Négy év börtön Berlusconinak jogerősen

Gyurcsány: ez koncepciós per, Rákosi-korszak

Mno, Csepel.info

Az olasz semmítőszék csütörtökön meghozta ítéletét a Mediaset-perben: a harmadfokú bíróság megerősítette a Silvio Berlusconi volt kormányfőre másodfokon kiszabott 4 év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől.

Magyarországon több alkalommal indítottak pereket vélt vagy valós korrupciós ügyek, törvénysértések, bűncselekmények miatt politikusok ellen. Többségükben sikertelenül: még Hagyó Miklós elhíresült nokiás dobozának ügyében is emlékezetvesztés-járvány sújtja a feltételezett korrupciós bűncselekmény-sorozat korábban feltáró vallomásokat produkáló érintettjeit. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a sukorói telekcsere büntetőügyében koncepciós pert kiáltott és még az ügyészséget is megvádolta. Ugyanez történt Szilvásy György elítélése után: akkor “Veled vagyok Szilvásy Gyuri!” címmel videóüzenetet küldött, melyben a miniszter elítélését az ötvenes évek kommunista terrorjához, koncepciós pereihez hasonlította. (A per anyagát azért nem ismerhetjük meg, mert 2009-ben, a Bajnai kormány idején az MSZP-s képviselők titkosították.) Hasonló az eset a csepeli MSZP-s garnitúrával: Deme Gábor egyenesen a diktafon meghamisításával vádolt vissza gyilkossági perében, míg Szenteczky János pártelnök koncepciós eljárást emleget.

Ön szerint Gyurcsány Ferenc gazembernek és gyáva miniszterelnöknek nevezi majd Enrico Letta olasz miniszterelnököt is?

Gyurcsány kiállása az általuk gondosan előre titkosított ügyben elítélt Szilvásy mellett – vajon Szilvásy után Silviót is védeni fogja?

A semmítőszék a milánói másodfokú bíróságra utalta vissza a kiegészítő büntetés újratárgyalását. A négy év börtönből hármat automatikusan elengednek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében. Mindez azt jelenti, hogy Berlusconit nem fosztják meg szenátusi mandátumától, amíg a másodfokú bíróság nem dönt ismét a közhivataltól való eltiltás időtartamáról. Az sem kizárt, hogy Berlusconi önként lemond mandátumáról.

Az egy év börtönbüntetés hatályba lépése is hónapokba telhet. A szenátus mentelmi jogi bizottsága elé harminc nap múlva kerülhet Berlusconi mandátuma megszüntetésének kérdése. Erről a felsőháznak is szavaznia kell. Ezt követően Silvio Berlusconi – mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve – dönthet arról, hogy egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést választ.

„Olyasmi történt Itáliában, mint amikor a berlini fal leomlott”

A semmítőszék ítéletének felolvasását az olasz televíziók egyenesben közvetítették. Ez az első alkalom Silvio Berlusconi bírósági ügyeinek húszéves történetében, hogy a Szabadság Népe (PdL) elnökét harmadfokon is elítélik.  Az első kommentárok szerint Berlusconi számára a lehető legrosszabb ítélet született.

„Berlusconi meghalt. Olyasmi történt Itáliában, mint amikor a berlini fal leomlott” – kommentálta elsőként blogján az eseményt Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére. „Az adócsalásért elítélt Berlusconinak azonnal távoznia kell a parlamentből. A Demokrata Párt (PD) nem kormányozhat tovább vele” – hangoztatta Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke. „Szégyen, ha Berlusconi a parlamentben marad” – nyilatkozta Antonio Di Pietro volt ügyész. „Jelentős bírósági ítélet született. A PdL-nek felelősségteljes magatartást kell tanúsítania” – hangoztatta Guglielmo Epifani, a PD-főtitkára. „A bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani. Az ország csak egységben tud kilábalni a válságból” – adott ki közleményt Giorgio Napolitano államfő is.

Berlusconi a római rezidenciájának számító Grazioli-palotában a tévén keresztül követte az ítélet bejelentését ügyvédjeivel és idősebb lányával, Marinával. Az ítélet óta a PdL politikusai folyamatosan érkeznek Berlusconi római rezidenciájára. Berlusconi az utóbbi napokban azt hangoztatta, hogy az ítélet nem befolyásolja majd a nagykoalíciós kormány sorsát.

