Rezsicsökkentés: mintegy 200 milliárd maradt a lakosságnál

Hirado.hu

Döntött az Országgyűlés az újabb rezsicsökkentésről: november 1-jén 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára. A rezsicsökkentés hatására nagyjából 200 milliárd forint maradt a lakosságnál, ami nemcsak a fogyasztást, hanem a megtakarításokat is bővíti – vélik a szakértők.

Júliusban volt a rezsicsökkentés második fordulója: akkor a víz- és csatornadíjat, a szennyvízszippantás és a szemétszállítás árát mérsékelték, és olcsóbb lett a palackos gáz és a kéményseprés is. Novemberben lesz a harmadik forduló. Ismét a gáz, az áram és a távhő ára csökken, ezúttal 11,1 százalékkal. Ezzel pedig az öt évvel ezelőtti szintre mérséklődnek az árak.

Nemmel szavaztak az újabb rezsicsökkentésre a Bajnai Gordonnal szövetséges Párbeszéd Magyarországért jelen lévő politikusai, és egy kivétellel a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők is. Egy független képviselő tartózkodott. Összesen 311-en szavaztak igennel: a Fidesz-, a KDNP-, az MSZP- és a Jobbik-frakció tagjai.

A parlamentben a rezsicsökkentés megvédése is téma volt

Rogán Antal arról beszélt: már az első rezsicsökkentést is megtámadták a szolgáltatók, most pedig arra készülnek, hogy az uniós bürokrácián keresztül támadjanak. A Fidesz frakcióvezetője szerint ezért kell politikai nyilatkozatban kiállni a rezsicsökkentés mellett. Rogán Antal arra kérte a pártokat, szavazzák meg a nyilatkozatot. „Támogassák ennek a napirendre vételét, a tárgyalás során pedig álljanak hozzá konstruktívan. És, ha lehet, akkor a magyar Országgyűlés egyhangúlag álljon ki Brüsszellel szemben a rezsicsökkentés megvédése érdekében” – fogalmazott Rogán Antal.

A kormány egy percig sem gondolta, hogy egyszerű lesz végigvinni a rezsicsökkentést – erről Fónagy János beszélt válaszában. A fejlesztési tárca államtitkára hangsúlyozta: a kormány szerint a szolgáltatóknak is ki kell venniük a részüket a válságkezelésből.

A rezsicsökkentés megvédéséről szóló politikai nyilatkozatot a Fidesz-KDNP nyújtotta be. A tervezetben azt írják: az Országgyűlés felszólítja Magyarország kormányát, ne engedjen az európai uniós bürokrácia nyomásának. A politikai nyilatkozat azzal zárul, hogy a kormányt felkérik: következetesen folytassa a rezsicsökkentés politikáját.

Elemzők: a rezsicsökkentés serkenti a gazdasági növekedést is

Az utóbbi hónapokban többet költhet a lakosság, az adatok szerint az infláció továbbra is alacsony, a reálbérek és a nyugdíjak viszont nőttek. Élénkült a kiskereskedelmi forgalom, ezen belül emelkedett az üzemanyag-fogyasztás. Emellett a múlt hónapban rekordösszegben vásárolt állampapírt a lakosság, tehát a megtakarítás és a fogyasztás egyszerre bővült. A rezsicsökkentés hatására jelentős összeg, mintegy 200 milliárd forint maradt a háztartásoknál – mondta Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője.

Forrás: Hirado.hu

Egy hozzászólás “Rezsicsökkentés: mintegy 200 milliárd maradt a lakosságnál” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Látszik,hogy több maradt az embereknél, ezért már növekszik a kiskereskedelmi forgalom.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !