Az MSZP feljelenti a magyar kormányt az Európai Bizottságnál

InfoRádió, Csepel.info

A szocialisták feljelentik a kormányt az Európai Bizottságnál az E.ON megvásárlása miatt – jelentette be az MSZP elnöke a Parlamentben.

A kormány több mint egy éve jelentette be, hogy visszavásárolja a hazai földgáz üzletágat a német tulajdonú E.ON-tól, összhangban a kormány szándékával, hogy nagyobb szerepet kapjon a stratégiai üzletágakban.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérkara októberben azt közölte, hogy lezárult az E.ON földgázüzletágának megvásárlása, a társaság összesen 281 milliárd forintot utalt át. Kóbor György, az MVM vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy a vételár 260 milliárd forint volt, ami magában foglalja a két – a tároló és a kereskedő – társaság mintegy 110 milliárd forint értékű részvényeit, a társaságok átvállalt kötelezettségeit, valamint ezeken keresztül a földgáztárolókat, a tárolt földgázkészletet.

inforadio.hu

12 hozzászólás “Az MSZP feljelenti a magyar kormányt az Európai Bizottságnál” bejegyzésre

  1. Királyerdei szerint:

    Gyurcsány Ferenc ma is támogatná a Sukoróra tervezett izraeli kaszinóberuházást, mert véleménye szerint „ez az ország érdeke”. A bukott miniszterelnök az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében cinikusan úgy fogalmaz: a beruházás meghiúsulása miatt indított perben „az igazság tanújaként” vesz majd részt.

    A Magyar Nemzet értesülése szerint a sukorói kaszinóberuházás meghiúsulása miatt hétfőn kezdődik és két hétig tart Washingtonban az a nemzetközi választott bíróság előtt zajló kártérítési per, amelyben izraeli befektetők több mint 100 milliárd forint kártérítésre perlik a magyar államot. Az mno.hu a hétvégén azt írta, információik alapján a befektetők felhasználhatják majd Bajnai Gordon exminiszterelnök egy korábbi büntetőügyben tett vallomását, Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő pedig írásban fog tanúskodni.

    Gyurcsány Ferenc hétfői közleményében úgy fogalmaz: Magyarország és a Velencei-tó partja „gazdagodhatott volna” (valójában csak izraeli befektetők nyerészkedhettek volna) egy egymilliárd euró értékű, háromezer embert foglalkoztató beruházással, de az akkori legnagyobb ellenzéki, most kormánypárt Fidesz „brutális politikai támadást indított a terv ellen” és „végül ellehetetlenítették” a programot. A kormány elszámoltatási politikája egyébként Sukoró esetében is elbukott, sőt, ennek köszönhetik most Gyurcsány és társai, hogy nemzetközi bíróságra juthatott az ügy.

    Gyurcsány véleménye szerint egy olyan nemzetközi bíróságon ítélik meg a Fidesz magatartását, “amit az itthon megszokott eszközökkel nem tudnak befolyásolni”.

    Gyurcsány Ferenc még henceg is vele, hogy végig támogatta a tervezett beruházást és ma is ezt tenné, mert meggyőződése szerint „ez az ország érdeke”. “Bárki kérésére szívesen ismételten elmondom, tisztességtelen politikai szándékok miatt hiúsította meg a Fidesz, illetve a jelenlegi kormány a sukorói beruházást” – teszi hozzá.”
    Nézzük csak:
    Egty izraeli cég fel van háborodva,hogy nem építhetett kaszinót a Velencei tónal.
    Most perelnek.Hol is?Washingtonban.Ami nem a Velencei tonal van tudtommal.

  2. "?!" szerint:

    Nincs ebben “Az MSZP feljelenti a magyar kormányt az Európai Bizottságnál” című hírben semmi szenzáció “kedves” csepelinfosok, mert mint az alább idézett tudósítás bizonyítja, volt kiktől tanulni a szocialistáknak!

    Tehát jól figyeljetek “kedves” elvakult infosok és más narancsosok! Te is “Királyerdei”!

    ————————————————————

    Forrás: Hírszerző 2003.06.13., 16:53

    Magyarországot elítélő nyilatkozatot fogadott el Kereszténydemokrata Internacionálé
    végrehajtó bizottsága, ma a Lisszaboni ülésén.

    A Fidesz javaslatára azt állapították meg, hogy a legutóbbi parlamenti választásokat követően több alkalommal sérültek az alapvető politikai és állampolgári jogok, a rendőrséget pártpolitikai alapon befolyásolják, illetve a magukat ellenzéki gondolkodónak érzőket megfélemlítik, és eltávolítják az állami szférából.

    Az ülésen a Fideszt Orbán Viktor, mint a Kereszténydemokrata Internacionálé egyik alelnöke képviselte.

    Kovács László külügyminiszter szerint korábban soha egyetlen magyar ellenzéki politikus nem fogadtatott el hasonló határozatot a saját hazájáról az elmúlt tizenhárom évben.

    Kovács szomorúnak tartja, hogy a Fidesz és személy szerint a volt miniszterelnök, Orbán Viktor ilyen mélyre süllyedt, mert mint mondta: Orbán Viktor 2000 őszén, még miniszterelnökként éppen amiatt bírálta az ellenzéket, mert szerinte a nemzetközi sajtóban tett nyilatkozataikkal ártottak Magyarország érdekeinek.

    Orbán Viktor nem nyilatkozott arról, hogy a Fidesz miért terjesztette elő a javaslatot.

    Helyette Hende Csaba, a “Szabadság Kis Köre” polgári kör tagja egy sajtótájékoztatón azokat a szerinte jogsértő eseteket sorolta, amelyekre a polgári körök hívták fel a figyelmet és a Fidesz meghallotta a polgári körök ?segélykiáltását? és ezért vitte a nemzetközi nyilvánosság elé az ügyeket.
    Úgy nyilatkozott, hogy az antidemokratikus jelenségek az elmúlt egy évben látványosan elszaporodtak Magyarországon és ezekre a nemzetközi közvélemény is egyre inkább felfigyel.

    ———————————————————————-

    Ugye “kedves pártatlanul tudósító” infosok, és kedves csepel.info tulajdonos bugris “Bugi” Attila, mi teljesen egyetértünk abban, hogy nagyon jó tanítványa Mesterházi Attila és szocialista csapata, “a külföld elleni összefogás jegyében minden belföldi ellenfele ellen hadoszlopokat mozgósító, piszokul nemzeti összefogásra képes és szörnyen demokratikus 10 évvel ezelőtti Orbán Viktornak és narancsos csapatának”?!

    És ugye abban is egyetértünk, hogy kísértetiesen érvényes napjainkra is a fent idézett nyilatkozat utolsó mondata, miszerint: “az antidemokratikus jelenségek látványosan elszaporodtak Magyarországon és ezekre a (szerintetek “ROHADT MAGYARELLENES”) nemzetközi közvélemény is egyre inkább felfigyel”.

  3. Tarjányi László szerint:

    Januárban már kifejtettem itt is, hogy a gáztárolókból csak a termelőcső és a földfeletti infrastruktúra az EON-é, a tárolást lehetővé tevő geológiai struktúra a Magyar Államé! Következésképpen a véterár szerintem is magas volt, s ezt emailben is megírtam január 22-én Németh Szilárdnak és Orbán Viktornak.
    Dixi et salvavi animam meam. Én megmondtam, ezzel megmentettem a lelki üdvömet!
    AZ ALÁBBI LEVELET BÁRKI SZABADON FELHASZNÁLHATJA, TOVÁBBADHATJA!

    Címzett: polgarmester@csepel.hu – Javaslat a gáztárolókkal kapcsolatban

    Feladó: tarjányi lászló

    Másolat: orbanviktor

    Dátum:2013. január 22., kedd, 23:20:22

    Németh Szilárd, országgyűlési képviselő, Csepel Polgármestere

    Tisztelt Képviselő úr!

    Személyes találkozásunkkor jeleztem Önnek, hogy javaslatom van a jelenleg az EON tulajdonában levő gáztárolókkal kapcsolatban. Ön említette, hogy a kormány meg kívánja venni azokat, ettől függetlenül én kifejtem véleményemet, mert érveket adhat a kormány részére a vételárat meghatározó tárgyalásokon. Tisztelettel kérem, levelem jutassa el oda, ahol ezzel kapcsolatban a döntést hozzák.

    Előljáróban kifejezem az örömem, hogy tíz és félévvel azután, hogy 2002. április 9-én 15:55-kor elküldtem a gázárral foglalkozó levelem a Fidesz Lendvay utcai faxára a kampányvezetőnek (Kövér László) címezve, végre a Fidesz-Kdnp kormány maradéktalanul megvalósítja annak minden javaslatát!

    A gáztárolókkal kapcsolatban az itt kifejtett témát közzétettem a weben, amelyet reméltem hogy párttársai eljuttatnak Önhöz, s mivel ez nem történt meg, ezért küldöm el emailben.

    http://csepel.info/?p=23815#comment-149872 “További rezsicsökkentések a láthatáron”
    Tarjányi László szerint:
    2013. január 03., csütörtök – 22:21

    Ahogy a 2002-es gázár-kampányt kiváltó levelemben leírtam, már akkor is szükségesnek tartottam a gázellátás kétrészre bontását, egyrészt üzleti célú, profit alapú gázszektorra, másrészt non-profit, lakossági és azzal azonos elbírálású közösségi célú gázszektorra. Ahogy annak idején kifejtettem, a MOL a hazai földgázt 9Ft/köbméter költséggel állította elő, míg az orosz földgázt 33Ft/köbméter áron szerezte be, ezt 25Ft/köbméter (“középáron”) adta tovább a területi gázellátóknak, akik az árrésüket rátéve + ÁFA, 39.60Ft-ért adták el a lakosságnak. Az akkori javaslatom az volt, hogy a fogyasztás 1/3-át kitevő olcsó hazai kitermelésű földgázt teljes egészében biztosítsák a lakosságnak, amely a teljes felhasználás 1/3-ád használta fel. Azaz az 1/3-d olcsó gázt az 1/3-d fogyasztás produkáló lakosság kapja! Ez lehetőséget biztosított volna 2002-ben a lakossági gázár jelentős csökkentésére. Akkor én aláhúzottan odaírtam: HA NYERNI AKARNAK, AZONNAL GÁZÁRCSÖKKENTÉST ÍGÉRJENEK! Sajnos nem tették, nem is nyertek! Csak plusz húsz mandátumot.

    Indoklás a következő volt: Az állampolgárok, mint természetes személyek az állam alkotói, tehát egyben a földben levő ásványkincsek tulajdonosai is! Így elsősorban őket illeti annak haszna, ellentétben a jogi személyekkel, amelyek nem államalkotók, s nem tulajdonosai az ásványkincseknek. Ebből kifolyólag a természetes személyeket más elbírálás illeti meg tulajdonosi mivoltukból fakadóan, mint a jogi személyeket, azaz a vállalatokat. Az utóbbiak fizessék meg az import földgáz árát az állam által meghatározott illetékek, adók s egyéb közterhek felszámításával. Természetesen ez vonatkozik a lakosságra is azokra az adókkal és egyéb közterhekkel amelyek a hazai kitermelésű földgáz önköltségére vonatkoznak.

    A javaslat nem tartalmazta a fizikailag is két gázellátó vállalat létesítését, mert a két szektor elhatárolása tisztán pénzügyi, elszámolási megoldással is megoldható.

    Jelenlegi levelem célja rámutatni arra, hogy azon gáztárolóknál; amelyek letermelt földgázkutakon lettek létesítve, azaz az eredeti, gázt tartalmazó, kupola alakú földtani elrendeződést/struktúrát használják téli gáztárolásra, azáltal hogy az import földgázt olcsóbb idényáron beszerezve, majd magas nyomáson bepréselve, az említett geológiai struktúrában tárolják; a gáztároló rendszerből csak a földalatti termelőcső és a földfelszíni berendezések a gázcég tulajdona. MAGA A GEOLÓGIAI STRUKTÚRA A MAGYAR ÁLLAM TULAJDONA. S mint ilyen állami tulajdon magáncélú, profitorientált használata az állam felé bérleti díjjal vagy valamilyen betárolt köbméterhez tartozó illeték/”bányajáradék” kellene hogy járjon együtt! Ez akkor is felszámítható, ha a tároló csak az ellátási biztonság érdekében szükséges, mivel nem realizálható nyári/téli árkülönbözetből származó nyereség. Ez azért fontos, mert az orosz Gazprom szeretne Magyarországon 30Milliárd köbméter kapacítású tárolót létesíteni/vásárolni. Ez Magyarország évi gázfogyasztásának kétszerese! Magyarország földtani lehetőségei ebben a tekintetben Európában egyedülállóak. Így a magyar állam akár jelentős jövedelemhez is juthatna a más országok részére szállított földgáz időszakos tárolásával.

    Mellesleg megjegyzem, a gáztárolók átvételének pénzügyi feltételeinél nem azt kellene számításba venni hogy mennyibe kerülne ma egy ilyen tároló létesítése, mert sehol sem fúrnak azért egy lyukat a földbe hogy ott gázt tároljanak! Itt kimerült gázkutakról van szó, ahol a kupolás rétegszerkezet és a lyukacsos kőzet lehetővé teszi a fordított irányú, azaz tárolási célú igénybevételt. Ilymódon a fúrás költségei és a termelőcső költsége nem számíthatók fel, azok a gázkitermelés alatt már amortizálódtak. A földfelszínen levő gázkompresszorok és csővezetékek értékénél viszont az elhasználódottságot is figyelembe kell venni.

    Maga a tárolási lehetőség mint jog, a magyar államé, hiszen az övé a geológiai struktúra ami ezt lehetővé teszi!

    Budapest, 2013. január 22.

    Tisztelettel Tarjányi László

  4. Nagyapó szerint:

    Gyurcsány(i) hozza hazug formáját. Hazudik, mert a feljelentést Bajnai minisztere, Oszkó Péter tette.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Tarjányi László szerint:

    CSAK BÁTRAN URAIM! TOVÁBBADNI!

    Főleg az utolsó bekezdést érdemes értelmezni a gáztárolók értékénél!

  6. felix szerint:

    Szemétláda!
    Milyen feljelentést tett Oszkó Péter?

  7. Éva szerint:

    😀

    “Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta, május és október között az elmúlt év azonos időszakához képest az áfabefizetésben 6 százalékos emelkedés tapasztalható, a visszatérítéseket is figyelembe véve pedig a szóban forgó időszak egyenlege jelentős, 13 százalékos növekedést mutat.

    Értékelése szerint ez a kereskedelmi viszonyok tisztulását jelzi, és a pénztárgépcsere hatásaként értékelhető.

    “Ilyen változást a kedvező bérezési és inflációs folyamatok, illetve a termelési ciklusok változása önmagában nem indokolna, így az emelkedés már a piaci viszonyok tisztulásaként értelmezhető” – fogalmazott a lapnak Pankucsi Zoltán.”

    http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20131112-majus-es-oktober-kozott-13-szazalekkal-nott-a-forgalmiado-bevetel-a-kasszacsere-kovetkezteben.html?sec-1

  8. grün szerint:

    Éva!
    Képzeld el, ha majd nem öt pénztárgép lesz bekötve a NAV-hoz! 😛 😀
    .
    “Összesen öt darab működő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervereivel online kapcsolatban álló pénztárgép üzemel eddig Magyarországon – írta a Népszabadság az adóhivatal válaszára hivatkozva. Pedig a határidő már rég lejárt: először áprilisról júniusra, júliusra, majd szeptemberre halasztották, és már ezen is túl vagyunk. Ehhez képest a 250 ezer pénztárgépnek csak a 0,002 százalékát cserélték le eddig.”
    .
    http://index.hu/gazdasag/2013/09/25/5_darab_bekotott_penztargep_van/

  9. Gordon szerint:

    Grün optimizmusa nem alaptalan. Ha már ennyi pénztárgép működése miatt ennyit javult az adómorál, akkor mi lesz, ha mindenhol modern gép lesz…
    Jó az irány, csak így tovább!

  10. grün szerint:

    Röffencs!
    Ne kend rám a Pankucsi véleményét!
    Olvasás!
    Szövegértés! 😛 😛 😛

  11. Gordon szerint:

    Grün!

    Ebből te már nem jössz ki jól! 😀

  12. grün szerint:

    Röffencs!
    Mivel bele sem kerültem!
    De azért figyelmesen olvasd el ki mondta!
    Utána röfögj!!! 😛 😛 😛
    .
    http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20131112-majus-es-oktober-kozott-13-szazalekkal-nott-a-forgalmiado-bevetel-a-kasszacsere-kovetkezteben.html?sec-1

Itt lehet hozzászólni !