A Grazioli-palota környékét lezárták, és Róma központjában kiemelt biztonsági készültséget vezettek be. Az utcákon a PdL hívei Berlusconit éltetik, hangoztatva, hogy mindvégig kitartanak mellette. Silvio Berlusconi ellenzői pezsgőt bontottak a semmítőszék épülete előtt.

Vád: Berlusconi 280 millió eurót keresett feketén

Berlusconit az úgynevezett Mediaset-ügyben adócsalás miatt ítélték még májusban 4 év börtönre és a közhivataltól való eltiltásra. A vád szerint az egykor Berlusconi, most gyerekei által irányított Mediaset televíziós csoport 2001 és 2003 között adócsalást követett el be nem fizetett közvetítési jogdíjakkal. A vád szerint Berlusconi vállalata összesen 280 millió eurót keresett feketén. A volt kormányfő azzal védekezett, hogy ő erről nem tudott, hiszen már a kérdéses időpontban, 2002-2003-ban is miniszterelnök volt, s nem foglalkozott filmes jogdíjakkal. Az ügyész viszont idén márciusi vádbeszédében rámutatott, hogy Berlusconi mindig is cégcsoportjának legfőbb irányítója maradt, még akkor is, amikor leereszkedett a politikai arénába.

Berlusconi kiállt saját tévéje nyilvánossága elé

Ártatlanságát és politikai elkötelezettségét hangsúlyozta Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke a saját televíziócsatornáin sugárzott videóüzenetében, miután az olasz semmítőszék csütörtökön megerősítette a volt kormányfőre másodfokon kiszabott 4 év börtönt. „Megfosztottak személyes szabadságomtól és jogaimtól, de a politika színterén maradok” – hangoztatta Berlusconi a római rezidenciáján rögzített videón. Üzenetében a PdL elnöke hangsúlyozta, hogy 1992 óta a „kommunista” ügyészség precedens nélküli üldözésének áldozata. Saját vállalkozói és politikai érdemeit felsorolva kijelentette, nem ezt érdemelte Itáliától. Végezetül bejelentette, hogy a szabadságért folytatott küzdelme a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt újraindításával folytatódik.

Forrás: Mno.hu

33 hozzászólás “Négy év börtön Berlusconinak jogerősen” bejegyzésre

  1. tsepeli szerint:

    vajon melyik politikust nem lehetne elítélni aki 1990 és 2013 között kormányon volt Magyarországon???
    amelyik meghalt csak azt nem.

  2. ... Grün szerint:

    Csak egy kérdésem lenne!
    Mi a bú-bánatosan büdös köze van a Berlusconi ügyéhez Gyurcsánynak?!
    A nevezett cikkben egy szó sem esik róla! 😛
    .
    http://mno.hu/kulfold/berlusconit-eliteltek-olaszorszag-megmozdult-1176109

  3. Perspektíva? szerint:

    “A Fidesz úgy reagált, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszak imá­zsából nem kérnek többet a magyar emberek, mert az egyenlő a korrupcióval, a maffiabaloldallal, a hazudozással, a szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitikával, a munkanélküliséggel és az eladósodással.”

  4. Perspektíva? szerint:

    Javult a külkermérleg
    MTI
    – 2013. augusztus 2., péntek

    “Január-májusban az euróban számolt export 1,8 százalékkal, az import 1,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az első öthavi kereskedelmi többlet 3,098 milliárd euró volt, 246 millióval több, mint az elmúlt év azonos időszakában – közölte a részletes adatok alapján pénteken a KSH.”

  5. Momó szerint:

    Szerintem be kéne már fejezni az ügyészi és bírói kar elleni politikai baszakodást. A magyar jogrend független a politikától, a maximum, hogy egyes ügyészeknek-bíróknak van politikai véleményük, de az nem érvényesülhet a feljebbviteli rendszerben vagy éppen a bíráskodásban.

    Ez van, nem kéne már koncepciós perezni senkinek.

  6. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. Perspektíva 10:53

    Olvastam a közelmúltban általad írtakat, sajnos sok mindenben egyet kell értenem veled.
    Érthetetlen számomra a naivnak ható felháborodás, amelyet az infantilisek írtak.
    Többször belinkeltem, leírtam: “hogy mindenek vége.” Ma sem tudják sajnos sokan felfogni, hogy a “rendszerüknek” befellegzett. Ezért az a nagy felháborodásuk! Talált, süllyedt!

    “Lángoló ajtók
    Izzadó falak
    Egy perc és a hajtók
    Ránk rontanak
    Ők nem alszanak

    Ébredj fel, kedves
    Már közel járnak
    Azt hittük nem lesz
    Vége a világnak
    Van hátra pár nap

    Minden most kezdődik el
    Ahogy dobban a szíved
    Minden most kezdődik el
    Ahogy hinni sem mered
    Nem ringatlak már soká
    Nem ringathatsz már soká
    Meneküljünk máshová!
    Az ég fölé, a föld alá..
    Minden most kezdődik el
    Aztán úgyis menni kell
    Elfordul rólunk a fény
    Aztán nincsen több remény”

    http://www.youtube.com/watch?v=x5_rfjkDiD8

    “Uram, háborúból jövök én,
    Mindennek vége, vége:
    Békíts ki Magaddal s magammal,
    Hiszen Te vagy a Béke.

    Nézd: tüzes daganat a szívem
    S nincs ami nyugtot adjon.
    Csókolj egy csókot a szívemre,
    Hogy egy kicsit lohadjon.

    Lecsukódtak bús, nagy szemeim
    Számára a világnak,
    Nincs már nekik látni valójuk,
    Csak Téged, Téged látnak.

    Két rohanó lábam egykoron
    Térdig gázolt a vérben
    S most nézd, Uram, nincs nekem lábam,
    Csak térdem van, csak térdem.

    Nem harcolok és nem csókolok,
    Elszáradt már az ajkam,
    S száraz karó a két karom már,
    Uram, nézz végig rajtam.

    Uram, láss meg Te is engemet,
    Mindennek vége, vége.
    Békíts ki Magaddal s magammal,
    Hiszen Te vagy a Béke.”

  7. Perspektíva? szerint:

    “Dől a pénz az e-útdíjból
    Egy hónap alatt 14 milliárdos bevételt hozott a konyhára a döcögősen indult új rendszer.”

  8. Bugi szerint:

    1990 óta egyedül Gyurcsány idejében voltak koncepciós eljárások 2006. október 23-a után, méghozzá gyorsított eljárásban. Járókelőket, unokájukhoz siető nagymamákat ítéltek el, hogy bosszút álljanak a TV-ostromért – amiért szintén Gyurcsánék voltak a felelősek.

    Így megy ez.

  9. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Butageci! Unokájukhoz siető nagymamákat ítéltek el? Miket hordasz össze, te elmebeteg köcsög!?

  10. Perspektíva? szerint:

    Micsoda megszólítás!
    Remek, hiszen ezek vagytok, a kilátástalanság a végső kétségbe esés, kifejezőkészség és intelligencia szintjén, Ti csak erre vagytok képesek. Tükröződik minden megnyilvánulásotokban. Elszomorító, Anyaszomorító!

  11. Bugi szerint:

    Pista, az anyáddal beszélj így.

  12. Perspektíva? szerint:

    Íme a Casino c. film, amelyről a minap írtam beható tanulmányozás, megtekintés céljából.
    Infantilisek előnyt élveznek.

    http://www.port.hu/casino/pls/w/films.film_page?i_film_id=330

  13. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Laci, az apáddal beszélj így.

  14. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Na megszólalt az Orbán-seggnyaló Perspektíva nevű faszkalap is.

  15. Perspektíva? szerint:

    Idióta, majom vagy, aki képtelen emberi módon viselkedni, mert káosz van a fejében.
    Miközben okoskodik!
    Tahó parasztok egyik legnagyobbja vagy.
    Sorozatosan köpködsz másokra, miközben Te állsz a saját köpeted alatt, előtt.

  16. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Perspektíva, majd szóljál, ha valami érdemi hozzászólásod is lesz valamihez. Még ilyet tőled soha nem olvastam. Neked a fejedben nem káosz van: semmi sincs benne. Üresfejű tökfilkó!

  17. Perspektíva? szerint:

    Látom, Te is harcolsz III. Richárd királyi trónjáért!
    Személyének jegyei, benned is tükröződnek.

  18. felix szerint:

    Reméljük, hogy Berlusconi csak ennyire töltődött fel Orbán társaságában és nem kell a kapott töltet miatt, újabb ügyek elé néznie.
    Ugye kedves Perspektíva?

  19. Tóth Mária szerint:

    hajós: stílus nyista? Miért nincsen?

  20. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Azért nem röhej? Van egy cikk a Magyar Nemzetben Berlusconiról, erre a csepelinfó faszkalap adminja átveszi, és beleirkál ilyeneket, hogy “csepeli MSZP”, “Szenteczky” “Deme”, stb.

    Az admin egy elmebeteg.

  21. Bugi szerint:

    Jogos a felvetés, hogy Gyurcsány mikor szólal fel, és nevezi Rákosinak az olasz miniszterelnököt. Ez az egyetlen logikus lépés a részéről.

  22. felix szerint:

    Bugi!
    Hogy szoktátok mondani?
    Madarat tolláról, embert barátjáról?

  23. Bugi szerint:

    Deme Gábor, Szenteczky, Tóth Mutyi Misi, Orosz Mutyi Feri a te barátaid, kedves Felix.

    És igen, ha Gyurcsány következetes, akkor most lerákosizza az olasz miniszterelnököt, és kielenti, hogy koncepciós per volt.

  24. felix szerint:

    Bugi!
    Nálatok hazudni kötelező, vagy te csak kivétel vagy.
    Azt sem tudod, hogy ki vagyok, de tudod, hogy kik a barátaim.
    Gratulálok, kedves Bugi.
    Ez olyan fideszes.

  25. felix szerint:

    A MAGYAR EGÉSZSÉG ÜGY A 14. HELYRŐL A 27 HELYRE BUGIZTA LE MAGÁT, A 28 TAGÚ UNIÓBAN, A MÁSODIK ORBÁN KORMÁNY ALATT.
    MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!

  26. ... Grün szerint:

    felix!
    “A 311 állami vezetőnek egyágyas, tévés, külön fürdőszobás szoba jár.
    Nincs várólista, ha szakorvosra vagy vizsgálatra van szükségük, akkor azt azonnal megkaphatják. Így persze nem érzik, hogy folyamatos pénzkivonásaik miatt egyre rosszabb helyzetben van az egészségügy.
    Ordas hazugság volt Orbán ígérete a “plebejus kormányzásról”!
    .
    http://444.hu/2013/07/31/akik-soron-kivul-mehetnek-az-orvoshoz/

  27. kiskovi szerint:

    Azért az meg van, hogy Gy helyett Orbán elsőként állna ki mellette, hiszen tőle tanult mindet a lopásról. Ez itt a probléma..

  28. nagyapó szerint:

    Dobák úr! Nem kellene már megszólalni, hogy az a idióta, trágár, bunkó hajós nem azonos Dobákkal? Mert így….?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  29. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    miért kéne Dobáknak megszólalnia, te fasz? azért mert néhány idióta barom kieszelte, hogy szerinte én vagyok Dobák, annak ellenére, hogy már a nickembe is beleírtam, hogy nem, minden hozzászólásom fölött ott van, és már vagy százszor elolvashatta mindenki?

    Most ha én kitalálom, hogy pl. te vagy Semjén Zsolt, akkor Semjén Zsoltnak ide kéne jönnie nyilatkozni, hogy nem, nem ő nagyapó? Elmész te a búsba, nagyapó!

  30. felix szerint:

    hajós.
    Ez kevés lesz ennek a faroknak.
    Majd követelni fogja, hogy a két család, családi fotóval igazolja kilétét.
    Természetesen mellékelve az anyakönyvi kivonatokat.
    Még az is lehet, hogy szagmintát kell vinnetek.

  31. John Doe szerint:

    Most a Magyar Nemzet adott egy fals címet a cikkének, mert Berlusconi esete egy betűt nem érdemelt benne. 🙂

Itt lehet hozzászólni !