Biztonságban a temetőkben és otthon

katasztrofavedelem.hu

Mindenszentek és Halottak napján sokan gyújtanak gyertyákat és mécseseket, nemcsak a temetőkben, hanem otthon is. Helytelen használatuk a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhat. Ennek veszélyeire hívja fel a katasztrófavédelem a lakosság figyelmét. A statisztikák azt mutatják, hogy az ünnepek idején megemelkedik a lakástüzek száma, sokan ugyanis nem kellő körültekintéssel használják a gyertyákat és a mécseseket.

Az ilyen tűzesetek kiváltó oka legtöbbször az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a keletkező lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire.
A temetőkben is legalább ennyire körültekintőnek kell lenni, mert ilyenkor nagyobb mennyiségben keletkezik hulladék, amelyet akár egy el nem oltott gyufa is lángba boríthat. Száraz idő esetén egy felboruló gyertya vagy mécses is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen, a szél a lángok továbbterjedését még meg is gyorsítja.

A lakástüzek, illetve az azokból következő tragédiák elkerülhetőek a gyertyák, mécsesek helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagból készült alátétet használni, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le. E szabályok szem előtt tartásával megakadályozhatjuk a tűz keletkezését.

Az ünnepekhez kapcsolódó statisztikák azt mutatják, hogy október végétől jellemzőek a gyertyák, mécsesek és adventi koszorúk által okozott tűzesetek, amelyek egészen az év végéig előfordulnak. Az erőteljesebb hatósági munkának is köszönhetően évről-évre csökken az ünnephez kapcsolódó esetek száma.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Itt lehet hozzászólni !