Székelyek százezrei menetelnek az autonómiáért

MNO

Október 27-én megkezdődik minden idők legnagyobb autonómiamegmozdulása Székelyföldön: az erdélyi magyarság a 12 helyszínről kiinduló, székely zászlós menetoszlopokkal üzeni Bukarestnek, hogy nem kér az erőszakos román asszimilációból.

Az autonómiatüntetés a román régióátszervezés ellen tiltakozik: a megyéket a kormány fejlesztési régiós felosztás alapján nyolc nagy megyére cserélné le. Ez a magyar többségű megyék beolvasztását jelentené, ezzel azt, hogy a regionális szinten is kisebbségbe kerülő magyarság egyik kialakuló régióban sem rendelkezne politikai súllyal. Ha a régiókat az etnikai határok figyelembevételével jelölnék ki, az egy, magyar többségű régióba összevont székely megyékkel gyakorlatilag megvalósulhatna a régóta követelt autonóm Székelyföld.

Minden magyar szervezet összefog

Az ügy fontosságát jól mutatja, hogy a belpolitikai csörtéket és pártérdekeket félretéve minden erdélyi magyar politikai alakulat, civil szervezet és történelmi egyház felsorakozott mellette. A szervező a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amely tíz éve küzd a régió autonómiájának elfogadtatásáért.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke elmondta, hogy október 27-én, vasárnap a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 11 közeli településről és egy útkereszteződéstől indulnak el a székely zászlók ezreit lobogtató menetek a szomszédos kiindulópontokra, így a menetoszlopok egymást kiegészítve 45 kilométer hosszú, összefüggő oszloppá állnak össze. Ezzel az impozáns megmozdulással tiltakoznak a román kormány erőszakos beolvasztási kísérlete ellen.

A menetnek történelmi vonatkozást ad, hogy útba ejtik Gábor Áron szülőfaluját, Berecket, és a székely ágyúöntő mester halálának a helyszínét, Kököst. Izsák elmondása szerint a menet ezzel jelzi, hogy az 1848-as jelmondat értelmében „Háromszék nem alkuszik”.

Román útkezelő: Nyolcmillióért menetelhetnek a székelyek

Akadályokat próbál gördíteni a román útkezelő a nagy menetelés útjába – írta a Krónika.ro a szervezők közleményére hivatkozva, akik elmondták, hogy az Országutak és Autópályák Országos Társasága Részvénytársaság egy miniszteri rendeletre hivatkozva útdíj befizetéséhez köti a 45 kilométeres tiltakozó felvonulás engedélyezését.

Az SZNT szervezői a rendezvényt az önkormányzatoknál és a csendőrségnél bejelentették, valamint az Országutak és Autópályák Országos Társasága címére is elküldték az átiratot. Utóbbi azért követel tőlük útfoglalási díjat, mert egy miniszteri rendelet lehetővé teszi, hogy „kulturális, művészeti és sportrendezvények” engedélyezését ennek befizetéséhez kössék. Izsák elmondta, mintegy 28 ezer eurót (8,4 millió forintot) követelhetnek tőlük, pedig a rendelet kulturális, művészeti és sportrendezvényekre vonatkozik, a menetelés viszont a szabad véleménynyilvánítás eszköze. Hozzátette, a gyülekezési jog gyakorlása alapvető emberi jog, s egy részvénytársaság nem kötheti anyagi juttatáshoz.

Budapesten is demonstrálnak

A menetelést a magyar fővárosban is sokan támogatják, ők a Hősök terén délelőtt 11-kor kezdődő szolidaritástüntetésen demonstrálhatják kiállásukat a székely autonómia mellett. A szervező elmondta: összességében 150-200 ezer résztvevővel számolnak a rendezvényeken.

Forrás: MNO

2 hozzászólás “Székelyek százezrei menetelnek az autonómiáért” bejegyzésre

  1. tsepeli szerint:

    hajrá székelyek mutassátok meg az oláhoknak!

  2. "?!" szerint:

    Az elmúlt ezer évben a Magyar Királyságtól, majd a Magyar köztársaságtól sokszor függetlenedni akaró székelyek” majd csak október 27-én fognak menetelni Székelyföld autonómiájáért, de a fenti bejegyzés elején – már több mint egy héttel a felvonulás előtt fényképpel – számoltak be a felvonulásról.

    Nem kellett volna a hitelesség megőrzése érdekében megvárni a menetelőket ábrázoló fénykép közlésével legalább a menetelés első napját, 2013. október 27.-ét?!

Itt lehet hozzászólni !