Több mint 100 ezer emberen segít az eszközkezelő

MNO

nemeth_laszlone

Eddig 15 ezer lakást ajánlottak fel a jelzáloghiteleiket törleszteni nem tudó tulajdonosok a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek, az idei év végére ez a szám eléri a 25 ezret, ezzel 100-120 ezer ember lakhatása oldódik meg tartósan – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A legtöbb felajánlás az ország keleti részéből érkezett: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 1500, Szabolcs-Szatmár-Beregből pedig 1300 lakást ajánlottak megvételre tulajdonosaik. A vásárlás átfutási ideje 3,5-4 hónap, de a felajánlástól már szünetel a banki végrehajtás – mondta el Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Gördülékenyebb, gyorsabb átfutás

Hozzátette, hogy a 2011-es indulás után azért volt lassú a felfutás, mert – az adminisztráció kiépítése mellett – gondoskodni kellett a megvásárolt lakások kezeléséről is. Ezt a feladatot a MÁV Ingatlankezelő Kft. végzi, így nem nulláról kellett megszervezni ezt a feladatot – tette hozzá a vezérigazgató. Ma már havi 1500 lakás eladási felajánlása érkezik a társasághoz.

Eldől, hogy elég lesz-e a lakbér

Az MTI kérdésére, hogy elegendő-e a lakások kezelésére a 9400 forintos átlagos havi lakbér, Csillag Tamás azt mondta, ennek eldöntéséhez még egy év tapasztalatra van szükség.

Az alacsonynak mondható lakbér ellenére a volt tulajdonosok – most határozatlan idejű bérlők – egyharmada fizetési nehézséggel küzd a miniszter tájékoztatása szerint, de egy új jogszabályi lehetőség nekik is segít. Amennyiben a hátralék meghaladja a fél évi lakbért, úgy egy éves határozott idejű szerződést köt az eszközkezelő a bérlővel, amelyben meghatározzák a hátralék törlesztési ütemét.

Átcsoportosították a megmaradt részt

Németh Lászlóné elmondta azt is, hogy a múlt évben tett felajánlásokra 23,5 milliárd forintot költött az eszközkezelő, így a költségvetésben a 33 milliárd előirányzatból megmaradt részt a kormány átcsoportosította. Az idei, további 10 ezer lakás megvásárlására viszont 37 milliárd forint szerepel a költségvetésben.

A miniszter bejelentette, hogy a jövőben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő, örökös nélküli lakásokat is megkapja az eszközkezelő. Csillag Tamás ezt egy olyan puffernek nevezte, amelybe azok költözhetnek tovább, akik az eredeti lakásuk bérét nem tudják fizetni.

Adott az arány

A jogszabály szerint az eszközkezelő az eredeti forgalmi érték 55 százalékáért vásárolja meg a lakást a fővárosban és a vidéki városokban, 50 százalékon az egyéb városokban és 35 százalékon a kisebb településeken. Az arány független attól, hogy mekkora a hitel a lakáson. Amennyiben a vételárat a bank elfogadja, akkor az eszközkezelő lesz a lakás tulajdonosa, és azt bérbe adja a korábbi tulajdonosának.

Nemzeti ügy: segítséget kaptak a hitelese

A kormány által eddig megtett lépések már 350 ezer adósnak nyújtottak jelentős segítséget: a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével 170 ezer adós élt, az árfolyamgátba további 170 ezren léptek be

Forrás: MNO

12 hozzászólás “Több mint 100 ezer emberen segít az eszközkezelő” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    Majdnem 4 évi kormányzás után, jó nagy pofátlanság kell a fenti bejegyzésben olvasható eredményekkel való dicsekvéshez!

    Németh Lászlóné minisztertől megtudhattuk, hogy “a jelzáloghiteleiket törleszteni nem tudó tulajdonosok eddig 15.000 lakást ajánlottak fel a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek, de a 2013. évben a felajánlott lakások megvásárlására a költségvetésben előirányzott 33 milliárd Ft-ból, csak 23,5 milliárd Ft-ot költött el az eszközkezelő!
    A többi pénzt pedig a kormány átcsoportosította.”

    A miniszter által ismertetett adatok azt bizonyítják, hogy a nagypofájú narancsosok az elmúlt közel 4 év alatt a jelzáloghiteleiket törleszteni nem tudó tulajdonosok által eddig felajánlott 15.000 lakásnak eddig még a felét sem vásárolta meg, de annak ellenére van pofájuk dicsekedni, hogy további kb. 3 ezer lakást is megvásárolhattak volna a kormány által átcsoportosított 9,5 milliárd Ft-ból! (Nyilván stadionra kellett a 9,5 mdFt.)

  2. Gordon szerint:

    Ha Bajnai és az MSZP marad, akkor már tömegek kerültek volna utcára. Ők ugyanis mindig a bankok és a nagytőke oldalára állnak.

    Ez a helyzet.

  3. abcd szerint:

    Pénz van bőven….. csak a szocik lopják !!!!

    “Nálunk épül Európa egyik legdrágább vasútvonala

    A Vörösvárról Budapestig tartó szakasz 2 milliárdba kerül kilométerenként. Összehasonlításképpen, az első TGV Párizs- Lyon szakaszának kilométere 870 millió forintba került, de a híres gyorsvasúthálózat legújabb, 2011-ben átadott szakasza sem került többe 3 és félmilliárd forintnál, viszont ott egy alagutat és 7 viaduktot is megépítettek. Emiatt az Együtt-PM vizsgálatot kezdeményez. De a több mint féléves csúszást is kifogásolják. “

  4. Rycki szerint:

    Kíváncsi lennék hányan ház áll még üresen Ócsán.
    Ha az ott elcseszett pénzből inkább az oda (a pusztába) kiköltöztetett családok házait, lakásait vették volna át sokkal több családon lehetett volna segíteni.
    És mindenki maradhatott volna a megszokott környezetében.

    http://hvg.hu/gazdasag/20131204_Hatasvadasz_propagandafilm_keszult_az_ocs

  5. Rycki szerint:

    * jav: Kíváncsi lennék hány ház áll még üresen Ócsán.

    Plusz még egy link: http://ocsavaros.blogspot.hu/

  6. Gordon szerint:

    De legalább már nem zsíros kenyéren tengődnek a gyerekek. Nem úgy mint az MSZP alatt.
    Az Együtt-PM egyébként nem akarja kivizsgálni, hogy az mszp csepeli potentátjai mire költötték azt a bruttó 122 millió forintot, amit 2010 előtt vettek fel jutalom és végkielégítés címszó alatt??? Lenne mit vizsgálni szerintem!

    Gordon kérdése:
    2013. december 31., kedd – 00:11

    “Mikor pengeted vissza felvett milliókat!?”

    CsepeliNo1 válasza:
    2013. december 31., kedd – 13:20

    “Gordon, Gordon.

    (…)

    Miről beszélsz?! Vagyis tudom, de nem vagyok vele hajlandó foglalkozni!

    Inkább DE! Akkor leszek az, akinek hiszel!
    1.) A válaszom: a jó édes … fizetem vissza!

    2.) Mi közöd van hozzá?! … költöttem!”

    Csepeli “baloldal” – 2013.

  7. Gordon szerint:

    Tényleg!
    Szabó Szabolcsnak mi a véleménye a 2010 előtt az mszp csepeli potentátjai által felvett bruttó 122 millió forintnyi jutalomról és végkielégítésről? A mostani haverjai vették fel. Tán csak megkérdezte őket arról, hogy mire költötték a pénzt és mikor szándékoznak azt visszaadni a csepeli embereknek…

  8. ebihal szerint:

    Gordon!
    Kár volt eddig fennmaradnod, frissen is hülye vagy, hát még álmosan!

  9. Csepeli MIÉP szerint:

    Tényleg kivonul-e néhány nagy bank Magyarországról?
    És ha igen, akkor mi van?

    Az évforduló táján felröppent a hír, miszerint néhány nagy nemzetközi bank kivonul Magyarországról – vagyis itteni leányvállalatától megválik. Szívem szerint azt mondanám, hogy hiszem, ha látom. És szívesen látnám.

    Ők ezt a bejelentést megfélemlítésnek, fenyegetésnek szánták, hogy nélkülük itt összeomlik a pénzpiac, összedől a világ, még az is lehet, hogy nélkülük véget ér a történelem. Azonban ez a bejelentés nem fenyegetés, hanem beismerés. Annak beismerése, hogy csökkent a pénzszivattyú kapacitása, már nem tudnak annyi pénzt kiszívni az országból, mint oly sok éven keresztül. És ezért megsértődtek.

    Ez az eset tipikus példája annak, hogy hazánk egyes kormányai hogyan szolgáltatták ki országunkat a nyugati bankoknak (is), hogyan tették lehetővé, hogy azok – a privatizált közszolgáltató és egyéb cégekkel együtt – hogyan gazdagodtak a mi elszegényedésünk és eladósodásunk árán.

    Ha elmennek, hát elmennek. Az ő megjelenésük előtt is volt Magyarország, és az ő távozásuk után is lesz. Sőt! A „mindenki hozzon magával még egy embert” mintájára mozgalmat is lehetne indítani a „mindenki vigyen magával még egy bankot” jelszóval. Esetleg az utolsó pénzszivattyút a távozáskor ünnepélyesen lehetne búcsúztatni, mint egykor az utolsó ideiglenesen hazánkban tartózkodó szovjet katonát.

    De nem ők az igazi bűnösök. Ők csak éltek azzal a lehetőséggel, amelyet itteni janicsár kiszolgálóik biztosítottak számukra. Ezek a janicsárok az igazi bűnösök. A kormány elszámoltatást ígért. Ebből eddig nem sokat láttunk, de ha egyszer mégis nekifognak, ki ne felejtsék őket!

    Budapest, 2014. január 4.

    Dr. Fenyvessy Zoltán
    a MIÉP elnöke

  10. grün szerint:

    “Esetleg az utolsó pénzszivattyút a távozáskor ünnepélyesen lehetne búcsúztatni, mint egykor az utolsó ideiglenesen hazánkban tartózkodó szovjet katonát.”
    .
    A kivonulásukkal megoldódna a sok százezer deviza és egyéb hitelek sorsa, mivel a sok adós nem tudna kiknek törleszteni! 😛 😀

  11. Gordon szerint:

    ebihal szerint:
    2014. január 05., vasárnap – 13:42

    “Gordon!
    Kár volt eddig fennmaradnod, frissen is hülye vagy, hát még álmosan!”

    Szabó Szabolcsot kérdeztem és nem téged.

Itt lehet hozzászólni !