Közös listát akar mindenki, Mesterházy és Bajnai dönthet

Balliberális összefogás Szigetszentmiklóson

Mno, Csepel.info

A legbiztosabb megoldás a közös lista és a közös indulás lehet – nyilatkozta Molnár Zsolt, az MSZP budapesti pártelnöke az ellenzéki összefogás kapcsán a Népszabadságnak.

Szeptember 1-jén haláleset miatt időközi önkormányzati választást tartanak a szigetszentmiklósi 8-as számú egyéni választókerületben, ahol egy jelöltet támogatnak a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-pártok. Az érintett választási körzetben olyan erős balliberális szavazóbázis van, hogy még a 2010-es, sosem látott nagyságú önkormányzati MSZP-s bukta idején is alig volt különbség a győztes Fidesz-KDNP-s és az MSZP-s jelölt között.

A Népszabadság annak kapcsán kérdezte Molnár Zsoltot, hogy pénteken technikai jellegű egyeztetést tart az MSZP és az Együtt–PM szövetség, melynek legfőbb célja a 106 egyéni körzet közös jelöltjeinek meghatározása és felosztása. A négytagú munkacsoport célja, hogyaugusztus végéig egyezségre jussanak, az utolsó szó azonban a listaállításról is döntő pártvezetőké lesz. A szocialista pártot Molnár Zsolt mellett Tóbiás József frakcióvezető-helyettes képviseli, Bajnai Gordon pártszövetségét pedig Szigetvári Viktor társelnök és a PM-es Karácsony Gergely.

Ahogy arról a Magyar Nemzet július 18-án beszámolt, Bajnai Gordon pártszövetsége a 106-ból akár50 egyéni körzetben is igényt tartana arra, hogy a tervezett ellenzéki választási szövetség keretében jelöltet állítson a jövő évi választásokon.

Huzavona a baloldalon

Ugyanakkor július elején még attól volt hangos a sajtó, hogy Bajnai – egy június végi tárgyaláson elért megállapodás ellenére – nem küldte el Mesterházyéknak annak a 106 személynek a nevét, akit lehetséges képviselőjelöltnek tart. Csupán egy 90 nevet tartalmazó listával tudtak akkor előállni, a rajta szereplők azonban nem is lehetséges választási indulók, pusztán körzeti koordinátorok voltak. Akkor az Együtt–PM szövetség azt nyilatkozta, a kilencven ember képviselőjelölt-jelöltnek tekinthető, akik alkalmas és győzelemre képes politikusok.

Mesterházy Attila erre úgy reagált: az MSZP jelöltnévsort kért az Együtt–PM szövetségtől, ez azonban nem érkezett meg. Hozzátette: a szocialisták arra lennének kíváncsiak, hogy közös jelöltállítás esetén kivel vagy kiért kell dolgozniuk az egyéni körzetekben.

A másik fontos kérdés a mai napig megválaszolatlan, és teljesen biztos, hogy pénteken sem határoznak az ügyben. Ez pedig nem más, mint a közös lista és a koordinált indulás közötti őrlődés. Ugyan a Népszabadság szerint mindkét fél a közös pártlistát preferálná – noha a szakadár LMP-sek esetében nem ilyen egyértelmű a helyzet –, az összefogás tagjai szemmel láthatóan nem tudnak egyről a kettőre jutni.

Ez szól a közös lista ellen

Ahogy Molnár a lapnak elmondta, „a közös listával szembeni koordinált indulás mellett egyetlen érv szól csupán: az, hogy nyitva hagyja a közös kormányfőjelölt személyének kérdését”. Az MSZP budapesti pártelnöke a közös lista előnyeit sorolva kifejtette, ez a fajta indulás alkalmasabb lenne a szavazatmaximalizálás szempontjából is, míg a lap – egy választási szakértő tanulmányára hivatkozva – a korteskedésre fordítható állami támogatás mértékét hozza fel pozitívumként.

Molnár ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt személye ideológiailag is kedvezőbb, ugyanis azt sugallja, hogy a felek között nem csupán taktikáról, hanem együttműködésről van szó. Továbbá a két külön miniszterelnök-jelölt óhatatlanul is egymást gyengítő kampányt kell hogy folytasson a szavazatokért – vélekedik a politikus. Végezetül a koordinált indulás ellen szólva elmondta, a megoldás a választókat is megzavarhatja, ugyanis míg a körzetekben az egyéni szavazólapokon csak az egyik szervezet logója szerepelne, addig a listás szavazólapon mindkettő.

Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció Szigetszentmiklóson

Megszületett a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció a szeptember 1-jei szigetszentmiklósi időközi önkormányzati választáson. A baloldal egyébként 2013-ban eddig minden időközi választáson kikapott, de ebben a körzetben jó eséllyel indulnak.

Szeptember 1-jén haláleset miatt időközi önkormányzati választást tartanak a szigetszentmiklósi 8-as számú egyéni választókerületben. 2010-ben ebben a körzetben Kécza György, a Fidesz–KDNP politikusa diadalmaskodott a szavazatok 32,67 százalékával, Ladányi Sándor, az MSZP aspiránsa 29,36 százalékot kapott. A jobbközép kormánypárt minimális győzelme is jól mutatja, hogy a Pest megyei település e körzete komoly baloldali bázissal rendelkezik, a szocialisták lényegesen jobban szerepeltek, mint az országos átlaguk. Mint ismert, a három évvel ezelőtt tartott önkormányzati választás a Fidesz–KDNP hatalmas fölényével zárult.

Bár jelenleg még csak az ajánlószelvények gyűjtése zajlik Szigetszentmiklóson, és nem lehet pontosan tudni, hogy hány jelölt száll majd ringbe, így is az országos politikát befolyásoló események történtek a Pest megyei településen. A helyi választási bizottságjúlius 31-ei ülésén vette nyilvántartásba Ladányi Sándort, az MSZP – Demokratikus Koalíció – Együtt-Korszakváltók közös jelöltjét.

Forrás: Mno

28 hozzászólás “Közös listát akar mindenki, Mesterházy és Bajnai dönthet” bejegyzésre

  1. abcd szerint:

    Bértolnokok ( ! ) lehet a ceruzát hegyezni, nyálat csorgatni stb. stb. stb. !!!

  2. ... Grün szerint:

    Tegyétek már félre ezt a marakodást!
    Churchill bölcsessége lebegjen példaként előttetek:
    “A gonosz ellen még az ördöggel is szövetkeznék!”

  3. Tóth Mária szerint:

    Kit érdekel még e két-három bukott pali?

  4. Bugi szerint:

    Vajon Csepelen a Szenteczky lesz a megújult közös jelölt vagy a Tóth mutyi Misi?

  5. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Butageci Laci! És a Fidesznek ki lesz a polgármesterjelöltje? Mert hogy nem Németh Szilárd, azt tudjuk.
    Borbély Lénárd lesz a boldog jelölt? Alkalmas rá?

  6. felix szerint:

    A fidesznél mindenki alkalmas aki bólogatni tud.

  7. Bugi szerint:

    Egy bizonyos, és azt a vak is látja: az új csepeli vezetés megszüntette a Mutyi Miska idején mindent elöntő, gyilkosságba is torkolló korrupciót, és végrehajtja mindazt a pozitív ígérethalmazt, amit az MSZP-sek 16 évig nem voltak hajlandóak.

    Mit gondoltok, Deme Gábor még lehet MSZP-s jelölt, esetleg közös balliberálmaffia-polgármesterjelölt? Nem biztos, hogy eltiltották a közügyektől…

    Felix és hajós pista biztos megint megszavazná, ha a pártvezírek úgy akarnák…

  8. gyula szerint:

    Kretén komcsik! Cumi lesz.

  9. ... Grün szerint:

    Apropó”
    A héten még valamirevaló rezsicsöppentéses video vagy hír nem volt.
    Kifingott a lendület?!
    Hol a biztos urunk?! Titkos edzőtáborban?! 😛

  10. felix szerint:

    Bugi!
    Mire volt megszavazva Deme ?

  11. felix szerint:

    gyula!
    Szemétláda nagyapó nem cumizik, hanem nyal.

  12. Szabó Szabolcs szerint:

    Baján is együtt indít jelöltet a FIDESZ ellenzéke.

    http://www.youtube.com/watch?v=xkAc0l4mMsk&feature=youtu.be

    Üdvözlettel:

    Szabó Szabolcs
    Együtt2014, vk. elnök, Csepel-Soroksár

  13. Éva szerint:

    Együtt is, külön is, Gyurcsány keretlegényei mindenhogyan hazudnak.

  14. Bugi szerint:

    Kedves SZSZ, láthatóan alig várod, hogy Tóth Mutyi Misivel meg Szenteczky Mutyi Janival mutyizhass Csepelen. Ha azonban a csepelieknek van egy cseppnyi eszük, tesznek arról, hogy Szabó Szabolcs 2010-ben ne változzon Szabó Mutyi Szabivá, bármennyire is szeretnéd és csorog érte a nyálad.

    És ahogy látom, a csepeliek felismerték, hogy miért nem történt itt 16 évig semmi, és miért sikerült minden beteljesítetlen ígéretet négy év alatt teljesítenie a Fidesznek.

    😀 😀

  15. bonifác szerint:

    A lényeg: az ördöggel is… Mondjátok: biztos, hogy ez a magyarok hasznára lesz?Miért
    hiszitek, hogy az emberek akarata ellenére jót akartok nekik?. Az ellenzék (kivéve a
    Jobbikot) a multik hatalmát akarja. Mi nem. Remélem a józan ész győz. Nem a multik.
    De az EU sem lelkesedik egy öntudatos kis államért. mert a példa ragadós lehet: lengyel
    testvéreink sem lelkesednek egy EU föderácóért. Lehet, hogy megint …… léptünk ?!

  16. Szabó Szabolcs szerint:

    Kedves Bugi!

    Nagyon megtisztelő, hogy ha nem is a szokásos módon, de felajánlotta a tegeződést. Köszönöm. Ha majd a valódi nevét is elárulja, akkor hivatalossá is tesszük a dolgot. Csupán arra kérném, hogy a Szabi becenevet ne használja (őszintén szólva nem tartom sértőnek, csak egyszerűen nem használom).
    Egyben szeretném jelezni, hogy nem kívánok 2010-ben senkivé se válni, lévén az időutazásra nem vagyok képes. 2014-ben fogjuk az országgyűlési és a helyhatósági választásokon is legyőzni a jelenlegi kormánypártokat. A választók pedig bízhatnak abban, hogy ha eddigi életem során sikerül elkerülnöm a “mutyizást”, akkor a jövőben is sikerül majd megtartanom e jó szokásomat. Elhiheti, hogy ha a nyálam csorogna bármilyen vagyonért, ingatlanért stb., akkor nem adjunktusi fizetésért tanítanék, hanem mondjuk bizonytalan szakmai kvalitású háttérintézményekben gyűjteném a pénzt.
    Az MSZP-vel kapcsolatos ellenérzéseit pedig legyen szíves ne vetítse ki az Együtt 2014-re és tagjaira. Ha problémája van a múltbéli cselekedeteikkel, akkor azt beszélje meg a Szocialista párt egy képviselőjével.
    Végezetül: mi a magunk részéről kifejezetten kreatív és innovatív városfejlesztésben gondolkozunk Csepelen. Nem állítom, hogy én vagyok a világ legjobb szakembere, de mégiscsak ez lenne a szakmám, és a gyorsan épülő csapatunkban is csupa elhivatott szakember van jelen. Elhiheti, hogy vannak jó ötleteink. A kampányban majd lesz ideje megismerkedni elképzeléseinkkel.

    További szép napot!

    Szabó Szabolcs
    Együtt 2014, vk. elnök, Csepel-Soroksár

  17. Bugi szerint:

    Az internetes fórumokon tizenöt éve a tegeződés a szokás, kedves SZSZ. Bár ezt csak a műveltebbek tudják.

  18. robi szerint:

    Bugi!
    nagyapót nem kedvelheted, ha ilyen lesújtó a véleményed a műveltségéről.

  19. Szabó Szabolcs szerint:

    Kedves Bugi!

    A tegeződés a magyar szokások szerint ismerősök közötti, megegyezéses alapuló társalgási forma. Az etikettnek vannak bizonyos szabályai, amit önkényesen nem szokás felrúgni. Még az interneten sem. Én ismeretlen embert még soha nem tegeztem le egy internetes fórumon sem, pedig elég régóta szólok hozzá egyes oldalakon a hírekhez. Ezek szerint én voltam műveletlen. Mint ahogy nyilván az is a műveletlenségem része, hogy ha megszólítok valakit (úgy hogy tudom a nevét), akkor nem találok ki új megszólítást.

    Azért megköszönném, ha a jövőben maradnánk a magázódásnál.

    Köszönettel:

    Szabó Szabolcs

  20. nagyapó szerint:

    Ha az elmúlt 8 évre szavaz a miklósi “szoci” körzet, Ladányi kinek fogja átadni helyét?
    Csepelen ki a közös jelölt? Dobák? Borka-Szász? Tenk? A vád alatt levőket nem célszerű, az elítélteket pedig nem lehet jelölni.
    Jöhetnek a leharcolt veteránok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  21. felix szerint:

    Szemétláda!
    Belehalsz a kíváncsiságba.

  22. felix szerint:

    Olyan tucatembereket, mint te és Bugi, biztosan nem indítanak jelöltként.

  23. Bugi szerint:

    Kedvesz SZSZ!

    A tegeződés az interneten, internetes fórumokon, chatszobákban tizenöt éve hagyomány. Így igen, te voltál műveletlen, mert egy olyan közegben vártál el magázódást, ahol ez nem szokás.

    Ja, és szerintem ezt te is tudtad. Úgyhogy számomra egy újabb színfolttal bővült az itt kimutatott személyiséged.

  24. Bugi szerint:

    Robi! Bárki magázódhat. De egy olyan közegben, ahol a tegeződés a szokás, nem várható el a magázódás. Egy templomban halkan illik beszélni egymás közt. Ezt megteheted az utcán is, de az utcán a normál beszéd a szokás.

    Így megy ez.

  25. ... Grün szerint:

    Bugi!
    De ha én azt kérem ne tegezz, mert különben lekurvázom édesanyádat?!
    Esetleg fontolóra veszed vagy belenyugszol és tovább tegezel?! 😛

  26. John Doe szerint:

    Bugi, nem tudja mi a magázodás “jele” a fórumokon?

  27. robi szerint:

    Bugi!

    Nagyapónak nem mesélted el, mi a véleményed a műveletlenségéről?
    Mert ő urasága, aki kikéri a tegeződést, – a te véleményed szerint – igen bunkó lehet.

  28. joságos szerint:

    Mi rossz van abban ha az ember nem hajlandó mindenkivel tegeződni?

Itt lehet hozzászólni !