Szilveszteri rettegés: ügyeljünk a kedvencekre

Gondola.hu

Szilveszteri rettegés: ügyeljünk a kedvencekre

Rettegnek a kutyák a szilveszteri tűzijátéktól. Több megrémült állat szökik el otthonról, és kerül később menhelyre.

Bundi kutya három éve került a gazdájához a fővárosi Illatos úti menhelyről. Dóra, aki örökbe fogadta, azt mondja, az eb annyira fél a tűzijátékok hangjától, hogy mióta náluk van, egyszer sem hagyták egyedül szilveszterkor. Az év utolsó napján inkább bezárkóznak a lakásba. Ilyenkor általában még az állat esti pisiltetése is kimarad, mert ha a kutya meghallja a durrogtatást, sokkos állapotba kerül, és egyszerűen nem mer kimenni az utcára.

A szilveszteri tűzijáték, a petárdák hangja nem csak Bundiból, hanem a kutyák legtöbbjéből is ezt váltja ki. Az ebek ilyenkor nem tudják, honnan érkeznek a zajok, és próbálnak menedéket keresni – sokuk el is veszik szilveszter éjszaka. Valószínű, ijedtében tépte el a pórázát Fresi is, aki két éve december 31-én egy boltba menekült robbanások hangja elől, onnan került a szentendrei Árvácska Állatmenhelyre, de azóta sem jelentkezett érte senki.

Ilyen kutyából sok fordul meg a menhelyeken újév környékén – mondta el a Kossuth Rádiónak az Árvácska Állatvédő Egyesület elnöke, Sztakó Jánosné.  A befogadott állatok között vannak olyanok, amelyeken látszik, hogy volt otthonuk, nyakukon póráz nyoma van, valamint olyan eb is akad, amelyben chip van, csak épp nincs regisztrálva.

2013. január 1-je óta kötelező chippel ellátni minden négy hónaposnál idősebb kutyát, mégis sok olyan kerül az ebtelepekre, amelyekben nincs ilyen lapka. Ezek az állatok aztán a menhelyeken kapják meg az egyedi azonosítót. Király Péter, a Rex Kutyaotthon alapító állatorvosa azt tapasztalta, mióta törvény kötelezi a gazdákat a chipeztetésre, több kutyát tudnak hazajuttatni. Mint elmondta, az előző esztendőkben az állatok 30 százalékának nem találták meg a gazdáját, míg az új kötelezettség bevezetése óta ez az arány 10 százalék alá csökkent.

Az elszökött kutyákat azért is fontos mielőbb befogni, mert a megrémült állatok sokszor nem mérik fel a rájuk leselkedő veszélyeket, és könnyedén szaladnak ki az autók elé.

A legtöbb állatmenhely az év utolsó napján és újévkor is ügyeletet tart, így az elveszett vagy megtalált kutyákat is be lehet náluk jelenteni.

Forrás: Gondola.hu

Egy hozzászólás “Szilveszteri rettegés: ügyeljünk a kedvencekre” bejegyzésre

  1. bélabá szerint:

    A sok gyökér surmónak inkább a valagába kéne dugni a petárdáját és ott robbantani……..
    🙁

Itt lehet hozzászólni !