Púp a diákok hátán a kötelező jótékonyság

Origo.hu

A balatoni bűnmegelőzés is közösségi munka (fotó: Hajdú D. András – Origo)

Az érettségi feltétele ötven óra közösségi munka, de az elmúlt egy évben sehol nem tolongtak a jótékonykodni vágyó középiskolások. Pedig mehetnének kicsiket korrepetálni, öregekre vigyázni, háziorvosnak segédkezni, menhelyi kutyákat sétáltatni, óvodásokat pesztrálni.

A közösségi szolgálatot minden diáknak kötelezően teljesítenie kell, az új köznevelési törvény szerint ugyanis az érettségi kiadásának a feltétele ötven óra közösségi munka. Ezt a minisztérium koncepciója szerint anyagi érdektől mentesen, társadalmilag hasznos, valamely közösség javát szolgáló tevékenységgel kell teljesíteniük olyan területeken, mint például az egészségügy, környezetvédelem, sport, kultúra, szociális segítségnyújtás. A kötelezettséget tavaly vezették be, így az először a most kilencedik évfolyamot végzett diákokra vonatkozik. Azonban nekik is van még idejük elvégezni a közszolgálatot, egészen a 11. osztály végéig. Az érettségi évében már nem foglalkozhatnak ezzel.

A tizedik osztályba készülő Kata jó ötletnek tartja a közösségi munkát, olyannyira, hogy még kevesli is az ötven órát. Az egyik győri gimnáziumba járó lány már ki is nézte magának, mit szeretne csinálni az állam által előírt közösségi szolgálat keretében: a helyi állatkertben fog segíteni. A lány szerint az iskolájában nem sok segítséget adtak ahhoz, hogy hova lehet menni önkénteskedni. “A tavaszi dunai árvíz idején az osztályfőnök beszélt a közösségi szolgálatról, azt ajánlotta, hogy menjünk segíteni a gátakra, de aztán kiderült, nincs már több hely” – mesélte.

Iván, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium diákja egy kicsit kevésbé lelkes. “Nem nagyon szeretem, ha kitalálnak olyan dolgokat, ami elveszi az ember szabadidejét” – mondta, de reméli, hogy el lehet majd fogadtatni az iskolai, belső táborszervezést is közösségi szolgálatnak. Az iskola által szervezett lehetőségek között volt a bűnmegelőzési színjátszástól kezdve az informatikai munkán át hivatali kisegítésig minden. Ivánnak leginkább az a program tetszett, amelynek keretében egy VIII. kerületi alapítványnak lehet segíteni hátrányos helyzetű gyerekek korrepetálásában.

A győri gimnazista lány szerint az ő ismerősei sem túl lelkesek, bár még sehol nem voltak terepen. “Volt, aki azt mondta, hogy az ilyen munkákat inkább a börtönből szabadultakkal kellene végeztetni” – mesélte Kata. Szerinte főleg a lányok húzták a szájukat.

Az idősotthonban már várják őket

“Én akár keresztbe is feküdnék nekik, csak jöjjenek” – mondta az Origónak egy idős emberekkel foglalkozó egyesület vezetője. Ők már annak is örülnének, ha lenne valaki, aki lekíséri az öregeket a kertbe sétálni, vagy hoz nekik egy pohár vizet, “mintha a nagymamájának segítene”. Az idén azonban az egyesülethez nem érkeztek diákok, annak ellenére, hogy benne vannak abban a kormány által létrehozott adatbázisban, ahonnan a középiskolások kiválaszthatják, hol teljesítik közösségi szolgálati munkájukat.

A kormány által működtetett portálon információval látják el a diákokat és iskolákat a közösségi szolgálatról, és próbálnak segíteni a fogadó intézmények és az iskolák egymásra találásában. A feltöltött adatbázisban jelenleg közel 1600 olyan egyesület, alapítvány vagy állami szerv van regisztrálva, amelyek készek fogadni a diákokat. Múzeumok éppúgy találhatóak közöttük, mint könyvtárak, humanitárius és szociális szervezetek, tűzoltóságok, sőt önkormányzatok is.

A lista azonban korántsem tökéletes. Szerepel benne például olyan, mentőszolgálattal foglalkozó cég, amely már végelszámolás alatt van, de benne van a Tűzraktér nevű szórakozóhelyet üzemeltető alapítvány is, ahol a kérdésünkre azt mondták, korábban ugyan szívesen láttak volna diákokat, de ez a szórakozóhely bezárásával értelmetlenné vált. Még a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet is ott van a listán, mint később kiderült, tévedésből. A BVOP ugyanis a kérdésünkre közölte, nem is tudtak róla, hogy szerepelnek a közösségi szolgálatos adatbázisban, és nem is szándékoznak középiskolás diákokat fogadni, bár szakmai gyakorlatos egyetemisták rendszeresen járnak hozzájuk.

“Ez az első nyár, amikor tejesíteni lehet a kötelező szolgálatot, így egyelőre kevés tapasztalattal rendelkezünk” – mondta egy budapesti gimnázium igazgatója. Ők elsősorban kerületi szociális intézményeket kerestek fel, a diákjaiknak lehetőségük van általános iskolások korrepetálására, vagy hogy időseknek olvassanak fel. Az iskola készített egy listát is a lehetőségekről, de az igazgató szerint a diákok maguk is választhatnak, mert a rendszert rugalmasan kezelik, viszont minden szolgálati hellyel szerződést kell kötniük. A tanárok figyelik, hogyan haladnak a tanulók, akiknek igazolást kell hozniuk az elvégzett munkáról.

“Nem jellemző, hogy előre gondolkodnak” – mondta az igazgató. A diákoknak ugyanis három év áll a rendelkezésükre az ötven óra elvégzéséhez, a gimnáziumban pedig idén nyáron sokan nem választottak még munkát. “Kivárnak, messze van még az érettségi.”

22-ből 2, ez durva

“10 éves kortól már lehet önkénteskedni, a gyerekek sok mindenre használhatóak, ügyesek” – mondta egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó egyesület vezetője. Ők is jelentkeztek diákok fogadására, de az idősekkel foglalkozó egyesülethez hasonlóan még hozzájuk sem jelentkezett senki.

“Az év elején érdeklődtem az önkormányzatnál, hogy mi a helyzet, de azt mondták, hogy ez a dolog leállt” – mondta egy komáromi háziorvos, aki szintén jelentkezett a programra. Az idős orvosnak jól jönne egy-két “lelkes diák”, akik segítenek neki tartani a kapcsolatot a páciensekkel, vagy éppen bevezetnék őt a számítógép-használat rejtelmeibe, amihez nem nagyon ért. “Cserébe megnézhetik, hogyan működik egy háziorvosi rendelő, talán inspirációt, és kedvet is kapnak hozzá” – mondta az orvos, és megfogadta, hogy szeptemberben felkeresi a közeli iskolát.

Egy budapesti állatvédő egyesületnél kifejezetten kínos helyzetbe kerültek a diákok miatt. “Vegyesek a tapasztalataink. A táboroztatásra például egy diák sem jött el a megbeszélt nyolcból” – mondta az Origónak Takács Kati, az Állat és Ember Állatvédő Egyesület vezetője. Az egyesületet az egyik budapesti gimnázium kereste meg azzal, hogy a diákjaik náluk tölthessék a kötelező közösségi munkát, ők pedig belementek, mert “a környéken kevesen vállalták diákok fogadását, és remélték, hogy ez közelebb hozza majd a gyerekeket és az állatokat”.

Több tevékenység közül is lehetett választani, ilyen volt az állatvédelmi táboroztatás, a kutyasétáltatás, vagy a kutyaiskoláztatás, illetve internetes hirdetések feladása. A gyerekek mentorokat is kaptak, akik felügyelték a munkájukat. Ezután azonban hideg zuhanyként érte az egyesületet, hogy már a legelső megbeszélésre is csak a jelentkezők 60 százaléka jött el, később pedig már annyian sem.

“Ketten járnak a 22 jelentkezőből, és ez nagyon durva” – mondta Takács Kati. Ez azért is rosszul érintette az egyesületet, mert a felnőtt mentorok megjelentek az előre megbeszélt időpontokban, épp csak a diákok nem voltak sehol. “Egy kis felelősséget elvárnánk” – mondta Takács Kati, hozzátéve, hogy ezeket a diákokat többet nem is fogadják. “Aki a vele megbeszélt időpontra nem jelent meg, és le sem mondta, az ott csinálja meg az ötven óráját, ahol akarja” – mondta. Azt a két diákot viszont, akik lelkiismeretesen járnak a közösségi munkára, továbbra is szívesen látják, nekik az állatokhoz való hozzáállásuk is megváltozott a munka hatására. “Az elején az egyik még azt mondta, hogy kutya nem való a házba, most már másképp gondolkodik, jobban megismerte az állatokat.”

Az egyetlen hely, ahol egyértelműen pozitív tapasztalatokról számoltak be – legalábbis az általunk megkérdezettek közül -, a Beszélj Velem Alapítvány volt. Az alapítvány két óvodát működtet, nyáron pedig táborba viszik az óvodásokat. Az igazgató, Kopp Miklósné azt mondta, az idén nyáron volt náluk közösségi munkában segíteni egy középiskolás lány. Ha kellett, ide-oda kísérte a gyerekeket, vagy az udvaron segített. “Nagyon aranyos volt, és hasznos is volt a segítsége, várjuk szeretettel máskor is” – mondta róla az igazgatónő, aki abban reménykedik, hogy szeptembertől is találnak majd jelentkezőket.

origo.hu

51 hozzászólás “Púp a diákok hátán a kötelező jótékonyság” bejegyzésre

  1. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Ez is olyan igazi fideszes találmány: kötelező önkéntes munka.
    Lásd még: kommunista szombat.

  2. Gordon szerint:

    Nem kötelező, csak nem lesz érettségije.
    Ez is olyan maszopos viselkedés. Az ingyenes jótékonysági munka büdös.

  3. John Doe szerint:

    Gordon, itt másról is szó van, ne csúsztass, nem kell ide maszop, semmi köze a témához. Amikor 17 éves srácokat belöknek egy idősotthonba, az építő lehet számukra. 🙂 A lányok mennének ovikba, csak kevés a hely. Tudtad?

  4. hitetlen szerint:

    Annak sincs hely, aki fizetésért menne dolgozni. Miről beszélünk ? N O R M Á L I S ????

  5. hitetlen szerint:

    Munkahely és fizetés nélkül nem lehet családot eltartani. Ezt is az a kis poech találta ki ???

  6. Gordon szerint:

    Teee, szeerencsétleen!

    Egy 17 éves érettségi előtt álló fiatal mióta családfenntartó?… l
    Milyen család eltartásról beszélsz?

    Én azt látom, hogy valahogy mindig a balliberálisok azok, akiknek “nem jut munka”… persze, mert oda reggel be kellene menni dógozni.
    De ugye aki reggelig iszik és füvezik az nem tud időben felkelni… esélye sincs rá.

  7. hitetlen szerint:

    Te már csak tudod gordonka, ezért ülsz itt az internet előtt. Most is értelmezési problémáid vannak, te szegény, szerencsétlen, elfuserált poech.

  8. ... Grün szerint:

    “Lefeküdt az igazgatóval, hogy sikerüljön az érettségi”
    .
    Van megoldás! 😛
    .
    http://www.stop.hu/bulvar/lefekudt-az-igazgatoval-hogy-sikeruljon-az-erettsegi/1173668/

  9. Éva szerint:

    Nem árt az a kis munka a fiataloknak.

  10. lolka szerint:

    Gordon szerint:
    2013. augusztus 20., kedd – 12:58

    “Nem kötelező, csak nem lesz érettségije.”
    -Nem kötelező, csak muszáj, mint az ovisoknak a szemétszedés…

    Éva szerint:
    2013. augusztus 20., kedd – 17:16

    “Nem árt az a kis munka a fiataloknak.”
    -Lesz elég idejük 70 éves korukig dolgozni…

  11. lucifer szerint:

    Kicsit röhejes a diákok ilyen fajta “munkához szoktatása.” Az úgynevezett “átkosban” építő táborokat szerveztek, ami egész nyáron múködött, a diákok két, vagy háromhetes váltásban vettek részt rajta. Még némi fizetést is kaptak. Azon kívúl vállalhattak munkát vállalatoknál és mezőgazdasági szövetkezetekben is. Ezeket a munkalehetőségeket diákkoromban én is kihasználtamm.

  12. felix szerint:

    Kötelező jótékonykodás?
    Az meg mi a fene?
    Az csak akkor válik “kötelezővé”, ha a kényszer belülről fakad.
    Ameddig a főváros azzal van elfoglalva, hogy eltüntesse szem elől a rászorultakat, addig ez a dolog nagyon álságosnak tűnik számomra.
    Nem lehet velük pótolni a szakembereket, mert a jótékonykodáshoz és a jószolgálathoz is hozzáértés kell. Előképzettség nélkül csak utálkozni, rosszabb esetben undorodni fognak.
    ‘Hajolj le azokhoz, akiket látni sem bírunk’, programnak nem jósolok nagy sikert.

  13. Etikus szerint:

    “Az csak akkor válik “kötelezővé”, ha a kényszer belülről fakad.”

    Na fene! Egy újabb találmány van születőben?!

    Micsoda fogalomzavar van.

  14. Gordon szerint:

    Az elmúlt 20 év inkább liberális oktatás- és neveléspolitikája vezetett oda, hogy a fiatalok egy része nem akar a közösség érdekében hasznos munkát végezni.
    Ezen a mintán változtatni kell, ezt ismerte fel – nagyon helyesen – a mostani nemzeti kormány, mely szociális érzékenység terén magasan a szociális érzékenységről lépten-nyomon papoló magyarországi úgynevezett szocialisták felett áll.

    Az etánsakon már semmi nem segít, az ő munkakedvük a nullával egyenlő (dógozni nem tanultak meg, csak ugatják a munkát), ezért az etánsakból már nem lesz értékes munkaerő.

  15. felix szerint:

    Etikus!
    Na ezek azok a hozzászólások, amelyeket annyira hiányolsz. Végre, hogy írtál egyet.
    Neked belső kényszered van az ostobaságra.
    Van olyan, hogy valaki magára nézve kötelezőnek tart dolgokat.
    Ez általában belső kényszerből fakad.
    Ne bajlódj a megértéssel, mert az neked nem fog menni, mert nincs benn sem antiszemitizmus sem rasszizmus.
    Ja és azért sem mert etikus.

  16. felix szerint:

    Gordon!
    Mesélj már végre valamit a munkádról, ha már annyira szereted.
    Te mint főhere dolgozol egyáltalán?

  17. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.!
    “Lefeküdt az igazgatóval, hogy sikerüljön az érettségi” csak nem személyes élmény?
    Bár ha túl van 18. évén?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  18. felix szerint:

    Még idiótább szemétláda!
    Nem látod a forrást.
    Lökött.

  19. nagyapó szerint:

    Eetásak, igaz, “lehet” más is, mint a munka. Inkább a “privatizáció”, a másik átverése., a lopás.
    Eetásak! A gyereknek legyen fontosabb a szórakozás, mint a munka?
    A 2/3 becsületesen tanul, él, ők vállalják a közösségi munkát, építik az országot.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. felix szerint:

    Ébresztő elvtárs!
    Elvagy maradva a valóságtól.

  21. Vátesz szerint:

    A lányokon a pólón “Bűnmegelőzés” felirat van. A valódi bűnmegelőzés az lenne ha a fiatalok a saját helységükben ilyen csoportokat alapítanának, a kötelező 50 órában ezt gyakorolnák, hogyan kell csoportosan megvédeniük magukat és azt a közösséget ahová tartoznak. Ne csak a kiscsálád szaladjon össze 30-40 fővel, ha bántódás éri valamelyiküket! Régen, ha megverték a lármafát, összeszaladt az egész falu! Összetartás!

  22. John Doe szerint:

    Gordon, te sem végeztél soha semmit ingyen, halgass már el. 🙂

  23. John Doe szerint:

    nagyapó állítása szerint, az érettségi előtt álló közel 300 gyerekből 200 ezer éltanuló és ez a 200 ezer gyerek kötelezően él-hal a közmunkáért. nagyapó, 2013-at írunk, megszünt a párt és a munkásőrség is. 😉

  24. nagyapó szerint:

    John Doe! Mit mond a maffiabaloldal? “érettségi előtt álló közel 300 gyerek”? Amikor 2013-ban 70 000 érettségiző volt?
    John Doe! Jöhet a többi maffiabaloldali hazugság!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  25. John Doe szerint:

    Csúsztatás, ismét. Az elkövetkezendő gyerekeket, osztályokat nem érinti? Az néggyel szozva közel ott van. 🙂

  26. Etikus szerint:

    Ez volt a diktatúrátok idejében. Igen a kényszer, amit végre kellett hajtani, amely a belsőtökből fakad a mai napig. Milyen területeken? Ne részletezzük, mert……. . S ezt hordozzátok most is tovább magatokban, mert képtelenek vagytok megújulni. Csupán olvasni kell az e helyütt közzé tett, rendkívül sötét írásaitokat. Tisztelet a kivétel.

