Tanösvény, fitneszpark: sétáljunk, mozogjunk

Csepel.hu

Két, szabadidővel, testmozgással kapcsolatos területet adtak át november 7-én, délelőtt Csepelen. A Tamariska-dombi tanösvény ünnepélyes avatásán megjelent Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester, Werner Péter, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója, Samna Gábor kabinetfőnök, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságáról Füri András, Gergely Attila botanikus, és sok kerületi gyerek: iskolások, óvodások.

Borbély Lénárd beszédében hangsúlyozta, örül, hogy ennyi fiatal arcot lát, hiszen a tanösvény főleg a gyerekeknek készült. A 2013/14-es tanév – képviselőtestület döntése alapján – a Csepeli Gyermekek Éve, így az állami védettsége alatt lévő dombon elkészült, bemutatótáblákkal, pihenővel ellátott tanösvény is főleg az ifjú nemzedéknek lesz hasznos és kellemes időtöltés.

Az alpolgármester a Tamariska-domb elmúlt időszakát elevenítette fel. Elmondta: a dombnak nagyobb volt a területe, de az előző önkormányzati vezetés megengedte, hogy gáztelep, illetve egy lakóház is épüljön itt. „2010 óta azon dolgozunk, hogy a Tamariska-domb a kerület lakóinak pihenést szolgálja. Két évi munkánkba került, de végül lebontattuk a domb tetején, az ott lévő óvoda szomszédságában álló átjátszó tornyot, rengeteg szemetet hordattunk el a területről, s a védett domb bekerítése is megtörtént. Szeretnénk visszavásárolni a dombtól elvett részeket, s további fejlesztéseket is tervezünk” – emelte ki az alpolgármester. Arra biztatta a csepelieket, hogy használják a domb létesítményeit, sétáljanak, pihenjenek itt, és arra kérte a kerület lakóit, vigyázzanak a dombra, védjék természeti értékeit. Az eddig 20 millió forintba kerülő beruházást nem csak kerítés védi, hanem térfigyelő kamerák is. Werner Péter vezérigazgató elmondta, hogy a domb kapuja éjszakára zárva van, ezzel is minimálisra szeretnék csökkenteni, hogy a területen bárki kárt okozhasson.

A nemzetiszínű szalag átvágása után a gyerekek és érdeklődök végigsétáltak a tanösvényen.

Torna a szabadban

Korlát, nyújtó, lábtoló gép, erőnyomó és még más, testmozgásra csábító gép várja – mától már hivatalosan is – a csepelieket, a Daru dombon, az augusztusban felavatott bmx-pálya szomszédságában. A kültéri fittnesz-park átadásán Borbély Lénárd alpolgármester kiemelte, hogy a Kis-Duna part a főváros egyik legszebb területe, amelyben még rengeteg lehetőség van. Bár 2010 előtt olyan, a csepeliek részéről nagy felháborodással fogadott elképzelés is volt, ami a part beépítését, lakópark kialakítást tervezte ide, ez szerencsére nem valósult meg. „A célunk az, hogy a Daru dombon és környékén egy igazi parkot alakítsunk ki: ennek első lépései már megtörténtek. A Kis-Duna parton jelenleg is folyik az út kialakítása, jövőre közvilágítás is lesz. A fitnesz-park is fejlesztések része: a 8,5 millió forintos beruházással a kerület lakóinak szeretnénk a szabadidejük hasznos eltöltésben segíteni”- mondta az alpolgármester. Hozzátette: ez már a második kültéri, mozgásra csábító park Csepelen, a másik a Hollandi út végén található.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a Széchenyi általános iskola diákjai mutatták be, hogyan használhatók a gépek. Majd utcai edzés-bemutató következett profi versenyzőkkel: az általuk bemutatott fantasztikus mozgások mögött sok-sok gyakorlás van.

A gépek használatával, élettani hatásával kapcsolatban útmutató tábla segíti mindazokat, akik használni szeretnék a gépeket.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Tanösvény, fitneszpark: sétáljunk, mozogjunk” bejegyzésre

  1. TenkA szerint:

    Nagyon helyes!

  2. […] parkosítás, uszoda, családbarát fejlesztések, sportfejlesztések, a Daru domb, a Tamariska domb vagy a Kiserdő megújítása, városrehabilitáció és panelfelújítások, a közbiztonság […]

Itt lehet hozzászólni !