Árvíz: ezer magyar katona indulhat Szerbiába

MNO

Munka közben a honvédek

Ezer katonát ajánlunk fel Szerbiának, a kapcsolatfelvétel már megtörtént a két ország haderő-parancsnoksága között – fogalmazott a Hír TV-nek kedd délelőtt Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Mint a tárcavezető a miniszterelnöki összegzéskor kedd reggel elmondta, ezer katonát ajánl fel a magyar honvédelem Szerbiának a várható ottani árvízi védekezésre. A Hír TV a kedd délelőtti kormányülést megelőzően telefonon utolérte Hende Csabát, aki elmondta, már meg is történt a kapcsolatfelvétel a két honvédség között.

Szerbia készen áll?

Szerbiában egyébként a Duna bal partját érinti az árvíz, ugyanis a másik oldal Horvátországhoz tartozik. A védekezésben segíteni magyar részről azért is kulcsfontosságú, mivel egy esetleges szerbiai gátszakadás esetén 11 magyar települést eláraszthat a víz. A terület egyébként igen nehezen megközelíthető, de a 27 magyarországi munkaszakaszból 6-ról már levonultak a magyar katonák, így a 6933 fős állományból könnyen kigazdálkodható a segítők csoportja – mondta Hende.

Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetsége ezt követően a Hír TV-n úgy fogalmazott, nagyon örülnek a magyarországi felajánlásnak, de úgy vélekedett, a hatvanas években épített gátak meg tudnak állítani akár egy történelmi léptékű árvizet is.

Nem félnek

Szerbiában sem a fővárosban, Belgrádban, sem másutt nem fog komolyabb gondot okozni az árvíz – jelentette ki a szerb katasztrófavédelmi hivatal vezetője kedden a szerb közszolgálati tévében. Sanja Vuksanovic Zugic úgy fogalmazott, akik a Duna mellett építettek házat, tudják, milyen nehézségekre számíthatnak ilyen helyzetben. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó igazgatóság vezetője elmondta, egyedül a gáttal nem védett szakaszokon lehetnek gondok, a Szerémségben a dél-bácskai Belcsény és Ingyia járásokban, valamint Újvidéken. Belcsényben az okoz kisebb problémát, hogy néhányan a Duna árterében építkeztek – jegyezte meg. Ezek az emberek egyelőre elutasították, hogy kitelepítsék őket, de az illetékes szervek csütörtökön, pénteken és szombaton a helyszínen lesznek, és megadnak minden szükséges segítséget. Az illetékes szervek felkészültek a legrosszabb forgatókönyvre is, ott vannak a helyszínen, és a helyzetnek megfelelően reagálnak, ha az árvíz gondot okoz – szögezte le a szerb katasztrófavédelmi illetékes.

A miniszterelnök Ivica Dacsics vasárnap jeletette be, hogy minden mozdítható állami erő készenléti állapotban lesz az elkövetkező 10 napban.

A tetőzést egyelőre e hét vége felé várják.

Horvátországba is belépett az árvíz, a hatóságok pénteki tetőzéssel számolnak. Várhatóan csak évtizedes rekordot dönt meg az áradás, évszázadosat nem.

Forrás: MNO

6 hozzászólás “Árvíz: ezer magyar katona indulhat Szerbiába” bejegyzésre

  1. J szerint:

    Jó trükk!;)

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    Nekünk is jól esett a külföldi segítség!

  3. "?!" szerint:

    Kezdődik a Délvidék visszafoglalása?

    1541-ben a törökök is is ilyen csellel foglalták el Buda várát.

  4. ... Grün szerint:

    “A szerb fél megköszönte a magyar kormány által a Duna szerbiai szakaszának védelméhez felajánlott ezerfős katonai segítséget, de tájékoztatásuk szerint egyelőre biztosítani tudják a gátak védelmét – mondta a honvédelmi miniszter kedden Baján.”
    .
    Ismernek már bennünket?! 🙂
    .
    http://kitekinto.hu/karpat-medence/2013/06/12/arviz_a_vajdasagban_most_keszulnek_a_nehezere#.Ubh3C9gRQrI

  5. nagyapó szerint:

    Jó politikai húzás a kormány részéről. Felhívta a figyelmet a magyarlakta települések helyzetére. Ezek után a szerbek nem hallgathatnak, mert, amennyiben baj van, felajánlottuk segítségünket.
    Gratula!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !