További rezsicsökkentések a láthatáron

MNO

További 10 százalékkal csökkenhetnek a rezsidíjak, így összesen 30 százalékkal mérséklődnének idén az árak.

Tavasszal további 10 százalékkal csökkenthetnek a rezsidíjak – értesült kormányzati forrásokból a Magyar Hírlap. A lap szerint a központi ármérséklés márciusban, vagy legkésőbb áprilisban várható a gáz-, a villamosenergia- és a távhőár esetében. A napilap szerint ezenkívül idén még egy újabb, tízszázalékos árcsökkentés is szerepel a kabinet tervei között, amivel összesen 30 százalékkal mérséklődnének idén a rezsidíjak.

Munkacsoport és bizottság követi nyomon a rezsicsökkentést

Rogán Antal frakcióvezető szerdán közölte, a Fidesz parlamenti frakciója munkacsoportot alakít a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés ellenőrzésére és nyomon követésére. A munkacsoport vezetője, Németh Szilárd csepeli polgármester, országgyűlési képviselő bármilyen jogszabály-módosítást kezdeményezhet a parlamentben és a kormányzatnál is, ha a testület úgy ítéli meg, hogy „a szolgáltatók trükköznek” az árcsökkentés ügyében.

„Aki eddig sokat keresett rajta, az most majd nem keres rajta”

Orbán Viktor december 24-én, a TV2 Frizbi című műsorában arra a kérdésre, hogy miből finanszírozzák a rezsicsökkentést, azt válaszolta: „aki eddig sokat keresett rajta, az most majd nem keres rajta”. A Magyar Közlönyben december 22-én jelent meg az a rendelet, amelynek alapján januártól 10 százalékkal csökken a lakosság számára a távhő, a villamos energia és a földgáz ára. A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentésről december 12-i ülésén döntött a kormány.

Elkészültek a rezsicsökkentéshez szükséges jogszabályok

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az M1 Az este című műsorában közölte, hogy a rezsiköltségek csökkentéséhez szükséges jogszabályok elkészültek. Mint mondta, az Országgyűlés három törvényt módosított, és az elmúlt napokban aláírták azokat a miniszteri rendeleteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy január 1-jétől 10 százalékkal mérséklődjön a lakossági gáz, villany és távhő fogyasztói ára.

Forrás: MNO

45 hozzászólás “További rezsicsökkentések a láthatáron” bejegyzésre

  1. beluska szerint:

    Lehet kezdeményezni az első jogszabály-módosítást, mert már trükköznek is a dolgokkal. Amit a rezsin megspórolunk, annak egy részét a villany ás gázszámla csekk befizetésével le is nyúzzák rólunk. De okosan ki van ám találva, mert ha nem csekken fizeted be hanem elutalod, akkor is lerántanak. A “megspórolt” pénz többi részét azok a pékek fogják ránk hárítani a kenyér árának növelésével, akik többet kell hogy fizessenek a gázért és a villanyért, ezért drágábban sül meg egy kiló kenyér.

  2. beluska szerint:

    …és most jöhetnek a károgó hozzászólások, hogy jajj ezek a szocik nem örülnek ha csökken a rezsi. De, a szocik és mi is örülnénk ha ÚGY csökkenne a rezsi ha az nem szemfényvesztés lenne végre, ha az amit egyik oldalon megspórolunk e trükköznék ki a zsebünkből a másik oldalon.

  3. Gordon szerint:

    A károgás az nem itt van… mennyivel fizetsz többet a villanycsekk feladásáért?

    Beluska és a szcik a tervezett zúj zalkotymánytervezetükbe már most rögzíthetnék, hogy szerintük a rezsidíjak csak felfelé mehetnek, mert a zúj zalkotymányuk alapelvei szerint a nagytőke és a pénztőke uralkodik a nép felett, mert az szerintük zalkotymányosan is úgy helyes. Ezáltal – szerintük – helyreállna a zalkotymányos rend.

  4. “Röpke lesz azonban a fogyasztók öröme a 10 százalékkal alacsonyabb számlák miatt. Hiszen végül mégiscsak nekik kell megfizetniük ezt is, és a veszteségük összességében lehet, hogy több lesz, mint amit a számláikon nyertek. A rezsicsökkentést ugyanis jelentős részben az ipari fogyasztókkal, vagyis a vállalkozásokkal fizetteti meg a kormány. A hazai közép- és kisvállalkozások villamosenergia költségei január 1-től 11-12 százalékkal emelkedhetnek az új tarifák alapján, az olyan stratégiai befektetők, mint például az Opel, a Mercedes vagy a Borsodchem (ők a nagyipari fogyasztók) áramszámlája pedig akár 15 százalékkal is nőhet szakértők szerint.”

    “A határon megállítjuk az olajválságot! Ide nem gyűrűzik be!”
    “A mesterségesen fenntartott jóléttel mi voltunk Európa legvidámabb barakkja!”
    Mintha valami ilyesmiből lett volna az a kavarodás 89-90-ben!
    Tényleg! Lett abból valami?! ))) 😛 (((
    http://hvg.hu/gazdasag/2013010_rezsicsokkentes_hatasa

  5. Manitu szerint:

    Béluska, akármennyire is szomorúak lesztek, lesz rezsicsökkentés. Nem kell félni, nektek fájni fog. De vigasztaljon, hogy mindenki más örülni fog.

  6. J szerint:

    Majd meglátjuk, hogy ki fog örülni. Mert a gáz, nincs ingyen. Azt valakinek ki kell fizetnie. Ahogy azt a k..va 13. havi nyugdíjat is ki kellett valakinek fizetnie.
    Ez a rezsicsökkentés nagyon hasonlít a szocik fedezetlen osztogatásához, amiből meg is lett a baj.

    Más kérdés, hogy azt aki az energia szektort idegen kézbe adta, azt Szibériába kellene küldeni örökre, hogy elmélkedjen mekkora hazaárulást és idiótaságot követett el.

  7. Szellentéske!
    Úgy látszik nem jutott el a megértésig!
    Fussunk neki még egyszer! Ismétlés a tudás anyja!

    “A mesterségesen fenntartott jóléttel mi voltunk Európa legvidámabb barakkja!”
    Mintha valami ilyesmiből lett volna az a kavarodás 89-90-ben!
    Tényleg! Lett abból valami?! ))) 😛 (((

  8. ebihal szerint:

    A kormánynak ezzel egyetlen célja lehet, mégpedig, hogy a nem állami szolgáltatókat
    padlóra küldje, és bagóért felvásárolja. A kérdés az, hogyha nonprofittá teszik ezeket
    a szolgáltatásokat, akkor miből fognak karbantartani, a fejlesztésekről nem is beszélve!

  9. beluska szerint:

    Úgy látom kedves manitu, hogy aki nem ért egyet azzal hogy a rezsicsökkentés valóban tíz százalék lesz, az már rögtön mszp-s és ellenetek van. Sajnos nagyon sok embert félre tudtatok ezzel vezetni, de a hátralévő bő egy évben hidd el nekem, hogy nagyon sokan meg fogják tapasztalni, hogy a tíz százalékos megtakarításból jó ha marad valami a pénztárcában. Nem a rezsi csökkentés fáj, hanem az, hogy amit ezzel nyerni fognak az állampolgárok, majdhogynem annyit ki is húznak majd a zsebünkből az élelmiszer áremeléssel és csekkadóval stb… A csekken lehet hogy tíz százalékkal kisebb összeg lesz mint eddig, de hó végére az it megtakarított pénzt kifizetjük élelmiszerbe, csekk és ki tudja még milyen adóba.

