Kötelező parlagfű irtás

Csepel.hu

Az elmúlt néhány nap időjárása kedvezett a növények – és emellett a gyomnövények, gazok – elburjánzásának. Sajnos a parlagfű és egyéb allergén gyomfajok is növekedésnek indultak.

A védekezés legegyszerűbb módja a tavaszi megjelenésétől kezdve a korai gyomlálás (gyökérrel együtt történő kihúzás), illetve tömegesebb előfordulása esetén a virágzás előtt végzett rendszeres kaszálás. Fontos a területek utóellenőrzése, mert az újabb hajtások megjelenése esetén a védekezést meg kell ismételni. A gyepesítés, a rendszeres kertgondozás az egyik leghatásosabb védekezés.

A parlagfű veszélyes gyomnak tekinthető, ezért kötelező az ellene való védekezés! Az ingatlantulajdonosok, földhasználók kötelezettsége a gyom irtása, és a parlagfű virágzásának, az allergén pollen levegőbe kerülésének folyamatos megakadályozása.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény előírja, hogy „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”.

A parlagfű-mentesítést elmulasztókkal szemben a hatóság közérdekű védekezést rendelhet el, nemcsak termőföldön – amelybe a zártkertek is beletartoznak –, hanem belterületen is. A kényszerkaszálás teljes költségét a föld használója, tulajdonosa köteles megtéríteni.

A megtérítendő költség nem azonos a növényvédelmi bírsággal. 15 ezer Ft-tól 5 millió Ft-ig szabható ki növényvédelmi bírság azzal szemben, aki a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét elmulasztja; a növényvédelmi hatósági tevékenységet akadályozza, a hatóság intézkedését figyelmen kívül hagyja, az állami vagy közérdekű védekezés végrehajtását akadályozza.

Akinek a területén pedig 3 éven belül ismételten parlagfüvet találnak, annak a bírság másfélszeresét kell kifizetnie. A költségek meg nem fizetése esetén azok adók módjára behajthatóak.

Kérjük hatósági felszólítás nélkül is tegyen meg mindent egészséges környezetünkért, ÖN IS IRTSA A PARLAGFÜVET,az allergiás megbetegedésben szenvedő gyermekek, felnőttek és a ma még egészségesek védelme érdekében!

Budapest XXI. Kerület Csepeli Polgármesteri Hivatal Városrendezési Iroda

Forrás: Csepel.hu

10 hozzászólás “Kötelező parlagfű irtás” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Magánterületen is kötelező a parlagfű irtás?
    Na ezt megfigyelem, hogy mikor irtják a szigetcsúcson.
    Nem árt, ha a közteresek is itt “résen” lesznek.

  2. Jeniszej szerint:

    Sokan mondják semmi sem véletlen a természetben.
    Ezek még azt is mondják, hogy ne tüneti kezelést alkalmazzanak az emberek.
    Hagyják békén a természetet és gyógyíttassák magukat a tüneti kezelés helyett, a 21 éves poliklinikán. Itt a természet békén hagyása mellett is végleges gyógyuláshoz jutnak.

  3. Jeniszej szerint:

    Ambrosia artemisifolia, a hármaslevelű parlagfűé pedig: Ambrosia trifida. Azt mondják rájuk, hogy gaz, pedig ez nem igaz.
    Gaz, csak az emberek között van, mert van rendes ember, meg gazember. Növények között nincsen gaz, csak haszonnövény és gyomnövény.
    A parlagfű nem gyomnövény, mint ahogy az ürömfélék családjába tartozó többi növény sem az.
    Az ürömfélék hasznos növények, gyógyításra és ételek, italok készítésére használják őket. Például a likőrök, borok közül nagyon finom az ürmösbor, vagy a likőr.

  4. nagyapó szerint:

    Jeniszej igaza van. Azonban mit tegyenek a közteresek? A szigetcsúcs a spanyoloké. Fütyülnek az Önkormányzatra. Ugyancsak ez van a többi szocik által privatizált területen. Duna part, iskolák. A parlagfű nem válogat.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Jeniszej szerint:

    “Lajos Atya
    védelmébe vette, és elmondta róla, hogy régi gyógynövény könyvek leírják több gyógyító tulajdonságát, de meg is lehet enni, mert nagyon sok vitamint tartalmaznak a levelei és a virága, meg a pollenje is. Ezért szeretik legelni az állatok is. Elmondta, hogy a múlt századelőn az előkelő szalonokban az ambrózia illat volt az úri, és az előkelő illat. Ez pedig a parlagfű, az ambrosia artemisifolia illata volt. Aromaolaját aroma mécsesekben hevítették, de lehetett kapni a szárított, összesodrott leveleiből készített füstölőt is.”

  6. hajós szerint:

    A köztereseket az országzászló mellett lehet megtalálni.
    Máshol nem nagyon szoktak előfordulni.

  7. ... Grün szerint:

    hajós!
    De meg is van az eredménye. mert ott nincs parlagfű! 😀

  8. ... Grün szerint:

    Öreg farok!
    Mióta pártotok és kormányotok tartós bérletbe adott néhány százezer hektár mezőgazdasági területet, visszaszorult a parlagfű!
    A zintenzíven művelt területeket nem karmolja! ))) 😀 (((

  9. Jeniszej szerint:

    . Grün!
    Valami nem stimmel abban, amit állítasz Egyszerűen az nem igaz
    Nem azt mondom, hogy hazugság!
    Csak egyszerűen hiányos a tudásod az ambrosia artemisifolia tekintetében. Így nem tudod, hogy milyen körülmények között tenyészik. És milyen nagy szerepet vállnak ezek „csúnya” növények a frissen parlagon hagyott földek vízháztartás szabályozásában.

  10. ... Grün szerint:

    Jeniszej!
    “És milyen nagy szerepet vállnak ezek „csúnya” növények a frissen parlagon hagyott földek vízháztartás szabályozásában.”
    .
    Köszönöm, hogy igazat adtál nekem a parlagfű termőhelyével kapcsolatban!
    Csak a parlagot kedveli . Az intenzíven művelt, bolygatott területen nem él meg! 😀
    .
    http://www.felsofokon.hu/termeszetvedelmi-blog/2012/08/23/amit-a-parlagfurol-tudni-erdemes

Itt lehet hozzászólni !