Tarlós: Őszre rend lehet a köztereken

Tarlós:”A hajléktalanprobléma kezelésével kapcsolatban gyakran hallok követelni olyan dolgokat, amelyeket húsz éven át nem valósítottak meg, mi megcsináltuk, erre pedig azt mondják: embertelen a politikánk”

Magyar Nemzet, Csepel.info

Így kezelte 20 éven át a hajléktalanok problémáját a liberális és szocialista városvezetés  – most szállás, orvosi ellátás és munka várja őket

Az elődök által felelőtlenül privatizált Fővárosi Vízműveket már visszavettük, s egy éven belül a Fővárosi Csatornázási Művek is önkormányzati kézbe kerül – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester elmondta, az elmúlt húsz évben okozott felbecsülhetetlen károkat három év alatt sok tíz milliárd forinttal enyhítették, és nem rajtuk múlott, hogy Demszky Gábor elszámoltatása elmaradt.

A főváros az ősszel kijelöli azokat a helyeket, ahova tilos lesz „odaköltözni”, s a szabályokat megsértő hajléktalanokat eltávolítják. – Nem engedjük meg, hogy Augiász istállója legyen Budapestből – szögezte le a főpolgármester. Az interjút Szabó Zsolt készítette.

– Utolsó évét kezdi meg ebben a ciklusban a csaknem három éve hivatalába lépett jobboldali városvezetés. Ismeretesek a súlyos Demszky-örökség feldolgozására irányuló erőfeszítéseik. De vajon sikerül-e túllépni azokon az akadályokon, amelyeket menet közben gördítettek önök elé, például az Alkotmánybíróság a közterületi rend és a hajléktalanok ügyében?

– Közeledünk a finishez, szinte a parlamenti kampány küszöbén vagyunk. Fel kell készülnünk arra, hogy a következő időszakban még az eddigiekhez képest is „érdekes kommunikáció” várható. A hajléktalanprobléma kezelésével kapcsolatban gyakran hallok követelni olyan dolgokat, amelyeket húsz éven át nem valósítottak meg, mi megcsináltuk, erre pedig azt mondják: embertelen a politikánk, mert előbb a feltételeket kell megteremteni. Ezzel szemben rendkívül emberségesek és hatékonyak voltunk. Több mint hétszázzal növeltük a szállásokon a férőhelyek számát, egészségügyi központot hoztunk létre a fedélnélküliek számára. Nemcsak az ellátásukról, hanem a biztonságukról is gondoskodunk.

– Balliberális fordításban ez azt jelenti, hogy kriminalizálják a hajléktalanokat.

– A rendőrök azért jelentek meg a szállókon, hogy megvédjék őket, egymástól. Vajon az is kriminalizálás, hogy munkahelyet biztosítunk nekik? Csaknem ötszáz fedélnélkülit vettek fel valamilyen feladatra a közszolgáltató cégeink. Mindezért cserébe mi csupán azt kértük, ne éljenek azokon a helyeken, létesítményekben, amelyek nem arra valók, például az aluljárókban. Erre – parlamenti felhatalmazással – hoztunk is egy szabályt. Kulturált társadalmakban ez a világon mindenütt így van.

– Csakhogy nálunk az Alkotmánybíróság azt találta embertelennek, hogy az életvitelszerű tartózkodás tilalma válogatás nélkül, minden közterületre szólt. Megsemmisítették a jogszabályt, és tavaly november óta bárki ott élhet, ahol csak akar.

– Alaptörvényünk áprilisi módosításával újra van az önkormányzatoknak rendeletalkotási joga. Mi ezzel hamarosan élünk is. A hajléktalanok ellátási feltételeit továbbra is biztosítani, sőt javítani fogjuk. A belügyminiszterrel együtt remélhetőleg hosszú időre megvalósítjuk a fő célokat: rendet a városban és az emberséges hajléktalanellátást. Épp azokat a feltételeket biztosítjuk évek óta, amelyekről úgy tesznek, mintha hiányoznának.

– Kijelölik a tiltott zónákat?

– Őszi rendelettervezetünkben tételesen felsoroljuk majd, hogy hol nem szabad lakni. Ha tetszik, ha nem, visszatérünk ahhoz, hogy az aluljáróknak a gyalogos közlekedés az alapvető funkciójuk, nem más. Az alaptörvény szellemében kijelöljük azokat a helyeket, ahova szintén tilos lesz „odaköltözni”. Például a metrómegállókba, a pályaudvarokra és kiemelt köztereinkre. Aki pedig a hajléktalanok közül mégsem fogadná el a segítséget nyújtó kezet, el fogjuk távolítani ezekről a területekről. Nem engedjük meg, hogy Augiász istállója legyen a városból!

– Akkor fel kell számolniuk a zsibvásárokat, az illegális árusítási helyszíneket is. Amint a Magyar Nemzet megírta, a városháza jogászai már a megoldást keresik.

– Amíg jogszabály nem teszi lehetővé, hogy bármilyen illegális árusított termék elkobozható legyen, addig ezen a téren nem lesz rend. A Városligetet az elmúlt időszakban szinte megszállták az ideiglenes árusok. Számukra a Népligetben próbálunk meg helyet keresni, ahol ellenőrzött körülmények között kínálhatnák portékáikat. A zsibvásárokat jelenleg csak ideig-óráig, szintén illegális eszközökkel számolhatnánk fel, de ezt egy önkormányzat sem teheti meg.

(Szabó Zsolt)

mno.hu

20 hozzászólás “Tarlós: Őszre rend lehet a köztereken” bejegyzésre

  1. Etikus szerint:

    E kép is illusztrálja a kiábrándító valóságot. Ez lenne Bp.-nek a legjobb hírverése?
    Szerintem az egyik legforgalmasabb aluljáróban mutatott “csúfos életvitelt” mielőbb meg kell szüntetni. Szállókra, munkára fel, emberek! Régen is volt lakásnélküliség hosszú éveken át, de az albérlet, a szállók stb. munkából szerzett bérekből kifizethetőek voltak, ha szűkösen is, de meglehetett élni. Aztán jöhetett a 3%-ra (kez. kts. + kamat) kapott lakáscélú kamattámogatás, melyek révén elérhető közelségbe kerültek a különböző típusú lakások.

  2. Jeniszej szerint:

    Etikus!
    Akkor az otépé is más volt.
    “Nem uzsorás páváskodott az élén” .)

  3. Jeniszej szerint:

    Volt az embereknek munkája. Tiszta modern munkás szállok álltak az ország keleti részéből érkező dolgos emberek rendelkezésére.
    Akkor még privatizálás ürügyén nem lopták még szét az országot. Igaz hitele is volt az országnak.
    NA ÉS?
    Most is van. – mégse épül szépül kis hazánk, és az embereknek sincs munkahelyük.
    Helyette multik, uzsorás bankok páváskodnak az ország felett.
    Igaza van vezírünknek ez így nem mehet tovább! 🙂

  4. Jeniszej szerint:

    Majd az az öreg “pöcs” megmonya az igazat aki most a jelenben megfogta a malacka farkát. ))) 😀 (((

  5. lolka szerint:

    -csak kéne az a millió munkahely…hej…

  6. lucifer szerint:

    Dunafer 1500 fő. Mennek az árkot gereblézni?

  7. ... Grün szerint:

    “Tarlós: Őszre rend lehet a köztereken”
    Ne töketlenkedjen már kedves Tarlós!
    Mi az, hogy lehet?!
    Lesz!!! Oszt’jónapot! 😀
    Vegyen példát don Pintérről! Azt mondta “Két héten belül rend lesz!”
    És lőn!!! ))) 😛 (((

  8. felix szerint:

    Az okokat kéne megszüntetni és nem a következményeket.

  9. nagyapó szerint:

    Amikor KMK volt, nem volt hajléktalan. Tudom sokan visszahívnák a régi szép időket. Jó szoci megoldás. Homless, irány a börtön!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. felix szerint:

    Tedd hozzá, hogy teljes foglalkoztatottság mellett.

  11. Vátesz szerint:

    A hajléktalanságnak lelki oka van, az illetőnek semmi lelki tartása nincsen, a saját sorsa sem érdekli. Hovatartozást kell nekik biztosítani, lakhatást, ellátást, feladatot. Magyarul, gondolkodni kell helyettük! Be kell vonultatni őket laktanyákba, és biztonsági feladatra alkalmazni őket! Az ő feladatuk lenne hogy az országban egyetlen öregnek se vágják el a nyakát, ne rabolják ki őket, ne erőszakolják a nőket. Rendet!

  12. ... Grün szerint:

    “Magyarul, gondolkodni kell helyettük!”
    Ne mondd már, hogy abba a másfél millióba, akik helyett a kormány gondolkodik nem férne bele az a néhány ezer hajléktalan!

  13. John Doe szerint:

    Szabad a szigetcsúcs, annyi erdő van, be lehet lakni.

  14. John Doe szerint:

    Vátesz, aki totál leépült, mondjuk 20 év alatt, mit gondolkodtat helyettük, mire akarja “befogni” őket?

  15. nagyapó szerint:

    John Doe! Emlékeztetem, a szigetcsúcsot a szocik eladták 11.2 milliárdért, amit elloptak, így most magántulajdon, semmi közünk hozzá.
    Idióta Dr. grün t.t.! “Nincs ingyen ebéd”. Nem ismerős?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Ceterum censeo… nagyapó, ha a csepel.infóra ír, hazudik.

  17. Vátesz szerint:

    John Doe, a hozzászólásom végén ott van, mire akarom befogni őket. Hogy védjék meg az öregeket és a nőket. Mindenáron.

  18. John Doe szerint:

    nagyapó, ezt a hajléktalanok is tudják. 😉
    Vátesz álmodott valamit?

  19. robi szerint:

    “…és nem rajtuk múlott, hogy Demszky Gábor elszámoltatása elmaradt.”

    Hahaha. Van olyan hülye, aki ezt megeszi?

  20. ... Grün szerint:

    “A július havi adatokat vizsgálva 2008-ig visszamenőleg még egyszer sem volt ennyi új munkahely. Nem nagy meglepetésre azonban igencsak árnyalja a helyzetet a kép, miszerint ez a támogatással létrejövő állásoknak, vagyis javarészt a közmunkának köszönhető. ”
    .
    Magyarország meseország! 😛
    .
    http://www.mfor.hu/cikkek/Ennyi_uj_munkahelyet_sem_hozott_meg_a_julius__de____.html

Itt lehet hozzászólni !