  10. Vátesz szerint:

    Addig kell lefelé nyomni az energiaárakat, amíg a privatizátorok ingyen vissza nem adják az államnak a vállalatokat. Már rég megtérült a befektetésük, húzzanak el Izraelbe, az ottaniak még nem ismerték meg eléggé a profitéhséget!

  11. Perspektíva? szerint:

    Vátesz általában okosakat szokott írni, legfeljebb azt nem tudják egyesek helyén kezelni, értelmezni. Most is nagyon ötletes, és megszívlelendő gondolatot tett közzé.

  12. J szerint:

    Vátesz: Őszintén remélem, hogy ez áll a háttérben, és nem valami újabb agymenés.

  13. Tovább csökken-HET a rezsi!
    -Hogy a tojás Kohn bácsi?!
    -Negyven forint!
    -Szemben huszonöt van kiírva!
    -Miért nem ott vesz?!
    -Mert ott most nincs!
    -Nü, látja! Itt nem lenne én tízért adnám!

  14. felix szerint:

    Vátesz I, Vátesz II.
    Gondolod, hogy a szolgáltatók ennyire védtelenek?

  15. Vátesz szerint:

    Kövér és Orbán kétkézzel kapott a 2002-es gázár-ötletemért is, kár hogy akkor gyávák voltak, s csak azt merték ígérni, nem emelik a gázárat, holott a levélben ki volt fejtve a gázár-képzés azon módja, amely lehetővé tette volna akkor az árcsökkentést a lakosságnak. Akkor is azt javasoltam, a lakossági gázellátás legyen non-profit a hazai kitermelésű földgáz felhasználásával, a vállalatok pedig versenyár alapon használják az orosz földgázt! Aláhúzva volt az utolsó sorban, “ha nyerni akarnak, azonnal gázárcsökkentést ígérjenek!”

    Mindenesetre, akiket illet, továbbítsák a javaslataimat a döntéshozókhoz! Vannak itt prominens fideszes csepelinfó olvasók is!
    Nem kell beijedni senkitől, “gyáva népnek nincs hazája!”

  16. felix szerint:

    A hazai földgáz termelés éves szinten 4 milliárd km
    AZ ÉVES FELHASZNÁLÁS 13-15 MILLIÁRD km.
    Lakossági felhasználás 4 milliárd km.
    Villamos áramra kell 4,5 milliárd km
    Egyéb 4 milliárd km.
    Hogy működne a nagy találmányod Vátesz?

  17. felix szerint:

    Javítás. A hazai kitermelés 3 milliárd km.

  18. félix!
    Ha m3-re gondoltál írd ki, hogy köbméter!
    A zöregfarok még azt hiheti, hogy csillagászati távolságból szerezzük be a gázt! ))) 😛 (((

  19. felix szerint:

    Jogos!
    tehát km = köbméter /felix 21:33/

  20. Tarjányi László szerint:

    Én a 2002-es helyzetet írtam le akkor. 2002-ben a hazai kitermelés a felhasználás 1/3-ád tette ki, s ugyanakkor a felhasználás 1/3-a volt lakossági célú. Én összepárosítottam a hazai kitermelést a hazai lakossági felhasználással, s javasoltam, a hazai kitermelésű földgáz teljesen a lakossághoz kerüljön, az import orosz földgáz pedig a vállalati felhasználókhoz kerüljön. 2002-ben a MOL-nak a hazai kitermelésű földgáz 9Ft/köbm-be került, az orosz meg 33Ft-ba. A gázt a területi szolgáltatóknak 25Ft-ért adta el, amire azok rátették az árrésüket+ ÁFA, így jött ki a 39.60Ft/köbm ár. Tetszik érteni a 9Ft-os hazai gázt, aminek mi természetes magyar személyek, mint állampolgárok a tulajdonosai vagyunk (!), azt nekünk 39.60-ért adták el!!! Ehelyett a MOL-nak a 33Ft-os orosz gázt kellett volna piaci alapon továbbadnia, s fizessék a vállatok külföldi tulajdonosai azt az árat, amit otthon szemrebbenés nélkül kifizetnek! Ugyanezt az elvet a villamosáramnál is be lehet vezetni. A paksi atomerőmű a magyar államé, amik pedig mi vagyunk, természetes magyar személyek! Az ott termelt olcsó áram legyen a lakosságé, a vállatok meg vegyék meg az áramot az ukránoktól vagy a franciáktól! Az EDF francia energiaóriás ne a mi olcsó paksi áramunkból gazdagodjon! Majd a környezeti hatások is minket terhelnek az erőmű bezárása után, a franciák meg eltakarodnak haza a nyereségükkel!
    A levélben szépen kifejtettem, a földben levő hazai gáz a természetes személyek, mint állampolgárok tulajdona! Ehhez semmi közük a magyarországi jogi személyeknek, ők nem államalkotók és nem tulajdonosai az ország javainak! Árpád nekünk foglalta az országot az összes természeti kincseivel együtt!

    MÉG EGY NAGY DURRANÁS, NÉMETH SZILÁRD ÉS A FIDESZESEK FIGYELMÉBE!

    A földalatti gáztárolókból csak a kitermelőcső és a földfeletti infrastruktúra a MOL-é (vagy az EON-é)!!! AZOK A GEOLÓGIAI STRUKTÚRÁK, AMELYEK LEHETŐVÉ TESZIK A GÁZTÁROLÁST, AZOK A MAGYAR ÁLLAM TULAJDONAI!!!
    A gáztárolást a MOL letermelt, alkalmas geológiai adottságú kutakban hajtja végre, olymódon hogy a télre nyáron megvásárolt import földgázt nagy nyomással bepréseli a letermelt gázkút földalatti porózusos kőzeteibe, télen pedig onnan “kitermeli”. Mivel a földgáz kitermelésnél nem vételár van a kitermelésre, hanem koncessziós díj a magyar állam tulajdonát képező földgázvagyon kitermelésére, illetve a gázmennyiség után bányajáradékot fizet a magyar államnak a kitermelő, jogilag teljesen nyilvánvaló hogy a kitermelő tulajdonjoga csak a kitermeléshez szükséges műszaki berendezéseken van, maga a földgázt tartalmazó geológiai struktúra mindvégig a magyar állam tulajdona marad. A kitermelés befejezése után a letermelt kutat a bányakapitányság ellenőrzése mellett lezárják, tömedékelik. A bányakoncesszió nem tartalmazza a letermelt kút további, máscélú hasznosításának jogát!
    A MAGYAR ÁLLAMOT A GÁZTÁROLÓK VONATKOZÁSÁBAN, A MAGYAR ÁLLAM TULAJDONÁBAN LEVŐ GEOLÓGIAI STRUKTÚRÁT HASZNÁLATA MIATT, HASZNOSÍTÁSI ILLETÉK/BÁNYAJÁRADÉK ILLETI MEG! Ezt eddig nem kérték, PEDIG KEDVES ORBÁN MINISZTERELNÖK ÚR, EZ IS EGY TALÁLT ADÓBEVÉTEL A JÖVŐT ILLETŐEN!!! Copyright Tarjányi László, 2013. január 3.

  21. csepeli2 szerint:

    Gyalázat. Még számolni sem tudnak. Ha eddig a gáz és a villanydíjak a rezsi mondjuk 50% -át tették ki. akkor ezek 10%-os csökkentése 5%-kal csökkentette a rezsi ktg.et. Ha most még valaminek csökken az ára akkor sem fog az összes rezsi ktg 10%-kal csökkenni. A három költségnem 10%-os csökkentését összeadni a teljes tudatlanságra utal. Ilyenek vezetik ma az országot és az önkormányzatokat. Régen azonnal kirugták volna az újságírót is meg azt is aki hagyta ezt lehozni. No és még ezzel kérkedni? Gratulálok!

