Tájékoztatás – felhőszakadások okozta károk csökkentése

Csepel.hu

Tisztelt kertvárosi ingatlantulajdonosok!

Ahogyan azt a közelmúltban több alkalommal is tapasztalhatták, a felhőszakadások során lehulló csapadékvíz jelentős nehézségeket okoz a kertváros lakóinak. A probléma megoldása érdekében az alábbiakra hívjuk fel a figyelmüket.

Az épületek tetejére hulló és az eresz rendszeren lefolyó csapadékvíz jelentős részének felfogása viszonylag kis beruházással könnyen megoldható. Ez egyéni- és közérdek egyszerre. Az ingatlan használója a felfogott vizet öntözésre használva érezhető megtakarítást realizálhat a vízszámláján. Ugyanakkor az utcákra érezhetően kevesebb csapadékvíz kerülne. Ennek köszönhetően ritkábban és kisseb mértékű vízkár keletkezne a felhőszakadások során.

Javasolom tehát a tisztelt ingatlantulajdonosoknak, hogy az eresz lefolyók alá helyezzenek el egy-egy gyűjtőhordót. Erre alkalmas hordó 60 – 200 literes űrtartalommal – akár ürítő csappal ellátott kivitelben – is kapható.

Fontosnak tartom – elsősorban a talajszint alatti helyiséggel is rendelkező ingatlanok esetében – hogy a háztartás rendelkezzen egy elektromos búvárszivattyúval.

Felhívom továbbá a szíves figyelmüket, hogy az ingatlanra hulló csapadékvíz kezelését, szikkasztását az ingatlanon kell megoldani. A csapadékvíz kivezetése az ingatlanról szabályellenes. Az ingatlan előtt futó csapadékvíz elvezető árkot a tulajdonos köteles tisztán, és a vízelvezetésre alkalmas állapotban tartani.

Tisztelettel:

Galgócz D. Antal alezredes

tűzoltó parancsnok

Forrás: Csepel.hu

10 hozzászólás “Tájékoztatás – felhőszakadások okozta károk csökkentése” bejegyzésre

  1. Mari nénye szerint:

    Na ez helyes! Ajánlom elolvasni azoknak,akik a múltkor anyáztak a nagy esőzésnél!

  2. földhözragadva szerint:

    A komposzálókat kiosztották a lakosságnak, hogy ne füstölögjenek, a szelektív kukákra is van pár jó példa, hogy ne vigye a szél a pillepalackot, talán esővízgyűjtő hordók kihelyezése is beválna…

  3. John Doe szerint:

    Felhőszakadás? Vegyünk 30mm lehulló csapadékot, ehhez tegyünk hozzá 200m2 tetőt. A felfogható víz mennyisége mindjárt 6m3, 4 db eresznél, 4 db 200-as hordó is csak 0,8m3 A hordóban meg remekül megtenyésznek a szúnyoglárvák, melyek kifejlett egyedeitől így is bonyolult tud lenni a kinttartózkodás. Köszönöm az elmés fejtágítót.

  4. ... Grün szerint:

    T.Táborszernagy úr!
    A zingatlan előtti csapadékvíz elvezetőknek ki a tulajdonosa?!
    Mert, ha a zingatlan tulajdonosa az, aki köteles azt vízelvezetésre alkalmas állapotban tartani, akkor mi a bánatért nem engedheti a saját csapadékvizét a saját csapadékvíz elvezető műtrágyába elvezetés és szikkasztás céljából?!
    Tisztelettel: …Grün nyugalmazott amatőr főcsővezető helyettes ))) 😛 (((

  5. felix szerint:

    Lehet, hogy hétfőtől táppénzt kapunk a banki kamatok után is?
    http://www.hir24.hu/belfold/2013/06/25/valtozik-a-tappenz/~~fokusz

  6. lolka szerint:

    “Az ellátás összege főszabály szerint a jogosultság kezdő napját megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számított 180 napi jövedelem lesz.”
    -Ha majd a ma lesz a holnap tegnapja…

  7. csapajev szerint:

    Első olvasatra a Parancsnok úr írása valamiféle tréfának tűnt…,azután rájöttem,hogy komolyan gondolja.Anno….dédapáink idejében is már ezt az általa!! javasolt megoldást választották az emberek.Csakhogy…,azokban az időkben az esővízgyűjtő hordók szépen lassan!!!! teltek meg,sokszor bealgásodott az áporodott víz,nem lehetett felhasználni.
    Ma azért nem lehetne felhasználni,mert a lezúduló rengeteg csapadék pillanatok alatt megtöltené a hordókat,azokon túlcsordulva ugyanott lennénk,mint hordó nélkül…
    Arra is kíváncsi lennék,hogy a szintén általa javasolt!!! búvárszivattyú vajon hová ürítené a kiszívott vizet??A túlcsordult hordókba,vagy a feláztatott kertekbe?

  8. Jeniszej szerint:

    Ahogyan azt a közelmúltban több alkalommal is tapasztalhatták, a felhőszakadások során lehulló csapadékvíz jelentős nehézségeket okoz a kertváros lakóinak. A probléma megoldása érdekében az alábbiakra hívjuk fel a figyelmüket.”
    Azt monya a Fater a kiváló sertéstenyésztő és kondás, hogy nem jók a parancsnok által felvázolt megoldások, mert a problémát nem oldja meg!
    Azt javasolja a Fater, hogy ott, ahol megfelelő hely van, alakítsunk ki úgynevezett „zártkerti halastavakat.”
    Miért halastavakat?
    Mert az előszeretettel a vízben tenyésző szúnyog lárvák kiváló élelemforrásul szolgálhatnak a halaknak, és mint végfelhasználóknak az emberek is egészséges fehérje forráshoz juthatnak a halak elfogyasztásával.
    A zártkerti halastavakból kitermelt földet többféle képen is hasznosíthatjuk. Zárviz idején a dombokba rakott föld kivalló menekülés hellyé változtatható az ár ellen.
    Előnyös a szúnyog irtás ilyen fajta módja a permetezős irtással szemben, mert a tó önmagában nem szennyezi a környezetet.
    Előnyös a tó kialakítása az aszályos időszakban is, és a család olcsó strandolása is megoldott a nyári időszakban.
    Végeredmény, hogy megoldja a problémát van hova elvezetni a csapadékvízet.

  9. lolka szerint:

    Jeniszej szerint:
    2013. június 26., szerda – 07:40
    A zártkerti tavakat a Víz Gazdálkodási Hivatal (VGH) lajstromba veszi és adót vet ki rá (m3 és m2 szerint)
    A halastavakból a horgászat engedély köteles, (horgász engedély és napijegy)
    Még egy nagyon fontos észre vétel, hogy a zártkerti tó kialakításához bányászati jog szükséges melynek adóját duplájára emelik, hogy finanszírozva legyen a rezsicsökkentés
    A zártkerti tóban csak az egyenesági hozzátartozóknak érdemes strandolni, mert jön a NAV és kéri az idegen forgalmi adót (ifa) 390 Ft/ fő / éjjel…Csak óvatosan a víz gyűjtéssel…(a közterületen úgysem lehet megállapítani, melyik víz honnan folyt ki…)

  10. Jeniszej szerint:

    lolka!
    Nem pontosan olvastad el, hogy mi után kell adózni.
    Nem értelmezted megfelelően a vízgazdálkodási hivatal által kibocsátott lajstrom kötelezettség feltételeit, valamint a bányanyitásról szóló passzust és így tovább.
    Mivel a gödrök, sekélyvizűek így a bányanyitás dolog, aranymosás céljából szóba sem jöhet. Mivel csapadékvíz gyűjtök, kialakításáról van szó, melyek a talajvíz szintjét nem érik el. Ezek csak a pocsolyák kategóriájába tartoznak. Így nem esnek bejelentés kötelezettség alá. Idesorolandóak a csepeli utakon és Királyerdőben megfelelő időjárási körülmények között kialakuló időszakos természetes pocsolyák is.
    A halasítás ilyen szinten csak hasznos, hobbi állattartás, mellyel kiváltható a permetezős szúnyogirtás. ))) 😀 (((

Itt lehet hozzászólni !