A Teraszol viheti az iszapot

FN, Index, Hírszerző

hordók

Majdnem 62 millió forintért vállalta a csepeli galvániszap elszállítását az a cég, amely közbeszerzési pályázaton nyerte el ezt a megbízást. A társaságnak kedden adták át azt a területet, ahol a veszélyes anyag van. A veszélyes anyagot a Terszol Környezetvédelmi és Építőipari Kft. szállíthatja el Csepelről, amely jártas az ilyen feladatokban, régóta foglalkozik veszélyes hulladékokkal.

Ennek költsége 61,8 millió forint, amit az állam fizet. Összesen 1200 tonna galvániszapot visznek a dunaújvárosi veszélyeshulladék-lerakóba, speciális teherautókon, körülbelül 200 tonna szennyezett talajjal együtt. A Terszolnak a galvániszap szállításához és kezeléséhez szükséges külön jogosítványa is megvan, két hónap áll rendelkezésére a munka elvégzésére.

Néhány hónapja Molotov-koktélt dobtak a galvániszapra, és többször behatoltak ismeretlenek oda, ahol tárolják a veszélyes anyagot. A galvániszapot akkor lefóliázták.

A lerakó cég elleni felszámolási eljárás végén kezdhették el a megtisztítás előkészületeit, köztük a pályázat kiírását. A pályázatok elbírálása után a vesztes cégek megtámadták a kihirdetett eredményt, de kiderült, hogy közülük csak a Terszol rendelkezik a veszélyes anyagok kezeléséhez szükséges összes engedéllyel.

A galvániszapot lerakó vállalkozó ellen egy éve elfogatóparancs van érvényben. Mivel a férfit nem sikerült bíróság elé állítani, az eljárást egyelőre felfüggesztették. Ellene egyébként veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése miatt indult büntetőeljárás 2005-ben.

 

Azt, hogy a nyertes cég milyen ütemben és pontosan hová viszi majd a hulladékot, még nem tudni. Annyi bizonyos, hogy a pályázatban foglaltak szerint két hónapjuk van a szállítóknak a munkára.

Forrás: FN, Hírszerző, Index

7 hozzászólás “A Teraszol viheti az iszapot” bejegyzésre

  1. sanya szerint:

    Végre megéltük ezt is, alig hiszem el! Bár nem a Miskáékon múlott…

  2. Bubus szerint:

    Miskáék mindent megtettek, hogy senki ne tudja meg.

  3. LB szerint:

    Mit, Bubus??? A Csepel.hu-n tudósítottak legelőször róla, hogy megkezdték a galvániszap elszállításának ELŐKÉSZÍTÉSÉT!

  4. Nándi szerint:

    62 millió lesz az elszállítás? Érdekes. Az MSZP és az SZDSZ folyamatosan arról beszélt, hogy több száz millió forintba kerül az elvitele. Akkor nem modtak talán igazat?

    Ez a cég, aki elviszi az iszapot, az nem az szdsz-es Kál cége véletlenül? Én már nem lepődnék meg rajta…

  5. Borbán Viktor szerint:

    Forrást arról,hogy tényleg anyniba kerülne.. Szerintem ez is sok…A mi pénzünkből.

  6. Bubus szerint:

    LB, bocs, ha nehezen érthető voltam. Vagy ötmillió forintba került a hulladék-szivárgás elemzése, a mi pénzünkből. A Csepel.hu-ra meg a Csepel újságba mégsem került ki a jelentésekből egyetlen sor sem. A duma viszont, hogy több százmillió forintba fog kerülni az ártalmatlanítás, bezzeg ment…

    Arról is mélyen hallgattak kedves Viktor, hogy akik szintén felelősek a veszélyes hulladék idehozataláért, azok most milliárdos ingatlanberuházást csinálnak a sétáló utcánál. Nekik kellene kifizetni az árát, nem nekünk.

  7. Csepeli Galvániszap szerint:

    Bubus, a galvaniszap.fw.hu meg a kvvm.hu oldalakon fent vannak az elhallgatott szakértői jelentések. Feltettem őket az Index csepeli politikai fórumára is, ott jobban elérhetők.

Itt lehet hozzászólni !