Harmadfokúra emelték a hőségriasztást

Katasztrófavédelem.hu

Az országos tisztifőorvos a 2013. július 23-án 00.00 órától elrendelt második fokozatú hőségriasztást harmadik fokozatú hőségriadó-szintre emelte 2013. július 25-én 00 órától 2013. július 29. 24 óráig terjedően.

A középhőmérséklet szombaton, a Dunántúlon és délen eléri a 27 fokot, de északkeleten még éjszaka viszonylag alacsonyabb hőmérséklet várható. Ezt követően az ország nagy részén keddig 28, 29 fok körül alakul a középhőmérséklet (harmadik fokozat). A hőség jövő hét közepén mérséklődik, de a valószínűbb forgatókönyv szerint ezt követően is még száraz idő lehet, 30 fok feletti csúcshőmérséklettel.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

július 26. péntek:        12, 20oC          29, 34oC

július 27. szombat:      13, 21oC          30, 35oC

július 28. vasárnap:     15, 22oC          33, 38oC

július 29. hétfő:           17, 23oC          34, 39oC

július 30. kedd:           18, 24oC          28, 34oC

július 31. szerda:         15, 21oC          28, 33oC

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat – különös tekintettel a Forma-1 futamra és a szabadtéri fesztiválokra indulókat és érkezőket –, hogy a hétvégi szabadtéri programok  során fokozottan tartsák be a hőség idejére vonatkozó ajánlásokat.

A nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, ajánlott ezen időszakban napi két liternél többet inni, elsősorban csapvizet.  A kulacsokat, palackokat a legközelebbi vízvételi helyeken mindig töltsék fel! Gondoskodjanak arról, hogy legyen tartalékban ivóvíz, amivel a kendőt, sálat, sapkát is benedvesíthetik, ezzel is védve fejüket, testüket a hőségtől. A kalap, napszemüveg viselésén túl ajánlott, hogy a Forma-1 versenyre és a szabadtéri fesztiválokra érkezők vigyenek magukkal árnyékot adó napernyőt. 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket!

Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat!

Forrás: Katasztrófavédelem.hu

2 hozzászólás “Harmadfokúra emelték a hőségriasztást” bejegyzésre

  1. John Doe szerint:

    …és most nem kell dolgozni, több a pihenőidő, vagy mi történik?

  2. ... Grün szerint:

    “Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat!”
    .
    A rászorulóknak Csepel önkormányzata a Katasztrófavédelemmel karöltve igény szerint, díjmentesen zacskózott árnyékot osztogat! 😛
    Ősi dakota bölcsesség:
    “Ha hármas hőségriadóra készültél, lesz négyes is!” 😀

Itt lehet hozzászólni !