Újabb családi támogatási formák jönnek

Origo

Újabb családi támogatási formák jönnek, gyes és gyed mellett ismét lehet munkát vállalni a gyerek egyéves kora után. Az intézkedések 65 ezer embert érintenek.

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány döntése értelmében. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára elmondta, négy konkrét intézkedésről döntöttek a gyed extra keretében. Így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés az úgynevezett diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

Az intézkedések 65 ezer embert érintenek, és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben. Ebben nincs benne az ugyancsak január 1-jével induló kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény-rendszer 50 milliárd forintos összege, amely az érintett családoknál maradhat jövőre.

A bevezetendő diplomás gyeddel lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait. A diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet.

A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves, szociális hozzájárulási adót érintő kedvezményt további két évvel; így a munkáltatóknak a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell befizetniük az érintett munkavállalók után (az első három évben eddig sem kellett fizetniük semmit). Hozzátette: az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

Soltész Miklós arról beszélt, hogy az intézkedésekkel a kormány célja az volt, hogy megerősítse a gyermekes családokat, és további gyermekvállalásra ösztönözzön. Jelezte azt is, hogy az intézkedések kidolgozásakor több európai ország gyakorlata mellett a Népesedési Kerekasztal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom javaslatait is figyelembe vették.

Forrás: Origo

14 hozzászólás “Újabb családi támogatási formák jönnek” bejegyzésre

  1. Anyuka szerint:

    Ez mind nagyon szép és jó, de egyrészt: már most sem tudják a gyes-gyet-ről visszatérőket foglalkoztatni, hiába van utánuk is adókedvezmény, ugyanúgy mint a megváltozott munkaképességűek után, és mivel nem igazán bővültek a bölcsődei férőhelyek, ha nincs nagyszülő, aki (ingyen) vigyáz a kicsire, hova teszi az anyuka a gyermekét? Másrészt nem biztos, hogy aki 2 gyermek után fog majd kapni gyed-et, annak megéri elmenni dolgozni, mert előfordulhat, hogy a dupla gyeddel többet kap, mint amennyi a fizetése lenne…Gyes esetében ez még ösztönző lehet, mert a dupla gyesből sem lehet megélni…
    Az minden esetre szép gondolat, hogy nem csak az ikresek kaphatnak dupla gyest (a gyermekek 6 éves koráig), hanem ezentúl azok is, akik 2 pici gyermekkel vannak otthon, mondjuk 1 éves korkülönbséggel – bár gondolom ők továbbra is csak max. 3 évig kapják, pedig 2 picikével sem könnyebb, mint 2 egykorúval szerintem.

  2. ... Grün szerint:

    Anyuka!
    Az agymosás tízparancsolata! 😀
    .
    “4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet („majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”) évszázadokon keresztül hajlandó benyelni és elfogadni.”
    .
    http://tudnodkell.info/a-chomsky-tizparancsolat-avagy-hogyan-mossak-az-agyadat/

  3. spectator szerint:

    Grün ! Még mindég rossz a közérzeted ! Kezeltesd magad a Lipótmező utódjainál !

  4. ... Grün szerint:

    spectator!
    Sőt, most eszembe jutott egy korabeli vicc!
    Kicsit átigazítva most is megfelelően ábrázolja a valóságot!
    .
    Egy igazi magyar nő: Egyik oldalán két kisgyerek, másikon egy tízkilós szatyor, háta mögött a részeges férj, és előtte a zOrbáni szebb jövő! 😛 😛

  5. Gordon szerint:

    “Ha hatalomra kerülnének, a szocialisták kivennék a sarkalatos törvények közül a családok, illetőleg a nemzeti vagyon védelméről szóló törvényt is – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került Jogállamiság és demokrácia IV. című munkaanyagból, amelyet az MSZP a február 8-i ellenzéki együttműködési tárgyalásra készített.

    Ugyancsak törölnék a kétharmados törvények sorából a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon elidegenítésének korlátairól és feltételeiről, a közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapvető szabályairól, valamint a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok szervezetéről szóló jogszabályokat. Ezen elképzeléseikről a szocialisták eddig nyilvánosan nem beszéltek, ami arra utal, ők is kockázatosnak tartanák, ha mindez hatalomra kerülésük előtt kitudódna.”

    http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/mszp-s-tamadas-a-csaladvedelem-ellen-1194234

  6. ... Grün szerint:

    Röfike!
    Nem vennének ki semmit!
    Úgy ahogy ahogy van az egész Fityesz általi Gányolmányt gondosan összefogva a tűzbe vetnék!
    Egy toldozás-foldozás felesleges munka lenne! 😛 😀

  7. Etikus szerint:

    “Úgy ahogy ahogy van az egész Fityesz általi Gányolmányt gondosan összefogva a tűzbe vetnék!”
    E “nemes cselekedetük” után, mivel fűtenének bennünket, mindannyiunkat?!

  8. Etikus szerint:

    Látom csend honol, a “nagy virtuózok,” (magukat írástudóknak tartók) elmentek pihizni, hogy éjjel is verhessék a …………

  9. Gordon szerint:

    “Úgy ahogy ahogy van az egész Fityesz általi Gányolmányt gondosan összefogva a tűzbe vetnék!”

    MSZP= gyűlölet

  10. ... Grün szerint:

    Etikus!
    Az már legyen annak a gondja, aki vállalja a tűz csiholójának vagy a Vezérnek a szerepét!
    .
    “Nem elég a célt látni;
    járható útja kell!
    Nem elég útra lelni,
    az úton menni kell!
    Egyedül is! Elsőnek,
    elől indulni el!
    Nem elég elindulni,
    de mást is hívni kell!
    S csak az hívjon magával,
    aki vezetni mer!”
    Ennyi! 😀

  11. Etikus szerint:

    A magyarok egyfelől a merészségükről is híresek voltak, egykoron, gondolom ebben manapság sem lenne hiány, ha valaki valamiben első akar lenni. Különösen a kormányrúd tekintetében, aztán meg a népet majd csak “nyúzzuk,” amennyire csak bírjuk. Ez régen is így volt, de manapság sincsen másképpen. Nézzük csak meg a Fáraókat ábrázoló szobrokat, különösen a kezük tartását, sokat mondó.

  12. felix szerint:

    Ez is családtámogatás., de kicsit másképpen.s&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B”570866156315622″%3A247057108784779%7D&action_type_map=%7B”570866156315622″%3A”og.likes”%7D&action_ref_map=%5B%5D

  13. Éva szerint:

    Nem működik a link.

  14. Éva szerint:

    Látványos siker a családtámogatás iskolába járáshoz kötése

    Jövőre is legalább háromszázezer embert szeretne bevonni a közmunkaprogramba a kormány – nyilatkozta Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

    A lap keddi számában megjelent interjúban az államtitkár kifejtette: mondjanak bármit is a kritikusok, a résztvevők visszajelzései azt mutatják, a közmunka sok helyen “presztizzsé” vált. Az államtitkár szerint látványos sikert hozott a családtámogatás iskolába járáshoz kötése, ugyanis felére csökkent a hiányzások száma.

    http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=193954

Itt lehet hozzászólni !