyalog

  29. Jeniszej szerint:

    SZERZŐDÉSED! (fontos!)
    Most, hogy már végig nézted a videókat, elolvastál és megértettél mindent, ideje elő venned a szerződésedet!

    A leírtak minden deviza alapú kölcsön szerződésre vonatkoznak, ahol nem devizát bocsájtottak rendelkezésre, hanem forintot, tehát ha forintot kaptál. Lakás hitelre, autó hitelre, bármilyen hitelre.

    Olvasd el a szerződésed és a szerződés esetleges mellékleteit alaposan. Ha kell többször, mert mindent meg kell értened amit beleírtak. Kihúzóval jelöld be a fontosabb részeket, hogy később könnyebben megtaláld.

    I.) Először a törvény által írt semmisséget keressük, ez a legegyszerűbb, mert így a törvény mondja ki a szerződésed semmisségét.

    A törvény kötelezően előírja, hogy a szerződésnek milyen elemeket, és hogyan kell tartalmaznia. Ha a szerződésedben nem találod ezeket az elemeket, vagy nem úgy ahogy a törvény azt előírja akkor az égész szerződés semmis. Itt nagyon szögletesnek kell lenni. Pl.: tartalmaznia kell a vételi és eladási árfolyam különbségét éves százalékos mértékben kifejezve. Azért mert ez egy költség, és a költségeket egyenként így kell feltüntetni. Ez így néz pl.: 0.16% ha 0.16% a mértéke, nem pedig így: 180.- Ft, vagy esetleg nem is találod mert nem írtak erről semmit. A törvény azt mondja, hogy ha neked ilyen költséget fizetned kell, (a deviza alapú hitelekre ez jellemző) akkor éves százalékos mértékben kifejezve a szerződésbe bele kell írni. A fenti példa alapján így kell beleírni: 0.16%, nem pedig máshogy.

    Ez a törvényhely a Hpt. 213. paragrafus 2010 nyaráig volt hatályos. Minden 2010 nyara előtt megkötött deviza alapú kölcsön szerződésre vonatkozik, függetlenül attól, hogy svájci Frank-, japán Jen- vagy Euro alapú!

    És most menjünk végig pontról pontra:

    Mit ír a törvény?

    Hpt. 213. § (1) Semmis az kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza:

    a) a szerződés tárgyát,

    Mi a szerződésed tárgya? Mivel kölcsönszerződésről van szó, az a kérdés, hogy mit kaptál kölcsön. Mit mond a szerződés? Mondjuk 4 millió forintot? 26 ezer svájci frankot? 4 millió forintnak megfelelő svájci frank folyósítás napján, vételi árfolyamon számolt ellenértékét? 4 millió forintot, de köteles vagy az árfolyam változásból eredő valamennyi korrekciót megfizetni? Vagy ez attól függ, hogy melyik napon kérdezed?
    Nem mindegy!
    Ha forintot kaptál, akkor az a forint összeg a szerződésed tárgya amit rendelkezésedre bocsájtottak. Csak az lehet a szerződésed tárgya amit rendelkezésre bocsátottak, más nem. Hiszen csak így tud megfelelni a szerződésed Ptk. 523. paragrafusának: (1) „A kölcsönszerződés alapján a hitelintézet vagy más hitelező köteles meghatározott pénzösszeget az adós rendelkezésére bocsátani, az adós pedig köteles a kölcsön összegét a szerződés sze­rint visszafizetni. Tehát azt az összeget, amit odaadtak, kamatokkal és költségekkel együtt kell visszafizetned. A meghatározott pénzösszeg egy számot (pl.: 4.000.000) és egy deviza nemet (pl.: forint) jelent. Mit írtak a szerződésedbe? Mi az a meghatározott pénzösszeg amit rendelkezésedre kellett hogy bocsássanak?

    Ha nem az az összeg a szerződésed tárgya mint amit ténylegesen a rendelkezésedre bocsátottak, hanem valami más, pl.: valamennyi svájci Frank, akkor a szerződésed semmis, hiszen nem felel meg a valóságnak és a szerződéskötési akaratodnak a szerződés tárgya, azaz nem a megfelelő összeget írták bele, és a Ptk. 523. § 1 bekezdésének is ellent mond. Hiába írták a szerződésbe, hogy pl. 26.000.- CHF, ha azt nem bocsátották rendelkezésedre, hanem helyette valamennyi forintot kaptál. A rendelkezésre bocsájtás azt jelenti pl.: hogy felvehetted készpénzben; átutalták a bankszámládra; rendelkezhettél arról, hogy hová utalják el; elkölthetted; hozzáférhettél; valamit csinálhattál vele; rendelkezhettél felette.

    Hpt. 213. § (1) Semmis az kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza:

    b) az éves, százalékban kifejezett teljes hiteldíjmutatót, a hiteldíjmutató számítása során figyelembe nem vett egyéb – esetleges – költségek meghatározását és összegét, vagy ha az ilyen költségek pontosan nem határozhatók meg, az ezekre vonatkozó becslést,

    Mit jelent a teljes hiteldíjmutató (THM) és mit kell tartalmaznia? Mit mond a törvény?

