A csepeli szocialisták fityiszt mutatnak a válság veszteseinek

Fidesz-KDNP frakció

Mi folyik odabent - és hová?

Jó érzékkel tették át a 800 millió forintos hitelt svájci frank alapúra

A csepeli képviselő-testület legutóbbi ülésén a Fidesz-KDNP frakció rendkívüli testületi ülést kezdeményezett „Kerületi válságkezelési akcióterv elfogadása a nemzet- és világgazdasági folyamatok figyelembevételével” címmel. A kezdeményezést az MSZP frakció úgy utasította el, hogy immár sokadszor nem is vett részt a szavazásban – írja a csepeli Fidesz-KDNP frakció közleménye.

Nincs olyan perc az elmúlt hetekben, hogy a politika bármely szintjén ne hallanánk aggódó szavakat a hazánkat rendkívülien érintő válságról, s ne készülnének az önkormányzatok a jövőnket súlyosan veszélyeztető problémák kezelésére. Ezért is csodálkoztunk azon, hogy a világválság kellős közepén a csepeli polgármester, Tóth Mihály a több tucat napirend között még csak egy tájékoztató anyagot sem terjesztett elő ezzel kapcsolatban. A Fidesz-KDNP frakció úgy próbálta felhívni a polgármester és frakciója felelősségét és tennivalóját, hogy rendkívüli testületi ülést kezdeményezett „Kerületi válságkezelési akcióterv elfogadása a nemzet- és világgazdasági folyamatok figyelembevételével” címmel. Ezen az MSZP frakció tagjai láthatóan jót derültek, majd erőfölényüket fitogtatva megakadályozták, hogy ez a döntés megszülethessen.

Pedig tennivaló lenne bőven. Mi lesz a pedagógusok, egészségügyiek, hivatali dolgozók, a közalkalmazottak és köztisztviselők 13. havi illetményével? Megkapják a kerületi nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjat? Tönkre mehetnek-e kis- és középvállalkozások, számolnunk kell-e a munkanélküliség megnövekedésével? Bírjuk-e az ún. nem kötelezően vállat feladataink finanszírozását? (civil- és sportcélú támogatások, középiskolák fenntartása, ösztöndíjak, stb.). Kezelhető-e a szociális feszültség? A forint értékzuhanása miatt mi lesz azzal a közel 800 millió forintos hitellel, amit májusban konvertáltak át forint alapúról svájci frank alapúra? És a többi hitel hogyan viseli el a rapid módon végbevitt 300 pontos alapkamat emelést? A Gyurcsány-kormány sokadik számú jövő évi költségvetésének önkormányzati csapdáit hogyan kerülhetjük el? Az évtizedek óta várt lakossági fejlesztések (gerincút, csatornázás, útburkolás, lakótelepek rehabilitációja) megint eltolódnak egy- két évtizeddel? Egyáltalán, a 2006-ban a csepeliektől bizalmat kapott önkormányzati vezetés képes lesz a kerületiek gondjait orvosolni?

A fentiek mind olyan kérdések, amelyeken egy felelős önkormányzat elgondolkozik, javaslatokat készít a megoldásukra, felkészül az általa irányított kerület válságkezelésére, keresi a konszenzus és az összefogás lehetőségét. Azonban a csepeli szocialisták más utat választottak, nem fogadták el az ellenzék jobbító szándékú javaslatát, kinyújtott segítőkezét pedig nem fogadták el.

A Fidesz-KDNP frakció mélységesen elítéli a csepeli szocialisták cinikus és megosztó viselkedését, a válság csepeli veszteseinek magukra hagyását. Felszólítjuk Tóth Mihály polgármestert, hogy esküjéhez híven, cselekedjen a kerület első emberéhez méltóan, s tegyen azonnali intézkedést egy közös képviselő-testületi válságkezelő program megtárgyalására és elfogadására.

Németh Szilárd
frakcióvezető
Fidesz-KDNP

66 hozzászólás “A csepeli szocialisták fityiszt mutatnak a válság veszteseinek” bejegyzésre

  1. Laja szerint:

    Gratulálok az MSZP-s képviselőknek! Remek a pénzügyi vénájuk!

    Akkor most az átváltott hitellel mennyit is bukik Csepel?

  2. csollány szerint:

    Jó lenne, ha :
    1./ A kerület valós hitelállományáról valaki tájékoztatást adna a lakosság felé
    2./ Emlékeztetné az embereket, hogy a jelenlegi vezetés 1994-ben milyen pénzügyi helyzetben vette át a kerületet ( ezáltal hová juttatta).

  3. Földhözragadva szerint:

    “javaslatokat készít a megoldásukra” “Pedig tennivaló lenne bőven” Nosza…bármelyik ottülő megcsinálhatja, mindegyiket én(is) fizetem…:(

  4. atata szerint:

    Miért pont a csepeli költségvetés érdekel mindenkit, hiszen a nagyok is úgy csinálják, hogy a polgárnak ahhoz már nincs köze. Ez már a miénk és úgy baltázzuk el ahogy akarjuk, és egyébbként meg túró a fületekbe!

    Dolgozni csak lassan szépen,
    ahogy a ferkó teszi éppen,
    úgy érdemes.

    Ha az ország egyesek magánvállalkozása (lásd kóka úr), akkor miét nem lehet misiék saját kft-je a kerület?

    Ezeknek a gondolatoknak a feldolgozása után érdemes csak hozzákezdeni Németh Szilárd kiadott nyillatkozatát értelmezni.

  5. Levente szerint:

    Misi tegyen valamit?
    Kész csoda, ha a fasor teljes kivágását képes megakadályozni.
    Szánalmas kapálózás amit csinálnak Csepelen a kerület vezetői.

  6. Gordon szerint:

    Micsoda egy öntelt banda ez a csepeli Mszp frakció. Ráadásul még tökkelütöttek is. Lövésük sincs arról, hogy milyen válaszokat adjon az önkormányzat a kialakult gazdasági és pénzügyi válságra. Azt gondolják, hogy majd mindent megold ha tudomást se vesznek a válságról.

  7. én szerint:

    A nagyurakat nem érdekli, ha kipusztul a nép. Annyi problémával kevesebb. (Élhetnek, dőzsölhetnek kedvükre, kényelmesen.)

    De akkor kinek a vérét fogják szívni? Ki fog dolgozni helyettük? Hm…

  8. Szilveszter szerint:

    Ez igen! “Jó érzékkel tettek át a 800 millió forintos hitelt svájci frank alapúra” mondja a cím. Biztosan nem csak nekem tűnt fel, hogy a fényképen hó látható. Az a bizonyos “tavalyi hó”. Hol van már május? Feltételezem, hogy májusban még az volt, hogy svájci frankban alacsonyabb a kamat. Igaz, hogy most a törlesztő részlet sokkal több, de ugye nem az a megoldás, hogy most konvertálják vissza?
    A 13. havi illetmények, és nyugdíj eddig sem a kerületi vezetés asztala volt, csak úgy, mint a gerinc út.
    Az a véleményem, sem jobb, sem rosszabb a helyi vezetés hozzáállása a dolgokhoz, mint más kerületekben. Az V. kerület honlapján épp úgy nincs egy szó sem a válságról, mint a miénken. 240 üzletbezárásról viszont van szó az V. kerületben. (itt jelzem, hogy a belvárosban is a kutyapiszok a téma, meg az, hogy nem lehet minden sarkon közterület felügyelő, így hát a lakosoknak kéne jobban vigyázni.)
    Még mielőtt a mágjára küldtök elmondanám, hogy ez a bejegyzés nem arról szól, hogy legjobb védekezés a támadás, és mindjárt az ellenzékkel foglalkozom, amikor az mszp-ről van szó. Csak annyi, hogy ettől a fenti cikktől talán többre is képes az itteni ellenzék. Megérteném a felháborodást, ha legalább minden második önkormányzati honlapon ott szerepelve egy opratív program egy helyi szinten nem kezelhető válság megoldásáról. Máshol vagy szintén hasonlóan felelőtlenek, vagy valóban nem a helyi önkormányzat a megoldás kulcsa. A fityisz a túlbuzgárkodásra szólt. Szerintem….
    Számomra megint csak az derül ki, hogy van valami, de hogy mit takar, az nem jön át. Gondoltam talán a csepeli fidesz oldalon. De ott sem találtam semmit. Mit takar pontosan a : „Kerületi válságkezelési akcióterv elfogadása a nemzet- és világgazdasági folyamatok figyelembevételével”
    Elsütöttem már egyszer, és bocs, hogy magam idézem: Ez olyan, mint Etiópiában a napi háromszori étkezés reklámja?

  9. Gordon szerint:

    Szilveszter! Szavanként magyarázzam el neked, hogy mit jelent?
    Kerületi – tehát itteni (Bp. 21.)
    válságkezelési – valamire szól, tudod: válság van, amit valahogy illene kezelni, de lagalább megvitatni a helyi szintű esetleges jövőbeni, vagy már emglévő lecsapódásait
    akcióterv: cselekvési módok előzetes leszögezése adott esetek fennállása esetén
    elfogadása: KT felhatalmazás legyen
    nemzet-: nemzetgazdaságra utal, elvileg minden országnak van ilyen (még nekünk is), de legalábbis Európában illik lennie
    világgazdasági: globális kitekintés, események értékelése
    folyamatok: “helyzet van”, ezt máshol már írtam neked
    figyelembevételével: ez talán a legfontosabb… vagyis, hogy nem tesz úgy a helyi fezetés, mintha neki nem lenne nagy összegű adósságállománya, folymataban lévő projektjei, és nem folytatnának személyek/szervezetek gazdasági tevékenységet a területén.

    Szerintem semmi gond nincs a címmel. Csak az nem érti aki nem akarja.

    Egyáltalán nem haragszom rád, hogy a jelenlegi helyzetről is a Fidesz jut eszedbe. Nem számítottam másra. Szerintem nincs semmi “túlbuzgárkodás” a dologban. A helyi KT foglalkozhatna a kérdéssel függetlenül attól, hogy más önkorik mivel foglalkoznak és mivel nem.
    Te azt mondod fent, hogy ha az önkorik legalább felének (“minden második önkormányzati honlapon ott szerepelve egy opratív program”) aktív lépése kellene ehhez. Miért kellene a csepeli KT-nak, vagy önkorinak azzal foglalkozni egy-egy döntéshozatala esetén, hogy az adott kérdés ott szerepele-e “minden második önkormányzati honlapon”? Szerinted mielőtt valamely kérdés megtárgyalásához hozzáfognak először nézzék át a 3200 önkori honlapját (már ha van mindegyiknek), hogy ők az almúlt időszakban foglalkoztak-e ugyanazzal a kérdéssel? Miért kellene mindig mások után kullogni? TEhát szerinted csak azokkal a kérdéssekkel kell önkormányzati szinten foglalkozni, mely előzőleg megjelent “minden második önkormányzati honlapon”? Nem értem, hogy mit akarsz ezzel mondani. Értelmetlen előzetes szabályokat állítasz fel egy-egy kérdés helyi szintű megvitatásához.

  10. balszélső szerint:

    Ezt is megértük. Szilveszter szerint a gerincút nem a kerületi vezetés asztala. Ehhez képest Tóth Mihályék elég sokszor beszéltek róla. Emlékszem, voltam több fórumon, ahol a kerületi vezetők a rajzokat teregették.
    Tudsz valamit, hogy most lerázzátok magatokról?
    Ami a kerület helyzetét illeti: van egy vékony ( mind vékonyabb) kör, aki szerint az ország helyzete sem vészes. Nyilván nem hiszik el, hogy Csepel az egyik legszegényebb kerület. Nincs út, hülye lenne ide jönni egy befektetni szádékozó. Munkahely szinte semmi, a csepeliek ingáznak. Ha a környező településeken utazol át, ne vedd észre, mennyi új cég települt hozzájuk! Ne kérdezd meg ismerőseid, mi mindennel gyarapodott településük az elmúlt időszakban! Tudod mi nem jön át? Az Önkormányzat eladósodásának mértéke! Ez érdekel másokat is, jó lenne egy kis információ.

  11. Szilveszter szerint:

    A címekkel csak annyi bajom van, hogy megtévesztő. Úgy szól, mintha most konvertáltak volna. A másik meg a fityiszes dolog. A helyi önkormányzat csupán nem foglalkozik olyan kérdéssel operatíve, ami globális téma, és a megoldása nem Csepelen van. Persze nem kell minden ügydöntéssel mindíg köröket futni, hiszen ami helyi, az legyen helyi.
    Az volt az alap gondolatom, hogy a Fidesznél mindíg indukálódik egy alap motivum, ami megy egy darabig. Ilyen volt a rosszabul élünk, stb. Azt hittem, hogy elindúlt a jobb oldalon egy Megmentjük a világot tekintettel a saját buzgalmunkra-akcióterv, és ez megy mindenütt. Körülnéztem jobb oldalon, és sehol nem láttam semmi hasonlót, még csak felvetésben sem. (lehet, hogy van, csak én nem találtam) No ebből gondoltam, hogy helyi buzgalom van.
    A dologgal magával nincs is bajom, mert ebből látszik, hogy dolgozik az ellenzék. Gondom abból adódik, hogy nem publikálódott maga a megtárgyalásra javasolt akcióterv. Konkrétan az van, hogy menetrend kell. Ezt értem, de pl. egy vasúti menetrendről csak annyi tudható, hogy vonatok mennek. Hogy milyen vonat, hová, és pontosan mikor, az csak akkor derül ki, ha konkrétan leírásra kerül. A “Z” vonat “D” városba “X” órakor indul. Talán csak azért vélelmezek ilyesmit, mert volt dolgom katasztrófa-, stratégiai-, fejlesztési tervekkel korábban.
    Itt már csak annyi a szemöldök felhúzásra alkalmas dolog, hogy amikor mindenféle nagyhatalmak vezetői rohangásznak értekezletről értekezletre a világban (merthogy helyzet van), akkor meglepne, ha a megoldás itt lenne Csepelen. (bár lehet)
    Megint csak a személyes meglátásom, hogy az USA elnökválasztások előtt mindíg világpánik van. Ha megválasztják az elnököt, sokminden helyre áll majd, és akkor felesleges volt a világvége hangulat.

  12. Bubus szerint:

    Szilveszter, a szavaid kicsit másképp: Magyarország csupán nem foglalkozik olyan kérdéssel operatíve, ami globális téma, és a megoldása nem Magyarországon van. Persze nem kell minden ügydöntéssel mindíg köröket futni, hiszen ami helyi, az legyen helyi.

    Bocs Szilveszter, de a szavaid egyszer már hallottuk Gyurcsánytól és Verestől, aztán valahogy mégis begyűrűzött a válság az országba. Nem is akárhogy. A válság már régen benne van a családi költségvetésekben, és minden héttel mind jobban benne lesz. Ha tízmillió embert így vagy úgy, de máris érint a gazdasági válság, akkor a nyolcvanezer embert magába foglaló önkormányzatot nyolcvanezerszer érinti.

    Nekem már most van olyan rokonom, aki az autógyártás egy beszállítójánál dolgozott, és máris lapátra tették. A közszolgálatban dolgozók, nyugdíjasok mind érintettek. Mindenki, aki gázfogyasztó, van autója vagy BKV-val utazik, érintett, vagy hamarosan érintett lesz a válságban. Mindenki, akinek van hitele – akár devizahitel, akár forint – érintett. Mindenki, aki olyan cégnél, vállalatnál dolgozik, ahol van hitelállomány, érintett (azaz minden magyar dolgozó).

  13. Bubus szerint:

    Mellesleg nagyon-nagyon régen lehetett tudni, hogy a forint túl van értékelve, és előbb-utóbb nagyot fog bukni. Sokan ezért váltották át a megtakarításaikat euróra. Ne nekem legyen igazam, de a mai erősödés is csak a megszorításoknak szólt, és sajnos fog még gyengülni ez után is. Bár mondhatnánk azt is, hogy Medgyessy vágyálma végre megvalósult.

    A lényeg az, hogy ezt előre lehetett tudni, még gazdasági válság nélkül is, és májusban ez már régen lejárt lemez volt. Úgyhogy rossz döntés volt az önkormányzat részéről.

  14. miska72 szerint:

    Ezt a hírt hallottam a Lánchíd rádióban! A történet nem egészen ez volt. A lánchíd rádióban azis elhangzott, hogy 700 millió Ft hitelt vettek fel amit átválltottak svájci frankra. A Fidesz azt kérdezte miből akarják a megemelkedett kamatokat fizetni? mi van az észak-csepelért kapott pénzel? Ha van pénz, miért vettek fel hitelt! Hahitelt vettek fel, akkor hol az északcsepel eladásábol befolyt pénz?
    HOPPÁ!
    Gazemberek vezetik a kerületet? IGEN!IGEN? Nem kicsit! NAGYON!

  15. hollósi szerint:

    Már rájöhettél volna, konkrét kérdésre konkrét választ nem kapsz tőlük. Az észak- csepeli pénzre tedd fel a kérdést holnap a lakossági fórumon. Figyeld meg, mellébeszélnek, mint a csepel.info-hoz kirendelt rendszeres hozzászólójuk. A gerincút körül is gáz lehet, ha szóvivőjük szerint nem tartozik rájuk. Ha nem a kerületi vezetés ügye, hogy merték aláírni azokat a beruházásokat, amelyek a csepeli utakat terhelik ( szennyvíztisztító), mikor a gerincútra nincs befolyásuk? Gondolom, a tavasztól induló bűzös kocsik miatt is Demszkyék lesznek a felelősök.

  16. Wass Albert barátja szerint:

    Szilveszter!
    Iszom minden szavadat és azokból azt olvasom, hogy otthonosan mozogsz önkoris ügyekben. Azt írod , hogy a megoldás nem az önkoriban van, ezért a Fidesz már megint csak a palávert csinálja.
    Németh Szilárd meg egy tucat kédést tesz fel, amire nem hogy nincsenek válaszok, hanem szóba sem állnak velük. Közben pedig elfogyott a 9 milliárd és nem látjuk, hogy mire. Ha itt gáz lesz, -sőt már van- akkor könnyen bedőlhet a költségvetés az pedig csődőt jelent. Legfeljebb nem kapnak fizetést a csepeli eü-s és pedagógus dolgozók? Tehát bőven lenne miről egyeztetni. Hogy is mondja Miska 72 ?
    Még egy gondolat Szilveszter! Azt írod, hogy nem látod a Fidesz részéről az akciótervet. A buzgalom pedig arra irányul, hogy képbe legyen-Csepelen- is a Fidesz. Bízom abban, hogy nem tévedek. Addig milyen akciótervről beszélsz?

  17. Gordon szerint:

    Szegény Szilveszter! Te vagy tényleg nem érted, hogy miről van szó, vagy direkt próbálod félremagyarázni a dolgokat.
    Azt írod:”A dologgal magával nincs is bajom, mert ebből látszik, hogy dolgozik az ellenzék. Gondom abból adódik, hogy nem publikálódott maga a megtárgyalásra javasolt akcióterv. ”
    Hogy publikálódhatott volna bármilyen akcióterv önkoris szinten, ha a helyi MSZP azt is megakadályozta, hogy érdemi párbeszéd alakulhasson ki (napirendre vétel megakadályozása).
    Ha te azt szeretnéd, hogy bármi fenti témájú akcióterv napvilágot lásson, akkor mi ebben egyet fogunk érteni. Magam is azt javasoltam előző hozzászólásomban, hogy: “A helyi KT foglalkozhatna a kérdéssel függetlenül attól, hogy más önkorik mivel foglalkoznak és mivel nem.” ez utóbbi mondat első fele a lényges e tekintetben. TEhát hogy a KT foglalkozzon a dologgal. Szerintem te is ezt szeretnéd, és ezért írtad, hogy hiányolod a konkrét akciótervet. Szóval akciótervre szükség lett volna (ebben tehát egyetértünk), de mivel a helyi MSZP frakció gátját képezte az érdemi párbeszédnek, ezért nem publikálódhatott, és így a politikai döntés is elmaradt a KT részéről (szavazás elmaradása).

    Másrészt:
    “A helyi önkormányzat csupán nem foglalkozik olyan kérdéssel operatíve, ami globális téma, és a megoldása nem Csepelen van. Persze nem kell minden ügydöntéssel mindíg köröket futni, hiszen ami helyi, az legyen helyi.” – írod. Mit értesz az alatt hogy ami helyi az legyen helyi? Akkor egyetértesz velem abban, hogy a válságnak vannak, lehetnek helyi vonatkozásai is? Ha igen, akkor szerintem abban is egyetértünk, hogy “ami helyi az legyen helyi” téma. A helyi közélet része, beszédtémája. Arról alakuljon ki egy párbeszéd, egy véleménycsere, és a vita, vagy nézetek/elképzelések ütköztetése konvertálodjon politikai döntéssé (helyi akcióterv kidolgozása, és KT döntés).

    Szerintem te is úgy gondolod, hogy a kialaklult gazdasági és pénzügyi válság érintheti az önkorit, vagy azokat a szervezeteket/intézményeket, ahol az önkori a fenntartó. Ha ez igy van, akkor igenis szükség van egy akcióterv kidolgozására. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a KT foglalkozzon az üggyel. Vagy legalább döntsön arról, hogy átadja a kérdést az illetékes bizottságnak, vagy bizottságoknak.

    A helyi MSZP frakció viselkedése azért felháborító, mert foglalkozni sem kivántak a kialakult helyzettel. Úgy tesznek, mintha semmi dolguk se lenne ez ügyben, és miután egy képviselő (ki történetesen a helyi Fidesz-Kdnp frakció vezetője) felvetette ezt a kérdést, még azt is megakadályozták hogy a kérdés napirendre kerüljön. Ez az igazán elszomorító. Ez az igazán felelőtlen viselkedés.

    Bár nem lennék meglepve, ha egy kicsit várnának, aztán elővennének egy saját (természetesen senkivel sem egyeztetett) akciótervet.

  18. DFK szerint:

    TM-ék pontosan tudják, bármit megtehetnek, mert a kerület lakóihoz semmilye infó nem juthat el. Csepeli kollegáim csak néznek, amikor az önkormi viselt dolgairól beszélek neki. Ugyanis a nagy többség a Csepel “újság”-ból tájékozódik(?). TM-éknek, sajnos, biztos a székük, még kb 8-12 évig. Addigra még az utcákat is eladják.

  19. Szilveszter szerint:

    Vállalom, hogy nem fogalmaztam teljesen érthetően. Volt egy előterjesztés, ami már a küszöbön elakadt, lévén, hogy nem vették napirendre. De miért nem tették fel a Fidesz Csepeli Szervezetének a honlapjára a teljes előterjeszteni kívánt akciótervet? Mutatni, hogy íme ezt találtuk ki, ezt javasoltuk, de meg sem hallgatták. Onnantól nyilvános a mondanivaló, és lehet róla beszélni. (tiszta be..arás, hogy én adok ötleteket az ellenzéknek!) (hogy én az mszp csepelinfóhoz kirendelt szóvivője lennék, megtisztelő feltételezés, de nem vagyok rá méltó.)
    Bubus! Nem, amit leírtál azok nem az én szavaim másképp, hanem az én szavaim kiforgatva. A helyi önkormányzat csupán nem foglalkozik olyan kérdéssel operatíve, ami globális téma, és a megoldása nem Csepelen van. Persze nem kell minden ügydöntéssel mindíg köröket futni, hiszen ami helyi, az legyen helyi. Az önkormányzat szót nem lehet behelyettesíteni Magyarországgal,mert úgy már nem igaz! Magyarország nagyonis foglalkozik az üggyel, és Viktor nagyon jól látta meg a felelősségét ebben a dologban, és közben járt. Ez így rendben is van, mert ha egy országból a miniszterelnök, és az ellenzék vezetője egyforma témában fordul az eu-hoz, akkor annak van foganatja. És meg is mozdult az ügy.
    Pillanatnyilag arról van szó, hogy megáll néhány dolog 2009-ben. Ez mindenkit érint, kivétel nélkül! Cégeket, intézményeket, önkorményzatot,mindenki. Nos a bérek befagyasztása, a jutalmak elmaradása, a 13 ki nem fizetése ügyében nem tudom, hogy milyen akcióterv készülhetne? Ha tömegessé válik a munkanélküliség, akkor a munkanélküli segélyek megint csak nem Csepeli költségvetést érintik.
    Hogy hová lett a 9 milliárd északi pénz, konkrétan én sem tudom, mert nem látok bele a dolgokba. Azt viszont látom, hogy új játszóterek épülnek, csatornázások történnek, útfelújítások történnek. Eljön a beszámoló ideje, amikor az önkorményzatnak el kell számolnia az elköltött forintokkal, addig lehet követni a beruházásokat a csepel.hu, és a csevak. hu oldalakon.
    Hollósi kifogásolja az egyenes kérdésre az egyenes válasz hiányát. No az a helyzet, hogy távol áll tőlem, hogy felettébb okoskodjam, mint amit tudok. És nem én mondom a világ igazságát. Amit mondok, azt magamtól mondom, annak a tartalma az én gondolatom. Ha ez netán egyezik más véleményével, abból az jön le, hogy más is hasonlóképp látja. Ritkán egyeztetek Fletóval, hogy mit írja ide a csepelinfóba? :)Megnyugtatok mindenkit, hogy ha tudok valamit, azt mondom. Ha feltételezek, akkor azt jelzem.
    Ha netán egyszer odakerülök, ahol őszintén kell beszélni, és nem támogatok majd valamit, akkor őszintén el is mondom, hogy miért nem támogatom.
    (remélem, nem hagytam ki semmit!)

  20. Gordon szerint:

    Szilveszter! Jajj. Akkor fussunk neki még egyszer.
    Ami történt:
    “A Fidesz-KDNP frakció úgy próbálta felhívni a polgármester és frakciója felelősségét és tennivalóját, hogy rendkívüli testületi ülést kezdeményezett „Kerületi válságkezelési akcióterv elfogadása a nemzet- és világgazdasági folyamatok figyelembevételével” címmel. Ezen az MSZP frakció tagjai láthatóan jót derültek, majd erőfölényüket fitogtatva megakadályozták, hogy ez a döntés megszülethessen.” -áll a fenti bejegyzésben.

    Milyen teljes egészében kidolgozott akciótervről beszélsz? Amit már szerinted fel kellett volna rakni a csepel.fidesz.hu-ra (azt hiszem ez a honlapjuk neve). Azt írod:
    “De miért nem tették fel a Fidesz Csepeli Szervezetének a honlapjára a teljes előterjeszteni kívánt akciótervet?”

    Ismét mondom: te vagy nagyon nem érted miről volt szó, vagy tudatosan magyarázod félre a dolgokat. Ha az előbbi, akkor figyelj most ide, elmagyarázom: a Fidesz kezdeményezése csak arról szólt, hogy legyen a válság témájában egy rendkívüli KT. Azt akarta a helyi Fidesz, hogy a KT döntsön egy rendkívüli KT összehívásáról. Az ülés címe lett volna, hogy:„Kerületi válságkezelési akcióterv elfogadása a nemzet- és világgazdasági folyamatok figyelembevételével”.

    Tehát a rendkívüli Kt-nak kellett volna megvitatni a fenti témához kapcsolódó majdani javaslatokat, kérdéseket, véleményket, melyek pontosítása nyilvánvalóan a rendkívüli KT megkezdődéséig még előzetes munkát igényeltek volna (lásd.: normál esetben a bizottsági döntés-előkészítéseket). Aztán szavazni lehetett volna egy közösen kialakított akciótervről. Ami még nincs elfogadva az hogyan kerülhetett volna fel a Fidesz helyi honlapjára?
    A Fidesznek biztos vannak javaslatai, észrevételei a fenti kérdésben. Különben nem kezdeményezték volna az ülést. Azt nem tudom, hogy a helyi MSZP-nek vannak-e gondolatai a témához kapcsolódóan. Vélhetően nincsenek, hisz ezért is utasíthatták el a téma rendkívüli KT-n történő megvitatásást.
    Nyílvános akkor lehet igazán egy mondanivaló, ha annak fórumot teremtenek (pl.: rendkívüli KT, ahol a helyi -mértékadó- sajtó is képviselteti magát). Ott az érvek, ellenérvek ütközhetnek. A helyi MSZP megakadályozta ezt. Nekik nincs gondolatuk, javaslatuk, elképzelésük, és nem is akarják, hogy erről nyilvános vita legyen a kerület közéletében. Keresztbe tettek hát a rendkívüli KT-nek, ráadásul ezt is “csavarosan” tették, hisz tulajdonképpen nem a rendkívüli ülés ellen szavaztak, hanem azt akadályozták meg, hogy a rendkívüli ülésről bármiféle döntést hozzon a KT. Bár a végeredmény ugyanaz, mégis azt mondom, hogy így még kevésbé egyenes a viselkedésük. Tulajdonképpen úgy tesznek mintha egyáltalán nem érdekelné őket a felvetett kérdés. Mintha egyáltalán nem érdekelné őket, hogy a kialakult gazdasági és pénzügyi válság milyen módon, és milyen mértékben fogja érinteni a csepeli embereket.

  21. Olivér szerint:

    Helló Szilveszter!

    Azért téged szólítalak meg kifejezetten, mert a te érveléseddel és gondolataiddal szállnék vitába, a többiekkel egyetértek.

    Nem akarom ismételni Gordont – nem is teszem -, de szerintem tökéletesen látja a helyzetet és tökéletes a magyarázata. Én ugyan így látom. Amit meg elmagyarázott neked, az is helytálló.

    Azt hiszem, hogy az első, és az utolsó hozzászólásod az, ami engem motivált. Visszafelé kezdem.

    Ha növekedik a munkanélküliség, az nem érinti Csepel költségvetését – ezt írod. Ezt nem gondoltad át. Ha növekedik a munkanélküliek száma, ez valószínű Csepelen is megjelenik. Ezeknek az embereknek segítségre lesz szükségük. Ezt hívják segélynek. Megnövekedett mértékben kell az önkormányzat kisegítse a munkájukat elveszített embereket, mert gondolom jogosultá válnak a segítségre. A segélyt pedig a kerületi büdzséből fizetik, nem máshonnan. Ez az elméleted megbukott.

    Az északi pénz (9 milliárd), azt írod, hogy van látszatja: új játszóterek pl. Hát ez remek, nagyon jól használják a kerület pénzét. Olyan ez, mikor adsz egy ezrest a gyerekednek, hogy menjen le vásárolni kenyeret és tejet a boltba, de helyettes csokit és rágót vesz. Bízom abban, hogy nem gondolod komolyan, hogy ez komoly eredménynek számít! Fontosak a játszóterek, de vannak sokkal fontosabb dolgok is. Szerintem.

    Azt is írod, hogy csatornáznak a pénzből? Te biztos csepeli vagy, ne haragudj? Meséld már el, hogy hol zajlanak a nagy csatornázások a kerületben? SEHOL.

    Utakat újítanak fel? Valóban, erre vannak példák, de az utakat mindenképpen karban kell tartani – fővárosi kerületben mindenképpen illik, perszer máshol is -, akár eladják a kerület északi részét, akár nem. Egyébként ez sem túl jelentős. Az utakat leginkább megépíteni kéne, de ez csak csatornázás után lehetséges. Lásd az előző bekezdést.

    És végül az első hozzászólásod, hogy a válsággal a kerületben nincs mit kezdeni, nem itt lehet kezelni, stb. Ilyesmiket írsz. Én úgy vezetném le neked, hogy nem felnagyítom (Magyarország-EU), hanem kicsinyítem.

    Van egy öt tagú család: Apa-Anya-3 gyerek. Kialakul az országban egy ilyen gazdasági válság. Nyílvánvaló, és nem is erről beszélt senki, hogy a család kell intézkedéseket hozzon, hogy visszaerősödjön a forint, mert történtesen mondjuk devizás hitelük van. Nem erről van szó. De a szülőknek le kell ülniük, és át kell beszéljék, hogy ebben a helyzetben mit csináljanak. Mert a törlesztésük megdrágul, de eközben a gyerekeknek új cipőt és kabátot kell venni. Az elkövetkezedő hetekre több hétvégi programot szerveztek, ezeket is újra kell gondolni.

    Egy ilyen esetben szerinted felelős szülők ugyan úgy költekeznek tovább, mintha mi sem történt volna. Felment a törlesztőrészlet 40 ezerrel, kit érdekel, akkor is elmegyünk a wellness hétvégére. Nem hiszem, hogy egy átlag magyar családban ilyen lenne a hozzáállás.

    Egyébként pedig normális helyzetben nem az ellenzéknek kellene felhívnia a figyelmet arra, hogy helyzet van, hanem azoknak kellene cselekedni, akiket a szavazók megbíztak ezzel. Akikre Szilveszter te is szavaztál.

  22. Szilveszter szerint:

    De nagyon is értem, hogy mi van! Hogy milyen teljes egészében kidolgozott akciótervről beszélek? Nos arról, amit a Fidesz helyi szervezete kitalált, kidolgozott, egységes szerkezetben rögzített intézkedési tervről. Ha nincs ilyen, akkor mondjuk ki, hogy a Fidesz helyi szervezetének nincs ilyenje. Ha üres a kezük, akkor ne akcióterv elfogadását terjesszék elő, hanem az akcióterv kidolgozását. És ez nagy különbség. (Elé megyek az ellenvéleménynek, miszerint a szavakon lovagolok. Szó nincs róla!) Nagyon nem mindegy, hogy hogyan fogalmaznak. Az indítvány azt mutatja, hogy van a Fidesz kezében egy akcióterv, ennek megvitatását, átbeszélését, elfogadását indítványozza. Azonban nincs a kezében semmi.
    És most is arról van szó, hogy valami elvi valamit ki kellenet találni, és milyen kár, hogy a másik oldal nem megy bele a játékba.
    Ez olyan Fidesz: Csináljunk már valamit! MSZP:Szerinted mit kéne csinálni? Fidesz: Nem tudom, te mond meg! – párbeszédnek hangzik.
    Azt írod, hogy a Fidesznek biztos vannak javaslatai, észrevételei. Minden bizonnyal így van.Úgyhogy csüccs le, dolgozzanak ki egy akciótervet, és azzal jöjjenek elő. Ha ez kész van, akkor lehet annak tartalmáról beszélni.
    Abból indulok ki, hogy a helyi szervezet honlapján elenyésző számban van szó Csepelről. Fenntartható fejlesztésről, netén válságkezelésről nem találtam semmit. Hát nosza.

  23. csollány szerint:

    Szilveszter! Most akkor ki költi el a kerület pénzét és ki halmozta fel az adósságot? Le lehet tagadni, hogy ne, történt semmi az ellenzék részéről az elmúlt években és meg lehet sértődni minden ellenvéleményen. Legyen a ti gondotok.
    Ráadásul nem modtok igazat. Idén hol épült csatorna Csepelen? Hány km helyi utat hozatott rendbe az Önkormányzat? A Fővárosi beruházás nem a kerület pénzéből készült el.

  24. Csaba szerint:

    Szilveszter,

    te nem is érted ezt a cikket!

    Nem arról számol be az írás, illetve a sajtóközlemény, hogy a szocialisták nem akarták megtárgyalni a fidesz indítványát egy akcióterv elfogadásáról, hanem arról, hogy a nem hajlandók tárgyalni sem arról, hogy kellene készíteni egy akciótervet. A közgyűlések azért vannak, hogy ott megvitassák az ilyen kérdéseket.

    Hiába követeled itt szerintem a fideszesek anyagát, nem erről szól a hír. Nyílván van véleményük és elképzelésük, amelyet gondolom a rendkívüli ülésen megakartak vitatni – bár úgy sem ők döntenek.

    Kicsit unalmas ez a meddő vita, mert te olyan irányba tereled, amiről nincs is szó.

    Az pedig, hogy máshol nem foglalkoznak a kérdéssel, az nem igaz.

  25. Gordon szerint:

    Nézd Szilveszter! Némi sértett dühöt éreztem a legútóbbi hozzászólásodban. Olyasmit, amit a kisgyerek érez, akit rajtakaptak valamin. Ő is tudja már hogy lebukott, de még neki áll feljebb.
    Nézd, nem tehetek arról, hogy:
    1. Vagy teljesen félre akarod magyarázni a fenti cikk tartalmát.
    2. Vagy súlyos szövegértési problémáid vannak.

    Arra azonban még a mai napig sem adtál egyenes választ, hogy szerinted miért döntött jól a helyi Mszp frakció, amikor elutasította, hogy a képviselők egy jövőbeni rendkívüli KT-n vitassák meg azt, hogy kinek milyen véleménye/elképzelése van a kialakult pénzügyi és gazdasági válság esetleges csepeli vonatkozásai kapcsán.

    Azt írod: “Ha üres a kezük (mármint a Fidesz-G.), akkor ne akcióterv elfogadását terjesszék elő, hanem az akcióterv kidolgozását. És ez nagy különbség.” Szerintem sok különbség egyébként nincs. Nyilvánvaló, hogy csak azt lehet elfogadni, amit előzőleg a rendkívüli KT kidolgoz. A te nag félreértésed ott van, hogy nem a Fidesz, vagy az MSZP dolgozza ki, hanem a KT. A KT. Az a te nagy félreértésed, hogy kizárólag csak Fideszben meg Mszp-ben tudsz gondolkodni.
    Nézzük a fenti hírt:”A Fidesz-KDNP frakció úgy próbálta felhívni a polgármester és frakciója felelősségét és tennivalóját, hogy rendkívüli testületi ülést kezdeményezett „Kerületi válságkezelési akcióterv elfogadása a nemzet- és világgazdasági folyamatok figyelembevételével” címmel. Ezen az MSZP frakció tagjai láthatóan jót derültek, majd erőfölényüket fitogtatva megakadályozták, hogy ez a döntés megszülethessen.”

    Nos, tehát ahogy azt az előző hsz-emben is említettem a Fidesz kezdeményezett egy rendkívüli KT-t, mely KT-nek a feladata lett volna egy kerületi akcióterv megvitatása, majd elfogadása. Az Mszp meg nem akarta megvitatni a témát.. és nem akart a jövőbeni rendkívüli KT-n elfogadni semmilyen közös nyilatkozatot. Nyilvánvalóan azért, mert nem akarnak foglalkozni a kérdéssel, és mert nem akarnak együttműködni a KT-ben jelenlévő egyéb politikai erőkkel.
    Szerintem a cím egyértelmű. Az “elfogadás” kitétel utal az ülés végcéljára. Tehát kialakítani egyfajta közös álláspontot, és azt belefoglalni egy akciótervbe. Ez lett volna a cél. Erre a rendkívüli KT jó alkalom és lehetőség lett volna. Mindenki kifejthette volna a véleményét, és megtehette volna javaslatait. Az MSZP frakció azonban nem akart asztalhoz ülni Csepel, a csepeliek érdekében. Már csak dacból sem fogadták el az indítványt, mert ugye az a Fidesztől származott. Viszont továbbra is az a váleményem, hogy kicsit várnak, aztán majd előszednek egy senkivel sem egyeztetett, egyetlen más politikai erővel meg nem vitatott ál-akciótervet, aztán majd kierőszakolják, hogy a KT szavazzon róla. Így megy ez Csepelen… ez tipikusan MSZP-s, amolyan “utolsó első titkáros” dolog lesz… Sebaj, bár Lenin szobor már nincs, de nem lepődnék meg azon, ha valaki a jövőben zsíroskenyeret rakna az önkori bejárata elé.

    Nézd Szilveszter. Ha még mindig nem érted, hogy mi történt azt én nagyon sajnálom. Mégis, szerintem te nagyon jól érted, hogy zajlik itt. Csak valami miatt nem akarsz tudomást venni a tényekről (ennek okát nem tudom, és remélem nem Polgár Úr-elvtárssal beszélgetek). Rajtad kívül szinte mindenki érti a cikket -ez is elgondolkodtató lehet számodra.
    Szerintem is meddővé vált ez a szófacsarás, ezért mégegyszer nem kívánom elmagyarázni neked a fenti hírt.
    Egyébként ha szövegértési problémáid vannak, akkor azt sok olvasással lehet tompítani.

  26. Gordon szerint:

    Szilveszter!
    “Tisztában vagyok azonban azzal is, hogy a politikai pályán nem szabad sértődősnek lenni, mert a pocskondiázás, és a mindenféle támadások elkerülhetetlenek.”- írod az egyik bejegyzés hozzászólásai között. Szilveszter, milyen politikai pályád van neked? Mesélj erről nekünk. 🙂

  27. Szilveszter szerint:

    Sajátossága az írásbeliségnek, hogy teljesen gesztikuláció, és hangsúlymentes. Sokminden a sorok mögé gondolható. Nincs bennem sértettség, mert természetesnek találom, hogy nem értettek egyet velem. Ha emiatt dühös lennék, akkor nem lenne szabad politikával foglalkoznom. Persze, hogy nem érzelemmentes, értékmentes, vagy szenvedélymentes a politika, de elragadtatni semmiképp nem szabad magunkat. Azt látom, hogy ez működik is. Az ejj-ejj kis buta Szilveszter, te még mindíg nem érted üzenetű bejegyzések megmosolyogtatnak. Ezek inkább kedves baráti megszólítások, mint szándékos bántások. Szerintem….
    Nem vagyok a KT tagja, nem tudhatom, hogy konkrétan miért utasították el az indítványt. Én a magam meglátásából beszélek Veletek, és még csak a Polgár úrral sem beszéltem soha. De még akármi is lehet a jövőben, és nyitott vagyok a párbeszédre. Megint csak a saját feltételezésem mondom akkor, amikor azt állítom, hogy ha van konkrétum, akkor van miről beszélni. De az is lehet, ha a Fideszt képviselő többszáz oldalas dokumentummal ment volna, akkor azt is elutasítják. Akkor meg a tartalma miatt. Nem tudhatom.
    Azt viszont tudom, hogy a hatalmon lévő vezetésnek nem kell egyeztetnie, vagy megbeszélnie az ellenzékkel a világon semmit, ha tenni akar valamit. Sehol a világon! A politikai hatalmon lenni dolog ilyen, és baromi nehéz ezt elfogadni. Nem azért mondom ezt, mert az MSZP van hatalmon. Akkor is ezen a véleményen voltam, amikor a Fidesz csinálta a kiszorítósdit vezetése idején.
    És mivel ebben a fenti témában úgy néz ki, hogy valóban a szófacsarás megy, részemről is lezárhatjuk.

  28. Szilveszter szerint:

    Kedves Gordon!
    A “politikai pályán” alatt azt értettem, hogy a politikával kapcsolatban. Pontosabb lett volna úgy fogalmaznom, hogy ha valaki betér a politika utcájába. Ha valakinek van álláspontja, és azt közzé is teszi, akkor ne sírjon, ha fikázzák. Pro, és kontra ezt gondolom.
    A politikai múltammal kapcsolatban nem sok elmondani valóm van, ha tisztségre, vagy hasonlóra gondoltál, mert nincs olyan. Egynek tartom magam a többi között, aki amolyan érdeklődési szinten bele-bele merül a nagypolitikába. Épp ezért vagyok úgy vele, hogy képviselő a képviselővel, polgár a polgárral beszéljen, és amíg egymás torkát vágják fent, attól Mi, polgárok ezt ne tegyük, még ha nem is értünk egyet. Mi szomszédok vagyunk, munkatársak, talán még ismerősök is. Rajtunk polgárokon 4 évente sok múlik. Aztán 4 évig a képviselőkön múlik sok. Mi polgárok viszont csak a közhangulatot rontjuk azzal, hogy összefeszülünk. Mert hát legyünk őszinték, nem ezen a fórumon fogjuk megváltani a Világot. Ezt akár mondhatom ars poeticámnak is.
    Az utóbbi években úgy (4-5) azon vagyok, hogy ha tehetek bármit, ami előbbre visz, akkor azt megteszem. Akár helyi szinten, akár országosan.
    Nem hagytam figyelmenkívül a Fideszt sosem. Csak nem értek vele egyet. Volt ugye valamikor az EU-n kívül is van élet, a balkánon is élnek emberek mondóka, most meg ezzel az erővel az afrikai közösséghez is csatlakozhattunk volna dolog. De azért közbenjár az EU-nál. Nekem ez kissé cikk-cakkos.

  29. Borka-Szász Tamás szerint:

    Üdvözöljük a csepeli Fidesz-KDNP frakció együttműködési javaslatát

    A hetek óta tomboló, külföldről indult pénzügyi és gazdasági válság elérte hazánkat, és minden valószínűség szerint hatással lesz kerületünk életére is. A hatások részben már ismertek, nagyrészt azonban még ezután realizálódnak.
    Az önkormányzat vezetése mind az elmúlt hetekben, mind a következő hónapokban azon dolgozik, hogy a várható következményeket felmérje, és a szükséges intézkedéseket megtegye vagy előkészítse. Csendben, hangzatos sajtóközlemények nélkül, a ránk ruházott felelősséggel tesszük a dolgunkat.

    A szükséges döntések egy részét kormányzati szinten, illetve az Országgyűlésben fogják még ezután meghozni. Ezek, illetve a Magyar Köztársaság jövő évi elfogadott költségvetése fogják meghatározni önkormányzatunk valódi pénzügyi mozgásterét a következő időszakban. Ehhez kell nekünk kidolgoznunk és hozzátennünk a kerületi hatáskörben meghozható saját intézkedéseket.

    Meggyőződésünk, hogy ehhez nem rendkívüli testületi ülésekre, sajtótájékoztatókra és egyéb médiaeseményekre van szükség. Ennek megvan a megfelelő eszköze: jelenleg is folyamatban van a kerület jövő évi költségvetési koncepciójának kidolgozása, mely megalapozza a kerület 2009. évi költségvetésének összeállítását. Egy megfontoltan összeállított, takarékos költségvetés képes csak biztosítani a kerület stabil gazdálkodását, csillapítani a csepeli emberek számára a válság pénzügyi és szociális hatásait, és megőrizni az intézményrendszerünk működőképességét.
    Egy dologban eltökéltek vagyunk: a csepeli Képviselőtestület által már elfogadott, uniós forrásból vagy az északi pénzből finanszírozott fejlesztési programok semmilyen késedelmet nem fognak szenvedni, azokat végrehajtjuk.

    Üdvözöljük, hogy a csepeli Fidesz-KDNP, amely október 6-án és október 22-én képtelen volt együtt koszorúzni a többi csepeli párttal és civil szervezettel, túllépve árnyékán költségvetési kérdésekben együttműködést ajánl az önkormányzat vezetésének. Bár végképp érthetetlen számunkra, hogy pártjuk képviselője miért nem vett részt az október 28-ai költségvetési koncepciós egyeztetésen? Reméljük, az együttműködési szándék mutatása nem csak „kifelé” szól…

    Ezzel együtt értékeljük, hogy– eltérve a pártjuk országos vezetése által eddig mutatott mintától – belátták, hogy ebből a nehéz helyzetből csak az ideológiai szembenállást félretéve, összefogással lehet kilábalni.
    Mi a magunk részéről a kinyújtott kezet elfogadjuk, és remélhetőleg érdemi, szakmai együttműködéssel tudjuk összeállítani a kerület 2009. évi költségvetését, mely a leghatásosabb eszköze lehet a pénzügyi válság helyi kezelésének.

    Meggyőződésünk, hogy ebben a nehéz helyzetben a csepeli választók ezt várják el minden felelős politikustól.

    A Magyar Szocialista Párt
    Csepeli képviselőcsoportjának nevében:

    Borka-Szász Tamás
    frakcióvezető

  30. Gordon szerint:

    “Nem hagytam figyelmenkívül a Fideszt sosem. Csak nem értek vele egyet.”
    Mire gondolsz ez alatt? Úgy teljes egészében a Fidesz nevű szervezettel nem értesz egyet (mindennel amit tesz, mond), vagy személyre szabottan (egy-egy politikusára hegyezted ki magad), vagy ügyenként változó az álláspontod, és ha vélemény kialakítására kerül sor, akkor nem természtes számodra, hogy mindig a Fidesszel szemben határozd meg saját véleményedet. (Ha van sapkája azért, ha nincs sapkája, akkor azért…)
    Az utolsó első titkárnak nem kell egyeztetnie mindig mindenben a helyi Fidesszel, de furcsa számomra, hogy megakadályozták a rendkívüli KT összehívását a fenti kérdés kapcsán. Hiszen ott az utolsó első titkár is elmondhatta volna a kérdéshez kapcsolódó gondolatait. Biztos nagymértékben gazdagította volna a helyi közélet általános szellemi produktumát. Sajnos erről lemaradtunk, és csak azt látjuk, hogy az utolsó első titkár és élcsapata bizonyos kérdésekről egész egyszerűen nem hajlandó gondolatot cserélni. Talán mert nincsenek gondolataik az adott kérdéssel kapcsolatban? Nos, ez lehetséges…

  31. Gordon szerint:

    Itt a Borka!
    Na, csak sikerült kiugrasztani a nyulat a bokorból. Mindjárt hozzászól a Szilveszter is, és helyesel a Borkára? Meglátjuk… 🙂

  32. csollány szerint:

    A már egyszer lesöpört népszavazást írjátok ki!

  33. Csaba szerint:

    “…Ezen az MSZP frakció tagjai láthatóan jót derültek, majd erőfölényüket fitogtatva megakadályozták, hogy ez a döntés megszülethessen.”

    Érdekes ez a pálfordulat. A döntéskor jót derültek, gondolom ez azt jelenti, hogy jót röhögtek, az imént pedig az MSZP frakcióvezetője milyen komolyan szólt hozzá a fórumhoz. Hogy is van ez?

    Az értékes hozzászóláshoz pedig csak annyit, hogy igen megnyugtató, amit Borka Szász Tamás úr leír. Szóval a jövő évi költségvetés elfogadásakor majd lesz valami reakció a jelen helyzettel kapcsolatban.

    Addig viszont valaki ne felejtse el felhívni a “gazdasági válság titkárságát”, és mondja meg, hogy akkor most szünet van, a 2009. évi csepeli költségvetés elfogadásáig a válság nem teheti be a lábát a kerületben.

    Bravó!

    Felelős vezetés… pfff

  34. Szilveszter szerint:

    Jól látod Gordon! 😀
    Borka-Szász Tamás tehet nyilatkozatot az MSZP frakció nevében, és tesz is. Én meg ezt üdvözlöm! Nincs szövegértési gondom, számomra kiderült, hogy miért lett elutasítva az indítvány. Eddig csak sejtettem.
    Az is kiderült, hogy felelőségteljes munkát végez a csepeli MSZP.

  35. Gordon szerint:

    “Mindjárt hozzászól a Szilveszter is, és helyesel a Borkára? Meglátjuk…”-írtam az előző hsz-emben.
    És láss csodát, Szilveszter valóban megjelenik, és helyesel a Borkára.
    Vannak ilyen véletlenek??? 🙂

  36. Borbély Lénárd szerint:

    Tisztelt Frakcióvezető úr!

    1. A következőket írja Ön egy KÖZLEMÉNYBEN: “Csendben, hangzatos SAJTÓKÖZLEMÉNY nélkül, a ránk ruházott felelősséggel tesszük a dolgunkat.”

    Nem elgondolkodtató?

    2. A Fidesz-KDNP frakció a legmagasabb szinten képviselte magát az október 6, illetve 23-ai önkormányzati megemlékezéseken. Jelen volt a Fidesz helyi elnöke, jelen volt a Fidesz választókerületi elnöke, frakcióvezető-helyettese. Mind a két alkalommal az önkormányzati rendezvényt követően saját rendezvényt is tartottunk, ahol együtt koszorúztunk a megjelentekkel. Az önkormányzat megemlékezésén kértük egyébként, hogy jelentse be a konferáló, hogy képviselőink jelen vannak, illetve ezt követően fogják a koszorúikat elhelyezni, ezt mégsem sikerült így bemondani.

