Klinghammer István: Indul a harc a hallgatókért

Hirado.hu

Az intézmények létszám alapján kapják majd a támogatást, és megtörténhet, hogy valamelyik kar „szárazra kerül”, de itt is van megoldás.

Hamarosan elkészül az új felsőoktatási stratégia, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy a finanszírozási rendszer megváltozik, az intézmények létszám alapján kapják majd a támogatást, így versenyezhetnek egymással a hallgatókért. A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint ebből nem következik, hogy egyetemek, egyetemi karok, főiskolák szűnhetnek meg, profil- , illetve struktúraváltás jöhet, hiszen 70 százalékban a hallgatók dönthetik el, hova jelentkeznek, így az intézményeknek olyan szakokat kell indítaniuk, gondozniuk, amely iránt van érdeklődés, amely igazodik a munkaerő-piaci igényekhez.

Az nem fordulhat elő, hogy valamely szak teljesen megszűnjék Magyarországon, az viszont igen, hogy valahova nem jelentkezik elég hallgató, mert inkább a színvonalasabb helyre megy – hangsúlyozta Klinghammer István. Azokon a szakokon is, ahol túlkínálat van, megtörténhet, hogy valamelyik „szárazra kerül”, de itt is meglesz a lehetőség olyan irányt gondozni, például felsőoktatási szakképzésben, amely az érettségi utáni kétéves tanulással megszerzett bizonyítvánnyal lehetőséget ad elhelyezkedni.

Az ösztöndíjakról szólva Klinghammer hangsúlyozta, ha a hallgató elérte a megadott ponthatárt, természetes, hogy állami ösztöndíjat kap majd, de az intézmények kapacitásuk függvényében szabad helyet hagyhatnak azoknak, akik tanulni akarnak önköltséges alapon. Az államtitkár arra számít, az új rendszer képezhet elit egyetemeket, szélesítheti az elitképzést, de – tette hozzá – ez az ország érdeke, hiszen így a tehetséges hallgatók kifuthatják a formájukat, és világszinten tudnak versenyben maradni. Az intézmények közti verseny eközben nem hozhat sem alacsonyabb színvonalú oktatást, sem olcsóbb képzést, ezért mindenhol ugyanazt kell majd elkérni az önköltséges hallgatóktól – hangsúlyozta a Ma reggelben a felsőoktatásért felelős államtitkár.

Forrás: Hirado.hu

2 hozzászólás “Klinghammer István: Indul a harc a hallgatókért” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Az ösztöndíjakról szólva Klinghammer hangsúlyozta, ha a hallgató elérte a megadott ponthatárt, természetes, hogy állami ösztöndíjat kap”
    .
    Ha kap! 😛
    .
    http://corvinusonline.blog.hu/2013/11/19/ezert_csusznak_az_osztondijak_a_corvinuson

  2. bonifác szerint:

    Amikor én jelentkeztem egyetemre, hasonló pontszámokkal messze elkerültük volna
    az egyetemet. Közepes érettségivel szakmunkás iskolába lehetett bekerülni. De akkor
    sem mindegyikbe.

Itt lehet hozzászólni !