  27. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Valamit félreértettél, Etikuss. Amiről a cikk ír, most van. Most. A ti diktatúrátok alatt.

  28. felix szerint:

    Etikus!
    Te elmeháborodott vagy.
    Talán még magad sem érted amit ide zagyválsz.

  29. Etikus szerint:

    “Évezredek műveltsége nem tudta az emberben feloldani a kegyetlenségre való hajlamot. Az állatok, a fenevadak soha nem kegyetlenek, az egyetlen macska kivételével. Kielégületlenségből táplálkozik a gonoszság; aztán műveletlenségből.”

  30. felix szerint:

    Most már értem a viselkedésedet.
    Amennyiben ismered a mozgató rugódat, miért nem változtatsz magadon?
    A gonoszság trónja még mindig a tied.

  31. Etikus szerint:

    Te idióta patkány, még más tollával sem tudsz ékeskedni, annyira degenerált hülye vagy!
    Saját véleményed soha nincsen, csupán másokat pocskondiázol. Látod, nekem (nekünk, sokaknak) megvan rólad a véleményünk, te közgazdasági zseni, aki a nyereség képződésének agytudora. Új találmányod révén!!! Tegnapi írásodban a belső kényszerhatást akarja tökélyre emelni, találmány szinten, amit már az elődeid gyakoroltak, s ezt folytatod. Te mindenkibe belekötsz, alázol, tisztességes ANYÁKAT, APÁKAT, miközben az egész családod utál, irtózik tőled, mert megnyomorítod jellemtelen, idióta modoroddal. Szívtelen lélek nélküli korcsnak születtél.
    III. Richárd trónjáért te harcolsz itt 0-24-ig, de egyenlőre csak második vagy az embertelen aljasságaidat tekintve. Érted, te patkány? A legnagyobb méretben!!!
    Vigyázz, mert annyira megközelítetted az Királyodat, hogy más tekintetben meg ne előzd, bár az esélyed hihetetlen mértékben nő.
    Kéjelegsz, mások megalázásában, aljaskodásod határtalan te sötét tahó. Ezért utálnak ilyen sokan, mert az egész életed egy semmire kelő rongy személyét testesítette meg, napjainkig.

  32. Etikus szerint:

    A kommenteteket tekintve egy-kettőnél erősen elgondolkoztam, mert még mindig nem fér a fejembe, hogy a sértett és a hozzátartozói hogyan állhatnak az elkövető oldalára.
    Kérem, bennünket 2002-2010 között alaposan kifosztottak, tették ezt “baloldali” köntösbe bújva, folyamatos riogatással állandó feszültséget fenntartva, ráadásul ehhez társadalmi egyetértést is elvárva.
    Tényleg felháborító egy demokráciában, h. vannak olyan emberek, akik nem szeretik, ha megrövidítik őket és ezt vérmérsékletük, esetleg sérelmük arányában szóvá is teszik???
    Néhányan olyan vehemensen érvelnek a tolvajok mellett, hogy felmerül a kérdés, kik ők és miért?
    Az nyilvánvaló, hogy az OPNI bezárása nagy hiba volt….
    Új Baloldal !?!
    Ha egy herendi porcelánból készült süteményes tálra valaki rácsinál, akkor a tálon lévő dolog micsoda? Megváltozik annak a jellege, ha szépen feldíszítjük, teletűzdeljük születésnapi díszgyertyákkal és ráfogjuk, hogy torta? Akinek az a véleménye, hogy igen, jó étvágyat hozzá!

  33. felix szerint:

    Etikus Ricsi!
    Elgurult a gyógyszered, vagy agymenésed van?
    Ennyi ökörséget már régen nem sikerült összehoznod.
    Veled szemben szeretetben élek a családomban és bírom ügyfeleim megbecsülését is.
    Tegnap megpróbáltam veled normális emberi hangon beszélni, de te azt nem érted.
    Amikor valamit nem értesz /mindig/ azonnal komcsizol és kommunista kényszerről ugatsz.
    Sajnos elveszteted emberi léted minden értelmét.
    Menthetetlenül a trónodban fogsz elrohadni.
    Nálam az úgy van, hogy amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj isten.
    Emlékszel még Ricsi, hogy kezdted.
    Azt bátorkodtam nagyságodnak írni, hogy emlékezetem szerint az adózott eredmény a nyereség.
    Te a nagy etikus, azóta ezen gúnyolódsz, ahelyett, hogy kijavítottál volna..
    Vállald fel magad RICHÁRD.

  34. felix szerint:

    Etikus!
    Csak egy mondatot idéz tőlem, amelyben Istenítettem a baloldalt.
    Ricsikém várom az idézetet, annak ellenére, hogy még magadtól is képtelen voltál valami elemzőt idézni.
    Nem töri a segged a trónod?

  35. Etikus szerint:

    Majd elfelejtettem az általad, s magadra oly büszke befektetésedet!
    3 évre fixen 6%-ra bankban lekötött javaidnak a befektetéséről említést tenni.
    Óriási befektetés nálad, a te zseniális közgazdasági tudományodra, és matek tudásodra alapozott, veszteséged!
    Magadtól is írjál már valamit, ne az áthorkolt szemináriumokon hallottakról.
    Próbálj ékesebben szólni, mondatokat fogalmazni, akár költőien, mondjuk néhány remek gondolatot……….sajnos, ez nem várható el tőled.
    Látom ismét fürdesz a saját mocskodban, eeeeeezt élvezed a leginkább, mert neked ez jelenti a kéjt.
    richárdi trónért te harcolsz, és Csepelen erre szinte kizárólag neked van a legnagyobb esélyed!
    Ne az általam, számodra legjellemzőbb, azaz legjellemtelenebb személynek a titulusával válaszolgass, ha nem VÁLTOZZ MEG, te IDIÓTA, mert a stadion reflektorai hiába világítanak, számodra. Mindörökre marad a sötétséged!

  36. Etikus szerint:

    Kérted, vess magadra, mert ez aztán igazán rád illik! Tanulmányozd, mert fel nem foghatod, hát kérj segítséget.

    “Ah, mért most él ő, e ragályban, itt,
    létével mentve a gazt, a pogányt,
    míg általa a bűn emelkedik
    s társaságával díszíti magát?
    Tolvaj ecsetnek adjanak csinált
    látszatot arca élő színei?
    Szegény szépség mit keres imitált
    árny.rózsát, ha az övé az igazi?
    Miért most? Itt a természet csődje: fürge
    erein nem süt át, hisz pang, a vér:
    egész kincstára ő: sokakra büszke,
    de ma csak az ő betétjein él.
    Őrzi is! Kincsként mutogatja őt:
    mily dús volt e nyomorult vég előtt!”

  37. felix szerint:

    “Te apád lágyékának rossz folyása”
    Miről regélsz ismét.
    Egyetlen mondatot vagy gondolatot sem vagy képes felfogni.
    Az ékes mondatokat is csak idézni tudod, tőled egy sem tellett.
    A társadalmi folyamatokról fogalmad sincs.
    Tudod a magam példáján éppen azt akartam bemutatni, nem egy zseniális befektetést.
    Az eltelt időben a betétek és államkötvények arányának változása engem igazolt.
    Szellemi képességeid fogyóban vannak RICSI.
    Jó vergődést a trónodon.

  38. Etikus szerint:

    8:54-est tanulmányozd, de éjjel nappal, mert megérteni, képtelen leszel.
    Hiszen rólad, neked íródott, csak neked nincsen önkritikád. Kérj segítséget, egyszer valaki más is (bár más sokan megtették) elmondja neked, hogy valójában ki is vagy.
    Íme a fenti 8:54-es szöveg, mikor fogsz tudni ilyen elmével magadra ismerni?
    Pedig ebben hűen majdnem mindent megtalálsz, ami te vagy, a jellemtelenségeddel együtt.

  39. felix szerint:

    Etikus
    8:54-est tanulmányozd, de éjjel nappal, mert megérteni, képtelen leszel.

    Már megint egy hülyeség tőled.
    Minek tanulmányozzam, ha megérteni képtelen leszek.
    Szép mondatot írtál, de éppen olyan ökörség mint a többi.
    Gondolkozás, logika nálad kiveszőfélben van.
    Húzd magadra köntösöd és várj a teljes meghülyülésre.
    Trónod árnya enyhet ad.

  40. Etikus szerint:

    Szolzsenyicin után:
    Elnézésedet kell kérnem, hogy ennél jobban sem én, sem senki más nem tudta megfogalmazni az igazi jellemeteket, különösen a tiedét, valójában kik is vagytok!?! Tisztelet a kivétel.
    Remélhetőleg, ezzel másolattal, neked is tudok segíteni, igen szerény elméddel talán magadra ismersz, de a meglévőnél, több kell!

    “A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.”

    Emlékezz!
    Mióta írom neked (is) a szív és lélek nélküli embernek változnia kellene, de te (ti) szinte képtelen (ek) vagy (tok). Írom, tisztelet a kivétel, mert minden változásban van, téged kivéve?

  41. ... Grün szerint:

    Etikus!
    Rajtam nem akarsz segíteni?!
    Annyi hivatkozást láttam már erre a Szolzsenyicin szövegre!
    Ha nem akarsz előttem is hazugságba esni, kérem az eredetit, ahonnan idézed! ((( 😛 )))

  42. felix szerint:

    Etikus!
    Szolzsenyicin nem írt véletlenül olyat, hogy aki nem ért egyet Etikus Ricsivel az mind kommunista ?
    Amennyiben nem akkor szarban vagy.

  43. Etikus szerint:

    Folytasd! 0-24-ig, mert már megint lustálkodtál éjfél óta. Gaztetteiddel igyekszel pótolni a kiesett idődet?! Hiszen arra vagy, predesztinálva.

  44. Etikus szerint:

    IRÁNYMUTATÁS, te ÖKÖR!

    Mondhatnám, de te ezt meg nem értheted: KONSTRUKTIVITÁS!!!

    “És mi arra születtünk, hogy a föld sebeit begyógyítsuk,
    életünkön át, életünkön át,

    Arra születtünk, hogy mindig menjünk, meg ne álljunk,
    induljunk tovább, induljunk tovább.

    A holnapoknak minden kulcsa két kezedben van,
    Nyitott szemmel álmodom, de nem vagyok magam.

    Arra születtünk, hogy tiszta szívvel szerethessünk,
    boldogok legyünk, boldogok legyünk,

    Arra születtünk, hogy mégse dobjuk el hitünket,
    hogyha szenvedünk, hogyha szenvedünk.

    Mint a mécses világítson egész életed,
    Fordulj felém, ha megérted, mit mondok neked.

    Arra születtünk, hogy napsugárba kapaszkodjunk,
    nem baj, hogyha fáj, nem baj, hogyha fáj,

    arra születtünk, tiszta legyen még a szívünk,
    s játszunk még tovább, játszunk még tovább.

    arra születtünk, tiszta legyen még a szívünk,
    s játszunk még tovább, játszunk még tovább.”

  45. Etikus szerint:

    T. 9:37-es Grün tanár úr

    Tisztelettel üdvözlöm, s örülök annak, hogy szellemessége fennen ragyog. Kívánom, hogy még nagyon sokáig, ne hagyja abba.

  46. felix szerint:

    Na látod Etikus!
    Amikor már meg is érted, azt amit most írtál, akkor jelentkezz, mert biztosan szót tudunk majd érteni.
    Addig maradj Vátesz oldalán.
    Remélem ezt végre sikerül felfognod.

  47. Etikus szerint:

    Mondhatnám:

    “Végeztem, osztó kedvem mára elapadt” (Van akinek ismerős)

  48. ... Grün szerint:

    Etikus!
    Ha addig élek, amíg a Szolzsenyicin eredetit megkapom…….?! 😛

  49. felix szerint:

    Helyes.
    Most már próbálj meg hasznos lenni.

  50. felix szerint:

    …Grün!
    Nincs szerencséd, éppen most apadt el. 🙂

  51. bonifác szerint:

    Ti “öreg, munkában megvénült” gondolatkiesésben leledző “proletárok!” Nem tudom hányan mentetek lelkesen az építőtáborokba.(Én igen)De ahogy telt az idő, lohadt a lelkesedés,”kisfiam,ne légy hülye ingyen dolgozni”-mondták a drága szülők- most ott tartunk, hogy az a hülye aki dolgozik, nem lop, nem ügyeskedik.Ezt tanulják a fiatalok.
    Sokuknak már most büdös a munka. De ha azt akarjuk, hogy országunk vigye valamire,
    a szagláson túl meg kellene ismerniük a jól végzett munka örömét. Itt elkezdhetik.
    Nem Magyar Bálint megtanította a gyerekeket, hogy jogaik vannak. A kötelességeikről
    nem volt szó. Itt az idő hogy megtudják.

Itt lehet hozzászólni !