Eszméletlen nagyot bukott Tavares

MNO

Egyedül maradt Rui Tavares a Magyarország elleni kritikus álláspontjával az Európai Parlament (EP) szakbizottságában. Az ülésen még a szocialista Göncz Kinga is az európai rendőrakadémia budapesti helyszíne mellett foglalt állást.

Tavares a bizottság elnökéhez és koordinátoraihoz címzett levelében előzőleg úgy vélekedett, hogy a CEPOL Budapestre költöztetése – ami mellett a múlt héten állást foglaltak az EU-országok belügyminiszterei – ellentmondana az EP azon határozatának, amely elmarasztalta Magyarországot az alapvető jogok helyzetét illetően.

Nem voltak vevők Tavaresre

A fideszes Gál Kinga a LIBE-ülés után magyar újságíróknak kiemelte: senki nem volt igazából „vevő” Tavares felvetésére. A szocialista Göncz Kinga a bizottsági ülésen a CEPOL budapesti helyszíne mellett érvelt, majd újságírókkal beszélgetve ehhez hozzátette: az európai rendőrtovábbképzés székhelyének az ügyét el lehet választani az alapvető jogok magyarországi helyzetétől.

A CEPOL ebben a tanévben még Nagy-Britanniában működik, de a londoni kormány a jövő tavasztól már nem kíván  elhelyezést biztosítani az intézménynek, ezért annak új helyszínt kell találni. Az Európai Bizottságnak az volt az eredeti javaslata, hogy vonják össze a CEPOL-t az EU-országok rendőrségeinek együttműködési szervezetével, az Europollal, amelynek a székhelye Hága.

Informális vita volt

A CEPOL székhelyének megváltoztatásához az EP jóváhagyására is szükség van. A csütörtöki LIBE-ülés azonban még csak előzetes, informális jellegű vita volt, hiszen a tanácstól még nem is érkezett hivatalos javaslat a parlamenthez. Tavares a LIBE-elnökhöz és a koordinátorokhoz intézett levelében azt írta, úgy értesült, hogy a miniszterek informálisan a magyar jelentkezést fogadták el, amit ő sajnálatosnak tart.

Tavares  a csütörtöki bizottsági ülésen is emlékeztetett arra, hogy az EP július 3-án – az ő jelentése alapján – határozatot fogadott el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről. Annak fő megállapítása az, hogy a magyarországi alkotmányos és egyéb jogi változások iránya ellentmond az uniós alapértékeknek. A Tavares-jelentés alapján elfogadott EP-határozat ezért számos javaslattal él. Tavares a csütörtöki bizottsági ülésen hangoztatta: ő maga fog gratulálni Budapestnek a CEPOL elhelyezéséhez, feltéve, ha foglalkoznak az EP-határozatban megfogalmazott aggályokkal.

Inkább a parlament szerepköréről vitáztak

A LIBE-ülésen ez a felvetés azonban visszhangtalan maradt, és a vita inkább arról folyt, milyen szerepet kell játszania a parlamentnek olyan esetekben, amikor együttdöntési joga valamely uniós ügynökség elhelyezésével kapcsolatos – például el kell-e merülnie az egyes pályázatok értékelésében. A LIBE-ülésen világossá vált, hogy a CEPOL-ügy uniós intézményközi kérdéssé vált, ami vagy úgy oldható meg, hogy az Európai Bizottság az Europol–CEPOL összevonási javaslat helyett új indítványt tesz – hivatalosan ugyanis még ma is csupán az összevonási indítvány fekszik a parlament asztalán –, vagy pedig a tagországok egynegyede (jelenleg hét tagállam) kezdeményezésére a tanács fordulhat a hivatalosan az EP-hez a maga javaslatával.

A helyszín Budapest – ez történt eddig

A történet előzménye, hogy az európai uniós belügyminiszterek tanácsának döntése alapján Budapestet ajánlották az európai uniós rendőrtovábbképző központ székhelyéül. Ezt követően Rui Tavares levélben kereste meg az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságüggyel foglalkozó bizottságának tagjait, jelezve nekik, hogy aggasztónak tartja a belügyminiszterek tanácsának döntését, és Magyarország ellen próbálja hangolni a döntéshozókat.

A Fidesz több alkalommal is annak a véleményének adott hangot, hogy a „tavaresi eljárás” mögött egyértelműen a magyar szocialisták állnak, de ezt Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja cáfolta, sőt azt mondta, nekik kifejezetten érdekükben áll, hogy az akadémiát a magyar fővárosban alakítsák ki. A kormánypárt elfogadta az MSZP érvelését, azonban kérték őket, hogy ha valóban támogatják a központ létrejöttét, akkor szólítsák fel a portugál zöldpárti politikust, hogy hagyja abba Magyarország lejáratását, és vonja vissza a magyar kormányt alaptalanul támadó levelét. (Bővebben itt)

Később a Fidesz a portugál politikusnál érdeklődött arról, hogy valóban meg akarja-e fúrni a kiképzőközpont tervét, amire Tavares azt válaszolta, „gratulál Magyarországnak”, amiért az Európai Tanács úgy döntött, a CEPOL központja Budapest legyen. Hozzátette akkor, „következetesen” ellenezte azt, hogy az Europolt és a CEPOLT összeolvasszák, mint ahogyan azt az Európai Bizottság akarta, és akkor Hollandiába, Hágába került volna az egyesített szervezet székhelye. Kifejtette, mivel a magyar kormány kész politikai párbeszédet folytatni az európai intézményekkel a jogállamiság, az alapjogok és a demokratikus értékek terén az említett kérdések megoldására, „reményemet fejezem ki, hogy az Európai Parlament állásfoglalásához hűen jóváhagyja, hogy Budapest legyen a CEPOL székhelye”.

Forrás: MNO

9 hozzászólás “Eszméletlen nagyot bukott Tavares” bejegyzésre

  1. Nagy József szerint:

    gönc elvtársnő is Tavares ellen szavazott.Szegény Tavares megtapasztalhatta milyen két -színűek a magyar szocik.Azonnal kihátráltak mögüle,mihelyt fény derült a hazaárulásukra.

  2. köves szerint:

    tavares-tovares menjen a csába a portugálok a saját portájukon csináéjanak rendet.hoci coki.nem vagyunk kiváncsiak rájuk. de az unióra sem.

  3. felix szerint:

    Nagy József.
    Mit írtál volna akkor, ha megszavazza.
    Van rajtad sapka???????????

  4. Királyerdei szerint:

    Tovaris Tavares húzzon a francba Braziliába,és ott pofázzon.
    Amíg ki nem nyírják.Arrafelé ez gyorsan megy.:)

  5. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x! Megint villantotta nagy tudását. Ki az akin van, vagy nincs sapka?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. vermes szerint:

    T. admin!

    Vegyétek mán’ le azt a borzalmas fotót!
    Mintha Kis János nézne rám az SZDSZ-ből…

    Jaj!

  7. felix szerint:

    szemétláda!
    Ma különösen és nagyon hülye vagy.
    Szerinted ki a megszólított.
    Azt elárulom neked, hogy nem te.
    Már csak azért sem, mert a te asszociációs képességed egyenlő a nullával.
    Örülj annak ha még megtalálod a szádat és az ülepedet. Az utóbbi időben sokszor soros a gatyád.

  8. nagyapó szerint:

    Át kell adni az állampárti dokumentumokat a levéltárnak!!!
    Az Alkotmánybíróság elutasította a Politikatörténeti Intézet és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének a levéltári törvény ellen benyújtott alkotmányjogi panaszát.
    Mik fognak kiderülni?
    Szegény Földes et. Inog a széke.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !