A Dunán a világ legnagyobb kutató expedíciója

Magyarország számára fontos az unió Duna Régió Stratégiájában való aktív közreműködés

Hiradó.hu

Érdeklődők az idei legnagyobb folyami kutató expedíció, a Nemzetközi Duna Expedíció (JDS3) hajóinak fedélzetén az id. Antall József rakpartnál 2013. augusztus 27-én. A JDS3 hajói augusztus 13. és szeptember 26. között 2400 kilométert tesznek meg 10 országon keresztül folyásirányban lefelé haladva, egészen a Duna-deltáig. Az expedíció kiemelt projektje az unió Duna Régió Stratégiájának. MTI Fotó: Földi Imre

A világ idei legnagyobb folyami kutató expedíciója zajlik ezekben a napokban Magyarországon, a hatévente megszervezett Nemzetközi Duna Expedíció hajói 6 hét alatt összesen mintegy 2400 kilométert tesznek meg 10 országon keresztül folyásirányban lefelé haladva, egészen a Duna-deltáig, a munkát a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság koordinálja.

A nemzetközi kutatócsapat vízmintát vesz a folyamból a Duna kémiai, biológiai, ökológiai állapotának feltárása céljával – mondta a Kossuth Rádiónak Csányi Béla, az expedíció tudományos vezetője. A szakember kitért rá: az idei programba bekerült a magyar kutatók által kifejlesztett mélyvízi halászat is, ezért a megelőző felmérésekhez képest több információt tudnak majd gyűjteni a halállományról. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a napokban 170 centiméteres harcsát fogtak az új módszer segítségével.

A víz tisztaságáról szólva Csányi Béla úgy fogalmazott: a dunavirág kérészfaj jelenléte tiszta vizet jelez, márpedig a magyar-szlovák közös szakasz felső részén, a meder közepén ki tudták mutatni, illetve Budapesten is volt jelentős kirajzás. A Duna legfőbb terhelését eddig a szennyvíz jelentette, ugyanakkor a bécsi és a budapesti tisztítónak köszönhetően javul a vízminőség – jegyezte meg.

Az expedíció egyik legfontosabb új célja a veszélyes anyagok, mikroszennyezők, gyógyszermaradványok, hormonhatású készítmények feltárása a vízben, a kutatóhajón ezt szolgáló felszerelés és módszertan áll rendelkezésre – mondta a 180 percben a szakember.

Medgyesy Balázs kormánybiztos az expedíció keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kutatási eredmények különösen fontosak a térség államainak – így Magyarországnak is – egyebek mellett a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek fejlesztésében, valamint az aszály elleni védekezésben. Hozzátette: Magyarország számára fontos az unió Duna Régió Stratégiájában való aktív közreműködés, hiszen a térségben 112 millió uniós polgár él, és nem mindegy például, hogy számukra biztosítható-e minden esetben a tiszta ivóvíz. Kitért arra is, hogy a magyar szakemberek, kutatók aktív résztvevői a mostani expedíciónak.

Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy Magyarország, mint alvízi – azaz a határain kívül eső vízgyűjtő területtel rendelkező – ország számára fontos a nemzetközi együttműködés, nemcsak a határvízi, hanem a régió, vagyis a Duna-medence teljes területén.

További fotókért és videókért kattintson az alábbi linkre.

hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !