Véradással zárták a munkahetet Csepelen

Csepel.hu

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) együttműködve szervezett véradást a polgármesteri hivatalban. Augusztus 30-án 25-en jelentkeztek véradónak, ebből húsz önkéntes lett alkalmas a vérvételre, köztük hatan újak – tájékoztatta a Csepel.hu oldalt Maisztorovics Nóra, a Magyar Vöröskereszt területi véradásszervezője.

Az MTI közleménye szerint nyáron adnak a legkevesebben vért, Debrecenben például a vérhiány miatt halasztottak el tervezhető műtéteket júniusban. Az ország biztonságos vérellátásához napi 1500-1700 véradás szükséges – közölte az OVSZ.

Általában az A, B, AB, 0-ás vércsoportok negatívjaiból csappan meg legjobban a készlet – hangsúlyozta a szervező. A vérkészletek pótlására személyenként ötpercnyi idő elegendő, ugyanis ideális esetben ennyi időtartam alatt folyik le az alkalmanként 450 milliliter vér. A steril, egyszerhasználatos, műanyag zsákban összegyűlt készítményeket a Karolina úti vérellátó központba szállítják, ahol komponensekre lebontva szűrik a fertőzésektől.

Ma véradásra jelentkezhetett minden 18 és 65 év közötti, 50 kilogramm fölötti egészséges felnőtt ember. A férfiak évente ötször, a nők maximum háromszor adhatnak vért. Előtte alaposan kivizsgálják a jelentkezőket, megmérik a vérnyomást, meghallgatják a szívet és tüdőt, kitapintják a nyaki nyirokcsomókat, megtekintik a látható nyálkahártyát.

Az egészségi állapotra és az életvitelre vonatkozó kérdőív kitöltése után a véradók vizet és nápolyit kapnak, majd ujjszúrás következik. Azonnali laborvizsgálattal megállapítják, hogy megfelelő-e a vas mennyisége a szervezetben. Mindig a kivizsgáló orvos dönti el, hogy a leendő véradó alkalmas-e donornak. A tényleges procedúra után célszerű 5-10 percet pihenni, majd folyadékot fogyasztani és aznap a testmozgást, a megerőltetést kerülni.

Magyarországon 1959 óta önkéntes és térítésmentes a véradás, azonban ötszáz forintos étkezési utalvánnyal honorálják a jócselekvőket.

A Kaprancai házaspár életében különleges alkalomnak számított a közös véradás. A 41 éves feleség először esett át a tűszúrásos eljáráson: „Régóta gondolkodtam rajta, csak sajnos sosem értem el a szükséges 50 kilogrammot. Elsősorban a segítőszándék vezérelt. Nagyon jó hatással volt rám a jótékony cselekedet, érzelmileg feltöltődtem. Szívből ajánlom minden embertársamnak.”

Véradáshoz szükséges okmányok: személyi igazolvány (helyettesíthető diákigazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal), lakcímkártya és TAJ kártya.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !