Csepelt ellepték a lomizók

Csepel.hu

A közterület mindenkié, ezért a hatóságok gyakorlatilag semmit nem tehetnek azok ellen, akik a lomtalanítás idején a szemétkupacok köré gyülekeznek akár napokkal korábban is. A rendőrség csak akkor intézkedhet ellenük, ha nyilvánvaló rendzavarás történik.

Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben ítélkezett úgy, hogy Alaptörvénybe ütközik az a jogszabály, amely szabálysértésnek minősítette a közterületi hajléktalanságot.

Csepelen június 25-én kezdődött el a lomtalanítás, s számos helyen már napokkal korábban megjelentek a területfoglaló „lomisok”. Szándékukat a legkülönfélébb módon tették egyértelművé. Autóikkal, furgonjaikkal leparkoltak a várható „zsákmány” környékén, összecsukható székeiken üldögélnek naphosszat, vagy heverésznek a területen. Bizonyos utcarészeken fákra ragasztott cédulákon teszik közhírré, hogy a „terület foglalt”, a helyszínen lomizás folyik. A rámenősebbek a járókelőket is megszólítják, hogy akad-e kidobnivaló ócskaságuk, mert ne vesződjenek vele, hanem azonnal adják át nekik.

A területeket láthatóan jól felosztották, mert a népes csoportok egymástól elkülönülve foglalták el a lomtalanítás helyszíneit. Magukat többnyire „lomisoknak” nevezik, de vannak, akik az előkelőbb „turista” elnevezést használják. Azt mondják, vendégként látogattak a kerületbe, hogy körülnézzenek a városrészben, mert sok szépet hallottak Csepelről. A valóság az, hogy az ország különféle részeiről érkeztek Csepelre, s közöttük talán egy sem akad, aki a kerületben élne. Azt nem árulták el, honnan szereztek tudomást a lomtalanítás pontos menetrendjéről, legfeljebb azt közlik, hogy szóbeszéd útján terjedt a hír. Némelyek maguknak foglalják le a területet, egyesek pedig bérfoglalást vállalnak jó pénzért, hogy mások kaparintsák meg a nagyobb haszonnal kecsegtető prédákat.

Sághi Jenő közterület-felügyeleti igazgató – akinek kollégái folyamatosan járják a helyszíneket – azt mondja, hogy két évvel ezelőtt még szigorúan felléphettek a csapatostul lomizók ellen, de ma már ezt nem tehetik meg a jogszabály változása miatt. A lomtalanítás hírére az ország legtávolabbi településeiről is érkeznek az értékesebb ócskaságokra vadászók. Gyakorlatilag egész Budapestet ellepik és egymás közt felosztják a területeket.

Különféle csatornákon, még a helyi hatóságokat is megelőzve szereznek tudomást arról már hetekkel korábban, hogy konkrétan mely utcákban lesz lomtalanítás. Arra ügyelnek, hogy járműveikkel szabályosan parkoljanak, s a közrendet ne sértsék meg látványosan. Ha egyenruhást észlelnek, különösen vigyáznak rá, hogy ne kövessenek el rendzavaró magatartást. Azért pedig nem büntethetők, hogy az utcákon álldogálnak, üldögélnek. A lomtalanítás körüli felfordulás, környezetet károsító szemetelés elkerülhető lenne, ha a lakók csak azon a napon tennék ki az utcára a lomjaikat, amikorra meghirdették a lomtalanítást.

A rendőrség csak rendzavarás esetén intézkedhet. Ezek közé tartozik a megbotránkoztató viselkedés, csendháborítás, verekedés, garázdaság.

Forrás: Csepel.hu

41 hozzászólás “Csepelt ellepték a lomizók” bejegyzésre

  1. Ejj... szerint:

    A büdös cigányok.

  2. csepel szigetlakó szerint:

    megbotránkoztató viselkedés már a bűzös szag is amit árasztanak, a jelenlétüktől felfordul az ember gyomra.
    csendháborítás az is ahogy megszólalnak, emberi kommunikációra képtelenek csak óbégatnak és kurjongatnak mint valami dzsungellakó állat.

  3. Ugyanakkor... szerint:

    … sajnálatra méltóak, mert 10 napig várnak arra pár ócska gipszkartonra, ami pl. a mi pincénkben van. Még akkor se érné meg 10 napot várni a tűző napon (vagy esőben), ha mindent vihetnének, ami odalent van.

  4. Rycki szerint:

    Pánsípos Perui Indiánok

  5. Ejj... szerint:

    sajnálatra méltó, hogy 10 napig “igazoltan” nem dolgozik.

  6. ildi szerint:

    A lépcsőházban kiplakátolva va,hogy elég ha csak az ajtó elé lerakod a lomot majd jön az erre kijelölt személyzet és lehordja. Délelőtt a lépcsőház ajtaja ki tárva,tele a ház lomis büdös emberekkel!!! Jól ki lett találva. Be kellett telefonálni a munkahelyemre ,hogy én ma nem megyek be dolgozni mert nem szívesen hagynám itt a lakást.
    ki lett ez találva rendesen.

  7. Noé szerint:

    Borzalmas! Éjjel nem lehet tőlük aludni, nappal nem lehet utcára menni (de ugyanez fordítva is igaz…), ha leviszel valamit, gyorsan el kell húzni a kezed, mert a karodat is kitépik és köszönetképpen 16 féleképp megkérdezik, hogy csak ennyid van? Hozd le a hűtőt, meg a mosógépet is! Ja, hogy még működik? Annál jobb!
    Itt vannak 4 napja, itt esznek és wc-znek a nyílt utcán, mulatnak, veszekednek… undorító, de tényleg!

  8. 1214 szerint:

    Hát igen,megjöttek, nálunk is a telepen 2.-ra van kiplakátolva de már az ócska autójuk,utánfutójuk itt rohadnak a környéken! Tele a környék nem kívánatos személyekkel.
    Jobb lenne ha már túl lennénk ezen az egészen,és egy kicsit fellélegezhetnénk!

    Bízok benne hogy nem fog történni semmi rendellenesség és eltávoznak mihamarább a kedves lomis felíratu lomizok!

  9. Mari nénye szerint:

    Reggel két jópofa lebarnult beszélt az utcai fronton! Aztán egyre hangosabbak lettek és már nyomorgatták egymást! Békülésképpen az egyik elővett egy kartont,amit ki akart tenni az oszlopra..na itt elszakadtam a valóságtól…a szépen karbantartott micsurin kertem előtt? Kiszóltam,hogy húzás innen de gyorsan..:) Nem hiszem,hogy megijedtek volna de anyukámat szidva eltűntek! Hol a fenében van még harmadika?

  10. kispajtás szerint:

    Reggel konkrétan kupaktanácsot tartott kb. 8 fő (nők, férfiak) az Arany Alkony mögötti sarkon.
    Már messziről látszott a nagy hadonászásukból, hogy nem esztergályosok…

  11. John Doe szerint:

    Addig sem lopnak, amíg a szemetet válogatják. Az épeszű “értéket” gyűjt, az eszetlen kalapáccsal válogatja szét a mosógépet vassá, alumíniummá és rézzé. Az Árpád utcában semmi baj velük.

  12. mind_the_gap szerint:

    balkán west

  13. nagyapó szerint:

    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal újabb történelmi mélypontot jelentő 4,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. szigeti szerint:

    Megnézhetné a sok ráérő trafizós rendőr,hogy van-e a az autójuknak meg utánfutójuknak műszaki vizsgája.
    Valamint az is kérdés,hogy hova járnak szarni-hugyozni?
    Egy ilyen lomi után öröm volt szagolni a ház környékét.

  15. Nemmondommeg szerint:

    nagyapó
    A CHF 241,91 (megnyugodott), az ÁFA 27%, munka nincs, jövő nincs, szinte csak a cigányok szülnek a putriba, szegénységbe. Mocskosabbnál mocskosabb kormányunk van 89 óta és ez nem birka nép úgy látom megint vagy az MSZP-re fog szavazni vagy a Bajnaira, akinek semmi de semmi köze a vörösökhöz.
    Ha én mennék ki az utcára ilyen bandákkal és hangoskodnék mocskolódnék több napig már a rendőrségen lennék. Undorító ez a kettős mérce. Ezek nem mások mint kártevők.

  16. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Vonja le az adót, a pénztári illetéket, azután döntse el, hogy érdemes-e itt a jövőre
    gondolni!

  17. robi szerint:

    A haldokló magyar vidék reprezentánsai két hétre vendégségbe érkeznek egy másik világba.

    Az elfogultak is ízelítőt kapnak abból, hogy drámaian nő a szakadék gazdag és szegény között. Nem kell észrevenni, attól még nem változik semmi.

  18. Mopar szerint:

    Az csak egy dolog, hogy itt alszanak negyedik napja a házunk előtt a Deák Ferenc utcában. De, hogy egyfolytában járkálnak a nap 24 órájában, már több mint bosszantó. Nem telik el úgy óra, de inkább perc, hogy legalább egy kutyát ne ingerelnének a jelenlétükkel. Némelyikük a kapu előtt elcsoszogva még hergeli is. Ez évről évre rosszabb, jövőre összefüggő láncot alkotnak majd az aszfalton?
    Lehet ki kellene engednem az ebet. Párat megcsócsálna, a többi gondolom nagy ívben kerülné a környéket.

  19. Mari nénye szerint:

    Gondoljatok bele mi lenne ha a több mint tíz éve a nevemre vett területen létrehozott arborétumot tönkretennék? Már régebben is betelepültek az erkély alá,de sikerült elzavarnom onnan őket 🙁

  20. bélabá szerint:

    És most mi van a közterület életvitelszerű használatával, most miért nem keménykednek a rend és közterület éber őrei, ja a magányos csövikkel , vagy az ételosztásnál sorban álló szerencsétlenekkel merünk nagyfiúk lenni, de ezektől a hordáktól meg tele a gatyesz? 😉
    Az autók ellenőrzése is jogos kérdés, kérdem én, akinek nincs semmi jövedelme csak a segíly, mint ezeknek a rejtett erőforrásoknak, az miből tartja fent “szabályosan” a verdát+utánfutót? tudom a kérdés költői………:)

  21. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Nem tudom mennyire tűnik túl “szemét” dolognak tőlem, de mi lenne ha csak egy napra tennénk a lomtalanítást a kerületben, csak az időpontok lennének megszabva, hogy mondjuk Szt Imre tér fél kettő, Rákóczi út pláza oldala délután hat, Királyerdő-Királymajor este kilenc és ekkorra kivinné mindenki a szemetet, lomot, ami nem kell. Vagy mint Nyugaton, szemétlerakó nagy telepek vannak, ahova autóval, és utánfutóstul is behajthat az ember és külön tárazókba kell dobni a cuccost. akkor még a lomtalanítás időpontjára sem kell figyelni. És akkor van a kerületnek 60 nagy lomtalanító kamionja, és egyben naponta kerületekre bontva időpontra menne 300 ember 60 kocsival, na akkor nem lenne gubizási lehetőség, bár nem mondok semmi rosszat, én is gubiztam, de olyan dolgokat, hogy az eszem megállt, aztán egy időben meg kifejezetten ebből éltünk, és csináltuk rendszeresen, mígnem már tárhelyünk nem volt….hosszú…. életforma az tény, nem szégyellem, ez van…. aki keres, az talál 😉

  22. Teri szerint:

    Kérdés(ek):
    Komolyan, mit kell tennem/tenni ahhoz, hogy ez a csürhe banda végre ….? Milyen lépéseket tehet egy egyszerű lakos? Kinek kell ez? Mire jó ez? Hol vannak ilyenkor a rend éber őrei?

  23. kispajtás szerint:

    Én arra lennék kiváncsi, hogy ezek a lomizók honnan keverednek ide?
    Borsodból? Szabolcsból? Vagy Szlovákiából? Netán Romániából?
    Tudja ezt valaki?

  24. Jeniszej szerint:

    Azt monya a Fater, hogy mégse járja az, hogy Európa szívében a trezorok mélyén a gyilkosok, háborús bűnösök lopott kincsei felett, a hatalmas virtuális pénzeken trónolnak és jól élnek azok, akik a munkaalapú társadalmat el sem tudják képzelni.
    Miért kerülte el Svájcot a világégések, világháborúk?
    Miért nem számolják fel a lopott vagyonok őrzését?
    Miért nem hirdet az ilyen „bűnös” élősködő társadalom felett bojkott az egész világ?
    Nem érti az Öreg, hogy mégis a gyilkosok rabolt kincsein gazdagodó társadalom lóvéja az értékadó a világnak és a demokratikus országainak.
    Szégyen, hogy a mai napig is lehetnek itt a szigorúan őrzött trezorok mélyén a fasiszták diktatúrák által elrabolt kincsek, – így a „megölt zsidó emberek arany fogai” is!
    🙁

  25. felix szerint:

    Váteszék tartaléka szent.

  26. Schneider Ádám szerint:

    ki kell adni a vadászengedélyt.

  27. Ugyanakkor... szerint:

    “mi lenne ha csak egy napra tennénk a lomtalanítást a kerületben”

    Vagy csak 3 nappal előbb jelentenék be a lomtalanítást, és akkor nem töltenének a lomisok 10-12 napot az utcán.

  28. túróscsusza szerint:

    A lomok elszállítása lomtalanítási körzetenként történik. Szerintem az okozza a gondot, hogy egymást követő napokon szállítják el az egyes körzetekből a lomokat, ez pedig a nagyobb kerületekben akár egy hétig is eltart. Talán érdemesebb lenne jobban szétszórni a körzeteket az egész fővárosban, vagyis pl. Csepel bizonyos részén tavasz elejére tenni a lomtalanítást, a második területen nyár közepére, a harmadik övezetben pedig mondjuk kora őszre. Így a helyi rendőrségnek és a köztereseknek is kisebb területre kellene összpontosítani a figyelmüket. A másik probléma, hogy a lakosság jelentős része hétvégén ér rá kipakolni a limlomot, mivel hét közben sokan dolgoznak, ügyet intéznek, így előfordul olyan eset is, hogy ahonnan pénteken szállítanak, oda már vasárnap kikészítik a feleslegessé vált holmikat. A megoldás talán az lenne, ha a kikészítési nap mindenhol szombattól keddig terjedne, szerdán csak szállítanának, csütörtök-péntek pedig szünnap lenne.

  29. Pákozdi József szerint:

    Nyílt levél Papp Péternek, Budapest XXI. kerület rendőrkapitányának és Sági Jenőnek, a csepeli Közterület-felügyelet vezetőjének!
    http://www.csepel.jobbik.hu/content/ny%C3%ADlt-lev%C3%A9l-papp-p%C3%A9ternek-budapest-xxi-ker%C3%BClet-rend%C5%91rkapit%C3%A1ny%C3%A1nak-%C3%A9s-s%C3%A1gi-jen%C5%91nek-csepeli-k%C3%B6

  30. lolka szerint:

    Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:
    2013. június 25., kedd – 23:25
    -Vagy járná az utcákat a lomtalanítóautó, úgy mint a jégkrémes, mondjuk negyedévente, más-más körzetbe. De a hulladék udvar is nagyon jó, csak nem mindenki tudná autóval oda szállítani. Viszont a hulladékudvarnak lenne egy furgonja amit házhoz lehetne hívni és a lomok hasznosításából lehetne finanszírozni az üzemeltetését. A minap láttam a Tv2 okosai egy óra alatt több ezer Ft-t szedtek össze illegálisan lerakott szemétből…Egy ügyes és életre való kerületi alkalmazott nagyon jól meg tudná szervezni ezt a lomos kérdést…a galván-iszap is milyen frappánsan le lett rendezve…

  31. John Doe szerint:

    kispajtás szerint:
    2013. június 26., szerda – 06:20

    Ma “szóba” elegyettem egy brigáddal, Romániából, szűkítve pedig Erdélyből.

  32. Töhötöm szerint:

    Szerintem a lomtalanítás idején Csepelre kéne invitálni a gárdistákat egy kis városnézésre! Lenne itt olyan rendőri jelenlét, hogy nyomát se tapasztalnánk lomizóknak…

  33. edu szerint:

    Tehetne a rendőrség, ha akarna, egy 2013-as jogszabály szerint, a lomtalanításnál kitett holmik, a Főkefe Nonprofit Kft. tulajdona, annak eltulajdonítása lopásnak minősül.

    A 2013 január elseje óta hatályos új hulladékgazdálkodási törvény értelmében ugyanis a lomtalanítás során közterületre helyezett hulladék a közszolgáltató tulajdonát képezi.

    Még akkor sem tesznek semmit, mikor a házak között éjjel verik szét a lomokat, üvöltöznek egymással területi vita miatt. Italoznak a lépcsőházakat WC-nek használják, jelenlétükkel félelmet keltenek.

  34. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Pakoljátok VISSZA a szemetet a családi házatok kertjébe, hagyjátok nyitva a bejárati kaput, jönnek kukázni a kerted felé az ebből élők, és neked csak golyót kell ereszteni abba, aki behatol a kertedbe, ennyi 😉 július 1

  35. kelemen emil szerint:

    Valaki(k) nyilvánvalóan ide szervezik ezeket a cigányokat, különben honnan a fenéből tudná ez az írástudatlan, de szavazóképes népség, hogy hol van éppen lomtalanítás?

  36. kispajtás szerint:

    Azért ez a SÁTOROZÁS a házak között Csillagtelepen már eléggé durva…
    Hova járnak vajon a szükségleteiket intézni? Ráadásul kiskorúak is “kempingeznek”,
    a törvényt nem kéne velük is betartatni?
    Balkán ez a javából, kár tagadni…
    De hol vannak ilyenkor a vitéz közterületesek? Nem értünk vannak, a mi adónkból???
    Miért kapták a jutalmakat, kitüntetéseket, T.Sághi Úr, ha ilyenkor fosnak az egészre?
    Jah, hogy csak a parkolókban álló autókkal képesek megbirkózni, büntetni?
    Látszat cselekvés, egy vasat nem adnék nekik!

  37. körorvos szerint:

    Már megint elfelejtjük az eredendő bűnt: magát ezt a lomtalanítási cirkuszt. Tudtommal volt egy – sajnos átmeneti- polgári ötlet, hogy mivel ezt civilizált módon képtelenség végrehajtani, akkor inkább szűnjön meg. A cég minden háztartásnak évente 1x biztosítja- egyenként!- a lomtalanítást, HA külön kéri. Rengeteg családnál nem is keletkeznek évekig lomok. Így az egész vándorcirkusz, a közterület napokig történő, közegészségügyileg is aggályos szemetelése, ellepése eleve okafogyottá válna.
    Az külön érdekesség, hogy néha a kitett üveg dolgokat ( palackok, drótüvegek, ablaküvegek, stb.) “csak úgy” összetörik, az üvegszilánkok eltakaríthatatlanul belekerülenk a járda és úttest közti földsáv füvébe, ami maradandó környezetszennyezést és balesetveszélyt okoz.
    Szeméthalmok, háztartási szemét- ami egyébként tilos (lenne)- az éj leple alatti “odahányása” gyanútlan portálok elé. Vizelet, sőt széklet ürítések- mobil wc híján közterületre.
    Nem a cigányokat, stb. kéne kárhoztatni, ők csak élnek az adandó lehetőséggel. A lomtalanítás önmagában(!) egy tébolyda, és azt kéne átalakítani.

  38. 1214 szerint:

    Kitartás,mindjárt vége a lomizásnak Csepelen, Csepel egy kicsit fel lélegezhet!!! 🙂

    További szép napot!

Itt lehet hozzászólni !