  22. Bugi szerint:

    Hülyeségből jeles csepeli. Jó látni, hogy az MSZP-seknek megint kijött a valódi énjük, és vadul támadják a lakosság terheinek a csökkentését. Hiába no, ők csak lopni meg hazudozni tudtak.

  23. ebihal szerint:

    csepeli2-nek igaza van abban, hogy a rezsi fogalmába nem csak a gáz, az áram és
    a távfűtés tartozik!

  24. ebihal szerint:

    Vátesz!
    Nem csodálkozom, hogy nem foglalkoztak az ötlettel!

  25. felix szerint:

    Tarjáni László!
    Érteni vélem a gondolat menetet, de szerintem a dolgok nem így működnek egy gazdaságban.
    Röviden csak annyit, hogy a nem lakossági felhasználok a szolgáltatásaik árát a megnövekedett gáz ár szorozva haszonkulccsal adnák tovább a lakosságnak azaz nem nyelnék le. A lakosság így minimum a haszonkulcs százalékokkal rosszabbul járna.
    Minék kevesebb gázt fogyaszt valaki annál rosszabbul jár. Ez igaz a jelenlegi helyzetre is.
    Amennyiben a különböző szolgáltatások termékek piaci árában már nem érvényesíthető a gáz árának emelése akkor a szolgáltató és a gyártó fog lassan tönkre menni, vagy nem tudja pótolni az amortizációs vesztességét és műszakilag romlik le. Amimnek piacvesztés a következménye.
    Ez nem más mint rablógazdálkodás. Ez vezetett arra, hogy a rendszerváltás után fillérekért lehetett csak eladni a magyar cégeket.

  26. bonifác szerint:

    Mit mondott Cenzorné Lendvai Ildikó? “Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse:
    NEM LESZ GÁZÁREMELÉS!”Nem is lett. csak 8 év alatt 300 % . Most meg számmisztikai
    műveletekkel bizonyítjátok, nem ennyi, nem annyi. Nem kéne néha a tükörbe nézni?
    A nyak végén van egy dudor. Nem lehetne esetleg gondolkodásra használni?

  27. Manitu szerint:

    Láthatóan rettenetes kínokat élnek át a szocialisták minden egyes olyan szociális intézkedéssel, melyekre ők soha nem voltak képesek.

  28. ebihal szerint:

    bonifác és manitu!
    Ha ennyire értetek hozzá, magyarázzátok el, miképp lehet piaci ár alatt forgalmazni?
    A veszteséget ki fogja fizetni?

  29. Bugi szerint:

    Milyen piaci ár alatt barom? A bécsi, berlini, londoni piaci ár ez alatt van. Nem veszteség a nyereség.

  30. ebihal szerint:

    Bugi!
    Neked kuss van!

  31. Bugi szerint:

    Ilyen a komcsi demokrácia. Most nem lőhetitek ki a szemünket, most nem lophatjátok el a pénzünket, most üvöltöztök, hogy meg se szólaljunk.

  32. Bugi szerint:

    Menj a cenzúrázott honlapodra, ott azt beszélsz magadban, amit csak akarsz, annyi néven, ahányon csak kedved szottyan. Akár a saját hozzászólásaidat is cenzúrázhatod. Hajrá. 😉

  33. felix szerint:

    Bugi!
    Te annyira de annyira okos vagy, ha nincs vesztesség akkor magyarázd el, hogy miért kell a nem lakossági fogyasztóknál emelni az energia költségeket.
    Várom logikus magyarázatodat, ha lehet nem a te szinteden.

  34. Bugi szerint:

    Szenteczky megemelte, erről hallottam, de melyik energiacég az övé? Az ő esetében én azt gondolom max politikai lépésről lehet szó.

  35. felix szerint:

    Tudtam, hogy egy szót sem fogsz megérteni.
    De legalább hoztad az értelmi szintedet, bár az is igaz, hogy alulmúlni lehetetlen.

  36. Bugi szerint:

    Melyik energiafajtának emelte meg az MSZP az árát most? Korábban mindnek és a többszörösére, ezt tudom. De Szenteczky most kinek a nevében jelentett be áremelést?

  37. felix szerint:

    Csak végig kéne nyugodtan gondolni a folyamatot.
    Elméletileg a lakosság nyer tíz százalékot.
    Mivel a termelő szféra drágábban kapja az energiát az minden szektor árában jelentkezni fog. /termelő, nagykereskedő, kiskereskedő/
    Az árképzés szabályai szerint a megemelkedett energia árra rárakódik a szektorok haszonkulcsa a kamatos kamat gyakorlata szerint, azaz egy egységnyi energia áremelést a végfelhasználó más néven fogyasztó több minimum két egységben szorozva ÁFA fogja megkapni.
    Könnyen belátható, hogy a “kedvezményezett lakosság rendesen ráfizet a dologra.

  38. csaba Péter szerint:

    Te bugi neked fizetnek ezekért a baromságokért?
    Szerintem te biztos jobban élsz ma mint tegnap
    A fizetett seggnyalásért mindig jól fizetnek.

  39. csaba Péter szerint:

    Ennél már az Országos Árhivatal is hozzáértőbb volt

  40. Bugi szerint:

    Felix, a piacinál még így is drágább lesz az enrgia, a szolgáltatóknak max kevesebb lesz a hasznuk. Ne hazudozz itt össze mindent. Eddig csak a Szenteczky jelentett be áremelést. Ő melyik céget képviseli? Milyen alapon?

  41. felix szerint:

    Bugi!
    Te annyira sötét vagy, hogy el sem kezdem megmagyarázni neked, hogy milyen hülyeségeket beszélsz.
    Nem a baj, hogy nem érted, hanem az, hogy nem is akarod megérteni.
    Csak annyit, hogy a szolgáltató is magas áron veszi, tehát a a haszon nem nála keletkezik.
    Na de téged a tények meg sem érintenek.

  42. Bugi szerint:

    Felix te nem vagy tisztában a tényekkel.

  43. felix szerint:

    Bugi!
    Alig várom, hogy megismertess velük.
    Rajta.

  44. felix szerint:

    Bugi!
    Csak jó indulatból.
    Annak nézz utána, hogy a témában ki a kereskedő és ki a szolgáltató.
    Amikor ez megtörtént akkor gyere és kérj bocsánatot.

  45. jessy szerint:

    Bugi!
    Az Eon veszteséges és ezt veszi át az állam.
    Mielőtt azt hinnéd, hogy ezek a cégek nyereségesek.
    Már csak azért sem lehetnek azok,mert pont a nagy cégeknél fog nőni az ár,akik nem nagyon akarnak fizetni.Van olyan cég,ahol 10 és 100 milliós nagyságrendű tartozások vannak. Ott nem kapcsolnak ki semmit, csak a családoknál,ahol ezekhez képest lószar a fizetési kötelezettség.
    Ha egy nagy pékségben,vagy üzemben emelkedik az energia ár az a lakosságra lesz terhelve wazzzze!
    Ami pedig a 10% csökkentést illeti.Add hozzá azt az emelést,amit tettek a víz,csatorna,szemét szállításnál. Máris egálban vagyunk.

    A szemkilövetős dumát pedig be lehet fejezni,mert azt egy ember tette,egy emberrel szemben,ráadásul nem direkt és az előzményeket figyelembe véve még érthető is lenne.
    A te nagy demokráciáddal viszont nem sokra mennél más országokban,ahol egy rendőr megérintéséért már kicsavarják a kezed,pedig nem is volt a szemkilövetés előtt 1 hónapig tartó város szétverés és rendőr köpködés és dobálás!
    Tehát lassan a testtel,mielőtt itt bárkit vádolsz,ha nem akarsz perben állni.
    Én tanultam Papcsáktól,te is tedd azt.

Itt lehet hozzászólni !