Osztozkodás: Gyurcsány közös listát akar az MSZP-vel

Szigetvári Viktor listája szerint Csepelt mindenképpen hozniuk kell

Origo, HVG, Csepel.info, Hír TV

Közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt a Demokratikus Koalíció a Magyar Szocialista Pártnak – jelentette be újságíróknak Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn azután, hogy az MSZP vezetőivel tárgyalt. A DK a második helyet szeretné az MSZP-DK közös listán.

Hét fővárosi választókerületben mutathatja meg az Együtt-PM pártszövetség, mit érnek a képviselő-jelöltjei. Vidéken több necces kerületben mérkőzhetnek a Fidesszel és a Jobbikkal. Összeszedtük, kiket indít Bajnai Gordon szervezete az ország 31 választókerületében.

A DK továbbra is az átfogó ellenzéki megállapodás híve közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel, és azt javasolják, hogy erről a célról továbbra se mondjanak le az ellenzéki oldalon. Ám alkalmazkodva az MSZP és az Együtt 2014 múlt heti egyezségéhez, a DK a hétfői tárgyaláson közös MSZP-DK listára és a szocialistákkal közös egyéni jelöltekre tett javaslatot – jelentette be Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

Elképzelésük szerint a választókerületeket és a listás helyeket a pártok támogatottságának megfelelő arányban osztanák fel. Ugyanakkor a DK igényt tartana a közös lista második helyére – ismertette Gyurcsány Ferenc.

Mesterházy Attila múlt héten állapodott meg Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM vezetőjével, hogy pártjaik közösen indítanak jelölteket, de külön listán indulnak. A megállapodás szerint az MSZP vezetője egyeztet a DK-val a további ellenzéki együttműködésről. Bajnai Gordon a hétvégén azt mondta, hogy ha az MSZP átad választókerületetet a DK-nak, az Együtt-PM támogatja majd a DK jelöltjét.

Gyurcsány Ferenc múlt pénteken azt mondta, ha nem lesz megállapodás, akkor a DK önállóan indul a választásokon. “Én nem akarok surranó pályán bekerülni a parlamentbe, én nem akarok kegyelemkenyéren élni, a DK-t nem lehet kivásárolni ebben a dologban egy vagy két vagy három képviselői hellyel” – mondta a volt kormányfő, aki szerint ő fogja vezetni pártja listáját, és Orbán Viktor kihívójaként fog fellépni.

Forrás: Origo

Rogán a millás Juhásszal mérkőzhet meg – itt van Bajnaiék listája

Hét fővárosi választókerületben mutathatja meg az Együtt-PM pártszövetség, mit érnek a képviselő-jelöltjei. Vidéken több necces kerületben mérkőzhetnek a Fidesszel és a Jobbikkal. Összeszedtük, kiket indít Bajnai Gordon szervezete az ország 31 választókerületében.

A Millás Juhász Péter mérkőzhet meg a Fidesz celebpolitikusával, Rogán Antallal, a Szolidaritás méretteti meg magát „vörös Csepelért”, több volt fővárosi LMP-s politikus vidéken küzdhet a parlamentbe való bekerülésért.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon csütörtökön állapodott meg arról, hogy az MSZP és az Együtt 2014 nem állít közös listát, nem lesz közös miniszterelnök-jelölt, de az egyéni választókerületekben nem indulnak egymás ellen. Végül – győzelem esetén – az lehet a miniszterelnök, akinek listájára a legtöbben szavaznak, ezt pedig a másik fél feltétel nélkül elfogadja. Az MSZP 75, az Együtt 31 helyen indíthat képviselő-jelöltet, a felek ezzel oldották fel a köztük lévő ellentéteket.

Az Együtt-PM arányaiban a legtöbb kerületet a fővárosban kapta. Az MSZP által a koordinált indulás jegyében átengedett 31 egyéni választókerületből 7 Budapesten van. Pest megyében ötöt kaptak, a többiben egy-kettő jutott a szervezetnek a 106-ból. Bajnai stábjában információink szerint úgy gondolják, a pártszövetség a fővárosban a legerősebb, itt indulhat a szervezet a legtöbb, országosan is ismert – nagyrészt az LMP-ből kilépett – politikusa.

31-ből 16

“Legkésőbb a jövő héten elkezdjük bemutatni a jelöltjeinket, rövidesen véglegesítjük a jelöltek listáját” – mondta a hvg.hu-nak Karácsony Gergely, az Együtt-PM egyik vezetője. A parlamenti képviselő szerint a megállapodásban megkapott vidéki kerületek egy részében már van jelöltjük, több választókerület esetében viszont még nincs végleges döntés. „Előbb le akartuk zárni a tárgyalásokat az MSZP-vel, hogy legyen világos, hol indulunk mi, és ennek fényében fogunk a Millával, Szolidaritással. illetve a Haza és Haladással megállapodni házon belül, hogy ki hol indít embert” – mondta Karácsony. A hvg.hu Bajnai-stábból származó információja szerint a csütörtöki állás szerint a megkapott 31 kerületből 16-ban volt jelöltje az Együttnek.

Szinte biztos, hogy Karácsony és a Bajnai-stáb vezetője, Szigetvári Viktor nem indul egyéniben, mert „nagy valószínűség szerint” ők ketten irányítják majd az Együtt országos kampányát (Karácsony az LMP, Szigetvári az MSZP kampányfőnöke volt korábban – a szerk.) Más forrásból származó információnk szerint Bajnai Gordon és Mesterházy Attila sem indul majd egyéniben, ők lesznek a listavezetők. Egy forrás azt mondta, még bizonytalan, hogy indul-e egyéniben az PM társelnöke, az LMP volt frakcióvezetője, Jávor Benedek, illetve a Szolidaritás vezetője, Kónya Péter.

Tónival Juhi mérkőzhet

Többek között Bajnai szervezetének jelöltje veheti fel a versenyt a Belvárosban a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjével, a kerület polgármesterével Rogán Antallal. Vele szembe a Milla vezetőjét, kormányellenes tüntetések egyik szervezőjét, Juhász Pétert indítják.

Az előzmények fényében nem lesz könnyű dolguk a II. kerületben, amely a Szigetvári-dolgozat szerint „átbillenthető”, de inkább jobboldali kerület. Ez a legutóbbi – időközi – választáson Karácsony terepe volt, de jövőre ő nem indul. 2011 novemberében a kerületi polgármester, Láng Zsolt főlényesen nyert az ellenzéki jelöltekkel szemben, az MSZP-s Lévai Katalin és az LMP-s Karácsony együtt sem ért el akkora eredményt, mint ő. Láng viszont tavaly októberben úgy nyilatkozott, a következő ciklusban polgármesterként folytatja. (Az új választási rendszer 2014 őszétől bevezeti a két poszt összeférhetetlenségét – a szerk.) A Fidesz jelöltjével Szabó Tímea, az PM társelnöke fog megküzdeni.

Megkapta az Együtt a másik ügyészségi célkeresztbe került MSZP-s politikus, Hunvald György kerületét, amit Szigetvári tanulmánya szintén „átbillentendőnek” nevezett. Ez a választókerület a VI. kerület egy részét is magába foglalja, ahol szintén ingatlanbotrányok rázták meg az MSZP-t. Itt Szelényi Zsuzsát, a Fidesz egykori politikusát indítják, aki még az első nagy vita idején 1994-ben szállt ki a Fideszből, majd pár év múlva a politikából is. Egy forrásunk szerint Szelényi pozicíója még nem 100 százalékos, ráadásul korábban az MSZP is igényt tartott a kerületre. A szocialisták szintén egy női politikust, a párt oktatáspolitikusát, Kunhalmi Ágnest akarták indítani.

Vörös Csepel a Szolidaritásé

Megkapta a pártszövetség a baloldali fellegvárnak számító Csepelt is. Itt a balos retorikájú Szolidaritás embere, Szabó Szabolcs indulhat.

Nem kell viszont megmérkőzniük a Fidesz másik budapesti sikeremberével Pokorni Zoltánnal, akiről áprilisban írta meg az Origó, hogy visszavonul az országos politikától, a következő parlamenti ciklusban inkább polgármesterként kíván tevékenykedni. Viszont a főváros XII. kerületéről még a Bajnai jobbkeze által írt tavalyi tanulmány is leszögezte: „jobboldali adottságú”, azaz szinte kiárt a győzelem. Korábban még az MSZP is így kezelte, itt volt helyi pártelnök Hagyó Miklós, a büntetőeljárás alá volt főpolgármester-helyettes.

Vidéken ex-LMP-sek, ex-SZDSZ-ek is indulnak

Két olyan volt LMP-s politikus is vidéken indul, aki egyébként Budapesten él. Dorosz Dávid Vecsésen, Scheiring Gábor pedig Balatonfüreden mérkőzhet (bár az utóbbi nevet a PM-es forrásaink nem tudták megerősíteni, a politikust cikkünk megjelenéséig nem értük el). Egy forrás azt mondta, a két politikus maga kérte, hogy vidéken indulhasson, ott építkezhessen. Reaktivált SZDSZ-es politikusok indulhatnak Szentendrén és Vásárosnaményban. Az előbbiben Gulyás József lehet a jelölt – bár nem végleges a döntés, még folyik az egyeztetés a szocialistákkal –, aki a város alpolgármestere, illetve az SZDSZ parlamenti képviselője, a nemzetbiztonsági bizottság tagja volt, aki gyakran kritizálta a szocialistákat. Utóbbiban pedig Sértő-Radics István indulhat, aki 1994 óta az ukrán határ melletti Uszka polgármestere.

Több olyan választókerületet is megkapott az Együtt, ahol korábban az MSZP „erős emberei” voltak országgyűlési képviselők. Igazi szócsata alakult ki a napokban arról, hogyan kapták meg a szocialisták borsodi vezetőjének, az Éhségmenet egyik szervezőjének Gúr Nándornak a miskolci kerületét. Mesterházy múlt pénteken azt mondta, hiába kérte a tárgyalópartner, nem vehette volna el Gúrtól a kerületét. Gúr viszont azt nyilatkozta, ő az összefogás érdekében szívesen átadta volna, mire az Együtt jelezte, ők nem is kérték, a másik miskolci kerületre pályáztak. Itt egy értelmiségit, Nagy-Korsa Juditot, a Magyar Rádió bezárt miskolci stúdiójának egykori szerkesztőjét indítják. Nemcsak Miskolcon, hanem Baján, Gyulán és Győrben is médiásokat, újságírókat indít az E14.

Ugyanakkor az Együtt-PM megkapta az MSZP-s frakcióvezető-helyettes, Tóbiás József érdi kerületét is, sőt ők indítnak jelöltet Veres János egykori pénzügyminiszter nyírbátori kerületében. Egy MSZP-s forrás szerint mind a három szocialista politikus befutó helyet kap majd az országos listán. Az E2014-PM által megkapott szigetvári körzet nehezen lesz nyerhető, az MSZP épp ezért nem is igazán ragaszkodott hozzá. Bár Szigetvár maga egészen 2010-ig baloldali vezetésű volt, a térség egyéni képviselője már 2002 óta a fideszes Pichler Imre, a választókerület átszabása pedig itt sem növelte a baloldali esélyeket. Az E2014-PM egyetlen baranyai jelöltje, Berkecz Balázs itt indulhat; a már majdnem hivatalos képviselőjelölt korábban a regionális fejlesztési ügynökségen dolgozott.

Forrásunk szerint az MSZP-ben egyébként úgy számolnak, az Együttnek átadott helyek közül 7 könnyebben nyerhető, néhány esetleg átbillenhető. Kérdés, hogy a pártszövetségként induló Együtt-PM megugorja-e a 10 százalékos parlamenti küszöböt, és tud-e további politikusokat listáról bejuttatni az Országgyűlésbe. Bajnai az összefogást bejelentő csütörtöki sajtótájékoztatón, arról beszélt, ezt az akadályt könnyen veszik majd.

Mesterházy Attila az InfoRadióban csütörtökön azt mondta, a szocialisták az Együtt-PM-mel kötött megállapodás után várhatóan még négy egyéni körzetet és listás helyeket adhatnak át a többi baloldali ellenzéki pártnak.

Itt találja a 31 kerületet, a jelölteket és az esélylatolgatást, melyet a Haza és Haladás Alapítvány tavalyi tanulmányából gyűjtöttünk ki (a részletes magyarázatot a táblázat alatt találja, gördítsen).

“Átbillentendő, inkább kétpólusú”

A körzetek gyors értékeléséhez a Bajnai által létrehozott Haza és Haladás Alapítvány tavaly nyáron publikált tanulmányát használtuk, amelynek egyik szerzője Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke volt. Az új választókerületeket elemezve Szigetvári hét kategóriát állított fel, ezek alapján az Együtt-PM-nek jutó 31 körzetből csak kettő (Budapest 13. és 17. evk.) nevezhető „baloldali adottságúnak”, vagyis olyannak, ahol jó eséllyel nyerhet a baloldali jelölt, bár Szigetvári hangsúlyozta, hogy ezekben sem lehet garantálni a mandátumszerzést.

