Évente akár 40 ezer forintot is spórolhat egy család

Fidesz.hu

Még két hétig lehet megtenni az ingyenes készpénzfelvételhez szükséges nyilatkozatot – hangsúlyozta hétfői sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője.

Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni arra, hogy két hét van január 20-ig, ez az ingyenes készpénzfelvételhez szükséges nyilatkozattétel határideje – fogalmazott Zsigó Róbert. Mint ismert, februártól havi két készpénzfelvétel legfeljebb 150 ezer forintig ingyenes lesz, de ehhez az is szükséges, hogy legkésőbb január 20-ig megtegye mindenki az ehhez szükséges nyilatkozatot. Aki később teszi, az később élhet ezzel a jogával – fűzte hozzá.

Kiemelte, a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel a pénzügyi rezsicsökkentés része, amely a lakosság banki költségeit csökkenti. Egy munkavállaló évente akár 20 ezer forintot, egy kétkeresős család pedig akár 40 ezer forintot is megtakaríthat ezáltal –sorolta.

A szóvivő kijelentette, az ingyenes készpénzfelvétel álláspontjuk szerint alapvető fogyasztói jog, amelyet a bankok kötelesek biztosítani az ügyfeleknek.

Az ingyenes készpénzfelvételt egy bankszámlára vonatkozóan lehet érvényesíteni. Az erről szóló nyilatkozatot annál a banknál kell megtenni, ahol az a számla van, amelyre ezt a fogyasztói jogot érvényesíteni szeretné az ügyfél. Aki nyilatkozik, annak bármelyik bankautomatából ingyenes lesz a készpénzfelvétel.

A nyilatkozat egy egységes űrlap, amelyet kétféle módon lehet kitölteni: személyesen a bankban vagy interneten, a netbankáron keresztül. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tudjuk, hogy az ügyfelek többsége interneten keresztül teszi meg a nyilatkozatot, ez jóval leegyszerűsíti mindenki dolgát, és nem kell sorban állásra számtani a bankfiókokban sem – fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak is nyilatkozniuk kell, akiknek csak egy bankszámlájuk van, vagy egyáltalán nem használnak bankkártyát. Ha valaki több banknál is vezet számlát, annak el kell döntenie, hogy melyik számla esetében szeretné érvényesíteni ezt a jogot.

A bankok az ingyenes tranzakció költségét nem háríthatják át a lakosságra – szögezte le. Úgy fogalmazott, ha a bank számlavezetési díjat akar emelni az ingyenes készpénzfelvétel miatt, annak a pénzintézet számára súlyos következményei lesznek.

Ennek kapcsán elmondta, a Magyar Nemzeti Bank már decemberben célvizsgálatokat indított a bankok ellenőrzésére. A Gazdasági Versenyhivatal legutóbbi 9 milliárdos büntetése is jelzi, hogy elmúltak már azok az idők, amikor a bankok büntetetlenül megszeghették a törvényeket – húzta alá Zsigó Róbert.

Forrás: Fidesz.hu

2 hozzászólás “Évente akár 40 ezer forintot is spórolhat egy család” bejegyzésre

  1. abcd szerint:

    ITT A KÁNAÁN !!!!

Itt lehet hozzászólni !