Egységesek és átláthatóbbak lesznek január elsejétől a közüzemi számlák

Hirado.hu

2014. január 1-jétől a gáz-, a villany-, a távhő-, és a vízszámlákra is egységes tartalmi és formai követelmények vonatkoznak majd.

Az Országgyűlés kedden elfogadta a közüzemi számlák megjelenésének egységessé tételéről szóló törvényjavaslatot, valamint azt az előterjesztést, amely egyetlen törvénybe vonja össze a szövetkezeti hitelintézetek integrációját érintő speciális szabályokat.

Egységes számlakép a közüzemi szolgáltatásoknál

Átláthatóbbak lesznek a közüzemi számlák: 2014. január elsejétől a gáz-, a villany-, a távhő-, és a vízszámlákra is egységes tartalmi és formai követelmények vonatkoznak majd. Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportja vezetőjének erről szóló törvényjavaslatát 228 igen, 2 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

Az egységes közműszolgáltatói számlaképről szóló törvény által meghatározott tartalmi és formai követelmények a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és a kéményseprő-ipari közszolgáltatók számláira is érvényesek lesznek majd.

A számla első oldalán csak a legalapvetőbb információk szerepelnek majd: az elszámolási időszak, a fizetendő összeg, a fizetési határidő, valamint az, hogy a rezsicsökkentés eredményeképpen az adott elszámolási időszakban, illetve 2013. július elseje óta összesen hány forintot takarított meg a fogyasztó.

Az egyes ágazatokat külön színek jelölik majd, a vízszámlán például kék, míg a kéményseprési számlán sárga háttérrel lesznek feltüntetve az információk.
Egy törvényben a szövetkezeti hitelintézetek integrációját érintő szabályok

Az Országgyűlés – kivételes sürgős eljárással – 218 támogató, 9 ellenző szavazat és 10 tartózkodás mellett elfogadta Németh Lászlóné fejlesztési miniszter azon javaslatát, amely egyetlen törvénybe vonja össze a szövetkezeti hitelintézetek integrációját érintő speciális szabályokat.

A szövetkezetek integrációját érintő szabályok eddig a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben is fellelhetőek voltak.

Az itt található rendelkezések elsősorban a szövetkezeti hitelintézetek alapításának és belső működésének, tagsági viszonyainak általános szabályoktól eltérő vonatkozásait tartalmazta, míg a közelmúltban elfogadott integrációs törvény alapvetően az ágazat összevonásának szervezeteiről, vagyis az integrációs szervezetről és a Takarékbank Zrt.-ről szólt.

Az Országgyűlés először június végén fogadta el a takarékszövetkezetek összevonásáról szóló törvényt, majd július elején Áder János köztársasági elnök kifogásai alapján módosított formában szavazták meg ismét a kötelező tagságon alapuló szövetkezeti integrációt.

A parlament ezt követően október elején hozta létre a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapját, amely a takarékszövetkezetek integrációs szervezetének biztosít vagyont.

Utóbbi szervezet a takarékszövetkezeti integráció egyik központi szerve, amely a prudenciális szabályozással, az intézményvédelemmel és a szavatolótőke-szolgáltatással foglalkozik.

Forrás: Hirado.hu

2 hozzászólás “Egységesek és átláthatóbbak lesznek január elsejétől a közüzemi számlák” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    “?!” szerint:
    2013. november 11., hétfő – 22:04

    Nem is tudják, hogy mit veszítettek azok, akik 20:15 és 20:55 között nem nézték a tévében a parlamenti közvetítést.

    Most volt a rezsibohócunk első “majdnem érdemi” fellépése a parlamentben a jelenlegi országgyűlés 2010. májusban történt megalakulása óta.

    Az egységes közszolgálati számlaképről szóló, egy oldal terjedelmű törvényjavaslatot olvasta fel a jelenlévő néhány képviselőnek és a jegyzőkönyv részére.

    Ismét megtudhattuk tőle, hogy a rezsicsökkentés körébe tartozó öt szolgáltatási ágban eltérő színű számlákat kell kibocsátani, és azt is, melyik szolgáltatás számlája milyen színű lesz.

    A felolvasást még viszonylag elfogadható színvonalon teljesítette, de hozzászólások végén következő válaszadása során ismét bődületes baromságokat hordott össze.

    Ismét azt a baromságot hazudta, hogy Európában Mi fizetünk legtöbbet a gázért, és második legmagasabb díjat az áramért.
    Azt azonban nem tette hozzá, hogy csak a magyarországi fizetésekhez viszonyítva!

    Ismét eldicsekedett vele a diktátor hajlamú bohóc, hogy mindent előírtak, amit csak előírhattak a szolgáltatók részére, és még a betűk nagyságát is részletesen meghatározták.

    Az egyik kritikákat megfogalmazó hozzászólásból azonban megtudhattuk, hogy miket felejtettek le a számlák fejlapjáról, továbbá azt a legnagyobb horderejű változtatást is, hogy a címzést (amely ez év tavaszig a számlafejlap jobb oldalán volt, de tavasszal átrakatták a számlafejlap baloldalára), most ismét visszarakatták a számlafejlap jobb oldalára. (Leginkább erre futja szegényeknek a szellemi képességükből.)

    Ismét kihőbörögte magát a “gaz multi” szolgáltatókkal kapcsolatban, és a hőbörgése közben leleplezte, hogy fogalma sincs arról, hogy miről beszél.

    Szánalmas attrakció volt ez a fellépése is, de az infos bértollnokok holnap biztos, hogy dicshimnuszokat fognak írni erről a szolgáltatóknak felesleges költségeket eredményező pótcselekvéséről is!
    ———————————-
    Aladár szerint:
    2013. november 11., hétfő – 22:35

    A Németh Szilárd nevű kárpát-medencei géniusz a következő csodálatos javaslatot tette:

    Legyenen más-más színűek az egyes szolgáltatók számlái! Azaz:

    a villanyszámla korallszínű
    a gázszámla narancssárga
    a távhőszámla halvány szilvakék
    a víz-csatorna számla világoskék
    a szemétdíj-számla zöld
    a kéményseprés számlája sárga!

    Boruljunk le Németh Szilárd zsenialitása előtt! Az első ember a világmindenségben, aki megoldotta azt az égetően súlyos problémát, hogy az emberek nem tudják, miről kapnak számlát egyáltalán! Hát hiszen ki ne bosszankodott volna azon, hogy kap egy számlát, és órákig kell böngészni, mire kiderül, hogy ez most akkor gázszámla, villanyszámla, kéményseprési számla, vagy mi a rosseb egyáltalán! Mert az a rohadt szolgáltató csak annyit ír rá, hogy “Számla, X Ft”! De milyen számla vaze?! Azt bezzeg nem írják rá, mindenki csak találgat! No de ennek vége! Nobel-díjat Németh Szilárdnak!!!
    ———————————-
    hitetlen szerint:
    2013. november 11., hétfő – 23:14

    Azért kellenek a szines számlák, mert mindenki írástudatlan ! Ugye-ugye !!!
    Így kell leminősíteni a népet. Szomorú!
    ———————————–
    … Grün szerint:
    2013. november 11., hétfő – 23:32

    “?!”!
    Ezt még egy kicsit lehetne könnyíteni a mért mennyiségek elnevezésével!

    Az áramnál például elképzelhető az egy liter víz oxigénre és hidrogénre bontásához szükséges mennyiség, (különös tekintettel a víz sótartalmára, amitől függően változik a vezetőképessége) mint számlázási alapegység.
    Esetleg a hidrogénből készített bomba robbanó erejének TNT-hez viszonyítva grammban kifejezett nagysága.
    A Teller Edward utcaiaknak külön kedvezmény!
    .
    A kémény vizsgálatnál a fentről leejtett golyó sebességének m/sec-ben kifejezett értéke egyből a kéménybélés gáztömörségét is jellemezheti
    .
    További ötleteket várunk a rezsibiztos úrtól! 😛 😀
    —————————-
    Aladár szerint:
    2013. november 12., kedd – 00:00

