Teljes átszervezés Budapesten, várják a véleményeket

MNO

Teljes átszervezés Budapesten, várják a véleményeket

A 4-es metró elindulása után a felszínen is átszervezik a tömegközlekedést, ami a főváros nagy területén és az agglomerációban is menetrendváltozásokat jelent majd. Az erről szóló terveket hamarosan közzéteszik, ezekhez a hónap végéig az utasok javaslatait, véleményét és észrevételeit is várja a főváros.

A Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az új metróvonal tavaszra tervezett elindulásával jelentősen változik Budapest buszhálózata. Az M4-es metróvonal ugyanis alternatívát jelent a nagy forgalmú 7-es buszcsalád, a 47-es és a 49-es villamos mellett, Kelenföldtől – a nyugati agglomerációból a XI. kerületig közlekedő sűrű autóbuszvonalak végpontjától – pedig gyors, kényelmes közlekedési lehetőséget biztosít majd a belvárosba.

Kiemelték: az új metró elindulásához kapcsolódva a Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Közlekedési Központ közreműködésével az elmúlt évtized egyik legnagyobb felszíni forgalomátszervezését hajtja végre. Ez közvetlenül tíz fővárosi kerületben, valamint Budaörsön és Törökbálinton mintegy negyven autóbusz-, négy villamos- és három trolibuszvonalon jelent hálózati vagy nagymértékű menetrendváltozást.

A változások véglegesítése előtt azonban az utasok véleményét is szeretné megismerni a főváros. Ezért hivatalos honlapjukon, a Budapest Portálon és a BKK honlapján szövegesen és interaktív térképen is megtekinthetőek lesznek a tervezett változások. A javaslatokat, észrevételeket január végéig várják.

A 4-es metró a Keleti pályaudvar és Kelenföld vasútállomás között jár majd, átszállási lehetőséget biztosítva a 2-es és a 3-as vonalakra. A többi metróvonalhoz hasonlóan az első vonatok 4.30 körül, az utolsók 23.30 körül indulnak a végállomásokról, a járatsűrűség a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban 2-3 perc, a hétköznapokon és a hétvégén napközben 5 perc, az esti időszakban 10 perc lesz.

A 4-es metró elindulásához kapcsolódó felszíni hálózati, menetrendi változások Újpalota, Zugló, Belváros, Józsefváros, Bel-Buda, Kelenföld, Gazdagrét, Őrmező, Kelenvölgy, Albertfalva, Budafok, Budatétény, Nagytétény, Budaörs és Törökbálint tömegközlekedésére lesznek közvetlen hatással.

A tervek szerint mintegy negyven autóbusz-, négy villamos- és három trolibuszvonalon kell jelentős változásra – vonalak összevonására, meghosszabbítására vagy rövidítésére, új járatok indítására és ezzel párhuzamosan egyes jelenlegi vonalak megszüntetésére – számítani.

Márciusban már utazhatunk rajta

A 4-es metró tíz állomásából nyolcnak már megvan a használatbavételi engedélye, a Fővám téri és a Kelenföldi pályaudvari január közepén, legkésőbb végén kapja meg. A Nemzeti Közlekedési Hatóság által ellenőrzött tesztüzemmód január 20-án kezdődik és március 20-ig tart. A metró átadását 2014 márciusára tervezik.

Forrás: MNO

2 hozzászólás “Teljes átszervezés Budapesten, várják a véleményeket” bejegyzésre

 1. fghfjhgkjhk szerint:

  “Az M4-es metróvonal ugyanis alternatívát jelent a nagy forgalmú 7-es buszcsalád, a 47-es és a 49-es villamos mellett, Kelenföldtől – a nyugati agglomerációból a XI. kerületig közlekedő sűrű autóbuszvonalak végpontjától – pedig gyors, kényelmes közlekedési lehetőséget biztosít majd a belvárosba”
  A metro a buszt és a villamost sem tudja kiváltani. Több helyen távoli a párhuzamosság.

 2. glória szerint:

  Az M4-es nem érint, viszont felháborítónak tartom, hogy a majdnem szomszédos kerületbe
  a József közbe, a Gombos tértől nem messze lakva majd másfél óra alatt érek az unokáimhoz.Röhej, hogy ennyi idő alatt majdnem Szombathelyre lehet utazni.Az is előfordul a 36- os buszon, (többnyire a késői órákban) hogy vagy otthagy a busz a megállóban, annak ellenére, hogy közvetlenül a megálló táblájánál állok, vagy amikor leszállást jelzek rögtön az előző megállót elhagyva, egyszerűen nem áll meg.
  Az is nagyon kellemetlen, hogy a legtöbb busz számlapja este nincs kivilágítva

Itt lehet hozzászólni !