    212. § (1) A fogyasztási, lakossági kölcsönszerződésnek tartalmaznia kell a külön jogszabály alapján megállapított éves százalékban kifejezett teljes hiteldíjmutatót. (THM)

    (2) A teljes hiteldíj a fogyasztó által a kölcsönért fizetendő terhelés, amely tartalmazza a kamatokat, folyósítási jutalékokat és minden egyéb – a kölcsön felhasználásával kapcsolatosan fizetendő – költséget.

    A THM-et ki kell tudnod számolni. A THM-ben minden költségnek benne kell lenni. Ehhez szükséged van adatokra. Pl.: kamat, vagy ha van: kezelési költség, stb. és az árfolyamokra is. A vételi és eladási árfolyamok a THM-et befolyásolják, hiszen ez a hiteled költségének egy része, és a kettő különbségét meg kell fizetned. Tehát tudnod kell, hogy a szerződésedben meghatározott napon mennyi volt a vételi és az eladási árfolyam, és le kell ellenőrizned, hogy valóban annyi volt-e.

    A Pszáf THM KALKULÁTORÁVAL le tudod ellenőrizni, hogy a megfelelő THM-et tartalmazza a szerződésed. KATTINTS IDE, új lapon, ablakban fog megnyílni.

    Ha a kalkulált THM két tizedesjegy pontosságig nem egyezik a szerződésedben lévő THM-el, akkor vagy hibát vétettél és rossz adatokat adtál meg és ezért rosszul számoltál, vagy mivel a szerződésed nem a megfelelő THM értéket tartalmazza ezért semmis. (A kerekítési szabályokra figyelj: 10.54% = 10.539% -al.)

    Hpt. 213. § (1) Semmis az kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza:

    c) a szerződéssel kapcsolatos összes költséget, ideértve a kamatokat, járulékokat, valamint ezek éves, százalékban kifejezett értékét,

    Idézet a 2012.12.07.-én kihirdetett 43. Pf. 636.553/2012/7. számú másodfokú jogerős bírósági ítéletből:

    “A c.) pont a b.) pont kibontásaként értendő. A b.) pont alapján tehát százalékos formában fel kell tüntetni a THM-et és az azon túli egyéb költségeket, majd a c.) pont alapján külön nevesíteni kell minden költséget. A c.) pont nyelvtani értelmezéséből is az következik, hogy az összes költség feltüntetendő a szerződésben, melybe bele értendő („ideértve”) a kamat és járulék is éves százalékos mértékben kifejezve.”

    Tehát meg kell találnod a szerződésedben a költségeket külön – külön, éves százalékos mértékben feltüntetve. Pl.: kamat: 8%, ha van kezelési költség: 2%, deviza vételi eladási árfolyamkülönbség: 0.16% A deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok eltérése által okozott költséget nem szokták a szerződésbe beleírni. Ha nem találod akkor nincsen benne. Viszont költségként meg kell fizetned. Ha nincsen benne és költségként meg kell fizetned, akkor semmis a szerződésed, hiszen nem tartalmazza a szerződéssel kapcsolatos összes költséget, valamint ezek éves, százalékban kifejezett értékét.
    Hpt. 213. § (1) Semmis az kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza:

    e) a törlesztő részletek számát, összegét, a törlesztési időpontokat,

    Ezeket ellenőrizd le, hogy benne van-e külön-külön. Ha nem találod meg akkor nincsen benne, és a szerződésed semmis.
    A szerződésben vagy annak egy mellékletében van-e benne? Ha a szerződés mellékletében van benne, akkor a szerződésben a mellékletről előírtaknak megfelelően a melléklet a szerződés részévé vált-e? Ha nem a szerződés rendelkezéseinek megfelelő a melléklet, akkor az nem vált a szerződésed mellékletévé, és így a szerződésed nem tartalmazhatja a fentieket.

    Pl. ilyeneket keress: futamidő: 150 hónap, törlesztőrészlet: 98.000.- Ft, törlesztési időpont: minden hónap elseje, stb.

    Megjegyzés:

    Ha a szerződésben nem a megfelelő érték, adat van pl.: a THM más, az árfolyam más, a rendelkezésre bocsátott összeg más stb. akkor az nem elírás, az nem könnyen javítható hiba, hanem valótlan adat. A valótlan adatot úgy kell megítélni, mintha nem lenne (vagyis a szerződés nem tartalmazza), hiszen ami valótlan az nem létezik a felek jogviszonyában!

    Ptk. 234. § (1) A semmis szerződés érvénytelenségére bárki határidő nélkül hivatkozhat.

    Hpt. 213. § (3) A szerződés semmisségére csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni.

    A Polgári törvénykönyv szerint bármikor lehet hivatkozni egy szerződés érvénytelenségére. Ez abból adódik, hogy ha egy szerződés semmis (érvénytelen), akkor az nem válhat utólag érvényessé az idő múlása miatt.

    Hpt. 213.§ (3) csak akkor engedi meg a szerződés semmisséget, ha az a fogyasztó érdekében áll. A bank érdekében nem lehet a szerződés semmisségére hivatkozni.

    2013. február 14-én Kásler Árpád Biatorbágyon tartott előadást.
    Nézd végig mert a szerződésedről beszél!!!

Itt lehet hozzászólni !