    3. Október 28-én költségvetési koncepció „egyeztetése” volt, amelyen mi azért nem vettünk részt, mert nem kaptunk rá meghívót. Az ilyen “egyeztetések” időpontjainak kiválasztása pedig rendszerint egyeztetések nélkül zajlanak. Frakciónk több alkalommal már jelezte, hogy mivel képviselőink munkahelyen dolgoznak, amely jelentősen bekorlátozza időbeosztásunkat, a munkaidőn belüli megbeszéléseken (amelyek legtöbb esetben nem is tekinthetőek hivatalosnak) nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk részt venni. Egyikőnk sem szeretné elveszíteni a munkahelyét, főleg ebben a helyzetben. Ezért kértük, hogy az ilyesfajta „találkozók” munkaidőn túl, késő délutáni órákban történjenek, de eddig ezt mindig figyelmen kívül hagyták. Vajon miért?

    28-át megelőzően egyébként Orosz Ferenc alpolgármester Úr küldött egy levelet/tájékoztatót ezzel a dátummal kapcsolatban, de nem koncepciós egyeztetésre hívott, hanem ismertetni, hogy eddig milyen folyamatok zajlottak le az előkészítéssel kapcsolatban. Ez pedig nem egyenlő az egyeztetéssel.

    4. A gazdasági válság, amely világ -és nemzetgazdasági szinten fokozottan jelentkezik, az a jelen helyzetben vesz körül minket. Az, hogy foglalkozzunk vele, nem tűrhet halasztást. Az ország jövő évi költségvetése meghatározó lesz a kerület életében, azonban ez a negatív gazdasági helyezet most jelentkezett, nekünk, képviselőknek, pedig az a kötelességünk, hogy a lehető leggyorsabban reagáljunk rá és védjük meg kerületünk értékeit és a csepeli embereket. Ezért kezdeményeztük a rendkívüli testületi ülés összehívását, amelyen lehetőség lett volna megvitatni a teendőket, de az MSZP frakció kezdeményezésünket cinikusan megmosolyogva kikapcsolta a szavazógépet, amin után szintén jót derült.

    A rendkívüli ülés megtartása egyébként nem hiszem, hogy bármely képviselőnek gondot okozhatott volna, hiszen arra tettük le az eskünket, hogy a kerület érdekében dolgozunk, és ezért is kapjuk a tiszteletdíjunkat.

    A gazdasági válság kezelése, hatásainak enyhítése véleményünk szerint nem a jövő évben, és nem is a legfelsőbb döntéshozatalnál kezdődik. A helyzetet a döntések szempontjából már önkormányzati szinten kezelni kell. Egyrészt fel kell készülnünk arra, hogy a csepeli lakosoknak megnövekedett mértékben lesz szükségük segítségre, másrészt pedig kerületünk megválasztott országgyűlési képviselőit – a tapasztalatok összegzésével – segítenünk illene azzal, hogy az országos szintű döntéshozataloknál mi az amit képviseljenek, mi a csepeli polgárok szükséglete.

    Borbély Lénárd
    Fidesz-KDNP frakció

  37. Igazi csepeli szerint:

    A fideszesek csak ilyen otromba módon tudnak hozzászólni dolgokhoz vagy esetleg normálisan is?

  38. Laja szerint:

    Na, látom gyorsan ideküldtek a szocik valakit, hogy írogasson. Csak ne ezt a nevet választotta volna.

  39. Gordon szerint:

    “Igazi” csepeli! Melyik hozzászólásra gondolsz?

    Laja! A szoci politikusoknak szokásuzk, hogy fórumokra írogatnak, melyet én csak üdvözölni tudok a magam részéről. Anno volt fórum a régi honlapjukon is. Szerintem több mint egy éve technikai okok miatt szünetel.

  40. infósferi szerint:

    Igaz csepeli? Mi van, csk nem új mezben futott ki a pályára régi “barátunk”?

  41. Bubus szerint:

    Szerintem az az otrombaság, ha egy önkormányzati ünnepségen jelen van minden párt, aztán olyan bejelentést tesznek, mintha az egyik elkülönülne, nem értesítik a pártot egy megbeszélésről, aztán felróják, hogy nem vettek részt rajta.

    Borka úr, miért nem tarthat a Fidesz saját megemlékezést, muszáj Avarkeszinek lennie az egyesegyedüli felszólalónak? Miféle demokráciafelfogás az ilyen?

    Ha pedig jelen volt a Fidesz a megemlékezéseken, miért próbálnak ezzel ellentétes értelmű kijelentéseket tenni többek között a csepelen.hu-n, miközben összefogásról beszélnek?

    Ha az összefogást egy percig is komolyan gondolnák, Önök lennének a népszavazások legfőbb támogatói, Tarlós István Avarkeszi Dezső mellett szólalhatott volna fel október 22-én, és megszavazták volna, hogy külön is foglalkozzon a képviselőtestület a válság csepeli hatásaival.

  42. Szilveszter szerint:

    A “másik nyúl is kiugrott a bokorból”. Borbély úr is itt van. És jól is van ez így!
    Csak egy mondat, az újra felmerült koszorúzásról. A felkonf bejelentette – ezekszerint Fideszes kérésre-, hogy a Fidesz később koszorúznak. Lehet, hogy velem van a baj megint, de az valóban jobb lett volna, ha azt jelenti be a felkonf, hogy a Fidesz képviselői jelen vannak, de nem most koszorúznak, hanem később? Az én meglátásomban nem az a képviselet, hogy személyesen jelen voltak, hanem az lett volna a képviselet, ha együtt koszorúznak a többi szervezettel, és intézménnyel. Merthogy azért mentünk oda, mert koszorúzás volt. (egyszerűség kedvéért ez számomra olyan, mintha elmegyek szavazni, bemegyek a fülkébe, és nem húzok X-et, majd büszkén kürtölöm, hogy bizony én elmentem a szavazásra)
    A másik apróság. Borbély úr kifogásolja, hogy nem kaptak meghívót a 28-i egyeztetésre. Igaz, hogy Orosz úr írt levelet a dátum kapcsán, de hát csak azt akarta elmondani a megbeszélésen, hogy addig milyen folyamatok zajlottak le az előkészítéssel kapcsolatban. No akkor arra már el sem kell menni ezek szerint….. Akkor bizonyára így van ez jól.
    Megint felmerült a válságkezelés. Hát akkor kezeljük a válságot, nem bánom! Borbély úr szerint: “Egyrészt fel kell készülnünk arra, hogy a csepeli lakosoknak megnövekedett mértékben lesz szükségük segítségre, másrészt pedig kerületünk megválasztott országgyűlési képviselőit – a tapasztalatok összegzésével – segítenünk illene azzal, hogy az országos szintű döntéshozataloknál mi az amit képviseljenek, mi a csepeli polgárok szükséglete.” Rendben. Lehet kezdeni a közvéleményt kutatni, hogy kinek mire lesz szüksége a válság idején. Ez ha megvalósul, mókás eredményeket hoz majd. A nagy átlag munkahelyet szeretne, ha van neki, akkor több fizetést, nyugdíjjat. Sok a kutyapiszok, és a kutyafuttatók is rossz helyen vannak. Ne részegeskedjen senki az éjjelnapalos bolt környékén, és amúgy meg hangos éjjel a repülő. Nagyjából ennyi. A kíván-e valamit hozzáfűzni? kifejtős kérdésre sok helyen majd az lesz, hogy régen milyen jó volt, most meg csak a pusztulat van. No most akkor el lehet kezdeni az akciós tervet készíteni, de ez annyira nem a válságról szól, hogy nagyon.
    A parlamenti képviselőket viszont valóban jó lenne a szükségletekről tájékoztatni, mert én személy szerint nagyon szeretném, ha mondjuk néhány sört rendezne a T. Parlament, amolyan válság okozta stressz kezelés címszó alatt. Ezzel az igénnyel asszem nem vagyok egyedül 😀

  43. balszélső szerint:

    Mikor képviselt bennünket a fenti képviselő úr? Kinek a kedvére nyomogatta gombokat? Tudod idézni egy csepeli ügyben a hozzászólását ?Most erre válaszol majd a Szilveszter!

  44. Szilveszter szerint:

    Melyik képviselő? (ha már kérdeztek, én meg válaszolok játék van! :D)

  45. Wass Albert barátja szerint:

    Kedves Borka Úr!
    Nem akarom megsérteni Önt és csepeli szoci politikus társait, de sajnos ugyan azt teszik, mint országos főnökeik. Sajnos elképzeléseik sincsenek, hogy mit is kellene tenni. Ezért inkább elutasítják a Fidesz közeledését és
    magas lóról fityiszt mutatnak.
    Önök az időhúzásra játszanak és a költségvetés készítése mögé bujnak. Nincs egy éve annak, hogy olvastam a csepelieket országos szinten képviselő “urak” nyilatkozatát. Azt üzenték nekünk Csepel polgárainak, hogy nem vesznek részt egy civil kezdeményezésű lakossági fórumon.
    Majd, ha lejár a mandátumuk. Valami ilyet tesznek Önök is!

  46. miska72 szerint:

    csollány
    A már egyszer elsöpört népszavazás ki lesz írva! A Duna partra is! A Csepel SC-re is! A kórházra is!
    Igazi Csepeli
    Nem muszáj ezt az oldalt olvasni! A kerületi vezetés te teszi! Csak CSI Tudor az építésügyi osztály volt vezetője. Miért cserélődnek kb. négy évente az építésügyi osztály vezetői?

  47. hollósi szerint:

    miska! Ezt az oldalt azért olvassák, mert csak szeretnének hasonló fórumot a bal oldalon, a 70 feletti kisöregeket ( a választóik zömét) nehéz a gép elé ültetni. Örülök a vitáknak, hiányolom a kényes kérdésekre adott világos válaszaikat. Lesz népszavazás, hajrá Csepel!

  48. Szilveszter szerint:

    Na végre egy kis népszavazás. Azért is jó ez, mert olcsó. Gondolom, hogy minden népszavazást támogató társadalmi munkában lesz majd bizottsági tag, és szavazatszámláló. Az MSZP-s bizottsági tagokat, és a szavazatszámlálókat a Fidesz zsebből fizeti, hogy az se az adófizetők pénzét vigye. A helyiségek is ingyen rendelkezésre állnak majd. A szavazócédulát majd találni kell, hogy ingyen legyen. Igazi, megfontolt, közpénzkímélő megmozdulás. 😀

  49. Gordon szerint:

    Szerintem balszélső Avarkeszire gondolt. Szóval mely ügyek kapcsán szólalt fel, és képviselte a parlamentben az említett úr Csepelt? (Szilveszter, tudom szövegértési problémáid vannak, de meg ne kérdezd, hogy a mondatom másik felében melyik képviselőre gondolok.)

  50. Papi szerint:

    Tudod Szilveszter most megdöbbentettél. Ennyire ostoba rosszindulatú hozzá szólást nem olvastam tőed. Idáig úgy vitatkoztál ahogy egy kulturált emberhez illik, de ez a hozzászólásod lealacsonyított az ilyen “Igazi csepeli” szintjére. Kár.

  51. Gordon szerint:

    Szilveszter!

    “Gondolom, hogy minden népszavazást támogató társadalmi munkában lesz majd bizottsági tag, és szavazatszámláló.” -írod.
    Nos, azt tudnod kell, hogy a pártdelegált szavazatszámlálok (legalábbis a Fidesz esetében) nem kapnak pénzbeli juttatást, csak azok, akiket az önkori jelőlt ki. Gondolom a népszavazást támogató szavazatszámlálók alatt a Fidesz jövőbeni delegáltjait érted. Nos, ők valóban társadalmi munkában végzik majd feladatukat.
    A helyiségek is ingyen rendelkezésre állnak majd, mert a szavazókörök általában önkormányzati fentartású közintézményekben vannak, így való igaz, hogy bérleti díj sincs.
    Nem hiszem, hogy a szavazócédulák olyan nagyon sokba kerülnének, hogy a szerinted egyébként jó állapotban lévő, és a válság által nem érintett kerületünk önkormányzata de tudná megoldani ezt a kérdést.
    Régi szocialista demagógia Magyarországon, hogy azért ne kérdezzék meg az embereket, mert az állítólag sokba kerül. Szerintem egy elhibázott, elhamarkodott önkormányzati döntés sokkal többe kerül.
    Én demokrata vagyok, ezért azt mondom, hogy ha megvan a szükséges számú aláírás, akkor kérdezzük meg az embereket.
    DEmokráciában ez a dolgok rendje. Persze vannak akik csak beszélnek a demokráciáról, mióta 18 éve nevet, és lógót cseréltek. Korábban nem voltak demokraták. Utolsó első titkárként, munkásőrként, pártaparatcsíkként stb. egyáltalán nem erőltették a demokráciát. Úgy viselkedtek, mint egyébként most a népszavazás ügyében: a döntést kizárólag csak saját maguk kompetenciájába utalták. Nem érdekelte őket, hogy az emberek, a csepeliek mit akarnak. Nem is figyeltek oda nagyon arra, amit a csepeli emberek esetleg megfogalmaztak mint véleményt (zsíroskenyér).
    Ezirányú érvük most, hogy “túl drága”.
    Ezirányú érvük 1989 előtt: “hallgass a nevetek emberek”
    Én utóbbitól elhatárolódok, és elitélem, míg előbbivel nem értek egyet.

    Egyébként Avarkeszi megdöbbentően gyenge beszédet mondott 22-én. Nem tudom, hogy a Polgár szájmosató Úr írta-e neki…
    A Fidesz számára március 15, és október 23-a sokkal fontosabb, mint pl. az MSZP-nek, melynek a fenti ünnepek csak kipipálandó feladat. A csepeli Fidesz saját rendezvényt szervez, esetenként meghív neves, országos jelentőségű politikusokat, és meghívja saját szimpatizánsait. Mindezt sikerrel teszi, mert sokan vesznek részt a rendezvényein.
    Az önkori rendezvényein meg szinte csak az vesz részt, aki ki van rendelve. A önkoris rendezvényen szerepelt konferansziét meg ne támadjuk, biztos az utolsó első titkár parancsolta neki, hogy hallgassa el a rendezvényen részt vevő Fideszt.
    Állítólag a Csepel Újság is cenzúrázva van. Nem tudom, hogy ebből pontosan mennyi az igaz, erről talán Polgár szájmosató Úr tudna beszélni, mindenesetre nem lepett meg, hogy az önkoris rendezvényt is gyakorlatilag cenzúrázták.
    Az utolsó első titkár, és élcsapatának színe-java gondolom régen, 1989 előtt is cenzúráztatta a helyi sajtót, és rendezvényeket. Nem változtak sokat, ami a szellemiséget, és az eszközöket illeti. Azzal a különbséggel, hogy akkoriban március 15-ét épphogy csak megtűrték, októ ber 23-i megemlékezésekről meg szó sem lehetett. Hiába na, változnak az idők, és változnak az egykori utolsó első titkárok is (bár lehet, hogy fejben nem változtak semmit, csak idomultak a megváltozott viszonyokhoz).

  52. Szilveszter szerint:

    Kedves Papi! Kedves Gordon!
    Oké! Bár nem találom sem ostobának, pláne rosszindulatúnak az előző bejegyzésem. (rosszindulatúnak már csak azért sem, mert az távol áll tőlem, és alapból nem sértegetni járok ide, ez remélem, azért átmegy!)
    Az rendben van, hogy cinikus volt. (és hogy örüljetek: nem kicsit! nagyon! 🙂 )
    Azzal egyetértek, hogy az ne legyen elv, hogy ne kérdezzük meg a népet, mert az túl drága. Csak annyira nehéz azt eldönteni, hogy mi az, amiben érdemes, és mi az, amiben nem érdemes népszavazást kiírni. Hogy ingyen van bármi azt felejtsük el! A helyiségek úgy vannak ingyen, hogy attól még van személyzet, pl gondnok, szavazó fülke szállítás, és összeszerelés, villanyfogyasztás, takarítás, szendvics, meg egy csomó ilyen dolog. És persze a szavazócédulák, a nyomda, a kiszállítás, netán az őrzés, stb. Összeadódnak ezek azért elég kerek számlába.
    De mondjuk azt, hogy mindegy is, mert a demokrácia (demos cratos) az már csak úgy az igazi, hogy ha a nép is beleszól. Itt már valóban csak arról van szó, hogy mekkora az érdeklődés az adott ügyben. Nos, hogy legyen az ügyben érdeklődés, arról majd a Fidesz gondoskodik erős kampánnyal. Az sem megy ingyen, még a társadalmi munka ellenére sem. Tuti, hogy lesz ellenkampány, amiben az MSZP vagy az otthonmaradást, vagy a “nem” szavazatot favorizálja majd. No mondanom sem kell, hogy az sem lesz ingyen a társadalmi munka ellenére sem.
    Na szóval elköltünk egy valag lóvét megint. Akkor is, ha csak páran mennek el szavazni, mert attól még a szavazóhelyiségek (gondolom) 12 órát nyitva lesznek.
    De most ezt tegyük félre. A Fidesz reményei, és elvárása szerint nyer a 3 igen. (mert na nem ez a kívánatos, miről is szólna ez az egész?) Szóval nyer a 3 igen. Azt mondjátok meg, hogy akkor mivel vagyunk beljebb? Vagy hogy egyáltalán….
    A végzés szerint, aki igennel válaszol, az arról dönt, hogy a Csepel SC Alapítvány területén kizárólag sport célú fejlesztések legyenek. (itt gondban vagyok, mert nem tudom, hogy milyenek vannak most? én focit láttam.) Rendben, ha feltételezzük, hogy sumákság van, akkor az lehet, hogy: Sport? Oké, akkor sportfejlessztés! És lebontanak mindent, majd építenek egy bowling centert, amiben lesz játékterem, meg bikini üzlet, és ha valaki éhes, akkor gyorsbüfé. Vagy golf páyla, az is sport. Az jó?
    Második téma szintén a végzés szerint, aki igennel válaszol, az arról dönt, hogy a Ráckevei- Soroksári-Dunapa-parti ingatlanokon közcélú intézményfejlesztést enged a 80% zöldterületi aránnyal. Zöld? Oké! Az nincs leírva, hogy az nem lehet, hogy a telek 20%-a fedett hely, ami mondjuk bármi lehet. Akár vigalmi negyed is.
    A kórházas dolog meg egy levél a Fővárosnak, amire tuti a nemleges válasz. De kezdeményezte a nép nyomásásra a KT a dolgot.
    No most akkor hová jutunk a demokrácia vívmányával a 3 igen győzelem esetén.
    Egy utolsó gondom van még. A Fidesz, és általában a jobb oldalon olyan szíven viselt a sport, azon belül a foci. Nincs ezzel semmi baj. De ha Csepelen annyira szívügy lenne a sport, vagy a természet, akkor nem lehet, hogy kihasználtabb lenne a sportpálya, és látogatottabb a Duna part? Oké, hogy vannak sokan, akik mennek a Duna-partra. De a 70-80 ezres Csepelen hány %-ban érintettek a kérdéssel? Pláne most, amikor van néhány fontosabb dolog a családok életében. (igen, helyzet van!)
    Borítsatok rám köveket, és nehezeket. De én most megint nem értm, hogy mit akar a Fidesz ezekkel a kérdésekkel. És az sem biztos, hogy alaptalan az a vélemény, hogy a Fidesz visszaél a demokratikus eszközökkel, és nem érdekli, hogy (az általa vészharangokat zúgató válsághelyzetben) ez milyen költségekkel jár. Most akkor a Fidesz fityiszt mutat a válságban szenvedőknek? (torkom harapni szándékozóknak megnyugtatásul: költői volt a kérdés, rosszindulat nélkül!)

  53. infósferi szerint:

    Lehet5 sírni, hogy a népszavazás sokba kerül. De ez is a demokrácia, nem csak a húsos fazék.

  54. miska72 szerint:

    Én még azt is népszavazásra bocsájtanám, hogy akarjék-e, hogy a Csepeli MSZP tovább GARÁZDÁLKODJON A KERÜLETÜNKBEN?
    Ezeket minnél elöbb el kell kergetni!

  55. miska72 szerint:

    Infósferi

    Ez nem demokrácia! Ez önkormányzati DIKTATÚRA! Egy Csepeli Önkormányzati MAFFIA!

  56. Papi szerint:

    Szilveszter!
    A Csepeli sport haláláról döntött az önkormányzat mert az eladni kívánt sport centrumok helyén plázákat és egyéb ilyen létesítményeket akartak. Nem csak a stadionról van szó hanem vízi telepekről is. A Kis Duna parton meg lakóházakat akartak építeni közvetlen a vízparton (az IBIZA) honlapján megtalálod. A kórházat meg igenis adják vissza mert csak egy kórház (A Dél Pesti) van több százezer embernek ne feledd nem csak a csepeliek és a XVIII. kerületiek hanem a környező kis városok és faluk lakósai is csak oda mehetnek. Egyébként ha vissza menőlegesen meg nézed a blogokat meg találsz mindent ezzel kapcsolatban. A kérdéseket is és Széles válaszát is.

  57. Borka-Szász Tamás szerint:

    Tisztelettel köszönöm a hozzászólásokat!

    Megértem, hogy az itt fórumozók többsége készpénznek veszi az általam tisztelt Németh Szilárd úr tudósításait pl. a testületi ülésekről, de persze nem kéne mindent elhinni – ez a “jót derültek a szoci képviselők” fordulat tetszik a legjobban.
    Az én verzióm: A Fidesz frakcióvezetője annyira együtt akart működni és annyira fontosnak tartotta a válságról szóló rendkívüli testületi ülésre vonatkozó javaslatát, hogy erről szóló előterjesztését esze ágában sem volt megmutatni előre a túloldalnak. Az aznapi rendes testületi ülésen az elején NEM javasolta a kérdés napirendre vételét, megtehette volna.
    Inkább a fideszes képviselő gázálarcot húztak, és vadul fotóztatták magukat – bizonyára ez is fontos.
    Utána frakcióvezető úr szépen megvárta a napirendek végét du. 3-ig, majd az “Egyebek” napirendnél, ahol közérdekű bejelentéseket lehet tenni, szépen előhúzta az előre elkészített előterjesztést a táskájából, felolvasta és azonnali szavazást kért róla.
    Nos, a szocialista képviselők nem is tehettek mást, mint erre a komolytalan eljárásra (amely méltatlan a téma fontosságához!) nemet mondtak. Ezek után mindenki ítéljen maga.

    A fentiek ellenére távol állt tőlem, hogy közleményemben ezzel az eljárással foglalkozzak. Kérem szépen, ennél jóval nagyobb a baj!
    Az önkormányzat az idei költségvetés végrehajtásánál is megtette azokat a lépéseket (minden tolható kiadás azonnali befagyasztása, a kifizetések és az intézmények gazdálkodásának szigorú felügyelete), amit megtehet.
    Amíg azonban nem ismerjük a jövő évi országos költségvetést – benne az önkormányzati szférára beírt számokat – addig nehezen lehet tervezni bármit is.

    Még valamit. Az október 28-i költségvetési koncepciós megbeszélésen mind a csepeli SZDSZ, mind az MDF képviselője megjelent – méghozzá ÉRDEMI javaslatokat letéve az asztalra a jövő évi kerületi költségvetéssel kapcsolatban. Azt hiszem, minden FELELŐS politikai erőtől ez az elvárható ebben a helyzetben….

  58. Borka-Szász Tamás szerint:

    Még egy dolgot elfelejtettem.
    Tisztelt Borbély Lénárd képviselő úr! Aki közfunkciót vállal (értsd: fizetett önkormányztai képviselő 4 éven át), attól elvárható, hogy az ezzel kapcsolatos teendői az ELSŐ helyen legyenek – az általa képviselt emberek érdekében.
    Lehet hivatkozni munkahelyre, családra, meg sok mindenre – de ezek tudatában vállalta a képviselőséget.
    Tehát ha van ideje rendkívüli testületi üléseket kezdeményezni és azon megjelenni, akkor bzonyára el tud jönni a költségvetéssel kapcsolatban tartott – akár napközben megrendezett – megbeszélésekre is.
    Vagy gondoskodjon a pártja arról, hogy megfelelő helyettest küldjön ezekre a nagyon fontos megbeszélésekre…

  59. Borbély Lénárd szerint:

    Tisztelt Frakcióvezető Úr!

    Csak a tényszerűség kedvéért néhány dolog:

    – a gázálarc felvétele annak szimbolizálása volt, ami a kerületben folyik, amelyet az MSZP kialakított, és amelyet megenged a saját körének. Mint emlékezetes, a konkrét eset, ami ezt kiváltotta, az az volt, hogy a csepeli “főcenzor” (akit U.A. így definiált) Polgár György, a polgármester politikai főtanácsadója testületi ülésen azt mondta az egyik megválasztott képviselőnek, hogy mielőtt az ő nevét a szájára veszi, mosson szájat. Ezek után semmi személyi következmény nem lett, tehát az MSZP frakciónak ez így rendben van.

    – Az egyebek napirend között kezdeményeztük a rendkívüli ülést. Igen. És ez így teljesen rendben volt. Nem készítettünk előterjesztést, ezért nem is lehetett volna napirendnek felvetetni. Álláspontunk azonban van. Azt elfelejtette leírni a frakcióvezető úr, hogy azt is javasoltuk, hogy a polgármester készítesen egy akciótervet, ami a további cselekvésünk alapját képezni. Erről lehetett volna érdemi vita. Hiszen a polgármester a város első számú vezetője, a legnagyobb rálátással rendelkezik mindenre. Ő kapott felhatalmazást a vezetésre. Ezt a közbizalmat ilyenkor is szolgálni kell, nem csak díjátadásokkor.

    – A szocialisták kikapcsolták a gépet és megakadályozták a döntést, amin jót derültek. Ezt lehet tagadni, de így történt. Aki ott volt, ezt láthatta. Meg azt is láthatta, hogy az új frakcióvezetés szokásként vezette be, hogy ha egy szavazásnál valamilyen okból nincs meg a többsége, akkor dühödten újra szavazást kér, ha már minden szállingózó képviselőt össze tudott szedni.

    – A csepeli SZDSZ részt vett az “egyeztetésen”. (Árnyék)koalícióban ez el is várható. Az önkormányzat egyébként is nagyon jól együtt tud működni a politika világán kívül a vállalkozói világban is a helyi SZDSZ-es képviselő cégével, hiszen éves szinten kb. 36 millió forintos megbízási díjat fizet ki neki a kerületünk.

    – Végül, de nem utolsó sorban. A képviselői munka ellátása kapcsán nem igaz, amit a frakcióvezető úr leír. Vagy nincs tisztában a képviselők jogállásával, vagy szándékosan tájékoztat félre. A törvény szerint egy képviselőt munkahelyi elfoglaltása alól mentesíteni kell a képviselő-testüetli ülés, valamint bizottsági ülés idejére. Ez kötelező. Egyéb esetben nincs hivatalos felmentés a munkahelyről. Az ilyen “egyeztetések” alkalmával tehát egyik képviselő sem élvez mentességet egyéb elfoglaltsága alól. Ezekről az “egyeztetésekről” se hangfelvétel, se jegyzőkönyv nem készül. Jelenléti ív sincs, tehát semmilyen hivatalos értekezletnek nem is tekinthető. Azonban ha tényleg érdemben kíváncsi az egyik fél a másik fél véleményére, akkor meg tud állapodni olyan időpontban, ami mindenkinek megfelel.

    Borbély Lénárd

  60. Borka-Szász Tamás szerint:

    Tisztelt Borbély Lénárd Képviselő Úr!
    Azt hiszem, minden józan olvasó számára napnál világosabb, hogy ön masszívan mellébeszél…

    Ha képviselőként kizárólag a testületi ülésekre és bizottsági ülésekre hajlandó elmenni havonta egyszer (mert munkahelye ezt engedi), akkor Ön felelőtlenül vállalta el a képviselőséget.

    Mert azt ugye még a laikusok is sejtik, hogy kerületünk ügyes-bajos dolgai miatt rengeteg szakmai és politikai egyeztetést kell végrehajtani. Ezeket mikor képzeli megtartani? Este 6 után és hétvégén?
    Mi lett volna, ha egyéniben megnyeri a választást és saját körzete lesz? Az ott élők véleményét hogyan képviselné munkája mellett, ha ilyen elfoglalt?

    Szerintem erre 2010-ben majd a választási brossúrájában illene felhívni a figyelmét a csepeli polgároknak: “válasszatok meg, de jó ha tudjátok, nincs sok időm rátok!”

  61. Borbély Lénárd szerint:

    Először is én a törvényi szabályozásról beszéltem. Másodszor pedig az emberek képviselete – a mi esetünkben a csepeli lakosok képviselete – az én meglátásom szerint nem abból áll, hogy “politikai egyeztetésekre” járkál el egy képviselő. Ehelyett inkább érdemes az utcákon körülnézni és a lakossággal egyeztetni.

    Ha vette volna a frakcióvezető úr a fáradtságot és kimegy a saját választókörzetébe, akkor talán az elefántos játszópark és környékének 120 millió forintos “felújítás” keretében nem telepítettek volna parlagfű mezőket. Azonban nekem arról van tudomásom, hogy még a munkálatok befejezését követően sem ment el annak átvételére, hanem megkért maga helyett egy ottani lakost. Talán éppen egy fontos politikai egyeztetésen volt?

  62. Szilveszter szerint:

    Ez igen! “120 millió forintos felújítás keretében nem telepítettek volna parlagfű mezőt!” Na holnap már minden Fideszes ezt zengi! 120 millás parlagfű telepet újitott a szoci önkormányzat!
    Az, hogy a külterületről hozott termőföld is fertőzött a gyom magokkal, azt már nehogy hozzátegye!
    (az a szép, hogy engem állandóan fél igazságúsággal macerálnak)

    A gázállarccal nekem személyszerint semmi bajom nincs. Feltették a szájkosarat, ahogy Bátki kérte, és kész. 🙂

  63. […] kijelentései miatt. Arról sem szól a lap – és a Csepel.hu sem -, hogy a Fidesz-KDNP frakció rendkívüli testületi ülést kezdeményezett „Kerületi válságkezelési akcióterv” elfogadására, amit a helyi MSZP frakció úgy […]

  64. Szilveszter szerint:

    Ha meg megrta volna a CSÚ, hogy olyan akcióterv elfogadására indítványoztak rendkívüli KT ülést, ami meg sem született, akkor meg az lett volna a mondóka, hogy a CSÚ lejárató kampánya.
    Lehet, hogy rosszul látom, de a valahogy így nézett volna ki a KT ülés:
    (TM) Megadom a szót Németh képviselőtársamnak, terjessze elő az akciótervet.
    (NSZ) Hát mi úgy gondoltuk, hogy polgármester úr készítsen egy akciótervet.
    (TM) Erre kellett összehívni a KT rendkívüli ülését, akcióterv elfogadás címén, hogy én készítsek egy ilyet?
    (NSZ) Igen, vitassuk meg.
    (TM) Mit vitassunk meg?
    (NSZ) Az akciótervet. Amit majd polgármester úr elkészít….

    No valami ilyesmi. Nem lett volna ez így jó.

  65. jani szerint:

    T.Borka Szász Tamás Úr !
    Csak remélni merem a képviselői kötelezettségek az országgyülési képviselőkre is vonatkoznak??!!

  66. miska72 szerint:

    Gazemberek vezetik a kerületet! Önkormányzati MAFFIA! MSZP TAKARODJ!

Itt lehet hozzászólni !