Szemétégetővel törnék le a távhő árát

Népszabadság

Távhő

Kérdés, mit látnánk a szemétégetőért cserébe – a szennyvíztisztítóért eddig nem sokat láttunk

Tíz éven belül felépülhet Budapest második szemétégetője. A főváros stratégiai irányváltásra szánta el magát. A létesítmény a csepeli szennyvíztisztítóban keletkező iszapot is hasznosítva letörheti a magas távhőárakat – írja a Népszabadság.

Egy komplex, a bécsihez hasonló energiatermelési program kidolgozásával alapvető irányváltásra szánta el magát a főváros: a dél-pesti régióban 2015-2020-ra felépítik Budapest második szemétégetőjét – értesült a Népszabadság. Összekapcsolják a hulladékkezelés hosszú távú megoldását annak a hatalmas mennyiségű szennyvíziszapnak a hasznosításával, amely a 2010-re elkészülő csepeli központi szennyvíztisztítóban keletkezik.

A legkorszerűbb, környezetkímélő technológiával történő égetés során nemcsak eladható áramot, hanem olcsó hőt is termelnek, így letörhetik a távhőárakat. A két égetőmű együtt a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. legnagyobb beszállítói közé tartozna. Ennek következtében becslések szerint a hőtarifa az egyharmadával is csökkenhet.

Óvatosabb jóslásokba bocsátkozik Budapest főenergetikusa, Gonczlik Tamás, aki megerősítette: környezetvédelmi és energetikai szempontból célszerű Dél-Pesten egy korszerű hulladékégető-mű felépítése, amely kapcsolódhatna a csepeli tisztítóhoz. Ez a rákospalotaival együtt komoly hőtermelő-kapacitást jelentene. A Főtáv olcsóbban juthatna így hőenergiához, ami a távhőárak csökkenését eredményezheti. Egy második égetővel Budapest hulladék-feldolgozása is teljes körűvé válhatna.

Nem árt élni viszont a gyanúperrel, mivel a budapestiek már tíz éve is azt hallhatták, az elavult budapesti erőművek technológiai fejlesztése, a kapcsolt energiatermelés nem hozta magával a hőárak csökkenését. Pedig a korszerű gázturbinákkal egyszerre kétféle energiát, elsődlegesen elektromos áramot, ennek melléktermékeként pedig hulladékhőt állítanak elő. Csakhogy ezt – a termelés monopolhelyzete miatt – nem a piac árazza be. Az átláthatatlan árképzés miatt “elvész” az előny.

Újabb bevonható kapacitás hiányában a Főtáv legnagyobb beszállítója, a francia tulajdonban lévő Budapesti Erőmű (BE) Zrt. foglya. Az egyébként szerény, évi 70-80 millió forintos adózás utáni nyereséggel dolgozó Főtáv az általa értékesített hő mindössze 20 százalékát állítja elő saját kazánjaiban, a többit vásárolja. Ennek mintegy a felét a BE Zrt.-től. A legtöbbet és a legdrágábban is: egy gigajoule-nyi mennyiséget mintegy háromezer forintért. További hat partnere ennek kétharmadáért, feléért, egyik pedig az egyharmadáért adja az előállított hőt. Így a sorban a BE Zrt. után következő két legnagyobb beszállító, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. és az angol tulajdonban lévő Csepeli Erőmű Kft. is csak nagyjából kétezer forintot számláz gigajoule-onként. A legkevesebbet, alig ezer forintot a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kezelésében lévő rákospalotai hulladékhasznosító mű (Huha) számítja fel.

Az elmúlt évtizedben a BE Zrt.-t újpesti, kispesti és kelenföldi erőművét is korszerűsítették, de a hőárcsökkenési ígéretekből nem lett semmi. A cég évek óta elzárkózik attól, hogy a Főtávnak bemutassa költségszerkezetét: mennyibe kerül neki az áram és mennyibe a hő előállítása. A Főtáv jó ideje próbálja újratárgyalni a partnerével korábban kötött hoszszú távú szerződéseit, sikertelenül. A BE Zrt. legutóbb októberben tett árcsökkentési ajánlatot, ám a kedvezményt a Főtáv szerint olyan feltételekhez kötné, “melynek árát nem feltétlenül érdemes megfizetni”. Ezen változtathat az úgynevezett Robin Hood törvény, átláthatóvá téve az ágazat árképzésének láncolatát, benne a kapcsolt energiatermelésből származó haszon megoszlását. Ez pedig – fogalmazott a Főtáv és a BE Zrt. közötti tárgyalások alakulását firtató kérdésünkre Balog Róbert, a szolgáltató szóvivője – a két cég eddigi szerződéses viszonyát is sok tekintetben újraírhatja.

Ez az első lépés lehet a megmerevedett budapesti hőpiac felszabadításához. A rákospalotai Huha annak ellenére a Főtáv egyik legkisebb partnere, hogy kapacitása alapján előkelő helyet foglalhatna el a hőbeszállítók listáján. A nagyobb megrendelést azonban egyelőre az említett BE Zrt.-féle kontraktusok akadályozzák. Balog Róbert megerősítette, az FKF Zrt.-vel és a fővárossal is egy második, nagyjából húszmilliárd forintba kerülő szemétégető felépítésében látják a továbblépés lehetőségét.

Tóthné Nick Dorottya, a fővárosi önkormányzat kommunális ügyosztályának vezetője szerint Budapestnek már most óriási szüksége lenne egy második szemétégetőre. A szakemberek meg is egyeztek, hogy ezt összekapcsolják a csepeli szennyvíziszap hasznosításával. A létesítményt 8-10 év múlva adhatják át. Budapest déli sávjában keresnek alkalmas helyszínt, mivel a leginkább megfelelő XVIII. kerületi Cséry-telep ellen az önkormányzat és a lakosság is tiltakozik. Az biztos, hogy egy új hulladékhasznosító felépítésével érdemes hasznosítani a szennyvíziszapot, kiszolgálni a távhőellátás kiszolgálását. Megvalósíthatóságán a főváros, az FKF Zrt. és a Főtáv közösen gondolkodik. Az uniós támogatás mellett szóba jöhet a magántőke, ám erről – alapos számítások után – a város vezetői döntenek majd.

Somlai Gyula, a főváros közműügyosztályának vezetője mindehhez hozzátette, a csepeli tisztító kivitelezéséért felelős EnviroDuna Kft. és az unió illetékesei a közeljövőben készítik el alternatív javaslatukat, amely a komposztáló új, átmeneti helyszínét jelöli ki a Cséry-telep helyett, a szemétégető megépítéséig.

Forrás: Népszabadság

17 hozzászólás “Szemétégetővel törnék le a távhő árát” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    Na, kérem, így kell ezt. Tiltakozni, tiltakozni, minden szinten. És akkor megvan az eredménye. Nem elég a csepel.info-n puffogni, tiltakozni kell minden fórumon. Bekerülni a Blikkbe, akciókat szervezni, az önkori részérôl népszavazást kiíratni, meg ilyenek.
    Van rá egy rekesz söröm, hogy Csepel lesz a hulladékégetôre kijelölt hely, mondván, a szennyvíz-iszap is itt keletkezik… 🙁

  2. zzz szerint:

    mekkora egy ilyen égető? Tóth Mihály és bandája simán bepakolná azt is a Csepel SC területére.

  3. Földhözragadva szerint:

    Átmeneti (50 év) helyszín sztem is itt lesz, vagy a dunaparton délre lefelé. Háros, Lakihegy, Tököl…:( Hja, egy atomerőmű is kellene…

  4. csollány szerint:

    Nem értem a hőbörgést! Valakinek fel kell dolgozni a főváros szemetét, szarát. Csepel végre megint valaki lehet. A polgár támogatja majd, olcsóbb távhőben reménykedve. Ha ezt követően mégsem: na bumm, így jártatok, balga népség.

  5. Nagyapó szerint:

    Lexon! Kérem a sört, mert igaza van. Csepel minden sz…ra jó terület. El tudom képzelni a volt Csepel SC területén a szemétégetőt.
    Viszont nehezen értem, hogy a szennyvíziszapot hogyan lehet úgy elégetni, hogy energiát termeljen. A német tisztítókban komoly energiafelhasználással szárítják a szennyvíziszapot.
    A szemétégető is érdekes annak tükrében, hogy reklámozzuk a szelektív hulladékgyűjtést. Úgy járunk majd, mint a bécsiek, aki szétválogatták a szemetet, majd összekeverték, hogy égethető legyen, különben leállt volna a szemétégető.
    A távfűtésnél is látszik, hogy milyen jó volt a privatizáció, így semmi beleszólásunk nincs az árképzésbe.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. Zs. szerint:

    A sörből én is kérnék!
    Szerintem a kerület vezetése nemhogy gátolná, hanem inkább erőteljesen támogatná a szemétégető megépítését. Majd széttárná a kezét ártatlanul, hogy hát ő kérem nem tehetett semmit…
    A szemétégetés nem hulladékkezelés, nem hulladékhasznosítás, nem hőerőmű. Pontosan ilyen álruhába bújtatva akarnak osztrák szomszédaink Szentgotthárd és az Őrség orra alá (akár szó szerint is) építeni egy hatalmas szemétégetőt. (Részletek itt: http://ixionweb.hu/pronas/)
    Azért ezt szerintem már nem kellene hagynunk, nekünk csepelieknek, akik furamód büszkén vagyunk csepeliek, de egyre inkább nem értem, hogy miért…

  7. asdf szerint:

    Nagyapó: nálunk majd nem szárítják ki annyira, inkább lenyúlják azt a pénzt, amit a megfelelő kezelésre fordítandó energiára kapnak.
    Kicsit büdösebb lesz, jobban füstöl és nem ad le akkora hőt, viszont tovább ég.
    Jó csomagolásban beadják majd az embereknek, hogy ez mennyire jó lesz nekik.

  8. Lexon szerint:

    A gond az,a mit már évek óta megkapunk (igen, 98-02 között is): beígérnek egy nagyon rosszat azért, hogy a másik rosszat könnyebb szájíz mellett tolhassák le a torkunkon. Azaz: végig arról volt/van szó, hogy az iszapot naponta sok-sok kamion hordja majd keresztül Csepel szívén. Most majd elôállnak azzal, hogy sokkal jobbat tudnak: szemétégetô… 🙁

  9. jani szerint:

    Le a kalappal a lörinciek előtt ! Ők az önkormányzatot rákényszeríteték arra,hogy ne ők kapják a .@rt .Náluk nem kell a trutyi gyárban keletkező .@r semmilyen formában.
    ITT A PÉLDA ARRA HA AZ ÖNKORMÁNYZAT A SAJÁT LAKOSSÁGÁNAK KÉRÉSÉT MEGHALLGATJA, IGEN IS LEHET TENNI VALMIT !!
    A CSEPELI ÖNKORMÁNYZAT PÉLDÁT VEHETNE A LÖRINCIEKTŐL !!
    A csepeli önkormányzatnak is lenne lehtőségre nemet mondania, csak akarni kellene !!
    Arról is példát vehetnének,hogy a lörinci testület egységesen megszavazta 1o %.-al csökkentik a a képviselők jövedelmét !!
    T. Csollány !
    Igazad van !! Balga népség az aki nem tudja megvédeni jogos érdekeit !! Sajnos el kell ismernünk mi csepeliek elég balgák vagyunk !! Összefogni se tudunk ha kell !!
    Bocsánat akit sért a balga szó !
    Nem akartam megbántani senkit !

  10. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    Szemétégetőt fogunk kapni, mert ritka az ilyen birka nép, mint a csepeliek!
    Itt mindent lehet: fenntartani egy rákosista típusú diktatúrát, ahol minden döntést az mszp pb hoz meg; fenn lehet tartani olyan helyi sajtót, mely közismerten cenzúrázott, s mely arról híres, hogy információ tartalma a nullához közelít; el lehet mindent adni a csepeliek orra elől (lásd pl. a kisduna-part).
    Itt lehet etetni az embereket GERINCÚTTAL, amit CSAK 14 éve ígér a demszky klán; itt egy utat akár háromszor is fel lehet újítani egy-két éven belül; lehet ígérni USZODÁT (még csak 5-6 éve ígérik).
    Lehet évtizedeken át közel százmilliós összeggel támogatni a Csepel Sc Alapítványt, mindazért a SEMMIÉRT, amit Csepel kapott érte.

    Szemétégetőmű pedig LESZ – mert jövőre már indul a szennyvíztisztító próbaüzeme, s a lakossági ellenállás miatt nem vihetik a bűzös cuccot a cséritelepre!

    Megkapjuk azt a műtárgyat, amihez hasonló Rákospalotán és Újpesten emberek százainál okozott RÁKOS MEGBETEGEDÉST!

    Nyugodtan higgyétek hát el, hogy ez az égetőmű CSÚCS lesz, igazi technikai csoda!! hiszen ugyanazok ígérik ezt, akiik a gerincutat építik Csepelen!

    végül, hogy volna -e lehetőség tiltakozni mindezek ellen? Én naív optimista vagyok, és még hiszek a civil szervezetek “hatalmában”.
    Természetesen ehhez az kellene, hogy Csepel EGYETLEN KÖRNYEZETVÉDŐ szervezete ne tízegynéhány taggal kínlódjon immár 5 éve hanem csatlakozzanak hozzá emberek, akik nem hisznek az ostoba tehetetenség mindent feloldozó semmittevésében.
    Üdv menyus

  11. miska72 szerint:

    Tisztelt Menyért Péter!

    És lehet FANTOM kerékpárutat építeni a Kis-Dunaparton!

  12. jani szerint:

    A Csepel ujság legutóbbi számában a Tokaj- hegyaljai fesztiválról túdósít. ,,,???? Ez mennyire csepeli ügy, és főleg kit érekel, egy két fiatalon kivűl !

    Nincs téma Csepelen amivel érdemes lenne foglalkozni ???!!!
    Ajánlanám a . @r égető mű témájának felvetését illetve már most megkezdödő elutasításáról szoló írásokat az ujság szerkesztőinek !! Merem remélni a csepeliek ebben a kérdésben összefognak és megakadályozzák a .@r égető mű felépítését !!
    Igaza van Menyhért Péternek amig nem fogunk ösze saját érdekeink védelmében akkor azt tesznek velünk amit akarnak,
    akár az egészségünk , a jövönk árán is !!!
    ÉBRESZTŐ CSEPELIEK !!!!!!

  13. baniko21 szerint:

    Jani!
    A szemétégetőt mindenképpen meg kell akadályozni. Igy is sok rákos
    beteg van, hát még ha hozzásegitik az embereket.
    Mennyhért Péternek javasolnám, ha arról van szó, hogy tüntessünk a
    szemétégető megépitése ellen, mindenki tegye félre a pártállását, mert
    a közös ügy nem pártügy. Ne legyünk szívbajosak, mert a civil szerve-
    zetek egymaguk kevesek, de a sok kicsi, sokra megy. A sportpálya
    kiárusításának tüntetésénél ott voltam, és azt mondom nem volt jól meg-
    szervezve. Vannak hirdető helyek, szórólapokat lehet csinálni, ahol
    az embereket hívjuk a saját érdekükbe. Ha mozgósitsuk Csepelt, siker-
    re csak akkor lehet számitani. Elöször itt a Csepel infóba lehetne szer-
    vezkedni, utánna lehet a tüntetést megszervezni. Nem hiszem, hogy bár-
    melyikünk ne segitene a szórólapok osztásába.
    Figyelni kell, hogy mikor találkozunk azzal a ténnyel, hogy a szemétége-
    tőt is Csepelnek szánják a sz.r után.

  14. Rácz Margit környzetvédelmi szakértő szerint:

    Kedves Olvasó!
    A volt Világkiállításra kijelölt területet a városháza közmű ügyosztályának szakértői”kommunálisnak” hitt, de valójában mérgező, veszélyes hulladéknak minősülő, újpesti nagy Duna parján le nem rakható, bőrgyári krómot tartalmazó, naponta több szippantó kocsival áthordott szennyvíziszappal szennyezték el évtizedeken keresztül, aminek lerakására a csepeli hozzá nem értő, gyárvezetőkből lett hivatalnokok gyanú nélkül megengedték. EZÉRT MÉG PÉNZT IS KAPTAK
    Igy történt ez akkor is, amikor az általam 200 csepelivel aláíratott, lakossági nyomásra korszerűsített dél-pesti XVIII-XXIII, XI. kerületeket ellátó dél-pesti ivóvíz 1996-ban megtörtént korszerűsítését követően azonnal elfogadták a Központi Szennyvíztisztító elszennyezett területen való megépítési javaslatát, amely árvízveszélyes területre épült, gigantikus mérete, és egyéb tényezők miatt, a tisztításának hatásfoka megkérdőjelezhető. A szennyvíztisztításhoz használt vegyi anyagok, és csak részben lebomló, a biológiai hártyáról kimosódó kémiai és biológiai szennyezések ismét a dél-pesti szennyvízben fognak megjelenni, ahogy a króm is megjelenhetetett. Hogy miért nem mutatták azt a hatóságok soha ki az ivóvízből? Mert a rutin ivóvíz vizsgálatok ezeknek a szennyezéseknek a viszgálatára nem terjednek ki. A külföldi ivóvíz szabvány készítői nem sjthették, hogy vannak olyan több diplomás barbárok, akik képesek krómot vezetni saját ivóvízükbe, vagy képesek saját ürüléküket megitatni másokkal, miközben nekik akár olvasztott gleccservízre is telik a többség helyett is felvett fizetésekből, nyugdíjakból. A szennyVÍZiszap égetésről pedig csak annyit, hogy VIZET égtni nagyon ostoba ötlet. Úgy gondolom nem is erről van itt szó. Véleményem szerint, az 5 éves tervek idején Csepelre tervezett Központi Szennyvíztisztítót mivel sikerült a passzív lakosságon keresztül vinni, a XXIII. kerület Ócsai útra tervezett hulladék égetőt pedig egy régebbi FIDESZ-es polgármester a lakosságot maga mögé állítva megfúrta, ezért azt most nincs hova tenni. Ha valami a fővárosban hatalmas összegeket beígérve senkinek sem kell, azt Csepelen mindig elfér, itt nem aggat senkinek. A tényleges helyzet tehát az, hogy a gazdasági válság nem a világban, nem az országban, nem Csepelen van, hanem a több diplomás fejekben. Hazánkban a legbutább parasztemebrnek is több magához való esze van, mint a jelenlegi magyar ELIT-nek, akik irracionálisabbnál irracionálisabb ostobaságokat csinálnak. Érdekelne, hogy a Központi Szennyvíztisztító építési tervében szerepel-e a veszélyes hulladék fővárosi önkornányzat általi veszélyes hulladék lerakóba szállítása, amelyet a Ferihegy gyomrában lévő agyagrétege közé nem sikerült a főpolgármesternek elhelyezni. Ha igen, akkor hová lett annak az ára? Ha nem, mennyi bírságot fizetne egy maszek, ha azt meg merte volna tenni? Mit tud erről az EU? Vannak-e az EU-nak használható szakemberei akik tudják a választ arra, hogyan kaphat a városháza EU támogatást egy olyan műtárgyra, ami szennyvizet csak a nevében tisztít, valójában ivóvíz piszkító? Tudja erre valaki a megnyugtató választ? Eddig csak az ivó és főzővizet vásároltuk e bővízű kerületben. Ezután a fürdővizet is palacban kell megvásárolnunk? A vezetőket Isten tudja, hogy miért, csak a beruházás hozza lázba, annak eredménye nem érdekli. Ha esik az eső, az újonnan aszfaltozott utak melletti családi házak udvaráig felcsapódik a sáros víz, mert az útépítő mérnök bizonyára vak ember volt, aki nem látta, hol vannak az úttesten a csapadék elvezető csatornaszemek. Az önkormányzat a lközmeghallagatáson elhangzottakk ellenére átvette az utat, s az 5 éves garancia lejártáig nem tesz semmit. Majd utána, hisz akkor a beruházás előlről kezdődhet, amiért, minimum 20% építési költség adómentesen visszajár a megbízőnak. Az alvállalkozók meg törölhetik a szemük sarkát, hogy az Ő pénzük a pályázatokat kiosztók zsebébe vándorolt. A horror adót tisztességesen fizetni, és pályázatot nyerni kenőpénzzel hazánkban csak az alvállalkozók, a lakosság terhére lehet. Bp. 2008. 12. 04. Üdv. Mindenkienk: Gitta

    lehet kimenni úgy

  15. Rácz Margit környzetvédelmi szakértő szerint:

    Kedves Baniko 21!

    Ön azt javasolja, hogy pártállásra tekintet nélkül tüntessünk? Vizsgáljuk meg mi a tüntetés? Kötelezően előre bejelentett,mindig más és más politikai erők által mozgatott, előrre megszervezett, vezetőkkel, élelemmel elleátott (pl. gazdatüntetés a ligetben), minden párt saját tömegbázisból kiinduló mozgalom, amely időben kinyitja a ferobbanni készülő kukta ( a lakosság) biztonsági szelepét, majd minden megy tovább a szokásos módon.
    Figyelje meg, a rendszerváltás óta lecserélt dolgozók minden nagyobb ünnep előtt együtt mennek szabadságraa sztrájk néven, anélkül hogy azt kivennék a MÁV-nál és boldogan együtt üdülhet a család

    Én , soha nem állnék ki az utcára tüntetni, mert mindenben a törvényes út híve vagyok. Igazunk csak akkor van, amikor a törvény mellettünk áll és szakismeretünkkel azt be is tudjuk bizonyítani. Írásban tömegesen mindig ahhoz a szervhez kell fordulni, akinek a feladata a döntés meghoztala. Mivel a szemétégetés fővárosi önkormányzati feladat, ezért a Fővárosi Közgyűléshez kell a közösen elkészített, aláírt szakvéleményt tiltakozásul eljuttatni. Ahhoz először a kerület országgyűlési képviselők együttműködését kell kérni, hisz Ők is itt laknak a kerületben és azért vannak, hogy pártjaik állásfoglalását kikérve a lakosságot támogassák (?)
    Mindent írásba kell foglalni, hogy legyen bizonyíték az esetleges nem intézkedésre. Ezektől a dolgoktól kell függővé tenni a következő jelölt állítást, mert a szavazás eredményét a pártok már a jelölt állításkor eldöntik, hisz csak arra lehet szavazni, aki a jelölőlistára felkerült. A lakosságnak soha nem volt még jelöltje, csak a pártoknak, akkor is, ha az függetlenként mutatkozott be. A pártoknak teljesen mindegy, hogy a saját jelöltjeik közül a lakosság kire szvaz, lényeg, hogy csak a pártok jelöltjei legyenek azok, hisz a képvilő soha nem szavazhat a pártjának véleménye ellen., ami nem szokott egyezni a lakosságéval.
    Mit kell tehát tenni?
    Összefogni, közös levelet ír4ni. Szerződésbe foglalt, aláíratott módon, bármikor leváltható lakossági országgyűlési képviselő és polgármester jelölteket kell állítani önszerveződéssel, előre aláírt nyílt szavazással, hogy annak eredménye ne legyen meghamisítható, és számonkérni a jelöltektől ügyvéd előtt kötött szerződésben foglalt lakossági érdekek képviseletét. A tüntetéssel, az akár külföldről beszervezett törő-zuzó csürhével lehungaristáztatnak, lealkoholistáztatnak, lejáratatnak bennünket. A túntetés csak a zavarosban halászókat segíti. Ide többségi érdekeket képviselő, minenkire egyformán vonatkozó törvény kell! Hajléktalanok tömegesen haldokolva tüntetnek a magyar utcákon. Elértek eddig valamit, a kihalásukon és állampolgárságuk elpaszolásán kívül? Akkor miért akarjuk elhitetni azt, hogy a tüntetés bármin segít? Üdv RM.

  16. Szuhi Attila szerint:

    Kedves Csepeliek!

    Ajánlom Önöknek a piromania.info oldalt, hol a magyarországi égető ellenes fellépésekről olvashatnak.
    Az égetők káros egészségügyi hatása ma már bizonyított. Legutóbb angol környezet-egészségüggyel foglalkozó orvos társaság publikált egy jelentős tanulmányt ahol rendre sorolják az égetők bizonyított káros hatását: születési rendellenességek, daganatos megbetegedések gyakoribbá válását (50 oldalon, magyarul is elérhető).
    Egy igen bőséges magyar nyelvű anyag az égetők káros hatásáról és az az elleni fellépésről, elérhető a neten is: http://valaszuton.hu/_kiad/egetoskiadvany.pdf
    Szervezetünk segíti a Szentgotthárdiakat, Várpalotaikat és számos más helyen az égető ellenes fellépést. Szívesen segítünk Önöknek is.

    Üdvözlettel:Szuhi Attila, Hulladék Munkaszövetség

  17. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Rácz Margit!
    Sajnos csak most jutottam el oda, hogy elolvastam a bejegyzéseit.
    Korrekt, tárgyilagos írásait; szakértelmét, hozzáállását szívesaen látnánk egyesületünk berkeiben is!
    Szakértőkkel kapcsolatos véleményét teljesen osztom: én személy szerint 3 peres eljárásban találkoztam szakértőkkel (kirendelt, fizetett) akiknek “munkáját” tételesen meg tudtam cáfolni úgy, hogy azt a hatóság, illetve a bíróság kénytelen volt elfogadni.
    Egyesületünk most is felvette a kesztyűt: harcot folytatunk Móczár Béla fagyilkos “szakértő” slendrián, szakbarbár munkássága ellen.
    Nagyon nagy szükségünk lenne hozzáértő és nem megvehető szakemberekre!
    Kérem, keressen meg a cszk@freemail.hu vagy a petermenyhert@msn.com E mail címen, hogy felvehessük a kapcsolatot!
    Köszönettel:
    Menyhért Péter

Itt lehet hozzászólni !