    Én még javasolnám a következőket:

    A számlákon egy kis rajz mutassa, hogy az milyen számla, tehát:

    villanyszámla: villanykörte
    gázszámla: gázláng képe
    távhőszámla: rajzoljanak rá egy radiátort
    vízszámla: egy nagy vízcseppet
    csatorna: egy darab kakit
    szemétszámla: egy kukát rajzoljanak rá
    kéményseprő: egy kéményt

    Hogy azt is könnyen lehessen érteni, mennyit kell befizetni, a pénzt is rajzolják le! Tehát pl. ha a fizetendő összeg 3125 Ft, akkor rajzoljanak oda 3 db ezerforintost, egy százforintost, egy húszforintost meg egy ötforintost.

    Hogy lehessen érteni, mikori keltezésű a számla, ne csak odaírják a dátumot, hanem rajzoljanak egy naptárat, és azon jelöljék be a számla keltezési dátumát!

    És hogy lehessen tudni, kinek köszönheti a fogyasztó ezt a sok könnyebbséget, Németh Szilárd fényképét a bal alsó sarokba nyomtassák oda! Ez legyen minden hónapban új fénykép, hogy albumba lehessen gyűjteni a Németh Szilárd-fényképeket! A Fidesz mindenkinek ingyen gyűjtőalbumot küld. Akinek összegyűlik 12 Németh Szilárd-fényképe, ajándékba kap egy szavazólapot, amin előre be van ikszelve a Fidesz!

  2. "?!" szerint:

    FEJTÁGÍTÓ a fogalomzavarban szenvedő idióta narancsosok (tisztelet a kivételnek) részére:

    Jól figyeljetek az alábbiakra kimosott agyú vagy eleve hülyének született narancsosok!

    1.) A rezsi-rikkancsunk és a narancsmérgezésben szenvedő papagály-commandó által emlegetett, valamint a gyengeelméjűek szintjén kiszínezve szabályozott „egységes közműszámlák” címlapjára is beemelt „REZSIDÍJ” fogalom, csak a zavart elméjű közgazdasági analfabéták agyában létezik!!!

    2.) A közgazdasági analfabéta rezsirikkancsunk és más idióták által tévesen „REZSIDÍJ”-nak nevezett költségek hivatalos neve (a „NEMZETI SZABÁLYOZÁS AZ ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEKRŐL” című NFÜ rendelkezés szerint) „általános (rezsi) költségek”, és ezek körét az NFÜ rendelkezés az alábbiak szerint határozza meg!!!

    „Általános (rezsi) költségek:
    Az általános (rezsi, dologi) költségek nem kapcsolhatók teljes mértékben egy adott folyamathoz, vagy tevékenységhez, azonban elengedhetetlenek a működtetéshez vagy a tevékenység végzéséhez.
    Ilyen költségek a következők:
    – közüzemi díjak és szolgáltatások (víz, gáz, elektromos áram, telefon, fax, internet telekommunikációs költségek),
    – postaköltségek,
    – takarítás, szemétszállítás,
    – őrzés,
    – állagmegóvás/karbantartás,
    – bankszámlanyitás költsége (amennyiben kötelező önálló bankszámlát nyitni a projektre), rendes havi adminisztratív (kezelési) költség és tranzakciós költségek,
    – dokumentációs, irattározási, archiválási költségek,
    – a vállalat-irányítási tevékenységek (úgy, mint: jogi, adminisztratív, igazgatási, könyvelési, bérszámfejtési, ellenőrzési, kontrolling és egyéb a projekt megvalósítását közvetetten szolgáló tevékenységek bér-, személyi jellegű költségei).”

    Tehát a fent idézett NFÜ rendelkezésben leírtak miatt felejtsétek el a „rezsidíj” fogalmat még akkor is, ha a „rezsi költségek” (egészen pontosan “közüzemi díjak”) csökkentése helyett „rezsidíj csökkentés”-ről hazudozó, fogalomzavarban szenvedő rezsi-rikkancsunk naponta többször is a „rezsidíjak” csökkentésről handabandázik!!!

Itt lehet hozzászólni !