Kitüntette Egerszegi Krisztinát és Lámfalussy Sándort Áder János

Hirado.hu

A köztársasági elnök a Magyar Szent István Rend kitüntetést adta át az ötszörös olimpiai bajnok úszónőnek és a közgazdásznak az államalapítás ünnepe alkalmából Budapesten, a Sándor-palotában.

A Magyar Szent István Rend – a Mária Terézia királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István Rend megújításaként – a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál.

A kitüntetést, amelyet az Országgyűlés 2011-ben újított meg, a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza.

Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok, többszörös Európa- és világbajnok 14 évesen nyerte első olimpiai aranyérmét és három egymást követő olimpián győzött. Korábban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

Lámfalussy Sándor közgazdász, nemzetközi pénzügyi szakember, magyar származású belga állampolgár 1949-ben, a kommunista hatalomátvétel idején, 20 évesen hagyta el hazáját. A Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a közös európai pénz, az euró atyjának is tekintik, korábban megkapta a Corvin-láncot és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal.

Áder János köztársasági elnök az átadó ünnepségen kiemelte: a két kitüntetett személyes példájának, teljesítményének üzenete, hogy egy nemzet nagysága polgárainak kiválóságában rejlik, amit csakis a becsülettel elvégzett munka nyújthat.

Az államfő elmondta: Egerszegi Krisztina magyarok millióinak szerzett örömet és büszkeséget, a huszadik század egyik legnagyobb magyar sportolója, örökös bajnoka.

A maga területén Lámfalussy Sándor is megannyi csúcsot hódított meg – folytatta Áder János. Kifejtette: feladatot és felelősséget vállalt a modern kor egyik legizgalmasabb, legnagyszerűbb, legbátrabb és legösszetettebb kezdeményezésében, az Európai Unió közös pénzének megteremtésében, amely új távlatot nyitott a világ gazdaságtörténetében.

Áder János köszöntőjében felidézte a csaknem 250 éve alapított rend jelmondatát, miszerint az a köz szolgálatában szerzett érdemek jutalma, és hozzáfűzte: “ez a legmagasabb állami kitüntetés, amelyet magyar ember kaphat”.

A kitüntetés átadásán jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, a kormány több tagja, Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, továbbá Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Alberto Bottari De Casttello pápai nuncius, a diplomáciai kar doyenje.

Forrás: Hirado.hu

11 hozzászólás “Kitüntette Egerszegi Krisztinát és Lámfalussy Sándort Áder János” bejegyzésre

  1. Etikus szerint:

    Gratulálok a kitűnteteknek. További sok sikert, boldogságot kívánok szeretteik körében.
    Megható volt látni nagyságuk előtt, az ország Vezetőinek, mély meghajlással is kifejezésre juttatott véleményüket, Kövér Laci elérzékenyülését, KRISZTINA esetében.
    Méltó példakép a fiatalok számára, de másoknak is.

  2. Tóth Mária szerint:

    Igen, ilyen példaképekre van szüksége az országnak! a Való Világ stb. szenny helyett!

  3. ... Grün szerint:

    “Göringet, Ribbentropot vagy Cianot – az egykori kitüntetettek között ma már erősen szégyelljük, akiket most augusztus 20-án megjutalmaztak, azokat nem fogjuk. Gratulálunk nekik! Korrekt és politikailag veszélytelen döntés. Ráadásul, sehol egy rasszista énekes, egy Szálasit éltető régész.”
    .
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=671005&referer_id=toplist

  4. Gordon szerint:

    A Grün és Népszava féléknek mindenkihez van egy “kedves” szava (most pl.: Egerszegihez) .
    Így ünnepelnek ők…

  5. ... Grün szerint:

    Röffencs!
    “Egér lányának adott kézcsókot Orbán
    Nem sok kisiskolás dicsekedhet Orbán Viktor miniszterelnök kézcsókjával, mától közéjük tartozik Egerszegi Krisztina (39) ötszörös úszó olimpiai bajnok kislánya is.”
    .
    Mások a Vezírt csókolgatják, mint koldus a kétforintost!
    Nekem is adhatna egyet! 😛
    .
    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/eger-lanyanak-adott-kezcsokot-orban-2206781

  6. Gordon szerint:

    Mondom: Így ünnepelnek a balliberálisok…
    Méltatlan.
    Nem hiába mondom én: a balliberális megmondó- és Pártemberek valójában idegenszívűek, amolyan “magyarországiak”. Szellemi hanyatlás az ő osztályrészük.

  7. Perspektíva? szerint:

    A világhírű magyar CSILLAGNAK, kimagasló eredményei után is, méltán adományozott kitüntetéséhez, sajnálatos módon igen kevés jó szándékú ember lelte örömét!
    Vajon e helyütt, csak a kommunisták “mocskolódásai” a mérvadóak?

    Miért hagytuk, hogy így legyen?!

    “Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa,
    Azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szóra,
    Azt hiszed, hogy mindig mindent megbocsátunk,
    Azt hiszed, hogy megtagadjuk minden álmunk,
    Minden álmunk.

    Virágok közt veled lenni,
    Tudom, szép volna, kedvesem
    Virág sincsen, te sem vagy már,
    Miért hagytuk, hogy így legyen?
    Virágok közt veled lenni,
    Tudom, szép volna, kedvesem
    Virág sincsen, te sem vagy már,
    Nem ad választ ma senki sem!

    El ne hidd azt, bárki mondja, hogy ez jó így,
    El ne hidd, hogy minden rendben, bárki szédít,
    El ne hidd, hogy megváltoztunk vezényszóra,
    El ne hidd, hogy nyílik még a sárga rózsa,

    Vajon mikor íródott e szöveg?

    Megmondom: 1973-ban.
    Már akkor? És mi történt azóta, velük?

  8. ... Grün szerint:

    Azért Zorán is sejtett valamit! 😛
    ” Óh ne, óh ne, sohase higgyetek a szemeteknek”
    .
    http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/263/zoran/sohase-higgyetek-a-szemeteknek-zeneszoveg.html

  9. Perspektíva? szerint:

    Igen,de akkor már 2001-t írtunk.

    Különben, a Tanár úr is olvashatta, amelyeket évek óta írok, nem pártokban, állművészekben (lásd roberta legújabb csődjét, Szegeden) kell gondolkodni, mert az csak eszközként van kitalálva a hatalomba jutáshoz, a népek hülyítéséhez, a felettük való hatalomgyakorláshoz. -Tudom ezt nem a Tanár úrnak kell írnom, hiszen Ön mindezzel max. tisztában van és világosan látja hovatartozás nélkül, a világban zajló folyamatokat, s annak várható végkimenetelét is.-

    Azaz, ún. áldemokráciáknak egyik eszközeként van “beiktatva.” Miközben a lényegen semmit nem változtat, leginkább torzít, hülyít. Így van ez mindenütt a világon, ahol fennen hangon hirdetik az ő “nagy demokráciájukat.” De nem a mienkét, azaz a többségét. No erre még várhatunk igen soká, mert az nem fog eljőni…………..

  10. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.is szeret belerondítani a magyarok ünnepeibe, ahogy az “5000 éves énekes” tette a millecentenáriumi ünnepségen. Ehhez szedi a muníciót a maffiabaloldali sajtóból.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Perspektíva? szerint:

    Az ország, egykoron “mindenki EGÉRKÉJE,” mennyi könnyet csalt az igaz magyarok szemébe, és most? Őszintén mondom, nem csalódtam bennetek! Sajnos.

Itt lehet hozzászólni !