Totális kudarc: Bajnai egy törpepárt elnöke lett

Mno

Nem volt diadalmenet a 2013-as év a Bajnai Gordon vezette Együtt–PM Szövetségnek, mivel az alakulat támogatottsága 5 százalék körüli szintre csökkent, és a volt miniszterelnök népszerűsége is mélyrepülésbe kezdett – többek között erről is beszélt az MNO-nak Lánczi Tamás, a Századvég Intézet elemzője, akivel a párt idei évét jártuk körül.

Nagy reményekkel vágott neki a 2013-as évnek a Bajnai Gordon által életre hívott Együtt–PM Szövetség, mivel a felmérések azt mutatták, hogy az újonnan létrejött alakulat képes lesz a baloldali szavazók megszólítása mellett a bizonytalanok körében egy jelentős részt kihasítani. Ezzel szemben komoly harc kezdődött a balliberális táboron belül, hogy ki legyen az összefogás kovásza, amiből az év végére az kerekedett ki, hogy igazából senki sem elégedett, ráadásul a Fidesz–KDNP még növelte is az előnyét.

Ha megnézzük, hogyan szerepeltek a 2013-as évben az egyes baloldali pártok, akkor az Együtt–PM teljesített talán a legrosszabbul – mondta el az MNO-nak Lánczi Tamás, a Századvég elemzője azon kérdésünkre, hogy milyen évet zárt a Bajnai-csapat. A párt támogatottsága az induláshoz képest megfeleződött, Bajnai támogatottsága, népszerűsége még ennél is látványosabban csökkent – tette hozzá. Míg egy éve Bajnai képesnek tűnt a baloldal integrálására, mára egy, a parlamenti bejutási küszöbön egyensúlyozó törpepárt elnöke – fejtette ki a politikai elemző.

Lánczi szerint Bajnai alulmaradt az MSZP elnökével folytatott stratégiai párharcban is, a két párt közti megállapodás inkább az MSZP érdekeit szolgálja. „Az ősz folyamán Bajnaiék több komoly hibát is elkövettek. Ilyen volt a szobordöntögetős akcióaz október 23-i ügyetlenkedés és a sikertelen békéscsabai jelöltállítás.” Ezek mindegyike jelentősen rombolta a párt és Bajnai imázsát, és a szervezeti gyengeségről is árulkodnak – vélekedett a Századvég Intézet munkatársa.

Nincs dinamizmus

Ugyanezt lehet elmondani a párt egykulcsos adóval szembeni aláírás-gyűjtési akciójáról, amellyel még 100 ezer embert sem sikerült megszólítaniuk. A másfél hónap alatt begyűjtött 97 ezer aláírás még az LMP egy évvel korábbi akcióját is alulmúlta, ami azt jelzi, hogy a Bajnai-párt mozgósítási képessége jóval kisebb annál, mint amit állítanak magukról – mondta Lánczi.

A közvélemény-kutatások, az időközi választások és az aláírás-gyűjtési akció kudarca azt jelzi, hogy a frissen alakult pártból hiányzik a dinamizmus, a lendület – hangsúlyozta a szakember. A folyamatosan csökkenő, majd 5 százalék körül stabilizálódó támogatottság Bajnai pártját az új SZDSZ szerepébe kényszeríti. Ez mindenképpen kevesebb, mint amit a párt egy évvel ezelőtt megcélzott – tette hozzá.

Így nem juthat még szék sem nekik

Lánczi szerint jelenleg minden azon múlik, hogy Gyurcsányék képesek lesznek-e tovább erősödni – utalt azon felvetésünkre, hogy mennyire tekinthető szilárdnak Bajnai és az MSZP megállapodása. Ha igen, akkor ez új helyzetet teremthet és kiszoríthatják Bajnaiékat, mivel az jól látható, hogy Gyurcsányék módszeresen szívják el előlük a kommunikációs teret és a szavazókat – tette hozzá. Ha ez a folyamat folytatódik, akkor könnyen lehet, hogy Bajnaiéknak nem jut szék az ellenzéki körjátékban – zárta szavait a Századvég elemzője.

Forrás: Mno

Itt lehet hozzászólni !