Nyílt háborúba torkollhat az MSZP–Együtt hatalmi harca

Három opciót ajánlhatnak a szocialisták az Együttnek

Index, Népszabadság

Ma késő délután tárgyal az MSZP országos elnöksége az aktuális kérdések mellett Bajnai Gordon legutóbbi ajánlatáról, amelynek eredményeként várhatóan háromopciós javaslatot tesznek majd a volt kormányfő asztalára – tudta meg a Népszabadság.

Az Index szerint kiakadtak a szocialisták azon, hogy Bajnaiék kiszivárogtatással próbáltak nyomást gyakorolni rájuk, amikor bedobták a közvélemény-kutatásos előválasztásról szóló javaslatukat pénteken. Az MSZP-sek szerint megváltozott a tárgyalások bizalmi szintje, innentől az Együtt 2014 csak rosszabb alkut köthet, vagy akár riválissá is válhat a szocialisták szemében. A két párt között kommunikációs csata indult, ahol egymásnak elfogadhatatlan ajánlatokat tesznek az összefogásra, és az veszít, aki nem tudja a másiknak visszapasszolni a labdát. Az alábbiakban a Népszabadság majd az Index cikkeit olvashatják.

Az Együtt–Párbeszéd Magyarországért szövetség vezetője – miután múlt héten a tárgyalások megakadása miatt a kormányfőjelölti kérdést közvélemény-kutatások alapján javasolta eldönteni, amire az MSZP mindegyik körzetben előválasztást javasolt – legutóbb hétfőn beszélt a nyilvánosság előtt arról: akár egy óra alatt létre lehet hozni az ellenzéki szövetséget, csak jóindulat kell hozzá. Bajnai Gordon azt mondta, hogy ennek érdekében „elfogadják” Mesterházy Attila pénteken ismertetett, a 106 egyéni körzet felosztására vonatkozó javaslatát, és ezt minden további alkudozás nélkül „tárgyalási alapnak” tekintik.

Ugyanakkor a miniszterelnök-jelölt személyének eldöntési módszereként fenntartották a közvélemény-kutatás lehetőségét. A Népszabadság információi szerint Mesterházy Attila nyilatkozatstopot rendelt el Bajnai Gordon bejelentése után, mondván: a pengeváltást követően inkább higgadtságra és nyugalomra van szükség. A szocialisták ugyanakkor némi értetlenséggel fogadták a bejelentést, miszerint az Együtt–PM elfogadta tárgyalási alapnak a felajánlott 35 körzetet, ugyanis az eléjük letett legutolsó csomagban összesen 41 kerület szerepelt. Kérdés tehát, hogy Bajnaiék melyik 35 körzetben tartják „megállapodásközelinek” a helyzetet.

Az MSZP elnöke szerint ugyanakkor az a legfontosabb, hogy helyreálljon a bizalom pártja és az Együtt–PM között. Mesterházy Attila az M1 Híradójának tudósítása szerint kedden újságíróknak azt mondta: azon van, hogy a bizalmi légkört helyreállítsák.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a mai elnökségi ülésen várhatóan három opciót tárgyal és fogad majd el az MSZP felső vezetése, amelyet majd hivatalosan is megküldenek Bajnaiéknak. Ebből az első várhatóan az lesz, hogy az Együtt–PM szövetség 35 választókörzetben állíthat saját jelöltet közös országos listával és Mesterházy miniszterelnök-jelöltségével. Abban az esetben, ha Bajnai lenne az első számú vezető, úgy a szocialisták „27-nél érdemben kevesebb” körzetet adnának az Együttnek. Külön listás és koordinált egyéni indulásnál pedig 27 választókörzetben állíthatna saját jelöltet Bajnaiék szövetsége.

A lap forrásai hozzátették, hogy a szocialisták ajánlata megfelel annak a korábbi, nyilvánosságra eredetileg nem hozott záradéknak, miszerint mindkét fél arra törekszik, hogy a győztes körzetekből arányosan szerezzenek mandátumot. A felajánlott 41 körzetes csomagban ugyanis (amelyből az Együtt ezek szerint 35 kerületet választhat) forrásaink szerint 24 olyan van, amelyet az Együtt szakemberei is nyerhetőnek tartanak. Vagyis ha Bajnaiék valóban elfogadják a 35-ös csomagot, úgy az már valóban csak egyszerű technikai egyeztetés kérdése, hogy a felajánlott 41-ből melyik ötöt nem kérik. Úgy tudjuk, ez a 41 körzet egy zárt csomag, vagyis csak ezen belül van mozgástér.

A Népszabadság előzetes információi szerint az MSZP várhatóan továbbra is fenntartja majd, hogy – amennyiben az Együtt „előválasztás” útján akarja dűlőre vinni a kormányfőjelölti kérdést, úgy – a 106 egyéni körzetben is hasonló, a választók minél szélesebb bevonásával egyazon napon megtartott voksolást szerveznének. Ehhez számításaik szerint 150-170 helyen kellene felállítani választási pontokat öt szocialista és öt Együtt-párti felügyelővel, akik a szavazatszámlálást is elvégzik. Az MSZP vezetői a költséghatékonyság érdekében ennek lebonyolítására felajánlják a pártirodákat. Amennyiben – tette hozzá forrásuk – az Együtt ragaszkodna „semleges” helyszínhez, úgy összesen öt-hétmillió forintból minden helyszínen kultúrházakat vagy egyéb irodákat lehetne bérelni, ennek költségét viszont ebben az esetben már megosztanák Bajnaiékkal.

Az MSZP elképzelése szerint a választók – mint a belső pártszavazások alkalmával a párttagságival – lakcímkártyájuk felmutatásával tudnának voksolni, egyúttal vállalnák, hogy az együttműködés közös adatbázisába regisztrálják őket. Ehhez kapcsolódik, hogy Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke a vitás kérdések lezárására hétfőn olyan megoldási javaslatot tett, miszerint az MSZP-nek kellene kormányfőjelöltet állítania, míg az Együtt–PM adhatná a közös EP-lista vezetőjét, illetve a következő uniós biztost.

Ezzel kapcsolatban Bajnai szervezete a Népszabadsággal azt közölte: Fodor javaslata az ellenzéki együttműködési tárgyalások teljes félreértéséről tanúskodik. „Az Együtt–PM szövetség együttműködési javaslata nem egzisztenciális szempontok vagy pozíciók alapján fogalmazott meg arányokat a két ellenzéki erővel kapcsolatban, hanem arra ügyelve, hogy a közösen létrehozott választási szövetség a lehető legtöbb új választópolgárt tudja megszólítani, és így győzni tudjon, garanciát adjon a korszakváltásra, és sikeres kormányzást tegyen lehetővé.” Az MSZP-ben a liberális javaslattal kapcsolatban azt mondták: fel sem merült, hogy közös EP-listát állítsanak az Együttel.

Forrás: Nol.hu

Nyílt háborúba torkollhat az MSZP–Együtt-viszony

Kiakadtak a szocialisták azon, hogy Bajnaiék kiszivárogtatással próbáltak nyomást gyakorolni rájuk, amikor bedobták a közvélemény-kutatásos előválasztásról szóló javaslatukat pénteken. Az MSZP-sek szerint megváltozott a tárgyalások bizalmi szintje, innentől az Együtt 2014 csak rosszabb alkut köthet, vagy akár riválissá is válhat a szocialisták szemében. A két párt között kommunikációs csata indult, ahol egymásnak elfogadhatatlan ajánlatokat tesznek az összefogásra, és az veszít, aki nem tudja a másiknak visszapasszolni a labdát.

„A legvisszafogottabb reakció is az volt, hogy elmennek ezek a jó kurva anyjukba. Ilyet még az SZDSZ se csinált velünk!” – festette le egy vezető szocialista politikus a pénteki eseményeketkövető pártbeli hangulatot. Az MSZP-ben nem Bajnaiék közvélemény-kutatásos ötletén rágtak be, hanem azon, hogy azt szerintük ultimátumszerűen vezették elő, vagyis hogy a média és a közvélemény nyomásának segítségével akarták azt rajtuk keresztülverni. „Attila bent tárgyalt Gordonnal, miközben mi folyamatosan írtuk neki a felháborodott sms-eket, hogy nézze már meg, mi jött le az atv.hu-n. De le volt halkítva a telefonja. Végül az asszisztense vitte be a cikket kinyomtatva. A megbeszélés akkor ott nagyjából véget is ért” – mesélte forrásunk a pénteki tárgyalásról és arról, hogy az MSZP-sek is megdöbbenten látták, hogy a baloldali hírtelevízió weboldalán még a tárgyalás vége előtt nyilvánosságra került Bajnaiék javaslata, kész helyzet elé állítva ezzel Mesterházy Attilát.

Abban megegyezhetünk, ezt nem a szocialisták szivárogtatták ki

Érdekesség ugyanakkor, hogy az atv.hu pénteki egyeztetésre érkező tudósítója azt gondolta – legalábbis ezt mondta egy képviselői irodaházi forrásunknak – hogy sem a PM-esek, sem a szocialisták nem szívesen engedik majd őt be, ezért mást kért meg arra, hogy segítsen neki bejutni. Ez a lépés természetesen arra is jó, hogy így utólag a beléptetési lista nem lehetne hivatkozási alap a kiszivárogtatási balhéban arra, hogy melyik oldal adhatott fülest a médiumnak.

A viharosan véget érő megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján Mesterházy is megemlítette ezt a momentumot: szerinte Bajnai éppen arról beszélt, nem akarja kellemetlen helyzetbe hozni őt és ügyelt rá, hogy első kézből hallja a javaslatot, amikor nyílt az ajtó és bevitték az MSZP vezetőjének a kinyomtatott cikket. „Akkor abban most megegyezhetünk, hogy ezt nem a szocialisták szivárogtatták ki” – mondta ekkor értesülésünk szerint Mesterházy Bajnainak, aki ezt szocialista informátorunk szerint elismerte.

A szocialisták egyébként később úgy értesültek, a Bajnaiék javaslatáról szóló információ még bőven az egyeztetés kezdete előtt több szerkesztőségbe is eljutott. Ám miközben az MSZP-sek kiakadtak, az Együtt 2014 politikusai nem csináltak nagy ügyet ebből, és nem próbálták magyarázni a történteket. Bajnai Gordon hétfői sajtótájékoztatóján ugyanakkor sajnálatát fejezte ki: egy újságírói kérdésre válaszul szerencsétlennek nevezte azt, hogy még a tárgyalások vége előtt megjelent a javaslatuk az atv.hu-n, de szerinte ennek nincs perdöntő jelentősége. Majd hozzátette, hogy a jövőben jó lenne elkerülni az ilyen kiszivárogtatásokat.

Kommunikációs csata indult

Az Együtt 2014-PM szombaton közleményben reagált az Index akkor megjelent cikkére, és tagadta, hogy a közvélemény-kutatásos előválasztás ötlete csupán blöff lenne – ilyet az Index cikke egyébként nem is állított – és azt hangsúlyozták, hogy javaslatukat nagyon is komolyan gondolják. Szombati cikkünkben egyébként arról írtunk, a közvélemény-kutatásos javaslatnak mind a tálalása a kiszivárogtatással, mind a tartalma – hiszen az egyértelműen Bajnainak kedvez – úgy lett összerakva, hogy a szocialisták azt ne tudják elfogadni, és így az a forgatókönyv valósulhasson meg, amit az Együtt 2014-PM a valóságban már régóta szeretne: hogy külön listán, külön miniszterelnökkel, koordinált indulással vágjon neki a két párt 2014-nek.

A közvélemény-kutatásos javaslatra reagálva Mesterházy Attila azonnal egy saját ötlettel állt elő, miszerint ne felmérésekkel, hanem szimpatizánsaik urnák elé szólításával, egy közvetlen előválasztás megtartásával döntsenek a közös miniszterelnök-jelölt személyéről, sőt a 106 körzet egyéni jelöltjeiről is. „Lépéskényszerbe hozták Attilát, valamivel elő kellett állnia” – mondta egy vezető szocialista forrásunk arról, hogy természetesen az MSZP ellenjavaslatát sem elsősorban az motiválta, hogy egy reális és megvalósítható, valamint a másik fél számára elfogadható ötletet tegyenek le az asztalra.

Az MSZP és az Együtt 2014 között gyakorlatilag egy olyan kommunikációs csata indult, melyben mindkét párt színleg az összefogásról szóló javaslatokat tesz, ezek azonban a valóságban tárgyalási alapként irreálisak, hiszen szándékoltan elfogadhatatlanok a másiknak. A csatát az veszíti el, aki nem tudja visszapasszolni a labdát és kénytelen kimondani, hogy ilyen körülmények között nem hajlandó tárgyalni. Aki pedig veszít, az válik a nyilvánosság előtt bűnbakká az összefogás meghiúsulásáért.

Mesterházy ajánlatára válaszul hétfőn Bajnai gyakorlatilag semmi újat nem mondott, leszámítva egy kompromisszumkészséget sugalló mondatot, miszerint a megegyezés egy órányi tárgyalással elérhető lenne. Bajnai arról beszélt, pártja a miniszterelnök-jelölt kiválasztására „gyors, olcsó, kölcsönösen ellenőrizhető és kívülről nem manipulálható módszert” tart elfogadhatónak, ez azonban, mint megírtuk, kizárólag a saját javaslatukra jellemző. A 106 egyéni körzetet 71-35 arányban történő felosztásának elfogadása szintén nem jelent engedményt az Együtt 2014-PM részéről, ugyanis a szocialistáknak ez az ajánlata számos más feltétel esetén élne, melyek közül az egyik az, hogy a közös miniszterelnök-jelölt Mesterházy legyen. Szocialista forrásunk szerint Bajnaiék is végig tisztában voltak a tárgyalások során azzal, hogy a 71-35-ös megállapodás ilyen kondíciók mellett érvényes.

Azonban ez a hétfői, kompromisszumkészséget hangsúlyozó Bajnai-nyilatkozat is elég volt ahhoz, hogy ismét az MSZP kényszerüljön válaszadásra és az ő térfelükön pattogjon a labda. A szocialisták annak elkerülésére, hogy az üzengetéssel gyorsan elmérgesedjen a viszony, valamint hogy ki tudják elemezni a kialakult helyzetet, hírzárlatot rendeltek el, vezető politikusaik nem nyilatkoznak, és majd a szerdai elnökségi ülésük után állhatnak elő érdemi válasszal.

Megváltozott a tárgyalások bizalmi szintje

„Ha van előválasztás, akkor annak az eredménye a mérvadó. Ha nincs, akkor is, Gordon ezzel a stílusával, a külső médianyomás generálásával, a szivárogtatással, az őszinte tárgyalás helyett a manipulációval és az ultimátummal megváltoztatta a tárgyalások bizalmi szintjét. És ez hatással lesz a további megbeszélésekre, az biztos. Ilyen inkorrekt módszerek után mi is óvatosabbak leszünk és több alternatívában gondolkodunk” – vázolta egy szocialista forrásunk, hogy mi következik ezután.

„Na de ez az egész már a múlt” – mondta pénteken Mesterházy, miután ismertette az Együtt 2014-PM-mel folytatott tárgyalások eddigi eredményeit. Vagyis a 71-35-ös javaslat innentől már nem lesz tárgyalási alap. Kizárólag egy feltétellel lehet erről újra szó: ha az Együtt 2014-PM rábólint Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltségére – mondta forrásunk. Ugyanakkor ez nem jelent újdonságot, hiszen a mostani konfliktus kirobbanásához is éppen az vezetett, hogy Bajnaiék nem fogadták el ezt a feltételt. A frontok tehát teljesen megmerevedtek.

A folytatást nemcsak a konkrét megegyezés tartalma miatti ellentétek nehezítik, hanem egyre inkább az is, hogy az Együtt-PM tárgyalási módszere csak még jobban megkeményíti a szocialistákat. „Azt nem értik meg, hogy Mesterházy pozícióját minden egyes kirohanásuk és piszkos húzásuk csak erősíti” – mondta egy név nélkül nyilatkozó szocialista politikus az Indexnek, aki szerint Bajnaiék lépései szándékaikkal teljesen ellentétes hatást váltanak ki. Így lassan minimálisra csökken annak az esélye, hogy az MSZP-ben bárki belemenjen abba, hogy ne saját elnöküket indítsák listavezetőként.

Másokkal népesülhet be a tárgyalóasztal

Ha pedig ez továbbra is elfogadhatatlan lesz az Együtt 2014-PM-nek, akkor az MSZP valóban megvalósíthatja az egyébként már jó ideje létező B tervét egy új baloldali szövetség létrehozásáról Gyurcsány Ferenc DK-jával, Fodor Gábor liberálisaival és Schmuck Andor MSZDP-jével.

Onnantól pedig kétféle módon folytatódhatna az MSZP és az Együtt 2014 viharos kapcsolata: Bajnaiék vagy jóval gyengébb pozícióval ülhetnének vissza az immár jócskán benépesült tárgyalóasztalhoz, vagy pedig ha ez nem történik meg, tovább távolodhat egymástól a két párt, és legrosszabb esetben akár nyílt ellenségeskedés is kezdődhet. Szocialista forrásunk arra hívta fel a figyelmet, ők egyébként semennyire sem hisznek abban, hogy az Együtt 2014-PM meg tudná ugrani a 10 százalékos küszöböt, amennyiben külön listán és pártszövetségként indulnak a választásokon. Egy ilyen forgatókönyv esetén tehát Bajnaiék nem csupán riválisaivá válnának az MSZP-nek, de a szocialisták kalkulációi szerint még a kormányváltás esélyét is lenulláznák.

Forrásunk nyomatékosan úgy fogalmazott, ebben az esetben egészen biztosan nem fognak kesztyűs kézzel bánni az Együtt 2014-gyel: ha a választási győzelem érdekében nem tudnak szövetséget kötni velük, akkor nem marad más lehetőségük, mint hogy a szavazóikat próbálják majd megszerezni.

Forrás: Index

25 hozzászólás “Nyílt háborúba torkollhat az MSZP–Együtt hatalmi harca” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Az MSZP lefekszik liBajnainak?
    Gyengék…

  2. Ari szerint:

    Két hülye! Egyik magasabban hordja az orrát, mint a másik.

  3. Gabesz szerint:

    Torokra mennek…

  4. nagyapó szerint:

    Csak azt tudnám, hogy a baloldali 20 %, mit akar, azon kívül, hogy le Orbánnal? Azzal az Orbánnal, aki megint kihúzta az országot a slamasztikából (mondhatnám a szocik számára érthetőbben is). Libás már közölte a libákhoz nem ért , az országhoz sem, de komoly tőkére számíthat a nemzetközi liberális oldalról. Talán együnk több kokaint, majd jobban érezzük magunkat?
    Mesterházy ilyen ügyben nem nyilatkozik, tehát ő sem tudja. “mi a teendő”. Az, hogy növeljük az adókat, támogassuk a másságot, a buzikat, nem nyerő.
    Lehet, hogy ez csak színjáték? Aki több szavazatot kap, annak több állami támogatás jár?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. ... Grün szerint:

    Öreg Hüje!
    “Orbánnal, aki megint kihúzta az országot a slamasztikából”
    Sőt, visszarántotta a szakadék széléről!
    Pedig már majdnem kimásztunk Bajnai segítségével! 😛

  6. szabad-e? szerint:

    Állítólag Ön tanár volt.
    Szabad-e ilyen formában megszólítani ember társunkat? (helyesírás)
    Láthatjuk, kik által süllyedt le az oktatás, a kultúra, az emberek tudás szintje.
    Valóban tanár volt?

  7. Bugi szerint:

    Szerintem már tágítják Bajnai farpofáit 🙂

  8. Vica szerint:

    Kedves nagyapó és elvtársai!

    Egyrészt szerintem a FIDESZ nem jobb oldali kormány, másrészt aki nem FIDESZ-es és nem JOBBIK-os, az nem feltétlenül baloldali. Ezt azért úgy gondolom, nem árt tisztázni.

    A FIDESZ az előző választásokon 2/3-ot szerzett, és ez által alkalma volt megmutatnia, valójában mire is képes. Mire? Az egypárt rendszer kialakítására, az ország lakosságának ketté szakítására, gyűlöletkeltésre és diktatúrára. Ezek szerintetek jobboldali álláspontra utalnak? Elég volt a szocializmus diktatúrájából, ami szerintem még mindig igazságosabb és tisztességesebb volt, mint a mai, orbáni diktatúra, amikor nem csupán látszatmunkanélküliség van, hanem szerencsétlen, széthullott, éhező családok, gyerekek, hajléktalanok és munkanélküliek. Ez abban, az általatok annyira utált diktatúrában nem volt, a tiétek viszont kitermeli. Hazugság? Az mióta politika létezik, folyamatosan, szerintem minden pártot érint, csak nem mindenki vallja be. Ennyit hazudni, emberek egy részét megvesztegetni, más részét emberszámba se venni, ez a “jobboldal érdeme”. Ez szerintetek jobb oldal? Hát erről ennyit.

  9. ... Grün szerint:

    Bugi!
    Úgy könnyebben és mélyebbre nyalhatsz be Neki?!
    Nálad csak egy segg-csere lesz! 😛 😛 😛

  10. ... Grün szerint:

    Vica!
    Ősi igazság, hogy:
    “Az utódok teszik naggyá az elődöket!” 😀
    Már szeretettel és nosztalgiával gondolok vissza az elmúlt ötven-hatvan évre!
    És ezt ennek a zeddig eltelt három évnek köszönhetem!
    Remélem nem vagyok egyedül! 😛

  11. Etikus szerint:

    T.08:00

    Nem pártokban gondolkodva, azt azért a tények alapján rögzíteni illik, hogy az anarchikus és a háborús állapotoknál semmi sem rosszabb.
    Mellesleg a szocializmus nem a diktatúrának gépezetszerű működésével volt fenn tartható?
    Kegyed még nagyon fiatal lehet, ennél fogva, valószínűen már csak a “puha diktatúrában” élt, s nem ismerhette annak igazi elődjét, a gyökereit. No, az amikor működött, azt, ne kívánja senki sem vissza.

  12. Vica szerint:

    Kedves Etikus!

    Először is kösz a nagyon fiatalt. (kb. egy idős lehetek a FIDESZ alapítókkal :), akik még mindig fiatalnak mondják magukat. Tényleg nincsenek saját emlékeim a keményebb diktatúráról, mint ahogyan koruknál fogva nekik sem lehetnek, de mivel nem a Marsról pottyantam ide, szülők neveltek, ismertem és beszélgettem a nagyszüleimmel is, azért vannak fogalmaim az előző időszakról is. Pontosabban ismerhettem a szocialista diktatúra gyökereit, még ha csak hallomásból is. tudom, hogy elvették az emberek megélhetését, padlást söpörtek a falvakban, elvették a kis boltjaikat (amire manapság is van példa: trafik ügy), félelemben tartották, bebörtönözték, meggyilkolták azokat, akik más véleményt képviseltek, sőt a saját fajtájukat is, ha “úri” kedvük úgy tartotta.

    A jelenlegi FIDESZ-esek nem tudom, hogyan látják mindezt, hiszen Ők valószínűleg nem képviseltek más véleményt, ugyanis sokan vannak közöttük régi MSZMP, és a Kommunista Ifjúsági Szövetség hajdani KISZ titkárai. Mind az MSZMP emlőjén nevelkedtek, ingyen tanultak a főiskolákon, egyetemeken, filléres tankönyveket vehettek tanulmányaikhoz, és igen jó káderek voltak, hiszen párt vonalon futottak. A szocializmusban volt alkalmam politikai gazdaságtant tanulni. Tudod, ők nyíltan vállalták, hogy az a rendszer, amit fenntartanak, diktatúra.

    Az a helyzet, hogy a mai, tényleg fiatalokat meg lehet etetni mindenféle baromsággal, viszont azokat, akik a korosztályomba tartoznak, lényegesen nehezebb. A Magyarországon szocialista diktatúra alatt eltelt 40 évnek kb. a harmada-negyede volt igen keserves időszak. Az utána következő időkre sokan emlékeznek nosztalgiával az emberek, ugyanis nem volt létbizonytalanság, minden gyerek végignyaralhatta az egész nyarát, ha akarta, mert volt rá lehetősége, a családok talán nem jártak exotikus utazásokra, és ha sikerült nyugatra menniük, filléreket vihettek magukkal, de itthon, és a “baráti országokban” szinte luxus módon nyaralhattak. Ma is van egy réteg, aki ezt, és ennél lényegesen többet megengedhet magának, de az nem akkora réteg, amekkorát manapság hazudnak nekünk.
    Az az érzésem, hogy mindannak alapján, amit a szüleimtől, nagyszüleimtől hallottam, mint ha épp most kezdenének visszatérni azok a régi, szörnyű időszakok, csakhogy ennek haszonélvezői ezt valahogy nem akarják észre venni…

  13. ... Grün szerint:

    “Amit rombolt Bajnai, a Sátán / Felépíté Istennel az Orbán!”
    .
    “Köszönjük néked felcsúti elvtárs…..! 😛
    http://www.youtube.com/watch?v=8NyG9JB3q_c
    .
    http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130828_Amit_rombolt_Bajnai_a_Satan__Felepite_Ist#rss

  14. Éva szerint:

    Grün isten nevét hagyd ki a mocskos véleményedből.

  15. Etikus szerint:

    hvg.hu? hovatartozás, függetlenség? óóóóóóóh!

  16. Etikus szerint:

    T. Vica
    Tudjuk mikor kezdődött. Valójában a prágai események sok mindent kiváltottak, (1968) de szerintem akkor kezdett igazán puhulni, amikor vezényszóra, Amerika fegyverkezési hajszába belekergette a SZU-t. (Reagan eln.) Aki a nemzeti jövedelménél fogva, jóval az amerikaiaknak többszörösét költötték a saját gazdaságuk, az amúgy sem túl jó életkörülményeinek kárára. Később aztán a varsói tagállamoknak is be kellett szállni, mert a SZU. már nem bírta azt a gigantikus hajszát, finanszírozás tekintetében. Ehhez nem kis mértékben még hozzájárult a mesterségesen kreált olaj és energia válság (1973-tól), amelynek révén egy igen jelentős árrobbanás is bekövetkezett. Természetesen a jóval erősebb Nyugat gazdasága, mindezt jobban eltudta viselni, mint a gyengébb lábakon álló KGST. szoc. tömb.

    Nos szerintem ekkor roppantották meg a keleti blokkot, élen a SZU.-val. Ekkor már nem volt elég idő energia odafigyelni a hatalmak gyakorlására, koncentrációjára, mert borotva élre került a béke. S a világ szinte már készült a III.-ra! Aztán beindultak a “tagállamokban” is a lazulási, bomlási folyamatok, s elkezdődött (fentről) a mérhetetlen fosztogatás, amely aztán exkalálódott. Végül is a háborút sikerült elkerülni a SZU. térdre kényszerítésével, tehát elkezdődhetett az a folyamat, amely az újabb piac szerzési folyamatokat indította el. Tehát azok rendezték meg, akik bevezették a kommunizmus ideológiáját, s lám annak térnyerése után, belátták, hogy van amit az ideológiájuknál is jobban szeretnek. Ennek érdekében feladták a rendkívül merev, és az addig kemény diktatúrára épülő ideológiájukat. Végül szerencsére a SZU és szövetségeseinek gazdaságilag, és ideológiai fellazításával sikerült a háborút elkerülni, ami mondom borotva élen táncolt. Hiszen az újak, már az egymásra irányított rakéták gombjain voltak éjjel nappal! (akik látták a John Fitzgerald Kennedy – sorozatot, azok némi ilyen irányú infót szerezhettek, hasonlóakról)
    S mi történt ezek után? Ahhoz, hogy az amerikaiak meggyőződhessenek a megállapodott leszerelésben, saját maguk költségén (finanszírozásával) megvalósították a SZU területén aktív közreműködésükkel a gigantikus fegyverarzenál területén a leszerelést. Így meggyőződhettek arról, hogy meg is történt, mert a SZU már ezt sem tudta legyengítettségéből adódóan megfinanszírozni.
    No ekkor lazultak a kötelékek, lett egyre puhább minden, mert a leszerelési megállapodásnak ez is része volt. Ma úgy mondják, hogy elkezdődtek a demokratizálódó folyamatok, stb.
    Elnézést, egy kicsit hosszúra nyúlt.

  17. ... Grün szerint:

    Etikus!
    Ebben a totálisan leromlott állapotban jött egy kemény gyerek, aki nemes egyszerűséggel hazazavarta a már amúgy is összecsomagolt szovjeteket!
    Egy jókor és jó helyen elmondott beszéddel megcsinálta magát!
    Azóta is abból a bátorságból él! 😛

  18. Etikus szerint:

    Felismerés, látszat, lényeg! Filó kategória.
    Friss egyetemi tanulmányai révén predesztinálttá tették, a leglényegesebbeknek kiválasztásában. (felismerés, lényeg), amelyek a beindult folyamatokat exkalálták.
    Dicséretére válik még utólag is, mert meg merte tenni! Nem véletlenül kapta fel fejét az egész világ, ennek a teoratikus gondolatnak a közzé, világgá kürtölése kapcsán.
    Az itt állomásozó szovjet ütőképes hadseregének erodálódása is hozzájárult a bátor bejelentéshez, amelyet már! 1982-ben lehetett tapasztalni. Tehát ez már bőven a puha diktatúra időszaka volt, zsákmányszerző hadműveletekkel spékelve.

  19. Vica szerint:

    Aztán eltelt néhány év, és mi lett abból a bátor, kemény legényből? Mit szólna hozzá a fiatalkori énje, ha találkozna a mai önmagával?

  20. Etikus szerint:

    T.Vica
    Az emberek el nem tudják képzelni, hogy valójában mi zajlik a világ színpadán. A színfalak mögötti “rendezői stratégiák” nem hétköznapi ember számára való. Éppen ezért is van az ún. politikusi retorika, diplomáciai nyelvezet, a titoktartási kötelezettségek betartásával.
    Már komoly cégek esetében is, ha az “egyszerű, de nagyszerű emberek” megtudnák a céggel kapcsolatos stratégiai döntéseket, abból szinte minden nap akár komoly konfliktus is keletkezhetne. Tessenek belegondolni, a politika színpadán, még erőteljesebben jelentkezik minden döntésnek következménye, társadalmat érintően, belföldön és külföldön egyaránt.
    A politika, tudomány, de csak kevesek számára, legfőképpen azoknak, akik csinálják, jól vagy rosszul. Azt viszont leginkább a történelem minősíti, dönti el, tehát utólag.
    Bárki arra a területre téved(ne) mássá kell lennie. Más a hatalomban részt venni, gyakorolni, és egészen más azt alattvalóként szemlélni.

  21. Etikus szerint:

    Csak egy példa!
    Ifju Titánként a liberalizmus képviselőjeként munkálkodott még a 90-es évek elején is.
    Aztán felismerte a politika színpadán (kitekintethetősége révén is), hogy a liberalizmus ideológiája, annak a színpadon való létjogosultsága erősen megkopott. Már nem képes azt úgy betölteni, funkcionáltatni, hogy számottevő gazdasági, politikai potenciálját hosszútávon megtarthassa. Ezért váltott a Fidesszel, lépett ki, és vezette át a 90-es évek közepén az Európai Néppártba, a jövő felé. Mindenesetre, döntése(ük) helyességét az Európai színpadon betöltött szerepük is bizonyítja. Lásd a nemzetközi, de a hazai (szdsz) képet is.

  22. ... Grün szerint:

    “Nem a diktatúrával volt bajom, hanem a személyekkel, akik csinálták!”
    Most. hogy én csinálom így egészen más!
    Érzitek zemberek???! ))) 😛 (((

  23. ebihal szerint:

    Azért ennyire ne szépítsük a dolgot! A 94-es választásokon padlót fogott a Fidesz, és
    be kellett látniuk, hogy az akkori SZDSZ mellett nincs esélyük liberális pártként! Ha
    kormányzati pozícióba akarnak kerülni új utat kell választani, és ők nagyon AKARTÁK
    a hatalmat!

  24. Vica szerint:

    …és addig mocskolták, zsidózták az SZDSZ-t, míg lesöpörték a színpadról. Ugyanezt akarják elérni az MSZP-vel és a hozzájuk hasonlókkal, hogy bebizonyítsák, nincs rajtuk kívül más alternatíva. Ők a világ esze, az üdvösség, és ha bárkinek más a véleménye, azt kicsinálják. Hatalom mindenáron. A Jobbikot hagyják valamilyen szinten, mert fontos nekik, hogy legyen náluk szélsőségesebb párt is, aki helyett azért ők mindenképpen jobb lehetőség.

Itt lehet hozzászólni !