A lakáscélú devizahitelek konstrukciója rossz a családoknak és a gazdaságnak is

Fidesz.hu

A kormány tárgyalási mandátumot adott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, ez arról szól, hogy ki kell vezetni a lakáscélú devizahitel intézményét a magyar pénzügyi rendszerből – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Közölte azt is: újra nekirugaszkodik a kormány a “luxusáfa” bevezetésének.

“Most van, a jövőben pedig nem lesz” lakáscélú devizahitel – a kormányfő szavai szerint ezt kell megoldania Varga Mihálynak, akit a szerdai kormányülésen bíztak meg a feladattal. Az ennek határidejét firtató kérdésre Orbán Viktor azt válaszolta, “azt mondtuk neki (Varga Mihálynak), hogy siessen”.

A tárcavezető szabad kezet kapott azzal kapcsolatban, hogy milyen megoldást választ – közölte a miniszterelnök, hozzátéve ugyanakkor: olyan megoldásra van szükség, amely nem dönti össze a magyar pénzügyi rendszert, de visszautasítja azt a cinikus magatartást, hogy “hát ilyen a boksz, így működik a pénzvilág”.

A lakáscélú devizahitelek konstrukciója rossz a családoknak és a gazdaságnak is

Felidézte, a devizahitelesek korábbi megsegítései alkalmával, a végtörlesztés, az árfolyamgát és az eszközkezelő kialakításakor a kormány “nem sok energiát fecsérelt” a tárgyalásokra, mert akkor még Magyarország gyenge állapotban volt, ezért a kabinet “villámháborút” folytatott. Most azonban az ország erős, “ezért nem is egy végtörlesztés típusú megoldást javaslunk, hanem egy nyugodt, higgadt tárgyalást” – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy esetleg ezeket a korábbi intézkedéseket erősítik-e, Orbán Viktor azt válaszolta: ezek lehetséges döntések, “de a cél nem az, hogy javítsunk az eddigi eszközökön”, hanem a lakáscélú devizakölcsönök kivezetése. Hozzátette, “a mi gondolkodásunk középpontjában azok állnak, akiknek egy lakásuk van, amelyben laknak, és ilyen értelemben az egyetlen vagyontárgyukat fenyegeti veszély”.

“Azért tudtunk széles felhatalmazást adni a gazdasági miniszternek, mert több olyan alkotmányos megoldás is létezik, amellyel a korábban megkötött szerződéseket módosítani tudjuk” – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök szavai szerint a lakáscélú devizahitelek konstrukciója rossz a családoknak és a gazdaságnak is, ez a legsebezhetőbb oldala ma az országnak. Úgy fogalmazott, az ilyen devizakölcsönt felvevő embereket becsapták, a bankok “minimum gondatlan, ha nem rosszhiszemű magatartást” tanúsítottak, ráadásul az állami szervek sem tették meg azt, amit meg kellett volna tenni.

“Egy újabb nekirugaszkodásra lesz szükség”

A rádióinterjúban Orbán Viktor ismét felvetette a luxuscikkeket – például luxusautókat, ékszereket – terhelő magasabb, 30-35 százalékos áfakulcs bevezetésének lehetőségét. Emlékeztetett, hogy korábban az Európai Bizottság “visszaverte” a magyar kormány ilyen irányú törekvését, de – mint hangsúlyozta – “egy újabb nekirugaszkodásra lesz szükség”, mert így válhat teljessé a magyar – szerinte Európában a legjobb – adórendszer igazságossága.

A kormányfő elmondta: a nemzetgazdasági miniszter azt a feladatot kapta, hogy a családi adókedvezmény kiterjesztését és a luxustermékek magasabb áfáját is építse be a jövő évi adótörvényekbe. A családi adózással kapcsolatban jelezte, az a probléma állt elő, hogy aki több gyermeket vállal és kevesebbet keres, az ugyan rendelkezik az adókedvezmény lehetőségével, de nem tudja azt érvényesíteni. Ezért döntött úgy a kormány, hogy ilyen esetben igénybe vehető a kedvezmény a járulék terhére is. Tájékoztatása szerint ez mintegy 250-260 ezer családnak nyújt segítséget.

Ezért erősítették meg a szakiskolai rendszert

Emelni kell a felsőoktatási felvételi ponthatárokat – közölte Orbán Viktor. A kormányfő a felsőoktatási ponthatár meghúzásával összefüggésben elmondta, egyetért abban a szocialista Hiller István volt oktatási miniszterrel, hogy fel kell emelni a bekerüléshez szükséges, jelenleg 240-es minimumponthatárt.

A 240-es ponthatár ugyanis “egy közepes dolog”, márpedig közpénzből egyetemen taníttatni középszerű teljesítményre képes fiatalokat nem érdemes – fogalmazott, hangsúlyozva ugyanakkor: nincs ellene, hogy a közepes képességűek is tanuljanak, de nem egyetemen, hanem egy másfajta képzésben, szakképzésben. Ezért is tett lépéseket a kormány a szakiskolai rendszer erősítése és a technikusi képzés visszaállítása érdekében, a következő időszak fontos feladata pedig a szakfőiskolák megteremtése lesz.

Az önköltséges felsőoktatási képzésről szólva Orbán Viktor kifejtette: szerinte a diákmegmozdulások eredményeképpen háttérbe szorult diákhitelrendszert “nem szabad teljesen elfelejtenünk”. Úgy fogalmazott, fájlalja, hogy rossz beállításba került ez a hitelrendszer, amelyet azonban folyamatosan átalakítanak, és így szerinte az a végén egy olyan kiugróan kedvezményes lehetőség lesz, amelyet érdemes megfontolniuk mindazoknak, akik nem tudnak bekerülni az államilag finanszírozott keretbe.

“A mostani kormány is nyögte ezt a terhet”

A miniszterelnököt az interjúban megkérdezték arról, hogy a Sólyom lehet-e az új nemzeti légitársaság, amely a vezérigazgató bejelentése szerint hamarosan megkezdi működését. Orbán Viktor elmondta, a magyar állam korábban évente mintegy 40 milliárd forintot költött a Malév fenntartására.

A mostani kormány is “nyögte ezt a terhet”, mert úgy gondolta, a nemzeti légitársaság fontos dolog. Az Európai Unió azonban másképpen gondolta, és tiltott állami támogatásnak minősítette ezt az állami forrást – fejtette ki, közölve: “ez a tilalom fennáll minden új légitársaság esetében is, ezért nem látom annak a lehetőségét, hogy az EU döntése után költségvetési támogatást tudjunk nyújtani bármilyen légitársaságnak”.

Nyereséget hoz a vb

Azzal kapcsolatban, hogy Budapest rendezheti az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, műúszók és vízilabdázók 2021-es világbajnokságát (vb), a kormányfő azt mondta: a pályázásnál arról nem kellett meggyőzni a kabinetet, hogy ez jó volna Magyarországnak, az üzleti modellből ugyanis világosan kiderül, nyereséget hoz a vb. Figyelemmel arra, hogy Magyarország a 2017-es junior úszó vb rendezését is elnyerte, nem egyik napról a másikra kell létrehozni a befektetéseket – fűzte hozzá.

Szombaton jön “a mi időnk”

Orbán Viktort végül megkérdezték a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborral, Tusványossal kapcsolatban tett román külügyi nyilatkozatról, amely szerint a tusnádfürdői szabadegyetem olyan, mint a magyar kormány egyik ülése, amelyet ezúttal Romániában szerveztek meg.

A kormányfő szavai szerint “a románoknak tulajdonképpen ez a hasonlata nem indokolatlan azzal a megszorítással talán, hogy nem egyszerre vesznek részt a tusnádfürdői táborban a magyar kormány tagjai, mert akkor ki marad itthon az üzletben?”. Szombaton a mi időnk címmel tart előadást Orbán Viktor az erdélyi Tusnádfürdőn. A miniszterelnök a rádióinterjúban megjegyezte, hogy a tusnádfürdőihez hasonló nyári szabadegyetemet tartanak Kőszegen, és azon idén a visegrádi négyek (V4) kormányfői is részt vesznek.

Forrás: Fidesz.hu

35 hozzászólás “A lakáscélú devizahitelek konstrukciója rossz a családoknak és a gazdaságnak is” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “A kormány tárgyalási mandátumot adott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, ez arról szól, hogy ki kell vezetni a lakáscélú devizahitel intézményét a magyar pénzügyi rendszerből – mondta Orbán Viktor”
    .
    Ez magyarul azt jelenti, hogy: “halvány lila fingom sincs a megoldásra, ezért átengedem a sanyaró Varga Misinek az igencsak kétes babérok learatását!” ))) 😛 (((

  2. tsepeli szerint:

    Érdekes, hogy Horvátországban nem félnek attól hogy bedőlnek a bankok, sorra nyerik a pereket a devizahitelesek:

    http://privatbankar.hu/penzugyek/horvatorszagban-a-devizahitelesek-nyertek-259302

    Nyilván a horvát bíróságokat nem a külföldi bankok pénzelik.
    A luxusáfa meg porhintés a narancsos birkák szemébe, költségvetési szempontból a jelentősége kb. kerekítési hibatényező.

  3. ... Grün szerint:

    “A miniszterelnököt az interjúban megkérdezték arról, hogy a Sólyom lehet-e az új nemzeti légitársaság, amely a vezérigazgató bejelentése szerint hamarosan megkezdi működését”
    .
    Egyél picinyem!
    Hamarosan te leszel a Sólyom Airways címerállata! ))) 😛 (((
    http://static.168ora.hu/db/08/49/pappagallo-d0001A84916e5b810f5c7.jpg

  4. tsepeli szerint:

    lehetne inkább Gyalogkakukk Airline, kb. egyforma időt fognak a levegőben tölteni.

  5. Ejj... szerint:

    Minden devizahitel rossz! Minden ezt kihasználó bank, nemzetbiztonsági kockázati tényező…

  6. ... Grün szerint:

    Ejj…!
    Most már csak azt kellene eldönteni melyik parlament iktatta törvénybe a devizahitelt és ha tudta, hogy szar akkor miért hagyta érvényben! 😛

  7. bélabá szerint:

    Luxusáfa: A kenyér is azok közt lesz, vezírünket és rablóbandáját ismerve…… 😉

  8. csaba péter szerint:

    ezek a hivatalos baromságok az elvetemült seggnyalókon kívül senkit nem érdekelnek.
    Azután pedig , ha nincs deviza hitel minek az ÚNIÓ.
    Aztán pedig miért kell pénz tőlük ha ellenük kell szabadságharcot vívni?

  9. csaba péter szerint:

    Egyébként ezt még az első fidesz kormány vezette be . De jó!

  10. ... Grün szerint:

    “Baleset érte a miniszterelnöki konvoj egyik autóját Romániában, de Orbán Viktor kocsija nem érintett benne, viszont négy embert kórházba vittek.”
    .
    Ajjajj! Rosszul számoltak?! 😛
    .
    http://www.atv.hu/belfold/20130726-baleset-erte-orban-viktor-konvojanak-egyik-autojat

  11. nagyapó szerint:

    Az eetásak rendkívül okosak most, amikor az Orbán kormány rendezi a devizaadósok gondjait. Azt elfelejtik, sőt letagadják, hogy oka szoci hozzá nem értés volt. A szoci vezette jegybank, tudják a pálcikás, olyan magasan tartott a kamatot, hogy teljesen leállt a banki kölcsönzés. Melyik cég tud 15-20%-os nyereséget produkálni, hogy érdemes legyen kölcsönt fölvenni. Ráadásul a lakáshiteleket is megszüntették (de előtte ők még jó nagyot markoltak).
    Ezek után a bankok, hogy pénzüket kihelyezzék elkezdték a devizahitelezést, ami ment is egy ideig, csak a nagy-tudású szoci vezetők nem reagáltak az EU jelzéseire, mint a csehek, lengyelek, szlovákok, így a magyar devizahitelesek beragadtak. Némi vigasz, hogy Orbánék ezt is megoldják.
    Horvátország eddig nem volt EU tag, így bíróságaik döntésébe nem szólhattak bele. Viszont kíváncsi vagyok, hogy a horvát komcsik mikor jelentik fel országukat Brüsszelben?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. felix szerint:

    Szemétláda!
    Tudod a Viktor vezette be/engedélyezte/, akkor amikor 13%-on tartották a jegybanki kamatot.
    Valami Járai vagy ki.
    Ő igazán tudja, hogy rossz, mert a “nevéhez” köthető.
    Ezek az etársak valóban olyanok, mint ahogyan azt leírtad.

  13. lolka szerint:

    Úgy látom, hogy amióta az egyik párt megígérte, hogy ha nem “lép” a kormány deviza hitel ügyben utcára viszi ősszel az embereket, azóta mintha lenne valami kis mocorgás…vagy valami olyasmi…
    -A deviza árfolyam a sok hitel kihelyezés után, amikor a bankok elkezdtek egymás közt “seftelni” akkor kezdett emelkedni az árfolyam…

  14. ebihal szerint:

    És mi lesz a devizahitelesek 2001-2008 közötti kamatnyereségével? Akkor is lenne
    felhajtás ha a frank 130-on állna?
    Orbánék először helyzetbe hozták a devizahiteles csókosaikat, aztán a sleppjüket,
    most majd odalöknek valamit a valóban rászorulóknak!

  15. bélabá szerint:

    Azt ha volt is , már százszorosan hanem ezerszeresen lenyúzták róluk. 🙁
    Ami számomra érdekes, hogy arról mindenki hallgat, hogy az akkori autó, lakás vásárlók mennyi sarcot fizettek be állambácsinak regadó, vagyonszerzési illeték és egyéb jogcímeken, ami akár egy autónál vagy egy lakásnál is igen jelentős tétel volt, úgyhogy most telipofával köpködni rájuk nem egy elegáns dolog, főleg azzal a felkiáltással hogy bezzeg az én pénzemből mentik őket, főleg hogy aki még most is “fizető” adós az már a felvett hitelösszeget nagyrészt visszafizette nemritkán kamatostul, és ezután azzal vádolni, hogy ő nem akarja kifizetni a tartozását egyszerű rágalom és hazugság, az uzsora részét vitatják teljesen jogosan.
    A “baloldal” meg eközben csak a “jaj mi lesz szegény bankokkal” mantráig jut el, közben elegánsan megfeledkezve róla mennyi pénzt is pumpáltak innen ki az általuk sajnált pénzintézetek (megjegyezve hogy a válság kitörésekor mennyi pénzt is nyeltek be az IMF hitelből bankmentés címén, és vajon azt is ki fizeti vissza?), persze a vezír se különb ő is csak a bankok háta mögött öltögeti a nyelvét rájuk, de nyíltan már nem mer, és nem is akar szembe menni velük.
    (Még egy észrevétel, megint a szokásos magyar mentalitás, hogy kéjes élvezettel örülünk más kínjának, és főleg olyanok a leghangosabbak, akik a Kádár rendszer alatt ingyen vagy jelképes összegért sétáltak be a panelekbe, de hát az nem számít, mert nekik az járt. 😉 )

  16. nagyapó szerint:

    Eetásak! Már megint a tőkéseket támogatják a polgárokkal szemben? 400 000 ember “szeretni” fogja a szocikat.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. ebihal szerint:

    bélabá!
    Nem ilyen egyszerű az élet!

  18. bélabá szerint:

    A tények makacs dolgok sajnos…….. 😉

  19. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Amit leírt, abból egyértelműen látszik, hogy a kormány alapvetően a szavazatokért
    vette elő a devizahitelesek ügyét! Na ez a görénytempo!

  20. felix szerint:

    Szemétláda!
    Amennyiben csak egy picit is konyítanál ahhoz, amiről itt pofikázól akkor tudhatnád, hogy a FIdesz SOKKAL SÁROSABB AZ ÜGYBEN.

  21. ... Grün szerint:

    Öreg Farok!
    “Ezek után a bankok, hogy pénzüket kihelyezzék elkezdték a devizahitelezést, ami ment is egy ideig, csak a nagy-tudású szoci vezetők nem reagáltak az EU jelzéseire, mint a csehek, lengyelek, szlovákok, így a magyar devizahitelesek beragadtak. Némi vigasz, hogy Orbánék ezt is megoldják.”
    .
    “A lakáscélú devizahitelek konstrukciója rossz a családoknak és a gazdaságnak is”
    .
    Ha több mint tíz év kellett hozzá, hogy rájöjjenek, hogy a “lakáscélú devizahitelek konstrukciója rossz a családoknak és a gazdaságnak is”, akkor egyék meg amit szartak, de ne próbálják rákenni senkire! ))) 😛 (((

  22. Jeniszej szerint:

    A Fater foglalkozás körében szerzett ártalom miatt megérzi a büdös disznókat, akik “sosemlátott svájci lóvé” miatt a bankok pártjára állt.
    Megveti azokat, akik élvezettel beszélnek és alázzák sok szerencsétlenül járt a régi munka alapú társadalomban formálódott hiszékeny embereket, – akik mertek hitelt felvenni.
    Mertek, mert a régi emberarcú társadalomban ez nem okozhatott kiszolgáltatottságot.
    Volt munkájuk!
    A fiatalok ingyen tanulhattak.
    A családok ebben a munkaalapú társadalomban, biztonságban élhettek.
    Természetes dolog volt, hogy a fiatal, aki tanul, dolgozik az “lakáshoz” is juthatott.
    Az állam által felvett hitelt is az emberek boldogulására fordították.
    Senki nem gondolta az új rendszer hajnalán, hogy a dolgozó nép vagyonát, az országot a lúzer rendszerváltók lerombolják, és privatizálás ürügyén széthordják.
    🙂

  23. Jeniszej szerint:

    Azt monya a Fater a sok tudományoskodó fa…kalap büzlik, miközben okoskodik, pedig a képlet eccerű, mint az egyszeregy.
    Adós fizess! – De nem ám uzsorások által bevett szokás szerint, hanem tisztességes kamattal.
    Kik csinyálták a válságot mesterségesen, úgy hozzáértően?
    Eccerű! – a „lóvé akrobaták” a bankok.
    ))) 😛 (((

  24. ... Grün szerint:

    Jeniszej!
    A deviza és bármely hitelnek egyetlen megoldása van!
    A mindkét fél egyező akaratával aláírt szerződésnek megfelelve visszafizetni!
    Senkit sem kényszerítettek pisztollyal, hogy felvegye! 😛

  25. ... Grün szerint:

    lenne itt helye a magyar lakáshitel károsultaknak!
    Csak hát ott is fizetni kellene! 😛
    http://www.mfor.hu/cikkek/A_hitelvalsag_gyumolcsei__szellemvarosok.html

  26. Jeniszej szerint:

    “A deviza és bármely hitelnek egyetlen megoldása van!
    A mindkét fél egyező akaratával aláírt szerződésnek megfelelve visszafizetni!”
    Eccerű és világos beszéd!
    … Grün!
    “Tanult ember létedre” volna kedved becsapni, csalárd módon, csapdába csalogatni a szorgalmas dolgos családokat? – Kihasználva a kapitalista farkastörvényekhez nem szokott emberek tudatlanságát. – Akik hitték, hogy a szép demokratikus “újvilág” értük is van
    Nem tanultak és felelőtlenek lettek az emberek! – Hiszen elszörnyülködve láthatták azok akik az átkosban külföldön is jártak, hogy milyen a hatalmas nyomor tanyák is a hozadéka a kapitalisták tetszésének megfelelő, maguknak formált harácsolásra termett világában.
    Ha így folytatódik nagy biztonsággal nálunk is megindulhat a koldussá tett emberek nyomortanyáinak kialakulása. Mások azt monyák már, hogy a bádog világ már nálunk is tetten érhető
    ))) 😛 (((

  27. ... Grün szerint:

    Jeniszej!
    “Tanult ember létedre” volna kedved becsapni, csalárd módon, csapdába csalogatni a szorgalmas dolgos családokat?”
    .
    Ha a zemberek által választott, magát szakértőnek mondó kormány törvényben jogot ad rá miért ne?!
    Akárhogy is próbálják szépíteni itt erről van szó! 😛

  28. tsepeli szerint:

    valójában a járai féle mnb emelte fel s forinthitel kamatait, nem hagyva választást a lakosságnak. a külföldi anyabankok pedig kapva az alkalmon elárasztották a piacot az olcsónak tűnő hitelekkel.

  29. Jeniszej szerint:

    Itt a lehetőség a kormánynak!
    Hiszen a Father is egyetért …Grün megállapításával, miszerint ha egy cselekvő szakértő kormány ha hibázott hozza helyre hibáit. Ez ilyen hibáit helyrerakó kormány “nagyságát” t csak növelhetné, így választások előtt.
    Mert a művelet, – “a sosemlátottsvájcifrankhitel” – megoldás eccerű. 180Ft/CHF és kész. Az extra profit a bankoknak felejtős.
    Törvény és kész.
    Nem kell ide tudományos duma!
    ))) 😛 (((

  30. ... Grün szerint:

    “A kutya maradt, csak láncot cseréltek” – Orbán idézettel indított Tusványoson
    De vajon kitől idézett?!
    Csak nem egy nagy dakota gondolkodótól?!
    .
    “Szerinte az elmúlt 23 évben Magyarország sikertelen volt, nem tudta kihasználni a szabadságból adódó lehetőségeket”
    .
    Abban a 23 évben vastagon benne van a fityesz is Elnököm!
    Itt egy összeállítás ismeretlen szerzőtől:
    “Minden ember hibázhat, de csak az igazán nagyok ismerik be!” 😛

  31. nagyapó szerint:

    A Gyurcsány(i)-Bajnai látszatkormány nem vette észre, nem tett semmit a devizakamatok elszabadítása ellen. A csókos bankok nyugodtan folytatták a kizsákmányolást.
    A jelenlegi kormány tesz ez ellen, de mint “Varga Mihály az MTI-vel közölte: a kormány szerint “az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve” ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket.”
    Folyik a bankok és a kormány (aki az embereket képviseli) között a tárgyalás a tehermegosztásról.
    Lesz megoldás!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  32. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Maga pénzért hülye, vagy gyárilag az?

  33. csapajev szerint:

    A Fidesznek elég a devizahitelesek felének a szavazata…
    Az OTP devizahiteleseinek száma a PSZÁF statisztikája szerint az összes devizahitelesekhez képest 57 %…
    Na akkor kit fognak kihúzni a csávából?
    Ki nyer,és ki veszít?
    Csányit kicsinálták!!

  34. felix szerint:

    Látszik, hogy melyik bank osztotta a hitelt a legfelelőtlenebbül.

  35. nagyapó szerint:

    ebihal! “az ökörbéka két-három évig is lehet ebihal”. Akkor válik felnőtté.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !