Infláció fölött drágulhatnak a fővárosi közszolgáltatási díjak

MTI, Mno.hu

Drágulnak

Mi, csepeliek duplán fizethetünk a szennyvíztisztítóért

E héten nem, hanem december 10-én, egy rendkívüli ülésen dönt a Fővárosi Közgyűlés a fővárosi önkormányzat közszolgáltató társaságainak jövő évi tarifáiról – tudta meg a távirati iroda a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésének résztvevőitől. Várhatóan az infláció fölött fognak növekedni a közszolgáltatások díjai, többek között 10 százalékkal emelkedhet a csatornadíj 2009-ben.

John Emese (SZDSZ) frakcióvezető és Steiner Pál (MSZP) frakcióvezető tájékoztatása szerint a városvezetéshez eddig csak a 8,4 százalékos vízdíjemelési és a 7,9 százalékos BKV-tarifaemelési javaslat jutott el. A többi közszolgáltatási díjról, például a 14 százalékos szemétdíj-emelési javaslatról még zajlanak a belső egyeztetések.

A legnagyobb feszültség a csatornadíj emelésének mértéke kapcsán várható. Az idei 9,9 százalék után jövőre és 2010-ben is ennél nagyobb mértékű tarifaemelésre volna szükség a jelenleg zajló, illetve a tervbe vett nagyszabású fejlesztésekhez, Budapest teljes körű csatornázási programjához, valamint a csepeli és a dél-pesti szennyvíztisztító építéséhez szükséges források érdekében.

Steiner Pál elmondta azt is, hogy komolyabb politikai egyeztetést szorgalmazott a kabinet ülésén a jövő évi költségvetési koncepcióról, így azt csak december 18-án tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés. Hozzátette, hogy Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szerint mindenképpen döntenie kell a közgyűlésnek a költségvetési koncepcióról. A szocialista politikus viszont a főjegyző álláspontját osztja, szerintük a törvény csak a koncepció benyújtását írja elő, annak tárgyalását nem. További egyeztetések után azonban napirendre veheti ezt a kérdést a közgyűlés – jegyezte meg.

Forrás: MTI, Mno.hu


Fidesz: az emberek nem bírnak el még egy gázáremelést

A kormánynak „erős kétségei vannak”, hogy szükség van-e a január 1-jei gázáremelésre, ezért a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium vezetője várhatóan elutasítja majd a Magyar Energia Hivatal erre vonatkozó javaslatát – értesült kormányzati forrásból a távirati iroda hétfőn. A Fidesz szerint nincs mi gondolkodni, a kormánynak nem szabad emelnie a gáz árát.

A kormányközeli Népszava hétfői számában írt arról, hogy szakmai előrejelzések szerint a januári gázár tarifakorrekció mértéke 5-10 százalék közötti lehet. A lap emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a kőolajárak kilenc hónap késessel követik a földgáz importárát, így a változás a tarifákban is később jelenik meg. A szabályok szerint a Magyar Energia Hivatal negyedévente tesz javaslatot a tarifakorrekcióra az energiaügyi tárca vezetőjének, ez a napokban történik meg. A távirati iroda úgy tudja, a miniszter nem tartja majd indokoltnak az emelést, ezért elutasítja a javaslatot.

A múlt héten Budapesten tárgyaltak az E.ON Ruhrgas vezetői. A tárgyalások után a kormányszóvivő nem árult el részleteket, de a távirati iroda információi szerint a társaság követeléséről nem született megegyezés.

A kormány elismeri, hogy jogos az E.ON felvetése a fogyasztók tartozásáról, amely a korrekciós „IK” tényező eltörléséből származik, de annak mértékét vitatja – értesült a távirati iroda hétfőn. Szeptemberben a földgázárakkal kapcsolatos miniszteri rendelet módosításával eltörölték azt a korrekciós, „IK” tényezőt, amely kisimította a negyedévek közötti importár- és deviza árfolyam-ingadozásokat.

A földgáz ára ugyanis nem az adott negyedévi olajárhoz igazodik, hanem később kerül be az árba. Ezt a veszteséget halmozó „IK” tényezőt a közüzemi nagykereskedő, jelenleg az E.ON Trade Zrt. kamatmentes hitelként finanszírozza. Kutas István, az E.ON Földgáz Trade kommunikációs vezetője korábban elmondta, hogy amikor 2006-ban az E.ON Ruhrgas a Moltól megvásárolta a gázüzletágat, 100 milliárd forint feletti ilyen „követelést” is átvett. Ezt a 2005-2006-os évekből fennmaradt összeget ugyan az árba beépítve már 2007 végéig visszakapta a cég, de 2007-2008-ban a szükségesnél alacsonyabb áremelések miatt újabb 30 milliárd forint nagyságrendű veszteség keletkezett. Legutóbb október elsején drágult a gáz, akkor 6.5 százalékkal. Idén eddig négyszer emelték a gáz árát: januárban 5, áprilisban 5,8, júliusban 9,9, októberben pedig 6 és fél százalékkal.

Forrás: MTI, Mno.hu

13 hozzászólás “Infláció fölött drágulhatnak a fővárosi közszolgáltatási díjak” bejegyzésre

  1. én szerint:

    Csak nem lesz már képük többet emelni!? Így is már csak a számlákra megy el az összes jövedelme az embereknek. És enni, tisztálkodni is kell esetleg gyógyszer is! Erre nem gondoldolnak csak a népet megszorítani akarók?

    Szeretném tudni, hogy melyik képviselő, miniszter, vezérigazgató, igazgató, bankár stb mennyiről mondott le a sok jövedelméből!

    Mert mi a kevés jövedelmünkből nagyon sokról!! erőnkön felül.

    Miért jó és kinek jó duzzasztani az elszegényedettek számát. Nincs még elég?

  2. Bubus szerint:

    Ez történik akkor, amikor a közszolgáltatásokat extra profit garantálásával privatizálják, illetve ha a városvezetés csak a pártalommal foglalkozik, az emberekkel nem.

  3. infósferi szerint:

    Az a fontos, hogy ap ártszékházakat olcsón adják. A többi nem számít!

  4. csollány szerint:

    A közszolgáltatások árainak emelkedése eddig is jócskán meghaladták az inflációt. Vajon még hányszor lehet változatlan bérek mellett átlagosan évi 20 %-os mértékben energia árat emelni?

  5. baniko21 szerint:

    Csollány!
    Ennek a közszolgáltatásnak csúfolt, üzeleti alapon működő szolgáltatás
    nem szolgáltatás, hanem sarcolás. Nem az a lényeg, hogy Te vagy én,
    vagy más holmi kis állampolgár becsülettel meg tudjon élni, hanem
    a kapitalista felvásárlók legalább 100% haszont tudjonak külföldre ki-
    vinni. Az elherdálásnál a szoc-lib. kormány ezt garantálta a kapott bak-
    sisért. Az már egy másik fejezet, hogy minden felvett pénzt, hitelt ve-
    lünk kivánnak vissza fizettetni. Másképp hogy a csodában gazdagodnak?
    Csak a mi bőrünkre. Demokrácia van! Már akinek. Vajon jó ez nekünk?
    És ezt az egészet nem kell ráfogni a világváltságra, azt sem mi csinál-
    tuk, hanem a telhetetlen tőkés társaság, a világhatalomra való törekvés.

  6. Nagyapó szerint:

    Az ez évi gázár-emelések 30 %-ot tettek ki.
    Ez az üzletág “veszteséges” volt a MOL-nak, de azért amikor a polgári kormány vissza akarta vásárolni, nem adták. Tudták miért.
    Az MSZP-SZDSZ-MDF városvezetés hazudik, mert minden forrást a 4-es metró nyel el, mivel uniós támogatás még nincs.
    1 éve járni kellene a 2-es villamosnak. Nem jár – mibe kerül ez? Áll a Fővám téri állomás építése- mibe kerül ez? A fúrópajzs állása napi 1 milliárdba kerül. Talán még mindig olcsóbb lenne jegelni a ma már teljesen felesleges építést, mint ahogy Rákosiék tették.
    De ezt az MSZP-SZDSZ-MDF városvezetés nem teszi meg, mert mennél nagyobb az ár, annál több dörzsölődhet le róla.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. miska72 szerint:

    A bírka nép meg csak tűr tűr tűr! ezen már senki nem lepődik meg! Csak tűr tűr tűr!
    Gazemberek vezetik az országot! Gazembere vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos!

  8. Papi szerint:

    miska72!
    Nem tűr. Csak éhen döglik és megfagy. Köszönjük Szilveszter!

  9. titok szerint:

    Tűr!
    Az éhség és a hideg utcára kergette volna a népet.
    Tehát tűr.
    Még nem éhezik nem fázik elégé.
    2009 mit hoz? Még több, nem tűr tovább.De még mindig kevesen leszünk, hogy elhajtsuk őket.

  10. Gordon szerint:

    Mi Csepeliek amúgy is sokmindenért duplán szoktunk fizetni. Emellett sokat fizetünk még a soha meg nem valósuló tanulmányokért és koncepciókért is, melyekkel szerintem már tele van a POHI padlása. Sebaj, majd bővítik újabb pénzek felhasználásával…

  11. Szilveszter szerint:

    Kedves Papi!
    Ezt a “köszönjük”-öt gondolom nem gondoltad komolyan!
    Éhezel Papi? Fagyoskodsz? Ugyan szedd már össze, hogy mi az, amid nincs, de életbevágó lenne, hogy legyen? (Nem a palotára gondolok, mert én is el tudnám költeni a fizetésem háromszorosát is) Tudom, hogy sokminden jó lenne, mert a vágyak határtalanok. De itt már arról van szó, hogy létszükségleti hiányitok vannak.
    Komolyan kérdezem! Nélkülözöl?

  12. Jeniszej szerint:

    Szemét van, lehet, hogy kezdettől létezett?
    A szemetes kukák viszont napról napra egyre jobban szét vannak túrva.
    Egyre több a látogatójuk, megélhetésüket a kukából biztosit ember.
    Mi lehet a baj?
    Sok a szemét,
    Kevés a kuka,
    A szemét tároló kicsi,
    Nem ürítik rendszeresen,
    Kevés a szemét szállítási díj,
    Talán több lett a szociálisan a kukára szoruló ember.
    “Oldjuk meg má”

  13. Papi szerint:

    Szilveszter!
    A “köszönjük” természetesen nem személy szerint neked szólt hanem a pártodnak és kormányodnak.
    Még ismétlem még nem éhezem de ha így folytatja a kormány akkor az is bekövetkezhet.
    Szilveszter ma Magyarországon azért már meglehetősen sokan élnek létminimumon vagy alatta. Nekem még jut a Sétáló utcai pék zsemléjéből 28-án is. De sajnos sok ember nem ilyen szerencsés, és ezt a Te kormányod érte el.

Itt lehet hozzászólni !