Tíz, az Együtt-PM-nek jutó választókerület (például a budapesti körzetek zöme, vagy Szeged, Esztergom, Érd és Kaposvár) tartozik az „átbillentendő, inkább kétpólusú” kategóriába. Ez azt jelenti, hogy ezekben a körzetekben van hagyománya a baloldalnak, vagyis 2006-ban és korábban szereztek itt mandátumot, és 2010-ben a Jobbik is az országos átlag alatt szerepelt. További három választókerület (Gyula, Miskolc és Eger) a „visszaszerzendő, közép- és nagyvárosi” kategóriába került. Ezek a területek korábban hagyományosan baloldaliak voltak, de 2010-ben már viszonylag erős volt a Jobbik.

Tíz körzet tartozik a „meghódítandó” kategóriákba, amelyek fele „inkább kétpólusú”, fele pedig „inkább hárompólusú”, ami a Jobbik támogatottságára utal. A „meghódítandó, inkább kétpólusú” körzetekben (Mosonmagyaróvár, Szentendre, Dombóvár, Balatonfüred és Nagykanizsa) Szigetvári szerint a győzelemhez olyan szavazók támogatását is meg kell nyerni, akik még 2006-ban sem szavaztak az MSZP-re, vagy az SZDSZ-re. A „meghódítandó, inkább hárompólusú” körzetekben (Szentes, Sárbogárd, Dabas, Cegléd és Nyírbátor) a „balközép összefogás számára kevés a tartalék”, vagyis igen nehéz lesz nyerni.

Haza és Haladás tanulmánya alapján viszont „jelenleg lehetetlen” a mandátumszerzés abban a hat választókerületben (Baja, Budapest XII. kerület, Győr, Debrecen, Vásárosnamény és Körmend), amelyet a „jobboldali adottságú” kategóriába soroltak. Ezekben a körzetekben az Együtt-PM jelöltjeinek legfeljebb az lehet a célja, hogy minél több töredékszavazatot szerezzenek az országos listára, hogy arról minél többen jussanak be a parlamentbe.

Forrás: HVG

8 hozzászólás “Osztozkodás: Gyurcsány közös listát akar az MSZP-vel” bejegyzésre

  1. igazságos mátyás szerint:

    takonyevő szigetvári, táncos fletó, kenderszívó juhász, mi kell még ?!
    libás bajnai ?

  2. Vátesz szerint:

    Libsiék jól pofára fognak esni Csepelen! Vátesz a jövőbe lát!

  3. igazságos mátyás szerint:

    azért a viktor népe se semmi de amit ezek összehoznak az tényleg mónika-showba való, a törzsközönség nagyjából azonos.

  4. bonifác szerint:

    Sajnos ez a “bohóc” nagyon is tudja mit akar- Hitlert is hülyének nézte a “művelt Nyugat”
    Csepel-most vörös? Nem vörös? Libatolvaj párti? Elvtársak! Gyűjtsétek a libát Bajnainak!
    Eddig azt mondta:nem értettek hozzá.Hátha azóta megtanulták! Viktor speciel nem
    libatolvaj.. De a tolvajbandát szeretné hűvösre tenni.Még ha az USA védett kegyencei is.

  5. nagyapó szerint:

    bonifác! Igaza van. Sztálin (eetásak ismerik? A bankrabló) hasznos idiótáknak nevezte a nyugati baloldalt. Azért fején találta a szöget.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. felix szerint:

    A Takarék Szövetkezetet lopta el?

  7. bonifác szerint:

    Félix, Félix! Szegény Viktor most a Takarékszövetkezeteket lopta el? Előtte a magánnyugdíjakat? Mit szóltatok volna, ha 20 év múlva kiderül, hogy egy fitying sincs a kasszában? Az elvtársak könyékig benne voltak a pénzben-még nem volt érdemes lenyúlni
    azért loptak belőle olyan keveset.Mellesleg Szálin bankrablásokból szerzett pénzt a
    fegyverekre (is) Ezért gyilkoltatott meg MINDENKIT, aki bármit tudott a múltjáról.
    Csak úgy, vörös szolidaritásból…Fletó Clinton mamával a háta mögött(és saját néhány száz
    millió dollárral) okozhat még meglepetést. Nagyon okos, agyafúrt fickó. Kár hogy gazember. Szövetkeznek életre- halára-gyarmattá tenni hazánkat.És ez nem puszta fenyegetés.

  8. felix szerint:

    Érdekes a MOL részvényeknél nem fogadjátok el a “pillanatnyi” állapotot, a nyugdíjkasszánál meg álladóan arra hivatkoztok./válság körülmények között/

Itt lehet hozzászólni !